|
Sa kojom municijom (sačmom) u lov?
|
| krilas |
Objavljen 20.04.2014. 15:25
|

Veteran

Upisa: 631
Pristupio: 02.11.2013. 17:40
|
Gospodo kolege, Hristos vaskrse! Imao bih pitanje koje nisam znao gde da "smestim", ali smatram da ovde nije pogresno. Obracao sam se nasim proizvodjacima lovacke municije (Krusik i Belom) putem mejla, ali mi nisu odgovorili. Pitanje je jednostavno: koje kalibre i vrste, kao i krupnocu sacme pune "bez koncentratora"? Ako neko od vas zna neka napise, bice korisno za mnoge.
|
| |
|
|
| tomo vrbas |
Objavljen 20.04.2014. 15:57
|

Lovčina

Upisa: 1305
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
krilas kaže:
Gospodo kolege, Hristos vaskrse! Imao bih pitanje koje nisam znao gde da "smestim", ali smatram da ovde nije pogresno. Obracao sam se nasim proizvodjacima lovacke municije (Krusik i Belom) putem mejla, ali mi nisu odgovorili. Pitanje je jednostavno: koje kalibre i vrste, kao i krupnocu sacme pune "bez koncentratora"? Ako neko od vas zna neka napise, bice korisno za mnoge.  Za Krusik znam da za 12 i 16cal pravi BK(bez korpice) special u svim granulacijama sacme i za mene jako dobar metak,a ima i Krusik Standard ali samo za 12cal on je isto bez korpice i kartonska caura isto u svim granulacijama sacme! |
| |
|
|
| krilas |
Objavljen 20.04.2014. 16:34
|

Veteran

|
Dragi Tomo, za krusik standard znam, ali specijal se pravi i sa i bez koncentratora, samo sto nisu napisali koje krupnoce su sa a koje bez koncentratora, to isto vazi i za ostale krusikove patrone, tako pise na njihovom sajtu. Sto se Beloma tice nema nikakvih podataka koje granulacije su sa a koje bez koncentratora.
|
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 20.04.2014. 19:59
|

Lovčina

Upisa: 7756
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
krilas kaže:
Gospodo kolege, Hristos vaskrse! Imao bih pitanje koje nisam znao gde da "smestim", ali smatram da ovde nije pogresno. Obracao sam se nasim proizvodjacima lovacke municije (Krusik i Belom) putem mejla, ali mi nisu odgovorili. Pitanje je jednostavno: koje kalibre i vrste, kao i krupnocu sacme pune "bez koncentratora"? Ako neko od vas zna neka napise, bice korisno za mnoge. 
Ваистину воскресе!
Колега због чега те интересује искључиво муниција без корпице? Савремена муниција се углавном прави са корпицом. Не да би обезбедила гушћи посип на већим даљинама, него зато што мање пооловљава цев и мање се деформише приликом проласка кроз цев. Са плитком и расеченом корпицом нема велики утицај на посип. Посип искључиво зависи од чокова. А ако ти треба муниција са ширим снопом на краћим дистанцама онда ти је бољи избор дисперзивна муниција. Нпр. за шумски лов шљуке и слично.
|
| |
|
|
| krilas |
Objavljen 20.04.2014. 20:32
|

Veteran

|
Pa razlog je taj, kao sto sam ranije pisao, imam pusku (mc21) od ranije, a prosle jeseni sam kupio i novu mp 27m sa fiksnim cokovima polu i pun, pa ipak zbog konfiguracije terena, puca se na malim rastojanjima ( ili se ne puca), a municija takozvana disperzante nije bas ni rasirena , ni uvek dostupna a ni jeftina. Tako da sam se silom prilika izvezbao da gadjam sa vrlo sitnom sacmom i da "odvajam" samo glavu bilo fazana bilo zeca. Sto se tice ciscenja puske , ne pretstavlja mi teret.
|
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 21.04.2014. 00:44
|

Lovčina

|
Колега без обзира на корпицу или чеп теби ће чокови увек давати гушћи сноп (пун чок). Из полу чока слободно можеш да пуцаш муницију са обичном корпицом на краћим и средњим дистанцама, а са пуним чоком ипак мораш мало даље да пустиш дивљач. Ни превише ситна сачма није неко решење. Она за фазана неби требало да буде ситнија од 2,7 мм, а за зеца од 3 мм. А ни то "у главу" ми није баш најјасније. Како можеш са сачмарицом да погађаш искључиво главу, а да сачмени сноп не захвати и остале делове тела дивљачи?
Још једном ти кажем, већина корпица није намењена за гађање на већим даљинама и да би давала ужи посип. Намена јој је да периферне куглице из снопа на рибају о зидове цеви, деформишу се и на тај начин негативно утичу на посип сачме (и више прљају цеви). Исто тако и да приликом изласка из цеви барутни гасови који излазе иза чепа (корпице) не разбијају сачмени сноп. То можеш да видиш на овој слици.

Стандардне корпице су такве конструкције да се отварају одма након изласка из цеви и немају скоро никакав утицај на ширење сачменог снопа, него он зависи искључиво од чока. То можеш да видиш на овој слици.

Корпица се држи као целина само док се наслања на зидове цеви. Чим напусти цев отпор ваздуха је одваја јер јој је конструкција таква да јој је довољан и мали отпор. Друга ствар су корпице посебне немене које су чвршће и дубље, и које су намењене за веће дистанце и кориштење на ниским температурама. Али муниција са таквим корпицама се обично назива "Long Range, Winter" или слично. Корпице се код савремене муниције користе чак и за дисперзивну муницију, само што је њихова унутрашњост крстастом преградом подељена на четири дела.
Ако баш хоћеш да користиш пун чок на кратким дистанцама онда немаш избора и мораћеш да користиш дисперзивну муницију, јер ти ту муниција са обичним чепом неће помоћи. Без обзира на чеп, чок формира сноп и он је увек густ (пун чок). Код савремене муниције разлика у пластичној корпици и филцаном чепу је само у томе што је филцани чеп био разградив, па је дозвољен за употребу у ловиштима где су пластични чепови забрањени због загађења околине.
|
| |
|
|
| krilas |
Objavljen 21.04.2014. 10:02
|

Veteran

|
Vidi kolega, naravno ne gadjam jedinacnim metkom, nego sacmom, ali sitnijom kao sto si i sam napisao 2,5 - 3 mm alli pravim "malo" preticanje tako da uglavnom pogadjam glavu, a poneka sacma zahvati ostatak divljaci ali ne pravi "stetu" na istoj.
|
| |
|
|
| sheytan |
Objavljen 21.04.2014. 10:55
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Krilas, tebra Podunavatz je jako lepo i detaljno objasnio, uz SHPITZ ilustratzije ...
Jedino shto bih dodao da, ako uglavnom sa dvocevq pucash do cca. 30ak meteri, u razmisljanjima ne preskochish BONSEK! 4-5cm gore-dole nije mnogo, a moze da znachi...
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
| |
|
|
| krilas |
Objavljen 21.04.2014. 11:08
|

Veteran

|
Pa tu sam ideju vec vise puta cuo, ovde na forumu. Istini za volju, ne bih prodavao mc 21, a sto se tice mp 27, kad sam kupovao jesenas, ili nije bilo sa 2 okidaca (jedan za mene ne dolazi u obzir), a sa promenljivim cokovima nije bilo. Sve u svemu, ipak sada imam "neki" izbor. Pisao sam skoro svim poznatim firmama da mi uvezu jednu cev za mc, ali NIKO osim "magnuma"(koji mi je reako da nije moguce kupiti cev kao rezervni deo i da niko u Srbiji ne uvozi TOZ) mi nije odgovorio. Toliko o "poslovnosti" i ozbiljnosti, kao i postovanju svojih kupaca. Sada sam vec skoro odlucio da za narednu sezonu nabavim jednu mp43E 12/76 sa svim promenljivm cokovima i duzinom cevi od 66cm (vec sam razgovarao sa nekim trgovcima) tako da cu i taj problem da resim, a ove druge puske ce imati svoju svrhu i upotrebu. Pozdrav!
|
| |
|
|
| sheytan |
Objavljen 21.04.2014. 11:11
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Ako ne bi prodavao MC(znachi, pooshka za patke i ostale gooske i sl.), bonsekom bi uchinio tu novu polozaru suvishnom... Ali, ti najbolje znash di, kako i shta gadjash, tako da - izbor je samo tvoj!
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
| |
|
|
| Ghost Hunter |
Objavljen 10.09.2014. 18:11
|

Član

Upisa: 60
Pristupio: 25.02.2011. 13:03
|
Sa kojom municijom nameravate da lovite u predstojecoj sezoni? |
| |
|
|
| nidzamotocross |
Objavljen 10.09.2014. 18:44
|

Lovčina

Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
Da mogu da punim, onda svojom, a ovako Rottweil.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
| |
|
|
| krilas |
Objavljen 10.09.2014. 19:32
|

Veteran

|
Sto se mene tice, ja cu kao i do sada Krusik standard i specijal, a kupio sam i 2 kutije belom 10-ke da probam, jer do sada nikada nisam lovio sa njim.
|
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 10.09.2014. 19:33
|

Lovčina

|
Godinama sam koristio Mirage Clever Standard Game T3. Granulacija 3 mm na početku sezone i 3,5 mm kad temperature padnu ispod nule. Ponekad i H.V. Game i T4 Royal Game. I bio sam zadovoljan. Zadnje dve sezone je nešto bio problem oko izbora municije Mirage, pa sam koristio NSI (Vectan A1) i RC (RC4 Oro). Dali zato što sam navikao na Mirage, ali nisam bio baš najzadovoljniji sa ova dva proizvođača. Tako da se ove sezone vraćam na Mirage. Metak je odličan i relativno povoljan. Jedino za prepelice i trap koristim Vušir M90 (Tornado 32 1,7 mm i Tornado T2 Trap).
|
| |
|
|
| Cvele |
Objavljen 10.09.2014. 20:33
|

Lovčina

Upisa: 3230
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
nidzo, a zasto ne mozes da punis?
 Lov je za mene život =))) 
|
| |
|
|
| nidzamotocross |
Objavljen 10.09.2014. 21:09
|

Lovčina

|
Nemam pasoš za samostalne punioce tamo po fejZu.
Šalim se.. Prvo nemam vremena, drugo nemam prateću "mehanizaciju", da lijem sačmu nemam uslova (a tek ni vremena), a da kupujem sačmu i nije neka ušteda, izbor komponenti je ovde kod mene oskudan, na kraju poluautomat je izbirljiv, a ja svojim neiskustvom teško da ću da dođem do bolje ili bar približne municije fabričkoj. Naravno, u nekoj bližoj budućnosti kada budem imao vremena i više iskustva, verovatno ću početi, jer volim to.
|
| |
|
|
| ssekir75 |
Objavljen 10.09.2014. 21:55
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
зависи који полуаутомат ;)
крушик, наравно мада има од прошле године мало миража т4 и баскијерија лонг ренџ за гуске и риовог трапа за летеће флаше...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
| |
|
|
| nidzamotocross |
Objavljen 10.09.2014. 22:46
|

Lovčina

|
Pa u odnosu na dvocevke,na primer, kompletno SVI poluautomati su izbirljiviJI. Neki više, neki manje.. ;) A ja sa mojim (ne)znanjem bih mogao da zaebem nešto. Za dedinu položaru sam već punio municiju, koju on i dan danas puca. Klasika... Mašinice za kružno pertlovanje, zlatiborac, filcani čepovi, sačma već kupljena gotova...
Ima li u Nišu Long Rendža možda? Probao bih ga i ja možda za guske...
|
| |
|
|
| Cvele |
Objavljen 11.09.2014. 01:27
|

Lovčina

Upisa: 3230
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Lepo kaze ssekir, zavisi od poluautomata, moj guta od 24 do 50gr bez stelovanja gasnog cilindra... ;) a da treba da se zna kako se pune patroni-treba, kao sto treba i odgovarajuca opremal...
 Lov je za mene život =))) 
|
| |
|
|
| nidzamotocross |
Objavljen 11.09.2014. 08:49
|

Lovčina

|
I moj radi bez problema sa 24 i 50 i bez cilindra. Samo neće da radi sa iskrivljenim i oštećenim čaurama, ja o tome pričam.
|
| |
|