Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Uredba o ustanovljavanju lovnih područja

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Uredba o ustanovljavanju lovnih područja
slavaplana
 Drzava nece LSS dati prednost pri novoj dodeli lovista!!!

Sremac75
 Neće hteti, ali da li će morati?
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

Lala
 Opet se kao ključno pojavljuje terminološka i pravna formulacija 'korisnik lovišta' i 'onaj koji gazduje za korisnika - LU'. Ov će napraviti grdne probleme, sva je prilika! LU nije direktni korisnik lovišta, nego ga je dobilo na gazdovanje od Saveza, i kladim se da će LSS igrati na ovu kartu. A u celoj priči ne treba zaboraviti Vojvodjanski lovac doo i Jelen LSS doo, i na njihovu buduću ulogu. Priča za malu decu je da su ta doo osnovana zbog distribucije lovnih karata. Pogledajte šta piše u registraciji kod APR, za čega su registrovani, za koje delatnosti!
Sa druge strane, država kao vlasnik lovišta i divljači, odnosno ministarstvo (uprava za šume), može po svojoj proceni da dodeli lovište onom za koga smatra da će najbolje gazdovati, ako ispunjava zakonom propisane uslove.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

slavaplana
 Tako ce biti Lalo !Drzava bira kome ce dati na gazdovanje a zamisli kako je savez radio i da ima jos prednost za ista NEMA SANSE!!!!
Samo direktnom korisniku L.U.!!!!!!!!!!

Lala
 A šta će biti, ako se na konkursu za jedno lovište, pojave kao konkurenti Savez (ili njegovo doo), i LU, i neko JP? Da li mislite da je ovo moguć scenario?
Šta ćemo onda da mislimo? Eto do čega može da dovede neinformisanje lovaca, kada im se na vreme ne kaže, ili ako se ne daj Bože, nešto radi iza ledja lovaca! Ovde mislim i na savez i na ministarstvo.
Ja se bojim i da pomislim na reakciju lovaca, ako ovo moje razmišljanje ima osnovu! Daj Bože da grešim. Gledano striktno prema onom šta piše u zakonu, ovo je moguće da se desi.
Shock

slavaplana
 Moguc je i taj scenario!!!

Pepa 75
 Prijatelji foruma, u prilici sam da objavim bez skracivanja sledeci tekst od 19.08.2010.godine:

International Council for Game and Wildlife Conservation
Conseil International de la Chasse et de la Conservation du Gibier
International Rat zur Erhaltung des Wildes und der Jagd

Commission for Exhibitions and Trophies

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE

ministar dr Saša Dragin

PREDMET : Ublažavanje negativnih posledica zakona o divljači i lovstvu i Pravilnika
o uslovima i načinu organizovanja lova, izgledu i sadržini obrasca lovne karte, izgledu
i sadržaju obrasca dozvole za lov krupne divljači i dozvole za lov sitne divljači,
kao i izgledu i sadržini obrasca izveštaja o izvršenom lovu

Poštovani gospodine Dragin,

svim dobronamernim ljudima koji vole prirodu i lov zajednički je interes rešavanje problema koji su prisutni u lovstvu. Ideja da se nagomilani problemi reše kroz donošenje novog zakona i potom podzakonskih akata nije realizovana.
Dana 19.04.2010. godine, direktoru Uprave za šume poslat je putem elektronske pošte, dopis sa naslovom "Analiza zakona (ad hoc) i predlog rešenja".
U tom tekstu iznete su osnovne primedbe na zakon i ujedno molba da se pravilnici rade na jednostavan, razumljiv odnosno primenjiv način.
Analiza zakona je pokazala da su pojedine odredbe nesprovodive i/ili nestručne sa stanovišta lovne struke (analiza nije obuhvatila poglavlja IX, X i XI).
1. Dozvola za lov krupne odnosno sitne divljači je kolokvijalni izraz i ne postoji u praksi, u Evropskom lovstvu postoji dozvola za lov (pojedinačni lov - lovac i pratilac i dozvola za grupni lov divljači -vođa grupe 2 i više lovaca) na jedinstvenom obrascu radi lakšeg monitoringa. (član 4. tačka 6. i 7. i član 63).
2. Protivno pravilima lovne struke o lovnim vrstama, divljači, bez obzira na status zaštite, data je formulacija ²divljač je zakonom određena vrsta divljih sisara i ptica² (član 4. tačka 8).
3. U prethodnom periodu ustanovila su se dva termina - lovište (prostorna celina sa malim učešćem površina koje se ne smatraju lovištem i nelovnih površina uglavnom ne obuhvata aneseljena mesta) i uslovno lovište (prostorna celina sa većim učešćem površina koje se ne smatraju lovištem i nelovnih površina uglavnom obuhvata naseljena mesta) a ne termin lovište posebne namene (član 4. tačka 17. i član 33).
4. Ograđeno lovište (minimalne površine 100ha) je ujedno i park divljači, uzgajalište, uzgajalište posebne namene i farma (engleska reč za uzgajalište) jer je sve nabrojano samo specifičnost namene prostora koji je ograđen (član 4. tačka 27,33,43 i 44.).
5. Neophodno je izvršiti dopunu termina površine van lovišta sa sledećim tekstom; "površine koje se ne smatraju lovištem su naseljena mesta i parkovi u naseljima, plantažni voćnjaci i vinogradi, rasadnici i druge šumske i poljoprivredne površine koje su ograđene propisanom ogradom, objekti za lečenje, odmor i rekreaciju, aerodromi, groblja, javne saobraćajnice, aktivni površinski kopovi i druge komunalne površine i ostale površine i objekti na kojima je u skladu sa drugim propisima zabranjen lov", jer je grad samo statusno pitanje naseljenog mesta (član 4. tačka 34).
6. Opis definicije ²trofeji divljači² nije dovoljno precizan i podložan je različitim tumačenjima i zloupotrebama jer nedostaje odrednica u skladu sa propisima CIC-a (član 4. tačka 41).
7. Za opis dat u članu 27. dosadašnje iskustvo je pokazalo da je samo lepo rečeno ali nesporovodivo jer se u većini Evrope odstrel divljači ne planira samo na jednom elementu na brojnosti, kao što je kod nas.
8. Opis nelovnih površina dat u članu 36. je nesprovodiv za korisnike lovišta.
9. U članu 31. predviđa se ustanovljavanje lovnih područja, u članu 34. lovna područja ustanovljava Vlada, a u članu 44. Ministar bliže uređuje način ustanovljenja lovnog područja.
10.Odredbe člana 38. su podložne tumačenjima (u članu 38. povezuje garanciju sa članom 44.) i ujedno nesprovodive i neusklađene sa opisom datim u članu 41. i 44.
11. Član 40, stav 4, formulacija "najveća planirana vrednost ulaganja u lovište", dosadašnje iskustvo u sprovođenju Zakona o lovstvu iz 1993. godine, je pokazalo da predstavlja direktan element korupcije.
12. Termin - usklađenost lovne osnove i godišnjeg plana je nesprovodiv u praksi jer zavisi od tumačenja, lovna osnova predstavlja elaborat za ustanovljenje lovišta (član 48. i 99.).
13. U članu 50 dat je tekst "dužni da sarađuju", još jedna lepo zamišljena ideja za koju nije rečeno kako da se sprovede u praksi.
14. U članu 54., stav 2, i u članu 56. stav 3, odrednica službenog oružja je data kao da se radi o agenciji za bezbednost dok se u članu 58. tačka 2. predviđa policijski posao, što je zabranjeno drugim zakonima.
15. U članu 67. nema odrednice zašto se traži obeležavanje divljači, verovatno se misli na obeležavanje divljači koja se potom stavlja u promet i recimo raseca i prodaje u nekom marketu u Velikoj Britaniji i na taj način se poštuje HACCP. Ovako napisano je nesprovodivo i protivno propisima EU (nema obeležavanja sitne divljači i predatora).
16. Odredba da je agencija dužna da obezbedi lovnu kartu iz člana 75, u direktnoj je suprotnosti sa članom 61. stav 2. da se zahtev podnosi korisniku lovišta tako da je odredba nesprovodiva.
17. Kako se iz samog teksta zakona ne zna šta je divljač odredbe člana pominju samo ²vuka, šakala i lisicu² a ne i ostale grabljivice koje su u prenamnoženju (član 76, tačka 2 i 3.).
18. U članu 79. dolazimo do očigledne kolizije između stava 1. u kome se pominje održivo gazdovanje iz stava 2. gde korisnik lovišta plaća veću naknadu od korisnika lovišta posebne namene što je protivno Ustavu (ravnopravnost). Ovo je naročito izraženo zato što korisnici lovišta u praksi gazduju sa tzv. uslovnim lovištima i dužni su da svima nadoknade štetu od divljači tako da se eventualna korist gubi zbog velikih šteta na poljoprivrednim kulturama od divljih svinja i sl., što je opisano u članu 88. stav 2.
19. Uvođenje novog termina ²poligon za lov divljači² za koji nema pozitivnog mišljenja lovne struke, bez dodatnog opisa ²uz registrovani objekat za proizvodnju divljači² predstavlja loše rešenje za problem unošenja fazana.

Kako je za proceduru neophodnih izmena zakona potrebno znanja, volje i vremena i na osnovu činjenice da je važeći zakon donet bez prethodne javne rasprave, predlažem da se pažljivo radi na pravilnicima i ujedno ispravljaju i ublažavaju nesprovodive i netručne odredbe.
Prva negativna posledica su odredbe "Pravilnika o uslovima i načinu organizovanja lova, izgledu i sadržini obrasca lovne karte, izgledu i sadržaju obrasca dozvole za lov krupne divljači i dozvole za lov sitne divljači, kao i izgledu i sadržini obrasca izveštaja o izvršenom lovu" jer umesto jednog obrasca imamo četiri sa opisima i rokovima (12 časova) koji su u domenu naučne fantastike.
Ovo svi dobronamerni i stručni ljudi misle, a ćute!

Sa lovačkim pozdravom Dobar pogled !

Beograd, 19.08.2010. godine

Potpis: Potpredsednik CIC komisije

Sremac75
 Pepa75 da nije bilo malo kasno za taj dopis?
Kašnjenje od jedno godinu dana!
Kada je zakon stupio na snagu?

A i ja nisam mnogo pogrešio kada je u pitanju objekat za veterinarsko-sanitarni pregled divljači, pa tako je mislio i potpredsednik CIC komisije!
5. Neophodno je izvršiti dopunu termina površine van lovišta sa sledećim tekstom; "površine koje se ne smatraju lovištem su naseljena mesta i parkovi u naseljima, plantažni voćnjaci i vinogradi, rasadnici i druge šumske i poljoprivredne površine koje su ograđene propisanom ogradom, objekti za lečenje, odmor i rekreaciju, aerodromi, groblja, javne saobraćajnice, aktivni površinski kopovi i druge komunalne površine i ostale površine i objekti na kojima je u skladu sa drugim propisima zabranjen lov", jer je grad samo statusno pitanje naseljenog mesta (član 4. tačka 34).

A ko je potpresednik CIC komisije i odakle ti njegov dopis?
Ipak drago mi je da je nešto tako tajno ugledalo svetlost dana!
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

Lala
 Pepa75, ovo što je napisano je OK. I nema tu šta da se doda.
Ja jedino mogu da stavim primedbu na jednu rečenicu, a to je 'Ovo svi dobronamerni i stručni ljudi misle, a ćute!'.
Nisam neki lovni stručnjak, dobronameran jesam 'do daske'! Barem mi na Srbijalov portalu nismo ćutali, nego smo se dernjali još kako! Deo od ovog što je napisano u ovom dopisu, smo i mi lovci pisali na portalu! Premotaj upise, pisali smo. I nismo samo pisali 'ad hoc' i 'post festum', nego smo na neke stvari upozoravali unapred. Sluha nije bilo, ni sa jedne strane.
Postavljam samo pitanje, da li je savez nešto od ovog što je napisano, predočio predlagaču zakona i onima koji pišu podzakonske akte, pa zar nisu neki ljudi iz saveza učestvovali u radu na pisanju predloga zakona? Ili savez samo komentariše neki propis, kada bude donet? Da li je savez pokušao da utiče da neke stvari ne budu uradjene, onako kako su uradjene? Ako ovi iz ministarstva pogreše, da li je razumno pustiti ih da greše, pa ih prozivati, ili je razumnije ne dozvoliti im da pogreše?
Ne amnestiram ja nikog iz ministarstva za greške, ali u interesu lovstva je bilo da savez reaguje PRE, a ne POSLE donošenja nekih odluka. Ako je savez pustio da se greške prave, onda je na neki način i doprineo da do grešaka dodje.
Ja mogu da komentarišem propise koje donosi ministarstvo, ali ne mogu da komentarišem kvalitet rada ljudi, jer nisam kompetentan za to, i nisam 'član' ministarstva. Ali kao punopravan član saveza - lovac, imam više prava da komentarišem stav i ponašanje saveza. Time ne amnestiram ministarstvo od odgovornosti.
Dakle, da budem precizniji: umesto da se ministarstvo i savez prepucavaju, a sve preko ledja lovaca, MORALI su da makar saradjuju. Ovako, ni jedni ni drugi nisu čisti i nevini, u ovoj papazjaniji koja je nastala. A ne vidim autoritet, koji može da preseče ovakvo ponašanje. I da budem još jasniji: mislim da u osporavanju (i opravdanom, i neopravdanom) rada ministarstva prednjači sekretar saveza. Da li to radi na svoju ruku, ili uz podršku ostalih iz uprave, ne znam.
To je moje mišljenje.

slavaplana
 No comment

peda
 Slavaplana, par konsultacija... Prema tebi jedno udruzenje moze konkurisati za vise lovista, nebitno dali su u istoj ili razlicitim lovnim oblastima ili gresim???
Takodje granice lovista koliko ja vidim nece biti vezane kao do sada za katastarske granice opstina,,, pa ko ce imati prednost ako recimo novo loviste ima 50 %: 50 % od prethodna dva lovista ????
Ima li mozda neko ko moze malo blize da razjasni ova pitanja ili da cekamo zadnji momenat pa sta se kome dodeli,, mada ja licno mislim da NIKO nece biti zadovoljan...Angry

slavaplana
 nebitno je da li su u istoj lovnoj oblasti i imace prednost pri dodeli ali moraju da za tu oblast obezbede drugog lovocuvara!pokrice se svi tereni jednim upravnikom! Znaci pri dodeli lovista ti ako si sa svojim udruzenjem imao tu teritoriju i ako mozes da to pokrijes sa strucnom sluzbom imas prednost pri dodeli! Jedna lovna oblast 1 lovocuvar druga lovna oblast drugi lovocuvar!

slavaplana
 Jedo udruzenje koje se nalazi u jednom lovnom podrucju moze da konkurise za loviste u drugom lovnom podrucju i ako je bilo njegovo ima prednost pri dodeli ali to mora da pokrije sa radom jednog lovocuvara u prvom i drugim u drugom lovnom podrucju!!Jedan upravnik pokriva vise udruzenja ili lovnih terena u jednom udruzenju kao do sada to se nemenja nista!!!Nemozes sa jednim lovocuvarom da pokrijes dva lovna podrucja !!!to ce povecati troskove udruzenja !!!

peda
 Ako je tako, onda cemo se snaci. Mada ja licno problem vidim u tome da ce mozda na ovoj teritoriji biti vise od 3 lovista, mozda na manje celine, pa eto problema, opet vise lovocuvara , lovne osnove, godisnji plan gazdovanja... uh umorih se

peda
 Jos jedna informacija, neznam da li je za ovu temu, ali sam nacuo da ce LSVojvodine naplacivati clanarinu od 500 din po lovcu, ali ce udruzenju BESPLATNO raditi lovnu osnovu i Godisnji plan gazdovanaj. Ako je tacno ovo , sta je sa savezom juzno od Beograda, ili smo mi ono 13 prasence,, xexexe
Mozda bi odgovor mogao dati neko iz LSS ali ih mozda nema na forumu ???

slavaplana
 Radice to i LSS uz clanarinu pruzace usluge verovatno gratis ili nisam ja licno razumeo predsednika Popovica kad smo razgovarali pre par nedelja ako se nevaram ali bice da ce to raditi svojim clanovima djabe!!!!

Jank
 Po Uputstvu za ispisivanje geografskih naziva na geogrefskim kartama i planovima stoji sledeće....Ravničarski deo uz reku Veliku moravu naziva se Pomoravlje ili drugim rečima predeoni naziv. Prvo slovo u tom nazivu pokazuje početak predela ili područja a zadnje slovo u nazivu predstavlja kraj predel. Predeo oko reke Mlave naziva se Stig, predeo oko reke Pek naziva se Braničevo....itd...
Celo jedno područje obično dobija naziv po jednom predeonom nazivu i to je u ovom slučaju Stig.....U redu bi bilo da se Stig prostire od Velike Morave pa prema istoku....Kako je moguće da Stig bude na levoj obali Velike Morave sve do Auto_puta. Od Reke Velike Morave pa na zapad i sever do reke Save je predeo Šumadije. Zato smatram da je deo lovnog područja između Auto_puta i Velike Morave Koji sada pripada Stigu treba pripojiti možda lovnom području Šumadija 1....Na taj način bi bile izbegnute ove zavrzlame o kojima smo već govorili.....
Ovo je samo jedan primer koji sam detaljno razmatrao, da ne bude zabune, ako ovo može da pomogne ljudima koji imaju problem...ostale slučajeve možemo dalje pojedinačno da razmatramo....Bye
Lov je stil mog života...Pas]yoursmiles.org/msmile/animal/m0218.gif

slavaplana
 Taj stig ce nas kostati jos jednog lovocuvara ako resimo da zadzimo i taj teren!!!!!!!sitnica!!

Sremac75
 Baš lepo!
500 dinara po lovcu i gratis lovna osnova i GPG!
Kod nas u LU ima oko 1000 članova=500.000,oo dinara!
A do sada su i Lovna osnova i GPG koštali svako oko 80.000,oo dinara!
A ostatak za plate!
Lepa računica, nema šta!
PraviloPraviloPravilo
Palica

paninm
 pa sta si ti mislio sremac ,da rade za dzabe, sve su oni to izracunali,pa jel negledas top shop, kao platis jedan dobijes 2,a u stvari ti kad placas onaj jedan ,kao da si platio 3.
Sve su oni iskalkulisali,prvo plate i dnevnice, pa onda ostalo,i onda dobijes cifru.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Pravilnik o ustanovljavanju lovišta PROPISI O LOVU 372 27.02.2013. 18:43
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 17
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,467
Najnoviji član: SJ410

Poslednje vesti
Lovna kinologija- Reprezentacija Srbije ponovila prošlogodišnji uspeh na Svetskom...
Конкурс за субвенције у ловству
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

65,523,389 posete www.srbijalov.com