Izbor prve puške za početnika!
|
PEZ |
Objavljen 14.11.2012. 23:28
|

Lovčina

Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
 |
|
|
|
kimi |
Objavljen 15.11.2012. 09:07
|

Veteran

Upisa: 755
Pristupio: 14.08.2011. 10:46
|
sheytan kaže:
Paa, verujem da bi neko tehnichki stroochniji dao bolji odgovor od mene na ovo gornje pitanje, ali meni laiq nikako ne bi prijala pomisao da mi je glava pushke od ALUMINIJUMA...
E, sad, da to valja, ne bi npr. bila razlika za PRAKTICHNO ISTU PUSHQ par stotina evra, Al vs. Fe! Konkretno, kod Marocchija videh, a mislim da je slichno i kod ostalih Zabara...
Mislim da ne bi trbalo da bude problema što se tiče čvrstine. Pa konstrukcije zgrada se prave od aluminijuma, blokovi motora, da ne pominjem avio industriju...
Znači u snagu aluminijuma ne treba sumnjati !!
E sad ima ono drugo što je neko gore već pomenuo, tradicija, lošija gravura i naravno zub vremena koji će odraditi ko zna kako.
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 15.11.2012. 09:10
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
^ Bem li ga, ja ću, ljakse, i dalje da sujmam i da teglim pušq 0.5kg težu, za svaki slutčaj! Jednostavno neću da razmišljam, takav sam...
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 15.11.2012. 20:57
|

Lovčina

Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
 |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 15.11.2012. 21:03
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Ma ne dam ja moju Suhlovku od 30 ni Pamelu od 60 godina za deset potpuno novih aluminijumskih ( jbg deluju mi kao ove nove nasvirane lepotice nekako silikonski)
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 28.11.2012. 10:16
|

Lovčina

Upisa: 1051
Pristupio: 08.06.2011. 12:45
|
Ja sam ustvari imao ranije zelju da kupim Super Brno kombinaciju 7,65R x12+ sa rezervnim cevima12x12 za jedno 800-1000e za perfektno stanje jer racunam sa godinama sam nekako sve srecniji kad lov na srndaca pokvarim pucanjem na lisicu ili kad mi dok cekam jaceg rogonju izadje srna sa lanadima na ispasu ili neki mladi adolescent sa erekcijom na vabilicu (mlade kolege nije to da bi ja to PPom). Zure me malo pokoleba sa tvrdnjom da su kombinacijama prekratke lovacke cevi za dobar snop ali za lisca je sve dobro a pogotovo kad se izvuce. E onda sam dobio suljeve od zavisti kad je drugar iz Lesnice kupio nekog Blasera u 7,65Rx12 za te 800e i kad ipak uzmes pusku u ruke i vidis razliku izmedju Nemca i ostalih. Pa videcemo dok prodje malo kriza jer sam iovako previse dao na karabine a pristalica sam da se 20 puta vise da za odstrel. Sto se tice aluminijuma mislim da ako covek na pusku ne gleda kao nepokretnu imovinu za unuke i ima dosta celodnevnih lovova ne bi trebalo da se bezi od toga. Jer na kraju ako nisi promenio po 2-3karabina i 2-3 lovacke puske tesko da si ozbiljniji lovac . |
|
|
|
arsa |
Objavljen 28.11.2012. 17:22
|

Veteran

Upisa: 605
Pristupio: 06.03.2010. 18:11
|
Ko bre kupio Blaserku za 800 evra i od koga,kako,zasto??????
Gde sam ja biooooooo
Joca i Luka
|
|
|
|
pavlepavlaka |
Objavljen 28.11.2012. 18:53
|

Stari član

Upisa: 418
Pristupio: 27.11.2011. 19:50
|
imam jedan problem nasledio sam od dede lovacku pusku zastava 270 polozara ali meni vise odgovara bokerica sta da radim dvoumim se sta da izaberem bokericu ili dvocevku
А у руке Мандушића Вука биће свака пушка убојита!
|
|
|
|
arsa |
Objavljen 28.11.2012. 19:41
|

Veteran

Upisa: 605
Pristupio: 06.03.2010. 18:11
|
Pa i bokerica je dvocevka 
Uzmi tu polozaru i ne beri brigu. Mozda ti jedino ne odgovara kundak a "gvojze je gvojze". hehe
Joca i Luka
|
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 28.11.2012. 20:54
|

Lovčina

Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
pavlepavlaka kaže:
imam jedan problem nasledio sam od dede lovacku pusku zastava 270 polozara ali meni vise odgovara bokerica sta da radim dvoumim se sta da izaberem bokericu ili dvocevku  mnogo je bitniji kvalitet od rasporeda cevi,probaj obe varijante pa odluci.u oba slucaja vezba je neophodna i zato kad odlucis pravac streliste.http://www.srbijalov.com/images/smiley/elmer.gif |
|
|
|
Pedja_B |
Objavljen 30.11.2012. 17:20
|

Pripravnik

Upisa: 3
Pristupio: 26.09.2011. 16:00
|
Pozdrav za sve kolege!!!
Nisam uspio puno saznati o ovome proizvodjacu i konkretno ovoj bokerici.
http://www.hatsan...thetic.asp
Cijena joj je 550 Eur, sto je za nase uslove dobra cijena...
Inetersuje me vase misljenje.
Dobar pogled!!! |
|
|
|
dancam89 |
Objavljen 01.12.2012. 01:35
|

Pripravnik

Upisa: 8
Pristupio: 23.10.2012. 01:52
|
Resio sam da od sledece sezone krenem u lov! Sad mi je problem oko odabira oruzija! najvise sto mogu da palatim je oko 700E. Svidja mi se Baikal MP153 i bio sam zagrejan da je kupim. Medjutim sada je Mp153 zamenio Mp155. Sad se dvoumim sta da kupim? Zanima me dali su ove puske previse za pocetnika? |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 01.12.2012. 10:54
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Ako si ljubitelj PA sačmarica, Bajkal MP-153 nije loš izbor. Iako joj mnogi zameraju loš finiš i veliku težinu, ova puška je ipak veoma funkcionalna, izdržljiva i pouzdana. Ako već planiraš da kupiš novu pušku onda je po mom mišljenju bolji izbor novi model MP-155. Ona je ipak unapređena u odnosu na stariji model, a nema razloga da bude manje pouzdana i funkcionalna.
Međutim PA sačmarice imaju neke nedostatke u odnosu na klasične dvocevke.
Prvi i po meni najveći, jedna cev koja podrazumeva i jedan čok. Za svaki izlazak u lov mora se dobro izabrati čok koji će se koristiti. Isto tako se mora kombinovati 2-3 vrste municije različitog čepa (disperzivni, bez korpice ili sa korpicom). Sve ovo može da bude pomalo zbunjujuće za lovca početnika, a nepravilan izbor čoka i vrste municije može da dovede do čestih promašaja i razočaranja u pušku.
Drugi nedostatak je osetljivost na kvalitet municije i težinu sačmenog punjenja. Premda je ovo više teoretski, pošto savremene PA sačmarice imaju sistem pozajmice gasova koji funkcioniše sa većinom municije koja može da se pronađe na našem tržištu.
Treći je komplikovanije rastavljanje i održavanje. Ali to pravog lovca i zaljubljenika u oružje nebi trebalo da brine, jer je održavanje oružja sastavni deo lova i treba da predstavlja uživanje a ne obavezu i teret.
Prednost PA sačmarice dolazi do izražaja prilikom lova DS (pogonom) jedinačnim projektilima, gde može da se plasira nekoliko brzih uzastopnih hitaca iz cilindar čoka. Isto tako i u lovu gusaka (i pataka) u visokom preletu sa montiranim punim čokom.
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 01.12.2012. 11:31
|

Lovčina

|
Tebra Podunavatz, malo si zakomplikovao pritču kod prvog "nedostatka", sa MORANJEM držanja u pušci različitih mečića. NE MORA, mora se samo umreti! Zašto ne mora? Pa, što bi??? Npr., izabereš NAJUŽI čok za daljine do kojih planiraš da pucaš, i mećeš SVE METKE ISTE(ionako divljač ne ripa uvek kako mi želimo, tj. ne ripa na istoj daljini!). Mislim da su, što se ovog "nedostatka" tiče, mnogo inferiornije sačmare sa fixnim čokovima, pogotovu ako su isti dosta "jaki", tj. uski. OK, reći ćeš ti, qpiš si disperzante džebanu, ovo ono... OK, odgovaram ja, ali je to SQPLJE REŠENJE i konjpliqješ si život, u odnosu na promenljive čokove, bilo u dvocevq, bilo u poluautomatu...
Npr., ja sam celu prošlu sezonu pucao IC, i nikada bolje pogađao nisam! A preko cca. 40m i ne znam di i kako da ! A u dvocevq s mobil čozzi bih metao redovno IC i M(1/2)!
Veći je, npr., problem što u poluautomatu ne možeš lako, tiho i brzo da PROMENIŠ metak(npr., loviš fazana, a ide ka tebi lisica, i želiš da pojačaš sačmu za 1mm, cca... )
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 01.12.2012. 12:04
|

Lovčina

|
Tebra Shey u pravu si da ne mora, ako je čok adekvatno izabran. Međutim nije loše kombinovati municiju sa različitim čepovima u PA. Po mom mišljenju najuniverzalniji čok za PA pušku je 1/2 čok. Ali to opet zavisi od terena, godišnjeg doba i divljači koja se lovi. Dvocevne puške sa uskim čokovima i ja smatram veoma lošom kombinacijom (premda će sad verovatno da se pobune vlasnici Brno ZH). Kod fiksnih čokova na dvocevkama najbolja kobinacija (po mom mišljenju) je 1/2 čok i pun čok. Ili 1/4 i 3/4 čoka. A što se tiče zamene municije u puški kad se divljač ugleda, retke su situacije kad to stigne da se izvede na vreme, sa bilo kojom vrstom oružja.
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 01.12.2012. 12:14
|

Lovčina

|
Slažem se načelno za 1/2 kao najuniverzalniji, ima takih poluautomata FIXNIH! A pun fixni - kantastrofa, po meni! 
ZH, pomenuo sam već, iako nominalno("u milimetrima") jako čokiraTe, uopšte ne nose usko, naprotiv! Npr., moj pomenuti pobro, sa oba PUNA, imao je realno posip možda kao 1/2 i 3/4, čak možda i slabije od toga! Znači, što se tiče čokova uopšte, mogu da ih nazivaju kako hoće, dok god su poširoki!
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 01.12.2012. 21:08
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
... jednu sezonu loviK sa TRAPavom 
od prepelJice do zeca a preko fazana, pataka i tako to ... samo za sekundu duže propratim s mušicU iliti malo kasnije pripucam dok se dalje ripne, i nijedno se nije požalElo što su uski čoCi a oštećenja ništa veća ...
A MP153 ili MP155?! Isto ti je to samo malo drugačije 
The best of the World all game caliber 8x57JS

|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 02.12.2012. 17:26
|

Lovčina

|
Da je kombinacija sa punim čokovima dobra svi bi je radili. A onaj ko ima dovoljno znanja i iskustva zna da koristi sve što mu dođe pod ruku. Međutim pošto sam navikao na instiktivno pucanje na divljač trebalo bi mi par dana da takvo pucanje izbacim iz glave i naviknem na puštanje divljači pre povlačenje obarača. A tako je kod većine kolega. A najgora moguća situacija je lov prepelice sa punim čokovima.
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 03.12.2012. 11:00
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
... niko ni ne reče da je najbolja kombinacija "puni čoCi" a nit da nije najgora za lov prepelJice 
Te sezone "nemado' " drugu pušku pa mi se ta kombinacija pokazala "savršenom" 
... ko zna ZNA
The best of the World all game caliber 8x57JS

|
|
|
|
gale |
Objavljen 11.12.2012. 13:36
|

Mlađi član

Upisa: 25
Pristupio: 23.02.2010. 11:01
|
Da li neko zna kako nabaviti ( napraviti) oroz ili petla za rusku orozaru Bajkal i ko to pravi. Inače puška je
otprilike iz 1900. godine , znam samo da je šesnaistica i da ima jako zanimljv sistem bravljenja koji se nalazi sa desne strane baskule. da li je neko video ovakvu pušku ?
pokuša ću da nabavim fotografije. Ali trenutno je problem kako nabaviti novog petla u pitanju je desni i koliko to može da košta? Inače pripada čoveku iz Kragujevca i kaže da se kod njih to nekada zvala "komitska ili hajdučaka puška" i znam da je ukupna dužina ( od kundaka do usta cevi dugačka 102 cm) . da li mislite da je cev kraćena i da li iko zna išta o ovakvoj vrsti lovačke puške inače taj čovek kaže da je još uvek u upotrebi!!!???!!!
Dobar pogled Dragoljub
[Dobar pogled!
|
|
|