Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Sa kojom municijom (sačmom) u lov?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Sa kojom municijom (sačmom) u lov?
Barbarosa
 Skoro sam u Arsenalu kupovao municiju za prepelice. Lambro Tordo 32g 38 din/kom. Lambro Dispersante 30g 34 din/kom.
Lepo su mi se pokazala oba metka, samo što ih više nemam, a nema ih ni u Arsenalu. Frown
Kažu da ih za ovu sezonu neće više uvoziti.

Zeljko92

pavlepavlaka kaže:
Da pitam da li iz Ruskih poluautomata meze da se puca krusik standard kartonski bez zaglavljvanja?

Pa bas da nece biti zaglavljivanja cisto sumnjam. Kad je velika vlaznost papir nabubri pa mi i u polozaru nekad teze ulazi patron. Radi on bez problema u obicnoj dvocevki ali mislim da nije za poluautomat.

nidzamotocross
 A ja baš hteo da uzmem bar još dve kutije Lambro Dispersante...
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

Cvele

pavlepavlaka kaže:
Da pitam da li iz Ruskih poluautomata meze da se puca krusik standard kartonski bez zaglavljvanja?

Iz poluautomata se ne sme koristiti kartonska municija.
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

nidzamotocross
 Što Cvele?

moravac 1

Cvele kaže:

pavlepavlaka kaže:

U pravu si druze...ali druze nisu svi poluautomati isti.Sto kvalitetniji...to on lakse guta svu municiju pa cak i kartonske i patrone manje gramaze.Kolce
srbija

Cvele
 Bas zbog toga sto dolazi do naduvavanja caure-ne uvek ali u glavnom... moravac ne mora da znaci da ako je skup nije izbirljiv ;)
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Zeljko92

moravac 1 kaže:

Cvele kaže:

pavlepavlaka kaže:

U pravu si druze...ali druze nisu svi poluautomati isti.Sto kvalitetniji...to on lakse guta svu municiju pa cak i kartonske i patrone manje gramaze.Kolce

Ne moze se u isti kos stavljati gramaza metka i materijal od koga je izradjena caura kad govorimo o radu poluautomata. Plastika ne menja svoj oblik u zavisnosti od vremenskih uslova, caura je uvek ista samo je druga gramaza metka i to moze da mu smeta ako ne trpi slabija punjenja. A papirni pa makar bio i magnum po vlaznosti gotovo uvek nabubri, caura se prosiri i tesko ulazi u leziste metka. Kod standardnih lovackih pusaka nije toliki problem, pazljivo se stavi metak, polako izvuce, a kod poluautomata ili nece uci, ili ako i nekako udje, moze da se desi da se zakine caura, da je preskoci izvlakac itd... Tako da gramaza i materijal caure ne mogu isto da se gledaju.

nidzamotocross
 Ako je dobar patron, ako je dobro čuvan, nema potrebe da ga poluautomat izbegava. Prošle sam pucao, a i za ovu imam Rottweil Weidmannsheil kartonac, kao i crveno-crni S&B. Bez problema radi i sa jednim i sa drugim. Ako izvlakač radi svoj posao kako treva, neće biti problema... Smile

Zeljko92

nidzamotocross kaže:
Ako je dobar patron, ako je dobro čuvan, nema potrebe da ga poluautomat izbegava. Prošle sam pucao, a i za ovu imam Rottweil Weidmannsheil kartonac, kao i crveno-crni S&B. Bez problema radi i sa jednim i sa drugim. Ako izvlakač radi svoj posao kako treva, neće biti problema... Smile

Samo da ne nabreknu od vlage. Ja sam dobio trepcine kartonce od kolege u lovistu smo bili i jedva su ulazili u petlaru a kad sam dosao kuci i sutradan probao da stavim jedan ulazili najnormalnije kad su se osusili.;)

moravac 1

Cvele kaže:
Bas zbog toga sto dolazi do naduvavanja caure-ne uvek ali u glavnom... moravac ne mora da znaci da ako je skup nije izbirljiv ;)

Kolega Cvele neznam iz cega si svega imao prilike da lovis ali kada iskusis da pucas iz Berette, Benelija, Frnkia itd...pogotovo novije modele...videces da mozes da ubacis doslovce sve...i da nema glavljenja.Ne kazem da nije bilo ali konkretno iz mog P.A izasllo je sve sto je uslo bez glavljenja.Tako da itekako ima veze iz cega se puca.Ne tvrdim da da ostali ne valjaju...ali ispucao sam i ja dosta kartonskih patrona i nije bilo nikakvih problema.Doduse kupovnih i ja pucam samo iz strane municije(nikad rucno punjenih...niti planiram) ali za razliku od kolega koji su morali da podesavaju svoje gasne cilindre na svojim153-kama i nervirali se u toku lova...moj Franki je sve to bez problema gutao.Napominjem ovo su samo moja iskustva i nemam namere da se nikom da se rugam ili zadirkujem vlasnike 153 ke ili bilo kog drug P.A.Kolce
srbija

ssekir75
 СВИ који имају проблем са 153 имају га из само једног разлога - неправилног одржавања гасног цилиндра. то је чак и калашњиков умело да укочи.

из ПА може се пуцати картонска муниција и не знам откуд ти цвеле то да се не сме. истина је да се треба пазити на влагу, али да се не сме, е то већ мало теже.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

nidzamotocross
 MP-153 beše nema rotirajuću glavu zatvarača?

tomo vrbas

nidzamotocross kaže:
MP-153 beše nema rotirajuću glavu zatvarača?
Nema!

Neca92
 Jedan poznanik prosle godine kupio mp155 i citajuci uputstvo za upotrebu naleteli smo na podatak da nije preporucljivo da se puca kartonska municija. Ili nije preporucljivo, ili zabranjeno, ne mogu bas tacno da se setim, ali sustina je ista.
Inace, logicno je da nije problem kad patron vec udje u leziste metka, problem je ako tek treba da udje kao drugi ili npr. treci metak, a ne moze jer je naduven od vlage. To je neko moje misljenje, ne mora da znaci da sam u pravu.
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

krilas
 Drugari, ja imam mc-21 , tj. ruski poluatomat ali inercionog tipa. Ispucao sam mnogo patrona sa njom i uglavnom su bili kartonski, sto Trepcinih sto Krusikoviuh. Ali sam uz pusku dobio i kalibrator, sa kojim sam proveravao svaki patron, ako bi zapinjao, imam (tj. dobio sam uz pusku) i jednu rekao bih navojnicu od vrlo tvrde plastike kojom bi kartonsku cauru doveo na pravilni oblik posle cega bi bez ikakvih problema ulazila u kalibrator a samim tim i u leziste patrona. Resenje vrlo jednostavno.Presrean
Siroma

nidzamotocross
 Navlažen (u većoj meri) kartonski patron ne treba pucati ni iz bilo koje puške, a ne samo iz poluautomata, jer ta vlaga je možda možda prodrla i dublje. Ali kažem ako je municija dobro čuvana, ako nema fabričkih grešaka, nema problema sa ubacivanjem metka u cev. Kod vađenja patrona, zatvarači sa rotirajućom glavom imaju veliku prednost jer vade bukvalno sve iz ležišta. Zato sam i pitao za 153. Benelli, Beretta, Franki... a vidim i neki Turci u poslednje vreme rade takve zatvarače.

DakiNS
 Nekad je na svakom lovačkom redeniku visio i izvlakač-kalibrator pored viska, jer se uglavnom pucalo kartonskim patronama, imao sam ga negde ali se tokom silih selidbi zagubio , sad ne mogu na netu ni sliku da nađem. Jednostavno zaboravljena nekad obavezna alatka.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

mrwa22250
 Po meni mnogo veci problem od navlazenih patrona predstavlja nacin zatvaranja kartonaca,gde postoji realna opasnost da se neki od tih cepova ili deo istih zaglavi u cevi,a zbog konstrukcije samog PA nemamo mogucnost vizuelnog pregleda cevi.Iz tog razloga svi proizvodjaci PA sacmarica ne preporucuju upotrebu kartonske municije.Znaci nije zabranjeno ali nije preporucljivo,bez obzira na konstrukciju zatvaracaStari.
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

nidzamotocross
 Mrva, ja ga iz tog razloga stavljam kao jedan, posle uvek proverim, jer mi je palo na pamet kada sam ispalio prvi i kada su se kartončići razleteli kao konfete. Uglavnom pucam plastikanere, ali uvek imam po jedan-dva u redeniku čisto za merak, zbog onog mirisa... Pa kada stane ker u čvrstu marku, ili kada goniči gone zeca onako školski, kako treba, ja izvadim i stavim jedan kartonac, čisto da ispoštujem trenutak. ;)

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Gde sa karabinskom municijom? Redenik, novčanik... MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 29 06.06.2016. 19:19
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 19
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,467
Najnoviji član: SJ410

Poslednje vesti
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu
56. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA - LORIST
Obaveštenje korisnicima lovišta

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

65,384,487 posete www.srbijalov.com