Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Izbor prve puške za početnika!

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Izbor prve puške za početnika!
Joe the hunter

MilanPnM kaže:
S' obzirom da kod mene ima ljudi koji uspesno love vece primerke DS i sa 7,62x39 onda ce i moj 9,3 odradjivati posao vise nego odlicno. Slazem se da su 30-06 i 8x57 odlicni kalibri i poseduje ih vise od pola Srbije. Da ne skrecemo sa teme, bio sam prisutan kada je vepar od 150kg nosio pogodak 30-06 u plecku vise od kilometra. Da je bio 9,3 mislim da ne bi bilo tako, ali opet kazem da nemam iskustva nikakvog. A i ne bih da me samara 300wm. Ne-ne

Pozdravi te lovce sto love sa 7,62x39 svinje .Svaka cast.Usput pozdravi i lovocuvara i predsednika drustvaShockGlavu o zidSiromaVuk

bullet
 Zamolio bih te da ne komentarises ako nemas sta pametno da kazes osim prozivki. I samo da ti kazem da ima mnogo lovaca i van Srbije koji uspesno love sa 7,62x39. Isto ste na ovom sajtu tako napali jednog kolegu koji je lovio sa poluautomatom ovog kalibra a vi ste svi posteni kao, pa dokle vise zemljaci. Meni nije namera da bilo koga uvredim, a koliko vidim ti jedva cekas da isprozivas nekog.

Cvele
 MilanPnM, pa nisi valjda tol'ka pi**** da te strah od trzaja puske ? 300wm i 9,3 su dooosta razliciti kalibri, 300wm ti je za daleke distance, a 9,3 skroz suprotno... u tome je, bar kol'ko ja znam glavna razlika.
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

bullet
 Ma nisam pi*** Grin
pucao sam poprilicno magnum patrona od 50g tako da mi trzaj ne smeta.. Znam da su razliciti po tome, ali vecina kaze da 300wm samara i da ostaju modrice pa mi je malo cudno, sve to zavisi naravno. Inace daljina na kojoj kod mene moze da se puca je od 10-200m na svinje.

Joe the hunter

MilanPnM kaže:
Zamolio bih te da ne komentarises ako nemas sta pametno da kazes osim prozivki. I samo da ti kazem da ima mnogo lovaca i van Srbije koji uspesno love sa 7,62x39. Isto ste na ovom sajtu tako napali jednog kolegu koji je lovio sa poluautomatom ovog kalibra a vi ste svi posteni kao, pa dokle vise zemljaci. Meni nije namera da bilo koga uvredim, a koliko vidim ti jedva cekas da isprozivas nekog.

Sta reci ...a ne zaplakati

bullet
 Vidim da si poprilicno duhovit Smeko ali to ovde nije tema Sad

dalibor
 Kolege ovde smo da razmenimo misljenja, nema potrebe za prozivkama.Ne razumem
Hunting is a passion! Pas

canis aureus

MilanPnM kaže:
... vepar od 150kg nosio pogodak 30-06 u plecku vise od kilometra.

a zamisli koliko bi isti odn'o da je kojim slučajem pogođen umesto sa .30-06 sa 7,62x39 !?!?!
Ne vidim kakvo je značenje u "a vi ste svi posteni kao" , šta si 'teo time reći?!?
... i naravno, bez ljutnje Confused
U svakom slučaju, ako ti prvenstveno treba kalibar za lov DS ondaK je 9,3x62 u tu svrKu bolji od .300WinMag i 7,62x39 zajedno Yes
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

bullet
 Uvek se nadje neko da popuje, svako ima pravo da kaze svoje misljenje i nemam nista protiv toga. Ali zasto odmah prozivke na racun lovaca koji love sa tim kalibrom, lovocuvara i upravnika ne vidim potrebu za tim. Normalno je da ne opravdavam 7,62x39 za lov DS jer je dosta slabiji. Ja sam samo rekao da ljudi love sa tim kalibrom pa cak i kod mene i odstreljuju sa njim. Prvenstveno DS a lovio bih i srnecu divljac.

Joe the hunter

MilanPnM kaže:
Vidim da si poprilicno duhovit Smeko ali to ovde nije tema Sad

Tako je kolega ovde zaista nije tema duhovitost.Ovde su teme vezane za lov i sve ono sto bi trebalo da ga cini zadovoljstvom.Pod tim smatram eticki ali i zakonski odnos prema divljaci.Elem tesko mogu da ne reagujem na hvalospeve o lovu na divljac kalibrima koji ne samo da nisu dovoljeni(laksi od 9 gr,) nego su po svojoj energiji "tanki" za siguran otstrel divlje svinje.Ja licno smatram da sve sto probije bundevu moze da otstreli i divljac ali je to moje misljenje koje eto nekim cudom zakonodavac a ni lovna praksa nije usvojila.E sad sto se tice POSTENJA tu je vec situacija dosta slozena te tesko da vi mozete ceniti ko je od nas ostalih posten(po cijim merilima) ili neposten ali za te vase drugare sto love sa NEDOZVOLJENIM kalibrom moglo bi se sa sigurnoscu tvrditi da su najblaze receno u prekrsaju sto veovatno njima ne umanjuje zadovoljstvo lova a vidim ni vama.Te u skladu sa tim zelim vam Dobar poged i 9,3 je zakon za DS

bullet
 Delimo isto misljenje, samo kolega niste morali onako agresivno da postupite prema meni. Ja sam samo podelio njihovo iskustvo sto se tice tog kalibra, iskreno ja ga ne bih nikad uzeo ali ne razmisljamo svi isto. Kao sto je neko sa 30-06 ili 8x57 odstrelio poprilicno d.svinja sto je i poznato, tako se i oni kunu u svoj 7,62x39 i ako on ne moze ni da se uporedi sa njima. Ona stara izreka "svaki ciga svoga konja hvali" Grin Nadam se da necu pogresiti u izboru Smile Dobar pogled i mirna ruka i vama kolega.

Joe the hunter

MilanPnM kaže:
Delimo isto misljenje, samo kolega niste morali onako agresivno da postupite prema meni. Ja sam samo podelio njihovo iskustvo sto se tice tog kalibra, iskreno ja ga ne bih nikad uzeo ali ne razmisljamo svi isto. Kao sto je neko sa 30-06 ili 8x57 odstrelio poprilicno d.svinja sto je i poznato, tako se i oni kunu u svoj 7,62x39 i ako on ne moze ni da se uporedi sa njima. Ona stara izreka "svaki ciga svoga konja hvali" Grin Nadam se da necu pogresiti u izboru Smile Dobar pogled i mirna ruka i vama kolega.

Ocigledno nesporazum.Iz vasih ranijih postova sam video da ste zagovornik lovacke etike te mi je bilo cudno sto ste naveli kao afirmativno lov nedozvoljenim kalibrom.Rukovodjen time pomislio sam da se i vi ne slazete sa takvim nacinom lova pa sam upis koji vas je naljutio, uputio tim ljudima(lovcima,lovocuvaru koji ne reaguje na to a i predsedniku koji takodje ne reaguje na to) a ne vama.Medjutim vi ste se nasli u poziciji njihovih banioca iako mislim da takve ljude netreba braniti.Vazno da smo nesporazum resili kao i sto dolikuje lovcima.Dobar pogled i 9,3 je zakon za DSOdobreno

Cvele
 Jeste 9,3 zakon za ds, a dali je i najbolje resenje kao jedini kalibar/karabin ? Ne bih rekao, ali ako se love samo svinje s' njim u redu je... mogu da zamislim sta uradi kada pogodi npr lisicu... puc puc

Joe the hunter

Cvele kaže:
Jeste 9,3 zakon za ds, a dali je i najbolje resenje kao jedini kalibar/karabin ? Ne bih rekao, ali ako se love samo svinje s' njim u redu je... mogu da zamislim sta uradi kada pogodi npr lisicu... puc puc

Puco sam sa njim lisicu samo je prostancuje ko zumba

Cvele
 Hm... zanimljivo... i ja sam dosta razmisljao o ovom kalibru jer bih prvenstveno lovio svinje, a usput, redje i predatore, a reeetko srndaca...

Podunavac

Joe the hunter kaže:

MilanPnM kaže:
S' obzirom da kod mene ima ljudi koji uspesno love vece primerke DS i sa 7,62x39 onda ce i moj 9,3 odradjivati posao vise nego odlicno. Slazem se da su 30-06 i 8x57 odlicni kalibri i poseduje ih vise od pola Srbije. Da ne skrecemo sa teme, bio sam prisutan kada je vepar od 150kg nosio pogodak 30-06 u plecku vise od kilometra. Da je bio 9,3 mislim da ne bi bilo tako, ali opet kazem da nemam iskustva nikakvog. A i ne bih da me samara 300wm. Ne-ne

Pozdravi te lovce sto love sa 7,62x39 svinje .Svaka cast.Usput pozdravi i lovocuvara i predsednika drustvaShockGlavu o zidSiromaVuk

Tri prsta 2Kolce

Podunavac

Joe the hunter kaže:

canis aureus kaže:
a zamisli koliko bi isti odn'o da je kojim slučajem pogođen umesto sa .30-06 sa 7,62x39 !?!?!
Ne vidim kakvo je značenje u "a vi ste svi posteni kao" , šta si 'teo time reći?!?
... i naravno, bez ljutnje Confused
U svakom slučaju, ako ti prvenstveno treba kalibar za lov DS ondaK je 9,3x62 u tu svrKu bolji od .300WinMag i 7,62x39 zajedno Yes

Apsolutno se slažem sa ova dva upisa kolega.
Ako se već traži savet od kolega, onda bi trebalo da se i posluša nešto od onih što znaju šta pričaju (pišu), ili bar razmisli o njihovim upisima pre odgovora. Kalibar 7,62X39 je krajnje neprimeren za odstrel odraslih jedinki DS, a mislim da ne ispunjava ni zakonske norme. Za Srbiju nisam siguran, ali kod mene ne ispunjava ni zakonski minimum težine zrna (PPU) ni kinetičke energije potrebne za odstrel DS. Ne želim nikoga ovde da prozivam niti napadam, ali ipak treba uzeti u obzir nečije iskustvo i znanje pre neodmerenih izjava. Da rezimiramo, za lov DS u našim lovištima najpogodniji su kalibri 30-06 Spr; 8x57 IS i 9,3x62. Kako zbog svojih balističkih performansi, tako i zbog dostupnosti na tržištu i cene. Kalibar 300 WM je po mom mišljenju potpuno nepotreban.
Tri prsta 2Kolce

Planinko011
 Pozdravi te lovce sto love sa 7,62x39 svinje .Svaka cast.Usput pozdravi i lovocuvara i predsednika drustvaShockGlavu o zidSiromaVuk[/quote]

Ima i predsednika koji DS love sa .223 jednako uspesno kao srndace u bastu.
Uh, malo diskusija ode nekad u nekom pravcu, neko se prijavi za savet kao pocetnik sa ogranicenim budzetom ti se kao potrudis da mu objasnis da magnum na 100metara nema neki efekat te da za 400-500e moze da nadje neku meoptu, busnela ili leupolda iz Amerike a ondak covek kaze ma nema veze uzecu krighof kao radnu pusku za lose vreme i swarovskog Z6. A kalibar .375HH je cujem odlican za srndaca jer ga maznes po drobi i samo rebarca ostetis. A tek za lisicu cekanjem sto je dobar odmah i kozu stavi Confused.
Pri tom ne mislim na kolegu MnMa vec onako uopsteno.

PEZ

Planinko011 kaže:
Kolega Milane PnM ukoliko je budzet limitiran imas glas za 30-06 (ili 8x57 ako ti je u porodici vojna tradicija) jer ove godina lovis mozda vecinom DS a mozda ces krenuti uskoro na srndaca i predatore a to je vec malo prejako za te radove. Za pucanje do 250m je to puna kapa i ja uglavnom ne mogu da vidim razliku izmedju odstrela DS i jelenske divljaci sa 30-06 i sa 8x68S koje posedujem. A recimo taj 30-06 nabavis zrna dve gramaze i kad se zavrsi lov na DS prepucas na lakse i lovis predatore i od aprila srndaca pa u avgusti ili a jesen opet prepucas na teze zrno. A to ti savetujem pogotovo zbog dobre optike jer imas zastavina karabin nov i za 100-200e ali kupiti dve optike dobre to je bar 1000e.

Kolega Planinko pa nije li i 30-06 prvenstveno bio vojni kalibar(metak) sad odjednom on postade pravi lovacki a 8x57 jos uvek osta vojni !?
Gde se moze kupiti nov zastavin karabin za cenu koju si naveo?

Planinko011
 Kolega pez srpski vojnik nije nikad bio u americkoj NATO formaciji pa sam na mislio na tradiciju srpskog vojnika jer su oni na ovom forumu. Realnu razliku u lovu izmedju ova dva kalibra je suludo praviti i objasnjavati i stvar je samo u nijansi izmedju malo malo veceg dijametra i malo veceg pada zrna i to u po jednoj mikronijansi gledano sa aspekta lova. A mislim da sem africkih kalibara koji su namenski nastali i jos par drugih su svi nastali prvo za vojne potrebe.
Sto se tice karabina za 100-200e nije ih malo kupilo za te pare pogotovo od udovica vojnih penzionera, narocito 8x57, a neki su i na forumu a ja sam bio na tri kupovine za te pare. Normalno ne mislim tu na optike i montaze.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Izbor štenaca KINOLOGIJA 78 22.05.2014. 00:18
Izbor kalibra LOVCI POČETNICI 460 14.10.2013. 13:59
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 17
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,461
Najnoviji član: Cikazuba

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

64,544,340 posete www.srbijalov.com