nidzamotocross kaže:
Mnogo je teoretisanja kolega.. Cak i previse.. Sve to u prakticnom lovu jedva malo da dolazi do izrazaja. Nije u lovu sve tako crno na belo, milioni nepredvidivih situacija i iznenadjenja gde je sva ta teorija zasenjena koncentracijom i pribranoscu lovca. Ako se mnogo razmislja o tome gde sada da ga gadjam, na kojoj daljini, kojom cevkom, cesto se i promasi. Zato nisam za previse egzibicija u izboru municije, volim da imam siguran izbor za predmetnu divljac, da mogu da se zakunem u taj metak. I to je sve sto mi je potrebno, ostalo je moj deo posla, i od mene zavisi da li ce zec biti odstreljen. U sustini ne mora sve ni da se odstreli, sto rece kolega Predator sa cijim se upisom najvise slazem od svih upisa ovde, "Bolje dobar promasaj nego los pogodak". Moj deo je da iza njega ne postoji drugi lovac ili pas i da mi je cista meta, da nema ni trunke sumnje da cu ugroziti ostale ucesnike u lovu. Kod mene u lovistu zec koji bezi pred gonicima se vidi na najvise 5-6 sekundi dok je u dometu, nikad na istoj daljini tako da ja nemam predstavu koja ce daljina biti u pitanju.
Znaci svaki lovac ce ako je iole lovac, isprobati ono sto misli da je dobro, prilagodjeno njegovom terenu, njegovom oruzju i njegovom nacinu lova. Kada on sam vidi kako to funkcionise, znace sta treba da promeni za sledeci put. Kada dodje do sigurnog metka, to ne treba da menja sta god mu ostali govorili. Nismo svi isti, neko voli popa neko popadiju, a neko i ceru im.
[xhide]A sto jest jest covek lepo zbori ja cu popadiju[/xhide]
Huntr kaže:
nidzo a koja je svrha ikakvog pisanja na forumima ako je svako za sebe pametan.
kad se diskutuje,neki red postoji,izneses licna zapazanja i obrazlozis svoje zakljucke,pa tek onda komentarises tudje.
naravno postoje i neke stvari koje naprosto moraju da se prihvate onakve kakve su,a ne onako kako ih mi vidimo.
kad diskutujes na temi sa kojom municijom u lov ne diskutujes o svom stavu kad ces pucati ili ne.
napises sa cime bi pucao u kojoj situaciji,a o tudjem postu kad ga procitas dobro promislis da li ima nesto sto bi mogao da usvojis ili ukazes na nesto sto mislis da je pogresno i probas to da argumentujes.
vatra u tvom postu mi govori da tvoja lovacka karijera je na pocetku,nadam se da ce biti duga i uspesna,a zapamti jedno covek se uci dok je ziv a najvise na svojim greskama.jos jednom dobar pogled.
Potpuno se slazem sa tobom. Sto se toga tice, isti nam je stav. Vatra u mom upisu se nije odnosila konkretno ni na koga, nego uopsteno. Medjutim ti mi odgovori, pa te pomenuh u svom upisu iznoseci ti razlog zbog cega pisem. Svakako sam vec pisao na ovoj temi, a sada komentarisem druge upise. Ono sto me kao svakog mladog lovca interesuje je konkretan odgovor, ovog puta za municiju koja bi se upotrebila u planinskom lovu na zeca, gonicima. Taj lov i lov u ravnici ili brdskom lovistu se dooosta razlikuje, pa je namera bila da napravim neke razlike u vezi sa izborom municije u takvim lovistima. Da ne duzim opet, svrha mojih prethodnih upisa je da neko od vas starijih napise nesto i o planinskom lovu, a ne samo u ravnici, i da napise nesto o drugacijim okolnostima a ne kao da je sve crno na belo. Veliki pozdrav i dobar pogled i tebi, kolega.
''Kao ptica koja jebez krila, Srbija bibez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
Nemam iskustva u planinskom lovu,ali zec je zec,ravnicarski-planinski,nema razlike,jedina razlika je u temperaturi vazduha,zbog toga je mozda bolje koristiti za nijansu krupniju sacmu u planini,mada sumnjam da bi trebalo vise od 3,5mm,a te price gustis-cistina ne piju vodu,pravi lovac nece ni pucati na divljac u gustisu,jos ako je ne vidi,vec je cuo da je nesto susnulo isto se odnosi i na daljinu pucanja,50 metara je maksimum maksimuma,preko toga ne bi trebalo nikad pucati,nije da ne moze da se odstreli ali ....nekada se i kod nas lovilo sa gonicima.kasnije su zabranjeni dugonogi,imamo mi dosta velikih suma,uglavnom je najbolje bilo ostati na nekom sumskom putu ili gde si u trenutku kada psi poteraju,tu i cekaj,takva taktika se dobro pokazala ;) dakle,velika vecina situacija za pucanje je bila kada zec ide prema lovcu,sto se kaze pravo u noge,tako da o velikim daljinama nema reci,a i ako ne ide u noge,suma je to,ne vidi se dovoljno da bi moglo da se puca daleko....
Kolega Macvanski, ravnicarska suma i suma na nadmorskim visinama preko 1000m nikako nije ista a ponasanje zeca je za nijansu drugacije. Ono sto moram da ti napomenem je vrlo vrlo moguca pojava vuka a za lisicu da ne pricam.
Dobro,dobro i rekao sam da nemam iskustva u planini,u redu je to zbog lisice,vuka,nego pricalo se o zecu,pa sam samo na lov zeca i mislio.... ;) koliko sam zapamtio tebi je ovo prva sezona,eto napisao si koju ces sacmu koristiti ove godine,videces kako ce ti se pokazati,treba li nesto menjati ili je to ono pravo...mozda sam vec spomenuo,dok sam bio "omladinac" ovi "moji" su lovili sa prosek sacmom 4,5mm,svu divljac kasnije kada sam i ja poceo da lovim poceli su i stariji da menjaju navike (ne svi) jer je bila ocigledna razlika u efikasnosti ;) a ja sam poceo sa sitnijom sacmom zato sto sam tako citao u lovackim novinama,nisu ti ljudi koji su pisali takve tekstove samo teoreticari.
Nidžo, slično sam kao i ti razmišljao prvih sezona ali su me skromno iskustvo i vreme demantovali. Pada lija i od sačme prečnika 3,5mm, a o zekanu i da ne govorim. Uverićeš se i sam..Smatram da je u lovu na sitnu divljač sasvim dovoljna granulacija sačme od 3mm i 3,5mm.
Fiat iustitia pereat mundus(Neka bude pravda pa nek' i svet propadne)
Dule, prosle nedelje sam odstrelio lisicu, nisam hteo da pisem o tome jer sam hteo da to ide zajedno sa slikama, posto nemam internet trenutno. Siguran sam da sam je pogodio osmicom, medjutim ona odskace u vazduh i nastavlja jos brze, drugi metak mi je bila sestica, pucam i lisica pada u vatri kao pokosena. Daljina nekih 30-ak metara. Doneo sam je kuci i posle dranja koze sam se uverio da je bila pogodjena sa osmicom, i to lep pogodak u levi bok, medjutim ne znam zasto nije pala, a siguran sam da bi otisla toliko daleko da je ne pronadjem. Municija Rottweil, daljina nesto manje od 30m. Gledao sam dosta, bas dosta odstrela lisice sa sesticom i zeca osmicom. Sada sam video da moze da funkcionise, videcemo dalje, ja necu da menjam.
Kada lovim lisicu najsigurniji sam i ja sa 6-icom ali kažem da i 3,5mm odrađuje posao. Zimus sam pucao u nepomičnu lisicu sa sačmom RC prečnika 5mm, čisto da probam patron jer sam imao vremena da prepunim pušku, daljina oko 40m, samo je podigla rep, poskočila i okrenula mi dope i to je poslednje što sam od nje video.
Fiat iustitia pereat mundus(Neka bude pravda pa nek' i svet propadne)
Ma Dule, ovo je tema koja nikada nece da stane. Svakako da sam pocetnik, za razliku od ovih mojih ostalih mladih kolega ovde, koji su se do zuba naoruzali raznoraznim magnumima, nista manje od 3,5mm i to retko ko, obicno puni redenici cetvorke, dvojke, sve magnum.. Smatraju me izrodom, ali ne marim. Ne mozes da im dokazes, sta ces.. Ali zato jedva cekam sezonu da im dokazem na delu. Pocetnik sam i to onaj najpocetniji, ali se smatram dobrim pocetnikom, zbog toga i trazim savete od vas i sve to upijam. Ovo je bila moja prva dlakava divljac, bice ih jos ja se nadam. I da, da ti dodam da sam tog dana zabelezio i Leov prvi gon, videces sve kad se dokopam neta. Pozdrav.
Ja uopšte nemam municije sa sačmom krupnijom od 3,5 mm, niti je koristim. Kao što nemam ni sitnije od 3 mm u glavnoj sezoni. Jedino za prepelicu koristim 1,7 mm. Na početku sezone koristim sačmu 3 mm i lakša punjenje, a kada temperatura padne ispod nule pređem na sačmu granulacije 3,5 mm i teža punjenja (36 grama). Sa ovom municijiom lovim fazana, zeca i lisicu. I nikada nisam imao problema sa odstrelom. Iako imam pušku kalibra 12/76 Magnum nikada ne koristim ni magnum ni semi magnum municiju. Za zeca nije potrebna sačma krupnija od 3,5 mm (eventualno 4 mm) bez obzira na teren i nadmorsku visinu. Vuk je nešta drugo i to ne treba uspoređivati. To bi bilo isto kao kada bi ja u ravničarskom lovištu lovio zeca kuglom, zato što postoji mogućnost da mi izađe DS. Ako se zakon u Srbiji promeni i uvedu evropski standardi ni zakonom neće biti dozvoljen lov zeca sačmom krupnijom od 4 mm, kao što je to regulisano u većini evropskih zemalja.
podunavac, ta ograničenja su najnormalnija stvar, ali treba zakone i poštovati. zakon lepo kaže, svinja samo jedinačnim zrnom, a pp pršti na sve strane. još se i u kalibru reklamira krupna sačma za crnu divljač.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
Ja i dalje kad udjem kod mene u Kanonu, cujem pominjanje PP za crnu divljac. Medjutim, moram da pohvalim prodavce, jer na odgovor sta imate za divlje svinje nabroje vam pojedinacna zrna, medjutim kupci opet postavljaju podpitanje, "A pepejke?"
Tako da, sve dok ih ljudi kupuju, u interesu prodavca je da ih nabavlja i prodaje jer to za njih nije zabranjeno. Kada ljudi sami prestanu da ih kupuju, nece ih vise biti po prodavnicama a sve manje i po redenicima.
u njihovoj prodavnici u niš uopšte i nemaju krupnu sačmu. (ili možda trenutno nisu imali mada im to trenutno onda traje od januara)
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
I bolje. Verovatno potraznja ne dozvoljava da je nabavljaju u toj meri. Ali ovamo u manjim sredinama, okolina Leskovca, Surdulice, Vranja, itd, i dalje su ljudi vodjeni teorijom "Pepejka za sve".
nidžo, krupne sačme ima u dovoljnim količinama, oćeš krušik, baskijeri, remington, fioči, da ne nabrajam dalje. ali eto u kanoni nema i tek da znaš da je jedna od najskupljih radnji u niš. ja kupujem municiju u agp lovac, tamo sam vido da ima i krupne. onomad sam kupio 5 dvojki da se nadju, jer imamo ono zlo od šakala u ataru pa da mu (piiiip) majku
nidzamotocross kaže:
Ja sam ZA da se uvedu ogranicenja sto se tice milimetraze sacme, ali i gornja i donja granica.
Naravno Nidžo i donja granica. Uglavnom je za zeca raspon 3-4 mm, premda može da varira od države do države. Nije mi poznato dali je EU uvela neki obavezujući standard za sve države članice. U Hrvatskoj je za zeca (gusku i divlju mačku) min. 3 mm, a max. 4 mm. Za fazana (patku...) min. 3 mm, max. 3,5 mm. Najmanja dozvoljena granulacija za lovnu upotrebu je 1,7 mm, za prepelicu. Za šakala, lisicu i jazavca je propisani min. 3,5 mm, a max. 4,5 mm. Isto tako su propisane i max. daljine upotrebe pušaka sačmarica, koje iznose 35 do 50 m, a zavise od divljači koja se lovi.
Što se tiče prodaje krupne sačme u prodavnicama, nema razloga da bude zebranjena. Krupna sačma može da se koristi u sportske svrhe i samoodbranu. Nije zabranjeno posedovanje krupne sačme (PP) nego upotreba u lovu.
Tako je druze. I onda je na lovcu da se prilagodi tim granicama kako on hoce.
Samo ako se ne varam, PP nije zabranjen za lovnu upotrebu, jeste samo za DS, ali nije na primer za vuka. Zato nije ni protivzakonito imati ga u redeniku, s tim sto na primer ja nikada ne bih doveo druge ucesnike lova u opasnu situaciju koja moze da bude cesto i kobna. Ali sa ovima ovde kod mene nema raspravke, tj. ne mozes ti to da im dokazes. Samo polako se i ovde izbacuje iz upotrebe..
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.