|
Izbor prve puške za početnika!
|
| PEZ |
Objavljen 08.02.2013. 12:01
|

Lovčina

Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
IvicaL kaže:
"moja" grupa je stvarno jedna od retkih koja postuje pravila dosledno i ekoloska svest im je stvarno na zavidnom nivou,... i nece oni da mi pricaju bajke, mada u bajke odavno ne verujem, kao sto sam rekao imam 40 god. U stvari ja sam samo hteo da vidim kako bih mogao taj domet koji je max 50 metara da pomerim za 5-10 ako je to ikako izvodljivo, a ako nije, bice tu i karabin jednog dana.
Kolega, sheki ti je vec rekao kako se donekle moze uticati na povecanje efikasnog dometa sacme ali realno za tim nema potrebe jer ako recimo zeca ne "stignes" sa dva metka do 45-50m onda ti nece mnogo znaciti ni tih +5 ili 10, mozda bi bilo dobro da od te 50- ice oduzmes tih 5-10m i sigurno ces biti zadovoljan ili kupovina puskice u 10/89 koja ce sigurno povecati efikasni domet na "tvoju meru" mozda i mal'ko vise.
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
| |
|
|
| DakiNS |
Objavljen 08.02.2013. 13:28
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Pez ideje su ti za desetku , verovatno i sam koristiš taj kalibar 
Samo zbunjujemo kolegu , a sa druge strane kolega bi trebao da se malo vrati na početak teme i lepo se načita i upamti (ima tu i pametnih saveta)
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
| |
|
|
| PEZ |
Objavljen 08.02.2013. 13:51
|

Lovčina

Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
DakiNS kaže:
Pez ideje su ti za desetku , verovatno i sam koristiš taj kalibar 
Samo zbunjujemo kolegu , a sa druge strane kolega bi trebao da se malo vrati na početak teme i lepo se načita i upamti (ima tu i pametnih saveta) 
Ha Ha tri tvoje 20-ice ima da stanu u ovaj jedan metkic a kad gruneee, ko iz sulundara salim se naravno i ne koristim ovaj kalibar ali sam imao prilike da vidim sta moze posto je moj stric imao pusku u ovom kalibru.
U pravu si da mozda zbunjujemo kolegu ali sta mu drugo preporuciti kad covek zeli sacmaricu za 60 i kusur meteri.
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 08.02.2013. 16:15
|

Lovčina

Upisa: 7756
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Efikasan domet sačme zavisi od više elemenata o čemu su kolege već pisale pa da se ne ponavljamo.
Što se tiče odstrela konkretno zeca stručnjaci su došli do zaključka da je za izazivanje nervnog šoka potreban pogodak sa minimum 5-6 kuglica sačme, granulacije 3,5 mm, koje poseduju brzinu (u momentu pogotka) minimum 190 m/s.
Prosečan patron u kalibru 12/70 sa 36 grama sačme ima u sebi 143 kuglice sačme promera 3,5 mm. U kalibru 16/70 sa 31 gramom sačme 122 kuglice promera 3,5 mm.
E sad malo o padu brzine na određenim daljinama. Metak koji na ustima cevi postiže brzinu 375 m/s, što je nekad bila standardna brzina, sa sačmom promera 3,5 mm na 40 m ima brzinu 215 m/s. Iz ovoga se može zaključiti da je 50 m krajnja granica efikasnosti ako uzmemo u obzir gornje parametre potrbne da izazovu nervni šok kod divljači (zeca konkretno). Savremena brza municija koja na ustima cevi postiže brzine 415-435 m/s, će ove parametre zadovoljiti i na distanci do 60 metara.
Međutim osim balističkih performansi koje sačma mora da zadovolji prilikom odstrela, u obzir treba uzeti i lovački kodeks i etiku. Opšte prihvaćena maksimalna daljina upotrebe sačmarica je 50 m, a ona je u pojedinim državama i zakonski ograničena (do 50 metara).
Zato ne treba mnogo razmišljati o daljini, nego treba i divljači dati neku šansu i ne pucati preko daljina koje se ne smatraju lovačkim (50 m). Od ovoga bi izuzetak mogli napraviti jedino kod lova gusaka u preletu, ali se onda koristi municija sa tvrđim i dubljim čašicama koja može efikasno da se koristi na daljinama do 70-80 metara. Postoji i municija koja se reklamira za daljine do 100 metara ali je efekat sačmene municije na ovim daljinama krajnje diskutabilan. Prvo iz razloga pada brzine i kinetičke energije, a drugo zbog velike daljine preticanja na tim distancama koju je veoma teško odrediti.
|
| |
|
|
| vojkan |
Objavljen 08.02.2013. 21:58
|

Stari član

Upisa: 203
Pristupio: 17.12.2009. 15:48
|
Podunavac kaže:
Efikasan domet sačme zavisi od više elemenata o čemu su kolege već pisale pa da se ne ponavljamo.
Što se tiče odstrela konkretno zeca stručnjaci su došli do zaključka da je za izazivanje nervnog šoka potreban pogodak sa minimum 5-6 kuglica sačme, granulacije 3,5 mm, koje poseduju brzinu (u momentu pogotka) minimum 190 m/s.
Prosečan patron u kalibru 12/70 sa 36 grama sačme ima u sebi 143 kuglice sačme promera 3,5 mm. U kalibru 16/70 sa 31 gramom sačme 122 kuglice promera 3,5 mm.
E sad malo o padu brzine na određenim daljinama. Metak koji na ustima cevi postiže brzinu 375 m/s, što je nekad bila standardna brzina, sa sačmom promera 3,5 mm na 40 m ima brzinu 215 m/s. Iz ovoga se može zaključiti da je 50 m krajnja granica efikasnosti ako uzmemo u obzir gornje parametre potrbne da izazovu nervni šok kod divljači (zeca konkretno). Savremena brza municija koja na ustima cevi postiže brzine 415-435 m/s, će ove parametre zadovoljiti i na distanci do 60 metara.
Međutim osim balističkih performansi koje sačma mora da zadovolji prilikom odstrela, u obzir treba uzeti i lovački kodeks i etiku. Opšte prihvaćena maksimalna daljina upotrebe sačmarica je 50 m, a ona je u pojedinim državama i zakonski ograničena (do 50 metara).
Zato ne treba mnogo razmišljati o daljini, nego treba i divljači dati neku šansu i ne pucati preko daljina koje se ne smatraju lovačkim (50 m). Od ovoga bi izuzetak mogli napraviti jedino kod lova gusaka u preletu, ali se onda koristi municija sa tvrđim i dubljim čašicama koja može efikasno da se koristi na daljinama do 70-80 metara. Postoji i municija koja se reklamira za daljine do 100 metara ali je efekat sačmene municije na ovim daljinama krajnje diskutabilan. Prvo iz razloga pada brzine i kinetičke energije, a drugo zbog velike daljine preticanja na tim distancama koju je veoma teško odrediti.
Hvala kolezi Panticu ocu reci Podunavcu!
Ja sam Lovac s juga cevka mi je duga!
|
| |
|
|
| IvicaL |
Objavljen 09.02.2013. 12:26
|

Veteran

Upisa: 779
Pristupio: 07.02.2013. 10:13
|
Svaka cast, na opsirnom objasnjenju. Mnogo pomazu vasa iskustva.
Svakako mislim biti posten sportista kao i do sada.
Divljac mora imati sansu i opet da se ne muci ako je samo ranis,...
lala, pa sta
|
| |
|
|
| solaja |
Objavljen 09.02.2013. 21:57
|

Član

Upisa: 64
Pristupio: 14.03.2010. 16:55
|
Imam drugara budeceg lovca, i treba pusku da kupi, i svidja mu se nova IZ 27 crna glava, skroman covek, koji voli efikasnost.
Oko gadja, kundak pogadja B)
|
| |
|
|
| ultras035 |
Objavljen 26.03.2013. 01:13
|

Član

Upisa: 180
Pristupio: 04.05.2010. 09:22
|
Ja sam pre nekolio godina dobio nabavku i cekao do 15 dana pre isteka roka za nabavku, pre svega zbog losih finansija i onda nasao odlicnu IZ12 u cal.12, zahvaljujuci kolegi ivanfox.Hocu da kazem da ne treba zuriti i srljati, pogotovu sa prvom puskom i ako se nema para...
Ja stalno ponavljam da je prva godina lova za svakog lovca uzasno skupa, zato sto je sve potrebno od opreme.Dileme slicne onima da li je bolji Mercedes ili BMW ostavite za koju godinu kasnije kada imate neko iskustvo, a prvu pusku prilagodite uslovima u kojima lovite i finansijama...uvek kasnije ima vremena za ispravku, zamenu itd...
"Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!"
|
| |
|
|
| ssekir75 |
Objavljen 26.03.2013. 11:34
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
hm... pametno receno. a ja nabavku dobio u petak a pusku kupio u subotu bejah malopre po oruzni list ali referent izaso na pauzu.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
| |
|
|
| canis aureus |
Objavljen 26.03.2013. 21:15
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
ultras035 kaže:
Dileme slicne onima da li je bolji Mercedes ili BMW
Ćuj stari, ne mere se merit BMW sa Mercedesom!
The best of the World all game caliber 8x57JS

|
| |
|
|
| dalibor |
Objavljen 26.03.2013. 23:07
|

Stari član

Upisa: 331
Pristupio: 29.03.2010. 14:13
|
canis aureus kaže:
ultras035 kaže:
Dileme slicne onima da li je bolji Mercedes ili BMW
Ćuj stari, ne mere se merit BMW sa Mercedesom! 
Naravno sve su to prevozna srestva samo je Mercedes auto
Hunting is a passion! 
|
| |
|
|
| ssekir75 |
Objavljen 26.03.2013. 23:48
|

Lovčina

|
a znate li koji je najbolji mercedes? pa BMW... ;)
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
|
| |
|
|
| Ghost Hunter |
Objavljen 28.03.2013. 12:45
|

Član

Upisa: 60
Pristupio: 25.02.2011. 13:03
|
Kada sam proslog leta dobio nabavnu dozvolu za pusku neolucene cevi, dugo sam se dvoumio sta da kupim, bokericu ili poluautomat,na kraju sam se odlucio za ovo drugo.Kupio sam Baikal MP153 i mislim da sam doneo najbilju mogucu odluku.Puska je fenomenalna, nikada me nije izneverila.Nisam postivao pravilo razradjivanja puske sa 100 magnum patrona, medjutim ona radi bez greske.Guta sve od 24 grama pa navise.Najmanje pucam magnum municiju, nisam ispucao vise od 10 patrona magnuma iz nje.Toplo preporucujem svim lovcima pocetnicima bez obzira na finansije, ovu pusku. |
| |
|
|
| ssekir75 |
Objavljen 28.03.2013. 15:33
|

Lovčina

|
taj poluautomat cu kupiti ako zabrane olovnu sacmu. dobra je to sprava, ali ja ipak mislim da je za pocetnike bolja dvocevka (nebitan raspored cevi)
|
| |
|
|
| ultras035 |
Objavljen 28.03.2013. 16:03
|

Član

|
Da sam poslusao sebe prva puska bi mi bila neka 16-ica , obavezno polozara, ali ruska bokerica je OK...E sad mi je najveca zelja da pazarim (primam kao poklon !ROFL ) neka zapadno evropska polozara *c1ka* Kada kupim karabain, sledeca misija je neka lagana polozara u bilo kom kalibru...kad-tad
Prednodt dajem polozarama i ako imam bokericu (bar za pocetnike).
"Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!"
|
| |
|
|
| ssekir75 |
Objavljen 29.03.2013. 00:39
|

Lovčina

|
ja ne odustajem od toz 63 ;)
|
| |
|
|
| Miroslaw |
Objavljen 29.03.2013. 01:46
|

Stari član

Upisa: 362
Pristupio: 16.11.2009. 23:02
|
Poluautomat i pocetnik nekako ne idu zajedno ja cak poluautomat smatram neadekvatnim za lov sitne divljaci sem za lov divlje plovke i guske tu jedino ima prednost u odnosu na klasicnu dvocevku zbog vise metaka. |
| |
|
|
| Indjijanac |
Objavljen 29.03.2013. 07:15
|

Lovčina

Upisa: 2727
Pristupio: 09.03.2011. 18:00
|
ali po zakonu može samo 2 metka da ima u magacinu
|
| |
|
|
| ultras035 |
Objavljen 29.03.2013. 08:20
|

Član

|
Meni se moja IZ12 smucila da je nosim u lov na sitnu divljac, nije bas laka, a mogu tek zamisliti ruski poluautomat, jos pet patrona u njemu, a verujem da ima takvih sto ga pune full,l ja bi brzo zaboravio taj lov!!!
Nedostajao mi je zimus za patke i guske i voleo bih da ga imam u soski kao trecu-cetvrtu cevku, svakako da ima svoju namenu.
Za pocetnika ne preporucujem nikako, to sto moze da stane 5 metka za lov na sitnu divljac nije neka prednost.
Prava stvar je lagana puska da mozes nesmetano da se kreces i dobar pas koji ti pomaze, retko da ce trebati i drugi metak, bez obzira da li pogodio ili ne!
|
| |
|
|
| ssekir75 |
Objavljen 29.03.2013. 09:43
|

Lovčina

|
Indjijanac kaže:
ali po zakonu može samo 2 metka da ima u magacinu 
pa po zakonu ne sme ni da se krade... ;)
upravo zbog te "nepotrebnosti" drugog metka je i napravljena dvocevka ;) drugi metak je itekako potreban, ali vec treci (ili ne dao bog osmi sa dodatkom) je suvisan.
|
| |
|