Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Izbor prve puške za početnika!

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Izbor prve puške za početnika!
Joe the hunter
 Mislim da nije potrebno polemisati oko slicnih stvari.Moj drug na Staroj planini lovi sa 7x57 R vec 35 godina i odstrelio je svinja broja se nezna.Mislim da je izbor kalibra stvar licnog afiniteta i trenutne situacije(Naletelo pvoljno i sl.).Sto se tice vojnih kalibara nevidim nikakvu smetnju da se koriste u lovu pod uslovom da su po svojim karakteristikama zadovoljavajuci za odstrel odredjene vrste divljaci.I opet se vracam na ono da neko voli popa ,neko popadiju a ja licno preferiram popovu cerku (pa jos ako ima bliznakinje)divota.

bullet

Joe the hunter kaže:
Ocigledno nesporazum.Iz vasih ranijih postova sam video da ste zagovornik lovacke etike te mi je bilo cudno sto ste naveli kao afirmativno lov nedozvoljenim kalibrom.Rukovodjen time pomislio sam da se i vi ne slazete sa takvim nacinom lova pa sam upis koji vas je naljutio, uputio tim ljudima(lovcima,lovocuvaru koji ne reaguje na to a i predsedniku koji takodje ne reaguje na to) a ne vama.Medjutim vi ste se nasli u poziciji njihovih banioca iako mislim da takve ljude netreba braniti.Vazno da smo nesporazum resili kao i sto dolikuje lovcima.Dobar pogled i 9,3 je zakon za DSOdobreno

Kolega ja nikoga ne branim, samo sam izlozio njihovo iskustvo. Apsolutno da se ne slazem sa takvim nacinom lova, taj kalibar po meni nije human, jednostavno nema dovoljno kineticke energije, mada sa druge strane kad se pogleda ako se plasira dobar hitac ostace DS na mestu. Ali kao sto je poznato da se u lovu najvise hitaca plasira u predeo plecke onda ovaj 7,62x39 nema sta da trazi, jer ce vecina divljaci pa cak i sitniji primerak odneti poprilicno daleko ako je pogodak malo losiji. Dok sa 9,3 i 30-06 ili 8x57 ne bi bio slucaj. Bio je nesporazum, izvinjavam se.

PEZ

Planinko011 kaže:
Kolega pez srpski vojnik nije nikad bio u americkoj NATO formaciji pa sam na mislio na tradiciju srpskog vojnika jer su oni na ovom forumu. Realnu razliku u lovu izmedju ova dva kalibra je suludo praviti i objasnjavati i stvar je samo u nijansi izmedju malo malo veceg dijametra i malo veceg pada zrna i to u po jednoj mikronijansi gledano sa aspekta lova. A mislim da sem africkih kalibara koji su namenski nastali i jos par drugih su svi nastali prvo za vojne potrebe.
Sto se tice karabina za 100-200e nije ih malo kupilo za te pare pogotovo od udovica vojnih penzionera, narocito 8x57, a neki su i na forumu a ja sam bio na tri kupovine za te pare. Normalno ne mislim tu na optike i montaze.

OK.
E sad karabini od vojnih penzionera opet nisu zastava karabini(M70) vec remontovane vojnicke puske M48 a remontovane su u RTZ Cacak, mislim da samo na jednom modelu cini mi se model "3" ima cev i mehanicke nisane kao M70 i klot bukov kundak bez cekiranja i obrazine, modeli "1" i "2" su tipicne vojnicke puske kojima je skinuta obloga i malo redizajniran kundak koji je ako se ne varam od bresta ili jasena(ima i orahovine ali je oblik isti), razlika izmedju ova dva modela je u tome sto jedan ima izbusene rupe za prihvat montaze ON a drugi nema i na ovom bez rupa na gornjoj strani sanduka stoji grb SFRJot.

Joe the hunter
 Kolega MilanPnM Nije stavr u tome dali sa tim kalibrom moze da se otstreli DS ili ne ,vec da taj kalibar NIJE DOZVOLJEN za DS i da svako ko koristi ili tolerise u lovistu lov sa NEDOZVOLJENIM kalibrom je u prekrsaju.Ako bih razvijao dalje teoriju znaci li to da u vasem LU pored nedozvoljenih kalibara tolerisu i ostali lovni prekrsaji npr.otstrel divljaci u vreme lovostaja ili lov u nelovne dane i sl.Za mene je tolerisanje jedne ne dozvoljene radnje znak da postoji sklonost i ka tolerisanju i drugih necasnih rabota.Eto zato sam uputio pozdrav lovocuvaru koji ocigledno ne vrsi svoju duznost i predsedniku LU koji takodje zatvara oci pred nepravilnostima u svom lovistu.Takav nacin ponasanja je i doveo Srpsko lovstvo ovde gde jeste tj. na najnize grane.Vi kao mlad lovac imate obvezu da ukazujete u vasoj sredini na nepravilnosti jer kad dodjete u moje godine plasim se da necete imati da lovite ni svrake ako se trend u Srpskim lovistima nastavi ovim negativnim tempom.Eto to je sustina cele prepiske izmedju mene i vas.Dobar pogled

PEZ

Joe the hunter kaže:
Mislim da nije potrebno polemisati oko slicnih stvari.Moj drug na Staroj planini lovi sa 7x57 R vec 35 godina i odstrelio je svinja broja se nezna.Mislim da je izbor kalibra stvar licnog afiniteta i trenutne situacije(Naletelo pvoljno i sl.).Sto se tice vojnih kalibara nevidim nikakvu smetnju da se koriste u lovu pod uslovom da su po svojim karakteristikama zadovoljavajuci za odstrel odredjene vrste divljaci.I opet se vracam na ono da neko voli popa ,neko popadiju a ja licno preferiram popovu cerku (pa jos ako ima bliznakinje)divota.

Ma 7x57 je obarao i slonove , Joe u pravu si za tikvu, vazno je znati gde pogoditi.
Pop,popica i popi...Če Gevara

pavlepavlaka
 Imam veliki problem posto za neku godinu i ja treba da predam za pusku a od dede sam nasledio Zastavinu Polozaru a vise volim bokericu ako bih kupovao to bi bila Franchi bokerica ,ali cujem od nekih lovaca ako samo malo iskrivis bokericu ona promasuje posto kad uhvatim polozaru ruka na potkundaku mi prekrije celu cev pa sam mislio da prodam polozaru i dodam pare i kupim Franchi bokericu ali nebih zeleo da pogresim u odabiru ???? Confused
А у руке Мандушића Вука биће свака пушка убојита!

Podunavac
 Ma jeste kolega. Ako samo malo iskreneš bokericu promašaj je neminovan.Grin Šalim se naravno. Kad bi u pitanju bilo jedinačno zrno, onda bi se prilikom naginjanja puške (bokerice) dešavali promašaji prilikom pucanja iz donje cevi, ali pošto je sačmeni snop poprilično širok (iz 1/2 čoka na 20 matara preko 50 cm, a iz punog čoka preko 40 cm) odstupanja su minimalna. Ako više voliš bokericu slobodno je kupi i ništa ne brini. A i kundak je izrađen tako da kad se stavi u zgib ramena puška stoji ravno. Nakon malo vežbe nećeš imati nikakvih problema sa gađanjem.
Tri prsta 2Kolce

canis aureus
 Meni da je deda ostaviJo u nasledstvo bilo kakvu pušku, a naročito ako je ista u odličnom stanju kao što je tvoja CZ, ta ne bi bila na prodaju!! Makar skupljala prašinu Confused
Na koliko samo lovova i dedinih priča ta puška može da podseti!?!?Stari

... a na stranu to što cena te polovne nije velika tako da bi još prilično morao da dodaš za neku renomiraniju.
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Hunter forever

canis aureus kaže:
Meni da je deda ostaviJo u nasledstvo bilo kakvu pušku, a naročito ako je ista u odličnom stanju kao što je tvoja CZ, ta ne bi bila na prodaju!! Makar skupljala prašinu Confused
Na koliko samo lovova i dedinih priča ta puška može da podseti!?!?Stari

... a na stranu to što cena te polovne nije velika tako da bi još prilično morao da dodaš za neku renomiraniju.

Canis delimo isto misljenje pogotovo sto je cena te polovne polozare mala a ona je od velikog znacaja za necije uspomene. I jos ce posedovati dve puske , i polozaru i bokericu pa ce samim tim moci da ih menja. Pozdrav i dobar pogled.
marka Engleski poenter marka

IvicaL
 Citajuci vas forum, i u razgovoru sa "mojom" grupom, mislim da sam resio koja ce biti moja prva puska.
L.P Baikal MP27EM 12/76,mc,Nikl

Samo jos uvek nisam resio nedoumicu sta mi omogucava mogucnost gadjanja na vecu daljinu, da li duzina cevi, kalibar ili punjenje.
Sve se ovo ovde vec spominjalo ali misljenja su oprecna,...

No do moje prve puske treba dunavom jos dosta da protece, prvo staziranje pa sve ostalo,...
lala, pa sta

Hunter forever
 Ivice koliko ja znam neka eventualna daljina do koje se moze efikasno loviti sa sacmaricama je do 50 metara , naravno desavaju se odstreli i na vecim daljinama ali moje misljenje je da je pucanje na vecu daljinu od 50 metara rizikovanje ranjavanja divljaci a zna se sta biva sa njom posle ranjavanja i njenog odlazenja. Za efikasni domet od izuzetnog znacaja su cokovi na puskama sacmaricama. Naravno tu ima veliku ulogu i izbor metka , da li ce metak biti sa filcanim cepom ili sa casicom dosta zavisi i od toga. A takodje zavisi i od kalibra lovacke puske , tako da sve ovo utice na daljinu efikasnog dometa.

PEZ

IvicaL kaže:
Citajuci vas forum, i u razgovoru sa "mojom" grupom, mislim da sam resio koja ce biti moja prva puska.
L.P Baikal MP27EM 12/76,mc,Nikl

Samo jos uvek nisam resio nedoumicu sta mi omogucava mogucnost gadjanja na vecu daljinu, da li duzina cevi, kalibar ili punjenje.
Sve se ovo ovde vec spominjalo ali misljenja su oprecna,...

No do moje prve puske treba dunavom jos dosta da protece, prvo staziranje pa sve ostalo,...

Kolega Ivice na koju bi ti daljinu gadjao puskom sacmaricom i sta podrazumevas pod vecom daljinom.Na uobicajenim lovackim daljinama svaka ce lovacka puska odraditi posao bez obzira na kalibar i duzinu cevi.
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

Joe the hunter
 Ma pricali njemu njegovi iz grupe kako tuku zecove na 100 meterisrbijalovZekaGlavu o zid

PEZ
 Moze i na vise ROFL
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

Hunter forever
 Moze sa haubicom i na 1000 m. Kolce

vojkan
 Drugari zalabite malo kolega je mlad i neiskusan tako da mu svi pune usi raznim pricama.

Zamolio bih kolegu Podunavca posto je on veoma recit da mu pedagoski objasni namenu lovacke puske sacmare i na kojim daljinama se ona koristi!

Hvala!
Ja sam Lovac s juga cevka mi je duga!

Joe the hunter

vojkan kaže:
Drugari zalabite malo kolega je mlad i neiskusan tako da mu svi pune usi raznim pricama.

Zamolio bih kolegu Podunavca posto je on veoma recit da mu pedagoski objasni namenu lovacke puske sacmare i na kojim daljinama se ona koristi!

Hvala!

Nemoj ti kolega da stvaras zabunuStarijos ce mu tamo oni njegovi da pricaju svasta nesto pa bolje da ovde "izgori" i nauci, nego da se za.....be pa posle da budeGlavu o zidShock

Hunter forever

vojkan kaže:

Hvala!

Da se ogradim moj post se nije odnosio na post kolege Ivice vec na reci tih ljudi koji tako govore. Pozdrav

IvicaL
 "moja" grupa je stvarno jedna od retkih koja postuje pravila dosledno i ekoloska svest im je stvarno na zavidnom nivou,... i nece oni da mi pricaju bajke, mada u bajke odavno ne verujem, kao sto sam rekao imam 40 god. U stvari ja sam samo hteo da vidim kako bih mogao taj domet koji je max 50 metara da pomerim za 5-10 ako je to ikako izvodljivo, a ako nije, bice tu i karabin jednog dana.
lala, pa sta

sheytan
 Koleza Dačiću Grin , evo kako stoje stvari:

Načelno, MOŽE da se pomeri efikasan domet, ali ne puno, možda tih 5-10m. Kako? Pa, jačom(bržom) džebanom i jačim čokom.

Zaboravih, el si polagao lov. ispit? Ako jesi, tamo si mogao da naučiš da divljač pogođenu dramlijama usmrću je NERVNI ŠOK, a ne rana. Znači, potrebno je da divljač bude pogodjena odredjenim brojem qglica odredjene brzine(energije).
E, tu se javlja više problema! Ako hoćemo veliq brzinu, ondaK ne možemo imati poono sačme. Ako hoćemo puno sačme, ne možemo imati veliq brzinu. I jedno i drugo su ograničene max. pretiskom koji može naša puška da podnese.
Zavisno od toga šta ćeš loviti, magnum puške(12/76) mogu doneti koji metar prednosti, ali sve je to disqtabilno. Načelno, magnum metak je SPORIJI od običnog, zbog pomenutog pretiska i sl. Znači, moraš da staviš MALKO krupniju sačmu(koja će sporije gubiti brzinu), pa opet imaš problem gustine posipa, tj. da li ćeš na toj malko većoj daljini imati potreban broj qglica u divljači. Ako je u pitanju zajc, idealna bi bila možda sačma 3.7mm, 50-ak grama i korišćenje iz punog čoka. ALI! Znači, jedno VEEEELIKO ALI! Ja sa svojih 20 godina isqstva POJMA NEMAM koliko treba preticati zajca na toj daljini!!! Sačma putuje X vremena do njega, on se kreće nekom Y brezinom, nekakav PAD već postoji, tako da mi ne pada na pamet da pucam na velikim daljinama, jer će efekat maximalno biti ranjavanje(u 99% slutčajeva)...

Tako da... Ja sam tvoj glas razooma, a izbor je samo tvoj! Odobreno

p.s. Setih se, u priroočniq mislim da leeepo piše, da nije isto kada npr. zajc trči od tebe, i kada trči popreko - efikasan domet je "popreko" veći za nekih cca. 5m, ako se dobro sećam... I ovo je bitna stvar, koju ne treba olako zanemarivati! Stari
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Izbor štenaca KINOLOGIJA 78 22.05.2014. 00:18
Izbor kalibra LOVCI POČETNICI 460 14.10.2013. 13:59
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 24
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,461
Najnoviji član: Cikazuba

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

64,544,241 posete www.srbijalov.com