Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Poluautomati ili dvocevke?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Poluautomati ili dvocevke?
-ANUBIS-

moravac 1 kaže:
Kod nas sam bio u vise desetina lovova sto na sitnu divljac sto na d.s i nisam bas video da neko haje za reducirom.Cak i video jedan turski p.a sa produzetkom za 8 patrona.IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII????????Kao da su kod nas propisi i kontrole......postovani nemoj da smo smesni....!!!Svako prema savesti a i obrazu ko ga ima!Kolce

Bravo 2Vebanje

davorcalic
 Gledajući malo po googlu,gledao sam neke karakteristike PA BERETTA OUTLANDER A300 i taj PA ima fabrički 2 metka u magacin + 1 u cev....baš tako piše, zbog zakona u pojedinim državama....Gledajući promo spot za A300 I A400, povlačim SVE što sam rekao za PA....izvinjavam se svima.... prvi put sam video tu CAMO foliju i oduševio sam se....lepo je ići u lov na sitnu divljač sa nekom položarom,još ako je starija, kao što ja volim tako,...... al ova A400 XTREME me ostavila bez daha, pogotovo kad su vabili guske..... shvatio sam da sve ima svoju namenu...moj glas dajem da u lov na divljač koja može da te povredi,teže rani ili nedaj bože ono najgore,napuniš pušku maksimalno...
Žena mi Makedonka....ena Shock

vlada lovac

ssekir75 kaže:
владо, пумпарицу сам скроз заборавио. али опет језички неправилно - пушкОМ са неолученим цевиМА - значи једна пушка има више цевиConfused

AcaNik kaže:
Кад се помиње више цеви, можда се мисли на пушке са три и четири цеви? Можда су и оне сврстане у то ограничење.

Verovatno su i one svrstane

mrwa22250

Scorpion Hunter kaže:
Moj upis se upste nije odnosio na kolegu @nidzamotocross niti na njegov lov. Vec generalno na PA i zakonske odredbe upotrebe PA u lovu na sitnu divljac.
Zgrozim se kad procitam da neki pucaju 5 metka na sitnu divljac a 90% lovaca sa PA bas tako i radi.

Tako da ne vidim potrebu za bilo kakvim izvinjavanjem.

Ne znam kako kod tebe ali ja jos nisam doziveo da neko ko lovi u mojoj blizini puca 4 a kamoli 5 metaka na sitnu divljac.Ja licno od prvog dana imam pa i za 8-9 godina nakoliko puta mi se desilo da pucam treci metak na lose pogodjenu divljac(ranjenu)i samo jedanput nisam uspeo da je oborim ni sa tim trecim metkom.Na kojoj daljini se nalazi divljac(zec,fazan,prepelica...)kod cetvrtog ili petog metkaConfused.Ja u svom pa imam reducir2+1,a vadim ga samo u lovu na predatore pogonom,dok svu ostalu divljac lovim sa dovoljnih 2+1.Mnogo puta smo ovde ponovili da je najbolji reducir onaj u glavi i da to nema veze sa vrstom oruzja koje se koristi jer su po mom iskustvu mnogo cesci primeri gde lovac naoruzan dvocevkom puca na divljac koja se pokrene i na 60-70m,a isto tako i na divljac na 6-7m sto je vise za zgrozavanje nego odstrel pa sacmaricom pa makar i trecim metkom.
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

davorcalic
 Gledao sam neki lov PA na guske i to je izgledalo ovako...postavili na žitu lokere i čekali prelet,kad su se približile ,vabilicom su ih vabili da pridju blize i svaki lovac je pucao po tri metka i jedan od njih odsreli tri guske...dali je to dozvoljeno kod nas i jel to lovački....zaista nemam pojma....i jel se sme pucati I odsteliti dve DS kad imaš dobru priliku, bez prepunjavanja ako imaš 2+1....imam samo položaru tako da neznam baš kako to ide sa PA...a I nikad nisam bio ni na guske ni na DS...
Žena mi Makedonka....ena Shock

Tomash
 Kad smo vec kod sitne divljaci...
Za patke i guske dobro dodje taj treci, a za ostalo...evo za dve godine, retko sam osetio potrebu za tim trecim (kojeg i nemam na dvocevki) kod zeca i fazana.

Drugi je za popravku, a kada se puca a da se nisani (ne samo da se prangija), za taj treci retko kad ima vremena. Ne kazem da nije bilo situacija, ali od nekih 20 nedelja lova na sitnu divljac sto sam ja bio do sada, desilo se samo jednom da sam pomislio "eh da mi je jos jedan".

Sa druge strane, ako se vratimo na temu Pa VS Dvocevuljaga,
u lovu na sitnu divljac (sem preleta), gde broj metaka nema nikakvu ulogu, dvocevka je zakon, jer mozes da biras metak i chok, znaci, ako su dva patrona razlicite granulacije, pucas sa onim koji ti odgovara u toj situaciji, iz coka za tu namenu, a treci jaaaaako retko treba.

Sa druge strane,prednosti PA:
za svinje, stavlja se najsiri cok koji ide uz pusku, i svaki brener treba da prodje kroz njega, u glavnom isti meci, a kad su guske u pitanju, tu se stavlja nauzi chok, i sve pucas sa tim najuzim.

E tu su dvocevke u hendikepu, kad pucas na svinju iz punog choka sa brenerom, pa ga nanese na stranu, ili kad na guske moras jedan da opalis iz otvorenog choka pa ga ne nanese dovoljno daleko grupisanog... a i za jedno i drugo nema vise od ta dva komata kod dvocevke.

Ali opet, kad su zec i fazan u pitanju, a nosite PA, pa jos prvi metak neki disperzante , na cevi cylindar ili poluchok, a zekonja ili fazan se digo daleko, dok dojete do drugog (bilo da pucate, ili repeirate), on vise nije ni za taj drugi, eventualno treci, jer je vec daleko.
Sa dvocevkom, puknes po izboru, jos ako se digne blizu, mozes i da ponovis sa vec spremnim odgovarajucim ako je doslo do promasaja, treci je vec pocasni Rastanak

Ako je ranjen zec ili fazan i pao je, za razliku od lova na svinju, tu ga dokrajci ker, odradi sta treba, i ne treba opet vise od ta dva, ali zato uvek imas izbor metka i choka Odobreno

sheytan
 Tomash, sve si ovo lepo napisao, sem shto nisi naglasio da prichash o dvocevkama SA DVA OBARACHA, gde znachi postoji mogutjnost izbora cevi U TRENUTQ, dok kod dvocevki sa jednim obarachom to nije tako prosto i brzo... Odobreno
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Tomash
 \edit:
Opet i ove sa selektorom je jednostavnije od repetiranja kod PA, ili jos gore od trzaja i bacanja patrona na trefer.

Poenta je da sve ima svoje Za i Protiv, prednosti i mane, najbolje je obe, pa po potrebi nositi sta treba.
Ako se nema mogucnosti za obe, nositi ono sto vise treba, pa kad se steknu uslovi, uzeti i onu drugu, trecu, cetvrtu, petu... Smile

Scorpion Hunter

Scorpion Hunter kaže:
Ako uzmemo u obzir da postoji zakon koji PA ogranicava na dva metka u magacinu ne vidim nikakvu prednost PA u odnosu na dvocevku. Dvocevka je univerzalno lovacko oruzje koje ima velike prednosti nad poluautomatom : Dve cevi sa razlicitim cokovima i granulacijama sacme,izbor opaljenja razlicitih cokova i razlicitih granulacija sacme u zavisnosti od udaljenosti divljaci koja se gadja. Lakse se odrzava od PA, u lovu je prakticnija lakse se napuni ili isprazni, Ako je u pitanju zimski lov gde je potrebno cesto puta proveravati dali slucajno nije upao sneg u cev provlaceci se kroz siblje i granje to je sa dvocevkom vrlo lako dok sa PA veoma tesko. Ima jos mnogo slucajeva gde je dvocevka bolja ali da ne duzim DVOCEVKA JE ZAKON... B)

Da ne ponavljam kao papagaj citiracu jedan svoj upis od pre nekoliko godina. Stari

Djurovic Djordje
 Imam i PA i bokericu, svaka ima svoju prednost i manu... Ali PA za DS i patke,guske zakon, a sto se tice fazana, zeca itd i jednocevka je dovoljna...

Podunavac

sheytan kaže:
Tomash, sve si ovo lepo napisao, sem shto nisi naglasio da prichash o dvocevkama SA DVA OBARACHA, gde znachi postoji mogutjnost izbora cevi U TRENUTQ, dok kod dvocevki sa jednim obarachom to nije tako prosto i brzo... Odobreno

E čiča, čiča... Nisam to od tebe očekivao. Kod većine dvocevki sa jednim obaračem selektor opaljenja se nalazi na kočnici i veoma je dostupan i lako se prebacuje. Dovoljno brzo i jednostavno da može lepo da se koristi u lovu. Jedino je kod ruskih pušaka selektor malo komplikovaniji. Kod IŽ-27 se gura obarač napred, a kod IŽ-43 ima poluga na obaraču koja se pomera levo desno. Ali kad se čovek navikne ni to nije neki problem. Uostalom mislim da na novoj 20-ici imaš jedan selektivni, zato se i čudim ovome tvome upisu.
Tri prsta 2Kolce

canis aureus

Podunavac kaže:

sheytan kaže:

E čiča, čiča... Nisam to od tebe očekivao. Kod većine dvocevki sa jednim obaračem selektor opaljenja se nalazi na kočnici i veoma je dostupan i lako se prebacuje. Dovoljno brzo i jednostavno da može lepo da se koristi u lovu. Jedino je kod ruskih pušaka selektor malo komplikovaniji. Kod IŽ-27 se gura obarač napred, a kod IŽ-43 ima poluga na obaraču koja se pomera levo desno. Ali kad se čovek navikne ni to nije neki problem. Uostalom mislim da na novoj 20-ici imaš jedan selektivni, zato se i čudim ovome tvome upisu.

OčekivaTo ili ne, činjenica je da je TO tako!!
Pošto shey tebra ima možda na svojoj 20tici jedan selektivni ... ne treba se čuditi već očekivati da piše iz ličnog iskustva.
Koliko god da je selektor dostupan ... kod dva obarača TRENUTAK će biti trenutniji Stari
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

canis aureus
 "Na kojoj daljini se nalazi divljac(zec,fazan,prepelica...)kod cetvrtog ili petog metka.Ja u svom pa imam reducir2+1,a vadim ga samo u lovu na predatore pogonom,dok svu ostalu divljac lovim sa dovoljnih 2+1."

Mrwa22250
a na kojoj daljini se nalazi predator kod četvrtog ili petog metka? Zbunjen

Scorpion Hunter kaže:

Scorpion Hunter kaže:
Ako uzmemo u obzir da postoji zakon koji PA ogranicava na dva metka u magacinu ne vidim nikakvu prednost PA u odnosu na dvocevku. Dvocevka je univerzalno lovacko oruzje koje ima velike prednosti nad poluautomatom : Dve cevi sa razlicitim cokovima i granulacijama sacme,izbor opaljenja razlicitih cokova i razlicitih granulacija sacme u zavisnosti od udaljenosti divljaci koja se gadja. Lakse se odrzava od PA, u lovu je prakticnija lakse se napuni ili isprazni, Ako je u pitanju zimski lov gde je potrebno cesto puta proveravati dali slucajno nije upao sneg u cev provlaceci se kroz siblje i granje to je sa dvocevkom vrlo lako dok sa PA veoma tesko. Ima jos mnogo slucajeva gde je dvocevka bolja ali da ne duzim DVOCEVKA JE ZAKON... B)

Braćela svaka ti je ov' zlatna! Odobreno
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

sheytan

canis aureus kaže:

Podunavac kaže:

sheytan kaže:

OčekivaTo ili ne, činjenica je da je TO tako!!
Pošto shey tebra ima možda na svojoj 20tici jedan selektivni ... ne treba se čuditi već očekivati da piše iz ličnog iskustva.
Koliko god da je selektor dostupan ... kod dva obarača TRENUTAK će biti trenutniji Stari

Tebra Podunavatz, tebra imenjak je kratko i jasno objasnio! Odobreno JEDNOSTAVNO NE MOZE DA SE POREDI TO! Znachi, ako divljach ripi, sa jednim obarachem mi ne pada na pamet da petljam po selektoru u tom trenutq, bio on na kocnici, bio on na obarachu! Mozda sam ja samo piglu i smotan, ali smatram da to u tom trenutq nije uopshte zgodno/bezbedno/prosto raditi, za razliq od "urodjenog" pokreta kaziprstom(preskakanje prednjeg obaracha)... ika

Znachi, imao sam svakojake pushke, sa dva obaracha sam to jako chesto radio, a sa jednim - ama bash nikad! Niti tju! Stari
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

rbela
 Ja imam Super Brno sa jednim obaracem bez selektora, a posto mi je cev skeet nebi ni mnogo znacio iako nekad mi je falio taj selektor. Inace jako retko sam koristio razlicitu municiju u cevima (jedino na zeca sam voleo 8-cu u donju i 6-cu sa jacom gramazom u gornju). Sada vise lovim sa Berettinom poluautomatom koji je fabricki pravljen za 2 magnum metka + 1 u cev, doduse od standardnog (70 mm caura) metka moze u okvir da stane 3 komada ali nikada nisam osetio potrebu da ispucam sve (drugovi kazu da stedim municiju lovac ), ali video sam kod nas jednog "odlicnog strelca" u lovu na zeceve da je on sve ispucao iz svog rusa poluautomata svaki put kada je video zeca i naravno ni jednog nije ulovio Grin . Reducir je zakonska obaveza ali kao sto je mrwa pisao najbolji je onaj reducir u glavi!

ZleBakeRodjaci
 Imao sam ove sezone bas jedan slucaj koji tera coveka da se zapita dali svakom vredi davati oruzije....Naime prvi izlazak na zeca i fazana mlad lovac petometka,opasna situacija je bila kad je ispred njega skocio zec posle drugog metka on nije imao pojma gde puca i zadnji metak je ispalio u pravcu mog caleta....vrlo zeznuta situacija....Po meni prakticnija je dvocevka jer petometka je bas namenska puska.....no svako nesto voli najbitnije je sta ko ima u glavi....
Za Pametnog Coveka I Komarac MuzikaHarmonika

rbela
 Po mom misljenju taj mladi lovac bio bi isto tako opasan i sa dvocevkom, nekima ne bi trebalo ni jednometku dati!

nidzamotocross

ZleBakeRodjaci kaže:
Po meni prakticnija je dvocevka jer petometka je bas namenska puska..... No svako nesto voli najbitnije je sta ko ima u glavi....

Što je baš namenska?
Postoje lepe, lagane, vitke ''petometke'', sa kojima je milina loviti svu divljač za čiji je lov dozvoljena, pogotovu zeca i fazana. Još u kalibru 20, teška svega 2,5kg. Prelepa puškica za letnji i jesenji lov. A opet poluautomat.

Često se loše iskustvo sa PA vezuje za mladog lovca. Što i jeste u neku ruku tačno. Ja nisam imao tih problema iako mi je prva puška, a i poslednja u narednih desetak godina, ako me dobro služi, upravo PA. Ja u svoju ne stavljam više od 3 metka, a često stavim samo i dva, prvo zbog reducira jer je to moja zakonska obaveza, a drugo jer ne želim da u glavi uopšte imam rezervnu misao na onih nekoliko dodatnih metaka, jer me to može kao mlađeg i neiskusnijeg i podložnijeg adrenalinu, navesti da ne plasiram lepo taj prvi metak, ili da nastavim da vučem obarač sve dok imam metaka, ili vidim divljač... To je mnogo loša navika koju poseduje veliki broj naših lovaca bilo da love dvocevkom ili poluautomatom, bilo da su stariji ili mlađi.

Sve je već rečeno. A i posle svega ova tema će uvek biti aktuelna jer su mišljenja podeljena na one koji vole PA i one koji vole dvocevke. Upravo je to ono presudno, ko voli PA loviće sa PA, ko voli dvocevke loviće sa dvocevkama i kraj. Stvar ukusa i ličnih afiniteta.

A prava kočnica je ona izmedju ušiju.
''Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka''. Odobreno
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

-ANUBIS-
 Tacno stvar ukusa.Mada je meni PA i veceras u lovu na guske pokazao svoju prednost u odnosu na dvocevku cisto da ona teorija dva ili max tri (na stranu zakon) je dovoljno nije tacno kod ovakvih preleta PA ima itekakvu prednost. Steta sto nisam mogao da snimam prelete nisam imao vremena od lovac

ZleBakeRodjaci

nidzamotocross kaže:
[quote]ZleBakeRodjaci kaže:
Po meni prakticnija je dvocevka jer petometka je bas namenska puska..... No svako nesto voli najbitnije je sta ko ima u glavi....

Što je baš namenska?
Postoje lepe, lagane, vitke ''petometke'', sa kojima je milina loviti svu divljač za čiji je lov dozvoljena, pogotovu zeca i fazana. Još u kalibru 20, teška svega 2,5kg. Prelepa puškica za letnji i jesenji lov. A opet poluautomat.

Nemam nista protiv poluautomata ...Znajuci kako se ljudi sa poluautomatima ponasaju bar kod mene u lovu kao da su na divljem zapadu...Kad bi mogli 100 patrona bi stavili........
Za Pametnog Coveka I Komarac MuzikaHarmonika

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,684,907 posete www.srbijalov.com