SrpcheTheGreat Za ovako nešto se živi. Za ovako nešto ja živim!
Sutra opet planina Kukavica. Tri dana hodanja planinom, pejzaži, pesma goniča, planinski vazduh, druženje do kasno u noć sa drugarima uz lovačke priče i šale, a onda sa tim istim drugarima ujutru tragom divljine. Gde je tu pucanje i odstrel? Nema ga... Kao što reče bata Pez, to je najmanje bitno u takvom lovu. Ako ga bude bilo biće gratis, ako ga ne bude vratiću se kući praznog ranca, ali punog srca. Još da ima malo snega, ali i ovako ću se truditi da sličicama dočaram pejzaže od kojih srce preskače.
''Kao ptica koja jebez krila, Srbija bibez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
Zbog nekih obaveza, morali smo da skratimo izlet na dva dana. U subotu vreme super, dok je u nedelju bilo strašno vetrovito ali nismo odustajali. U subotu nije bilo dviljih svinja, ali sam se zato nagledao druge divljači i naslušao pesme goniča. Video sam nekoliko zečeva, nekoliko srna.. Lisicu i kunu na koje nisam mogao da pucam jer su obe bile daleko. U nedelju vetrovito jutro, a i ostatak dana, odlučio sam da sa ćaletom krenem dužim putem i da se malo nahodam. Tako da smo napravili dobar krug od desetak kilometara po planinskim vrletima, rekama, kamenjarima, hodali pod ručnom i peli se uz uključen pogona na sve četiri, ali se isplatilo. Presecamo trag krda od desetak DS. Pravimo blokadu i ja pustam u gustiš Lea i još jednu kerušu za koju kolega kaže da hoće svinju. Minut posle puštanja keruša kreće da goni, ali se Leo vraća kod mene... Hvatam ga opet, a keruša izbija iz borova direktno na kolegu, ne čujem pucanj i pitam šta je, kad ono zec.
Pustam opet Lea i on kreće da javlja trag, posle par minuta staje i drži u mestu. Pridružuje mu se i Nešin Bingo i zajedno oblajavaju. Posle par trenutaka čujem klasičnu lomljavu i krdo kreće ka drugoj strani. U međuvremenu su se gonovi ispomešali jer su ostali u blokadu, iako opomenuti da ne pustaju pse, pustili a ovi podigli i gonili srne. Ne mogu da ocenim gde su Leo i Bingo i krećem putem uporedo sa gustišem. Vidim da su dva mesta gde je trebalo da bude neko u blokadi, prazna i brzo im javljam da se svi vrate jer kerovi gone srne, a da su Leo i Bingo u vrhu borova. U jednom trenutku mi se čini da ih čujem iza mene i trčim nazad. Medjutim, muk, ništa. Svinje sa druge strane izlaze na kolegu koji nije bio miran na čeki i one se opet vraćaju i u jednom trenutku čujem kerove, idu pravo na mesto koje je prazno.
Trčim opet putem, čujem i pse i lomljavu ali sekunde su odlučile da zakasnim i vidim na stotinak metara kako poslednje nazime preskače put. Pokušavam da ih presečem ali mi ne uspeva i na nešto manje od sto metara mi opet izlaze ali odustajem od pucanja zbog daljine.
Leo je došao pre pola sata, a Bingo ga nema još uvek.
Yebiga, planina je to..
Pogled na bata Pez-ovu otadžbinu.
Planinska reka, bogata pastrmkom, izuzetno čista.
Raspetljavanje tragova.
A ovo je muzika sa srce i dušu. Zajko je imao sreću pa nije sezona, ali dočekaće valjda jesen 2014. onda neće preživeti ovu ergelu Srpskih Goniča.
Zaista ne bih znao kako se zovu mesta. Ja sam to prošpartao motorom, sa drugarima, a šteta što nemam slike jer je drugar pao i syebao aparat, a ja nosio stari telefon baš iz tog razloga i ostali smo bez sličica. Tereni su zaista prelepi, jesen i zima su poseban doživljaj. Na par mesta smo nalazili tragove svinja preko puteva, i to velikih krda. Srneća divljač, već znam da je ima u velikom broju. Ne znam kakvi ste sa sitnom divljači, ali takvi predeli, mir, hrana, voda, su za krupnu, a pogotovu crnu divljač. pravi raj.
Lep dan za obizalak terena. Posle ovolike kiše i snega, treba obići teren. Polomljeno drveće je na sve strane, veliki deo šumske mase je na zemlji posle ovog poslednjeg snega.
Obradovala me je količina tragova na koje sam naišao, divljač se kreće ima je. A najviše sam se obradovao kada sam na livadi spazio ovo prelepo biće kako mirno pase. Livada se nalazi na oko 1200 metara nadmorske visine i moram da napomenem da je ovo prva fotografija srne na ovom terenu. Kada ih je bilo mnogo gledale su se samo kroz nišan, ali se populacija polako povećava a i posećuju neka moja improvizovana solišta.
A ima i lepih pejzaža
Jato grivnaša, ispod njih orao mišar, a iza rađanje sunca.
Nidzo svaka cast za slike prelepo kao da uzivo gledam ove predele.
Srneca divljac ima odlicne uslove na nasim terenima samo kada bi joj se posvetilo malo vise paznje imali bismo jako dobar fond. Mada je u mom lovistu ima moglo bi da je bude mnogo,mnogo vise.
Za prve tri slike
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?