Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Izbor prve puške za početnika!

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Izbor prve puške za početnika!
PEZ
 Sad

kimi

sheytan kaže:
Paa, verujem da bi neko tehnichki stroochniji dao bolji odgovor od mene na ovo gornje pitanje, ali meni laiq nikako ne bi prijala pomisao da mi je glava pushke od ALUMINIJUMA... Shock

E, sad, da to valja, ne bi npr. bila razlika za PRAKTICHNO ISTU PUSHQ par stotina evra, Al vs. Fe! Konkretno, kod Marocchija videh, a mislim da je slichno i kod ostalih Zabara...

Mislim da ne bi trbalo da bude problema što se tiče čvrstine. Pa konstrukcije zgrada se prave od aluminijuma, blokovi motora, da ne pominjem avio industriju...
Znači u snagu aluminijuma ne treba sumnjati !!

E sad ima ono drugo što je neko gore već pomenuo, tradicija, lošija gravura i naravno zub vremena koji će odraditi ko zna kako.
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita

sheytan
 ^ Bem li ga, ja ću, ljakse, i dalje da sujmam i da teglim pušq 0.5kg težu, za svaki slutčaj! Grin Jednostavno neću da razmišljam, takav sam... Odobreno
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

stojkuki
 Odobreno

DakiNS
 Ma ne dam ja moju Suhlovku od 30 ni Pamelu od 60 godina za deset potpuno novih aluminijumskih ( jbg deluju mi kao ove nove nasvirane lepotice nekako silikonski)Stari
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Planinko011
 Ja sam ustvari imao ranije zelju da kupim Super Brno kombinaciju 7,65R x12+ sa rezervnim cevima12x12 za jedno 800-1000e za perfektno stanje jer racunam sa godinama sam nekako sve srecniji kad lov na srndaca pokvarim pucanjem na lisicu ili kad mi dok cekam jaceg rogonju izadje srna sa lanadima na ispasu ili neki mladi adolescent sa erekcijom na vabilicu (mlade kolege nije to da bi ja to PPom). Zure me malo pokoleba sa tvrdnjom da su kombinacijama prekratke lovacke cevi za dobar snop ali za lisca je sve dobro a pogotovo kad se izvuce. E onda sam dobio suljeve od zavisti kad je drugar iz Lesnice kupio nekog Blasera u 7,65Rx12 za te 800e i kad ipak uzmes pusku u ruke i vidis razliku izmedju Nemca i ostalih. Pa videcemo dok prodje malo kriza jer sam iovako previse dao na karabine a pristalica sam da se 20 puta vise da za odstrel. Sto se tice aluminijuma mislim da ako covek na pusku ne gleda kao nepokretnu imovinu za unuke i ima dosta celodnevnih lovova ne bi trebalo da se bezi od toga. Jer na kraju ako nisi promenio po 2-3karabina i 2-3 lovacke puske tesko da si ozbiljniji lovac Confused.

arsa
 Ko bre kupio Blaserku za 800 evra i od koga,kako,zasto??????
Gde sam ja bioooooooShock
lovac Joca i Luka srbijalov

pavlepavlaka
 imam jedan problem nasledio sam od dede lovacku pusku zastava 270 polozara ali meni vise odgovara bokerica sta da radim dvoumim se sta da izaberem bokericu ili dvocevku Smile
А у руке Мандушића Вука биће свака пушка убојита!

arsa
 Pa i bokerica je dvocevka ROFL

Uzmi tu polozaru i ne beri brigu. Mozda ti jedino ne odgovara kundak a "gvojze je gvojze". hehe
lovac Joca i Luka srbijalov

mrwa22250

pavlepavlaka kaže:
imam jedan problem nasledio sam od dede lovacku pusku zastava 270 polozara ali meni vise odgovara bokerica sta da radim dvoumim se sta da izaberem bokericu ili dvocevku Smile
mnogo je bitniji kvalitet od rasporeda cevi,probaj obe varijante pa odluci.u oba slucaja vezba je neophodna i zato kad odlucis pravac streliste.http://www.srbijalov.com/images/smiley/elmer.gif

Pedja_B
 Pozdrav za sve kolege!!!

Nisam uspio puno saznati o ovome proizvodjacu i konkretno ovoj bokerici.

http://www.hatsan...thetic.asp

Cijena joj je 550 Eur, sto je za nase uslove dobra cijena...

Inetersuje me vase misljenje.

Dobar pogled!!!

dancam89
 Resio sam da od sledece sezone krenem u lov! Sad mi je problem oko odabira oruzija! najvise sto mogu da palatim je oko 700E. Svidja mi se Baikal MP153 i bio sam zagrejan da je kupim. Medjutim sada je Mp153 zamenio Mp155. Sad se dvoumim sta da kupim? Zanima me dali su ove puske previse za pocetnika?

Podunavac
 Ako si ljubitelj PA sačmarica, Bajkal MP-153 nije loš izbor. Iako joj mnogi zameraju loš finiš i veliku težinu, ova puška je ipak veoma funkcionalna, izdržljiva i pouzdana. Ako već planiraš da kupiš novu pušku onda je po mom mišljenju bolji izbor novi model MP-155. Ona je ipak unapređena u odnosu na stariji model, a nema razloga da bude manje pouzdana i funkcionalna.
Međutim PA sačmarice imaju neke nedostatke u odnosu na klasične dvocevke.
Prvi i po meni najveći, jedna cev koja podrazumeva i jedan čok. Za svaki izlazak u lov mora se dobro izabrati čok koji će se koristiti. Isto tako se mora kombinovati 2-3 vrste municije različitog čepa (disperzivni, bez korpice ili sa korpicom). Sve ovo može da bude pomalo zbunjujuće za lovca početnika, a nepravilan izbor čoka i vrste municije može da dovede do čestih promašaja i razočaranja u pušku.
Drugi nedostatak je osetljivost na kvalitet municije i težinu sačmenog punjenja. Premda je ovo više teoretski, pošto savremene PA sačmarice imaju sistem pozajmice gasova koji funkcioniše sa većinom municije koja može da se pronađe na našem tržištu.
Treći je komplikovanije rastavljanje i održavanje. Ali to pravog lovca i zaljubljenika u oružje nebi trebalo da brine, jer je održavanje oružja sastavni deo lova i treba da predstavlja uživanje a ne obavezu i teret.
Prednost PA sačmarice dolazi do izražaja prilikom lova DS (pogonom) jedinačnim projektilima, gde može da se plasira nekoliko brzih uzastopnih hitaca iz cilindar čoka. Isto tako i u lovu gusaka (i pataka) u visokom preletu sa montiranim punim čokom.
Tri prsta 2Kolce

sheytan
 Tebra Podunavatz, malo si zakomplikovao pritču kod prvog "nedostatka", sa MORANJEM držanja u pušci različitih mečića. NE MORA, mora se samo umreti! Stari Zašto ne mora? Pa, što bi??? Npr., izabereš NAJUŽI čok za daljine do kojih planiraš da pucaš, i mećeš SVE METKE ISTE(ionako divljač ne ripa uvek kako mi želimo, tj. ne ripa na istoj daljini!). Mislim da su, što se ovog "nedostatka" tiče, mnogo inferiornije sačmare sa fixnim čokovima, pogotovu ako su isti dosta "jaki", tj. uski. OK, reći ćeš ti, qpiš si disperzante džebanu, ovo ono... OK, odgovaram ja, ali je to SQPLJE REŠENJE i konjpliqješ si život, u odnosu na promenljive čokove, bilo u dvocevq, bilo u poluautomatu...
Npr., ja sam celu prošlu sezonu pucao IC, i nikada bolje pogađao nisam! A preko cca. 40m i ne znam di i kako da puc puc ! A u dvocevq s mobil čozzi bih metao redovno IC i M(1/2)! Odobreno

Veći je, npr., problem što u poluautomatu ne možeš lako, tiho i brzo da PROMENIŠ metak(npr., loviš fazana, a ide ka tebi lisica, i želiš da pojačaš sačmu za 1mm, cca... Smile )

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Podunavac
 Tebra Shey u pravu si da ne mora, ako je čok adekvatno izabran. Međutim nije loše kombinovati municiju sa različitim čepovima u PA. Po mom mišljenju najuniverzalniji čok za PA pušku je 1/2 čok. Ali to opet zavisi od terena, godišnjeg doba i divljači koja se lovi. Dvocevne puške sa uskim čokovima i ja smatram veoma lošom kombinacijom (premda će sad verovatno da se pobune vlasnici Brno ZH). Kod fiksnih čokova na dvocevkama najbolja kobinacija (po mom mišljenju) je 1/2 čok i pun čok. Ili 1/4 i 3/4 čoka. A što se tiče zamene municije u puški kad se divljač ugleda, retke su situacije kad to stigne da se izvede na vreme, sa bilo kojom vrstom oružja.
Tri prsta 2Kolce

sheytan
 Slažem se načelno za 1/2 kao najuniverzalniji, ima takih poluautomata FIXNIH! Odobreno A pun fixni - kantastrofa, po meni! Sad

ZH, pomenuo sam već, iako nominalno("u milimetrima") jako čokiraTe, uopšte ne nose usko, naprotiv! Npr., moj pomenuti pobro, sa oba PUNA, imao je realno posip možda kao 1/2 i 3/4, čak možda i slabije od toga! Znači, što se tiče čokova uopšte, mogu da ih nazivaju kako hoće, dok god su poširoki! Grin

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

canis aureus
 ... jednu sezonu loviK sa TRAPavom srbijalov
od prepelJice do zeca a preko fazana, pataka i tako to ... samo za sekundu duže propratim s mušicU iliti malo kasnije pripucam dok se dalje ripne, i nijedno se nije požalElo što su uski čoCi a oštećenja ništa veća ...

A MP153 ili MP155?! Isto ti je to samo malo drugačije Stari
Grin
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Podunavac
 Da je kombinacija sa punim čokovima dobra svi bi je radili. A onaj ko ima dovoljno znanja i iskustva zna da koristi sve što mu dođe pod ruku. Međutim pošto sam navikao na instiktivno pucanje na divljač trebalo bi mi par dana da takvo pucanje izbacim iz glave i naviknem na puštanje divljači pre povlačenje obarača. A tako je kod većine kolega. A najgora moguća situacija je lov prepelice sa punim čokovima.
Tri prsta 2Kolce

canis aureus
 ... niko ni ne reče da je najbolja kombinacija "puni čoCi" a nit da nije najgora za lov prepelJice Confused
Te sezone "nemado' " drugu pušku pa mi se ta kombinacija pokazala "savršenom" Veselo 2
... ko zna ZNAStariKalanjikov
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

gale
 Da li neko zna kako nabaviti ( napraviti) oroz ili petla za rusku orozaru Bajkal i ko to pravi. Inače puška je
otprilike iz 1900. godine , znam samo da je šesnaistica i da ima jako zanimljv sistem bravljenja koji se nalazi sa desne strane baskule. da li je neko video ovakvu pušku ?
pokuša ću da nabavim fotografije. Ali trenutno je problem kako nabaviti novog petla u pitanju je desni i koliko to može da košta? Inače pripada čoveku iz Kragujevca i kaže da se kod njih to nekada zvala "komitska ili hajdučaka puška" i znam da je ukupna dužina ( od kundaka do usta cevi dugačka 102 cm) . da li mislite da je cev kraćena i da li iko zna išta o ovakvoj vrsti lovačke puške inače taj čovek kaže da je još uvek u upotrebi!!!???!!!
Dobar pogled Dragoljub
[Dobar pogled!

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Izbor štenaca KINOLOGIJA 78 22.05.2014. 00:18
Izbor kalibra LOVCI POČETNICI 460 14.10.2013. 13:59
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,461
Najnoviji član: Cikazuba

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

64,544,564 posete www.srbijalov.com