|
Sa kojom municijom (sačmom) u lov?
|
| Barbarosa |
Objavljen 13.09.2014. 23:06
|

Stari član

Upisa: 245
Pristupio: 24.09.2012. 20:21
|
Skoro sam u Arsenalu kupovao municiju za prepelice. Lambro Tordo 32g 38 din/kom. Lambro Dispersante 30g 34 din/kom.
Lepo su mi se pokazala oba metka, samo što ih više nemam, a nema ih ni u Arsenalu. 
Kažu da ih za ovu sezonu neće više uvoziti. |
| |
|
|
| Zeljko92 |
Objavljen 13.09.2014. 23:10
|

Stari član

Upisa: 252
Pristupio: 25.10.2012. 16:53
|
pavlepavlaka kaže:
Da pitam da li iz Ruskih poluautomata meze da se puca krusik standard kartonski bez zaglavljvanja?
Pa bas da nece biti zaglavljivanja cisto sumnjam. Kad je velika vlaznost papir nabubri pa mi i u polozaru nekad teze ulazi patron. Radi on bez problema u obicnoj dvocevki ali mislim da nije za poluautomat. |
| |
|
|
| nidzamotocross |
Objavljen 13.09.2014. 23:31
|

Lovčina

Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
A ja baš hteo da uzmem bar još dve kutije Lambro Dispersante...
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
| |
|
|
| Cvele |
Objavljen 14.09.2014. 00:31
|

Lovčina

Upisa: 3230
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
pavlepavlaka kaže:
Da pitam da li iz Ruskih poluautomata meze da se puca krusik standard kartonski bez zaglavljvanja?
Iz poluautomata se ne sme koristiti kartonska municija.
 Lov je za mene život =))) 
|
| |
|
|
| nidzamotocross |
Objavljen 14.09.2014. 07:32
|

Lovčina

|
Što Cvele?
|
| |
|
|
| moravac 1 |
Objavljen 14.09.2014. 11:51
|

Stari član

Upisa: 236
Pristupio: 03.11.2013. 12:21
|
Cvele kaže:
pavlepavlaka kaže:
U pravu si druze...ali druze nisu svi poluautomati isti.Sto kvalitetniji...to on lakse guta svu municiju pa cak i kartonske i patrone manje gramaze.
srbija
|
| |
|
|
| Cvele |
Objavljen 14.09.2014. 11:53
|

Lovčina

Upisa: 3230
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Bas zbog toga sto dolazi do naduvavanja caure-ne uvek ali u glavnom... moravac ne mora da znaci da ako je skup nije izbirljiv ;)
 Lov je za mene život =))) 
|
| |
|
|
| Zeljko92 |
Objavljen 14.09.2014. 12:17
|

Stari član

|
moravac 1 kaže:
Cvele kaže:
pavlepavlaka kaže:
U pravu si druze...ali druze nisu svi poluautomati isti.Sto kvalitetniji...to on lakse guta svu municiju pa cak i kartonske i patrone manje gramaze. 
Ne moze se u isti kos stavljati gramaza metka i materijal od koga je izradjena caura kad govorimo o radu poluautomata. Plastika ne menja svoj oblik u zavisnosti od vremenskih uslova, caura je uvek ista samo je druga gramaza metka i to moze da mu smeta ako ne trpi slabija punjenja. A papirni pa makar bio i magnum po vlaznosti gotovo uvek nabubri, caura se prosiri i tesko ulazi u leziste metka. Kod standardnih lovackih pusaka nije toliki problem, pazljivo se stavi metak, polako izvuce, a kod poluautomata ili nece uci, ili ako i nekako udje, moze da se desi da se zakine caura, da je preskoci izvlakac itd... Tako da gramaza i materijal caure ne mogu isto da se gledaju. |
| |
|
|
| nidzamotocross |
Objavljen 14.09.2014. 12:18
|

Lovčina

|
Ako je dobar patron, ako je dobro čuvan, nema potrebe da ga poluautomat izbegava. Prošle sam pucao, a i za ovu imam Rottweil Weidmannsheil kartonac, kao i crveno-crni S&B. Bez problema radi i sa jednim i sa drugim. Ako izvlakač radi svoj posao kako treva, neće biti problema...
|
| |
|
|
| Zeljko92 |
Objavljen 14.09.2014. 12:32
|

Stari član

|
nidzamotocross kaže:
Ako je dobar patron, ako je dobro čuvan, nema potrebe da ga poluautomat izbegava. Prošle sam pucao, a i za ovu imam Rottweil Weidmannsheil kartonac, kao i crveno-crni S&B. Bez problema radi i sa jednim i sa drugim. Ako izvlakač radi svoj posao kako treva, neće biti problema... 
Samo da ne nabreknu od vlage. Ja sam dobio trepcine kartonce od kolege u lovistu smo bili i jedva su ulazili u petlaru a kad sam dosao kuci i sutradan probao da stavim jedan ulazili najnormalnije kad su se osusili.;) |
| |
|
|
| moravac 1 |
Objavljen 14.09.2014. 15:56
|

Stari član

Upisa: 236
Pristupio: 03.11.2013. 12:21
|
Cvele kaže:
Bas zbog toga sto dolazi do naduvavanja caure-ne uvek ali u glavnom... moravac ne mora da znaci da ako je skup nije izbirljiv ;)
Kolega Cvele neznam iz cega si svega imao prilike da lovis ali kada iskusis da pucas iz Berette, Benelija, Frnkia itd...pogotovo novije modele...videces da mozes da ubacis doslovce sve...i da nema glavljenja.Ne kazem da nije bilo ali konkretno iz mog P.A izasllo je sve sto je uslo bez glavljenja.Tako da itekako ima veze iz cega se puca.Ne tvrdim da da ostali ne valjaju...ali ispucao sam i ja dosta kartonskih patrona i nije bilo nikakvih problema.Doduse kupovnih i ja pucam samo iz strane municije(nikad rucno punjenih...niti planiram) ali za razliku od kolega koji su morali da podesavaju svoje gasne cilindre na svojim153-kama i nervirali se u toku lova...moj Franki je sve to bez problema gutao.Napominjem ovo su samo moja iskustva i nemam namere da se nikom da se rugam ili zadirkujem vlasnike 153 ke ili bilo kog drug P.A.
srbija
|
| |
|
|
| ssekir75 |
Objavljen 14.09.2014. 19:47
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
СВИ који имају проблем са 153 имају га из само једног разлога - неправилног одржавања гасног цилиндра. то је чак и калашњиков умело да укочи.
из ПА може се пуцати картонска муниција и не знам откуд ти цвеле то да се не сме. истина је да се треба пазити на влагу, али да се не сме, е то већ мало теже.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
| |
|
|
| nidzamotocross |
Objavljen 14.09.2014. 20:05
|

Lovčina

|
MP-153 beše nema rotirajuću glavu zatvarača?
|
| |
|
|
| tomo vrbas |
Objavljen 14.09.2014. 20:21
|

Lovčina

Upisa: 1302
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
nidzamotocross kaže:
MP-153 beše nema rotirajuću glavu zatvarača? Nema! |
| |
|
|
| Neca92 |
Objavljen 14.09.2014. 20:24
|

Lovčina

Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
Jedan poznanik prosle godine kupio mp155 i citajuci uputstvo za upotrebu naleteli smo na podatak da nije preporucljivo da se puca kartonska municija. Ili nije preporucljivo, ili zabranjeno, ne mogu bas tacno da se setim, ali sustina je ista.
Inace, logicno je da nije problem kad patron vec udje u leziste metka, problem je ako tek treba da udje kao drugi ili npr. treci metak, a ne moze jer je naduven od vlage. To je neko moje misljenje, ne mora da znaci da sam u pravu.
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
| |
|
|
| krilas |
Objavljen 14.09.2014. 20:37
|

Veteran

Upisa: 629
Pristupio: 02.11.2013. 17:40
|
Drugari, ja imam mc-21 , tj. ruski poluatomat ali inercionog tipa. Ispucao sam mnogo patrona sa njom i uglavnom su bili kartonski, sto Trepcinih sto Krusikoviuh. Ali sam uz pusku dobio i kalibrator, sa kojim sam proveravao svaki patron, ako bi zapinjao, imam (tj. dobio sam uz pusku) i jednu rekao bih navojnicu od vrlo tvrde plastike kojom bi kartonsku cauru doveo na pravilni oblik posle cega bi bez ikakvih problema ulazila u kalibrator a samim tim i u leziste patrona. Resenje vrlo jednostavno.
|
| |
|
|
| nidzamotocross |
Objavljen 14.09.2014. 21:10
|

Lovčina

|
Navlažen (u većoj meri) kartonski patron ne treba pucati ni iz bilo koje puške, a ne samo iz poluautomata, jer ta vlaga je možda možda prodrla i dublje. Ali kažem ako je municija dobro čuvana, ako nema fabričkih grešaka, nema problema sa ubacivanjem metka u cev. Kod vađenja patrona, zatvarači sa rotirajućom glavom imaju veliku prednost jer vade bukvalno sve iz ležišta. Zato sam i pitao za 153. Benelli, Beretta, Franki... a vidim i neki Turci u poslednje vreme rade takve zatvarače.
|
| |
|
|
| DakiNS |
Objavljen 14.09.2014. 21:58
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Nekad je na svakom lovačkom redeniku visio i izvlakač-kalibrator pored viska, jer se uglavnom pucalo kartonskim patronama, imao sam ga negde ali se tokom silih selidbi zagubio , sad ne mogu na netu ni sliku da nađem. Jednostavno zaboravljena nekad obavezna alatka.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
| |
|
|
| mrwa22250 |
Objavljen 14.09.2014. 22:01
|

Lovčina

Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
Po meni mnogo veci problem od navlazenih patrona predstavlja nacin zatvaranja kartonaca,gde postoji realna opasnost da se neki od tih cepova ili deo istih zaglavi u cevi,a zbog konstrukcije samog PA nemamo mogucnost vizuelnog pregleda cevi.Iz tog razloga svi proizvodjaci PA sacmarica ne preporucuju upotrebu kartonske municije.Znaci nije zabranjeno ali nije preporucljivo,bez obzira na konstrukciju zatvaraca .
 dok pametni popustaju,budale zavladase
|
| |
|
|
| nidzamotocross |
Objavljen 14.09.2014. 22:53
|

Lovčina

|
Mrva, ja ga iz tog razloga stavljam kao jedan, posle uvek proverim, jer mi je palo na pamet kada sam ispalio prvi i kada su se kartončići razleteli kao konfete. Uglavnom pucam plastikanere, ali uvek imam po jedan-dva u redeniku čisto za merak, zbog onog mirisa... Pa kada stane ker u čvrstu marku, ili kada goniči gone zeca onako školski, kako treba, ja izvadim i stavim jedan kartonac, čisto da ispoštujem trenutak. ;)
|
| |
|