Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Cal16, vs12 ,vs20

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Cal16, vs12 ,vs20
hamerles

aleksa kaže:
Kolega Podunavac, ne bih se slozio sa tobom da kalibar 12 sa punim cokom i 36 grama sacme ima uzi snop od kalibra 20 sa polucokom ili cetvrtcokom i 24 grama sacme. To je jednostavno nemoguce! Razlika je u gustini snopa i veca je kod 12-ice ali nikako nije uzi snop.
Kolicina sacme nema veze sa sirinom snopa vec konstrukcija metka , cokovi i kalibar, tj. precnik duse cevi!
B) Bravo 2

Podunavac

aleksa kaže:
Kolega Podunavac, ne bih se slozio sa tobom da kalibar 12 sa punim cokom i 36 grama sacme ima uzi snop od kalibra 20 sa polucokom ili cetvrtcokom i 24 grama sacme. To je jednostavno nemoguce! Razlika je u gustini snopa i veca je kod 12-ice ali nikako nije uzi snop.
Kolicina sacme nema veze sa sirinom snopa vec konstrukcija metka , cokovi i kalibar, tj. precnik duse cevi!

Veći kalibar sa više sačme i jačim čokovima ima uzak ali gust snop, a manji kalibar sa manje sačme i širim čokovima ima širi ali ređi snop.
Količina sačme isto utiče na širinu snopa, ne mnogo ali ipak utiče. Veću količinu sačme je teže sabiti i održati u pravilnom snopu nego manju količinu koja prolazi kroz istu cev i isti čok. Naravno ovde mislim na sačmu bez korpice na koju čok i ima naj veći učinak.
Prečnik duše cevi isto ima veze ali su razlike mnogo manje nego što se to misli, jer je suženje čoka proporcionalno promeru cevi.
Najveća razlika je u gustoći snopa.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac

hamerles kaže:
Teorijski si u pravu Podunavac ali probaj pucaj u sned 16 i 12 kalibar videces da 16tica ima dosta uzi snop pucano iz punog coka oba kalibra istom sacmom. Kod trap municije neznam jer nisam probao sa njom ali sa sacmom koja redovno se koristi u lovu 3,5mm 6mm razlika je ocigledna. nisam mislio da losi strelci samo nose kalibar 12 nose ga svi ali se 12ticom lakse pogadja nego sa 16ticom,20ticu necu da pominjem jer je kod mene jako slabo zastupljena i nevidjam ih uopste jednu sam samo video kod jednog lovca koji je bio u gostima B)[/quote]

Ne može da se uspoređuje nešta što nije isto i da se pica u sneg, vodu i slično. Municija mora da bude od istog proizvođača, iste serije, istih komponenti i iste težine sačme. Puške od istog proizvođača i isti model sa istim čokovima (samo različiti kalibri). A meta je standardna papirna sa podeocima za procenu posipa i na udaljenosti 30-35 metara. I pod takvim uslovima probe razlika će biti zanemariva.
Tri prsta 2Kolce

Sniper Hunter
 Jel moze jedan dogovor i predlog da se mi ne zamlacujemo ..ovako ja mislim da u Avgustu( u avgustu dolazim na odmor )Grin da se mi negde skupimo ponesemo municiju ,tandzare ,papirne mete maloPivo maloRaanj i da sve to dobro utvrdimo i isprobamo i slikamo i onda da se vidi sve??? sta kazete ja i ovako planiram kod kolege mirka knezevica kod njega na streliste da ispucam malo na dalje od 100m pa bi smo mogli i ovo sa sacmom da malosrbijalov

Podunavac
 Drage volje bi došao da se upoznamo i družimo, ali mi je dosta daleko. A i ima mnogo peripetija prilikom prenošenja oružje preko državne granice. Sniper Hunter može obaviti testiranja u moje ime. Mi imamo slično mišljenje i čovek je stručan u pogledu sačme pa ću prihvatiti njegove rezultate i mišljenje.
Tri prsta 2Kolce

Sniper Hunter
 Pa ne bih ni ja samo zbog pucnjave nego i zbog druzenja a za oruzije ne brini kolega podunavac nacicemo nestoB)

Podunavac
 Pa mogli bi da se čujemo kad se približi datum. Ako ikako budem mogao, voleo bi da dođem. Ali čini mi se da ti hoćeš da mi podvališ onu pušku sa rupom od žiška na kundaku, pa da se ispromašujem.ROFL
Tri prsta 2Kolce

Sniper Hunter
 To sam i mislio da ti podvalim najlosiju pusku narucicu da skrate kundak i rasklimaju glavu na pusci ROFLROFL nema problem javicu ti pa cemo se dogovoriti bice sigurno jos zainteresovanih za jedno druzenjeB)

duka92
 Hvala vam puno svima cim budem imao prilike da skupim malo para ici cu ponovo nezelim da se tamicim cisto zbog sebe hocu da vezbam da udjem malo u stos i zbog lova i zbog preciznosti Smile

Neca92

Sniper Hunter kaže:
Jel moze jedan dogovor i predlog da se mi ne zamlacujemo ..ovako ja mislim da u Avgustu( u avgustu dolazim na odmor )Grin da se mi negde skupimo ponesemo municiju ,tandzare ,papirne mete maloPivo maloRaanj i da sve to dobro utvrdimo i isprobamo i slikamo i onda da se vidi sve??? sta kazete ja i ovako planiram kod kolege mirka knezevica kod njega na streliste da ispucam malo na dalje od 100m pa bi smo mogli i ovo sa sacmom da malosrbijalov

Ja sam za, posto sam tu, na nekih 30,40 km! Smile iveli 3
Naravno, ako me primate u drustvo! Stidljiv
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

Sniper Hunter
 A sto nebi moglo?Neca 92 ako bude bilo javljamoiveli 3

Neca92
 Vazi! Presrean 
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

hamerles

Sniper Hunter kaže:
Sniper sve moze ti samo javi i ja sam tu na 40-45km izmedju S.Palanke i Velike plane sam za cas posla organizujemo Raanj i malo srbijalov pa se slikamo Kolce i bude veselo B)

Sniper Hunter
 hamerles dogovoreno malosrbijalov maloiveli 3 i Raanj B)

hamerles
 Sto se tice ove teme danas sam bas svracao u jednu dobro opremljenu prodavnicu lovackog oruzja i opreme poceo da zagledam puske i PA pitam za kalibar 20/76 i prodavac stariji covek i dugogodisnji lovac kaze meni sinko pogledaj ovo pa me odvede do rafa sa municijom pa kaze evo ti jedan ceo raf pun razlicitih proizvodjaca za kalibar 12 ,pored njega raf polovicno pun raznih za kalibar 16 i kaze pogledaj za 20ticu nekoliko kutija patrona a za taj 20/76 nema ni jedan. a jos je i najskuplja 20tica. pa kaze sad po izboru municije sam odluci kog kalibra ces kupiti pusku... B)

aleksa
 Kolega Hamerless,gde se nalazi prodavnica?
Pitam jer je u beogradskim prodavnicama izbor veci za kalibar 20 nago za kalibar 16.Stvar je jednostavna, ako postoje vlasnici pusaka u kalibru 20,bice i municije.Tih vlasnika je sve vise pa ce tako i municje biti sve vise cak i u unutrasnjosti Srbije.A, proizvodjaca ima na pretek sa raznovrsnim asortimanom skoro kao za kalibar 12.
Jedino Belom i Krusik imaju po jedan model.

hamerles

aleksa kaže:
Kolega Hamerless,gde se nalazi prodavnica?
Pitam jer je u beogradskim prodavnicama izbor veci za kalibar 20 nago za kalibar 16.Stvar je jednostavna, ako postoje vlasnici pusaka u kalibru 20,bice i municije.Tih vlasnika je sve vise pa ce tako i municje biti sve vise cak i u unutrasnjosti Srbije.A, proizvodjaca ima na pretek sa raznovrsnim asortimanom skoro kao za kalibar 12.
Jedino Belom i Krusik imaju po jedan model.
U Velikoj Plani... a i u Smederevskoj Palanci takodje isto pa i u Topoli u Mladenovcu takodje. To su neki moji najblizi gradici.

Podunavac
 Ne reklamiram ni jedan kalibar. Ali onome ko kupuje novu pušku i planira da ima samo tu jednu, naj bolji izbor je 12/76 magnum. I zbog upotrebljivosti za lov svih vrsta divljači u svim uslovima (koja sme da se lovi puškama sa glatkim cevima) i zbog izbora municije. Što se tiče sačmarica 12/76 je naj univerzalniji kalibar. A puška sa izmenjivim čokovima.
Tri prsta 2Kolce

hamerles
 Podunavac ja volim manje kalibre imam 16/70. Imam i 12/70 ali za ovaj 12/76 si u potpunosti u pravu bas je univerzalan za svaku vrstu divljaci. B) ko preferira 12tice ipak dokle god bude municije nosicu perfektnu 16ticu Bye

Podunavac
 Moj se upis nije odnosio na puške koje su već u vlasništvu. Normalno da zbog mode nećeš menjati nešta što voliš i što te dobro služi, a možda ti je još i draga uspomena. Rekao sam za buduće vlasnike jedne sačmarice da je naj bolji izbor 12/76 mag. sa izmenjivim čokovima. I ja sam imao 16-icu par godina i nisam video neku razliku prilikom odstrela, ali ne pucam po svaku cenu. Treba i divljači dati neku šansu, a i drugim kolegama lovcima koji su sa nama u lovu. Ne volim kaubojsko pucanje na sve , uvek i ispred svakoga. Imao sam i jednocevku 20/70 i sa njom sam imao odstrela. Ali prošle godine sam kupio novu pušku i uzeo sam 12/76 mag. sa izmenjivim čokovima i za sada ne planiram kupovinu još jedne sačmarice.
Tri prsta 2Kolce

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,628,090 posete www.srbijalov.com