Alimpijevic u intervju za Lorist televiziju kaze da je U.O. jedistven med i mleko u L.U.trstenik kad ono ima sta i da se vidi......
u svim udruzenjima ima pojedinaca koji se ponasaju kao Djavolak i krstic gde ljudi koji nisu upoznati sa propisima u njih gledaju kao u BOGOVE a gde je clastvo malo vise kurazno i gde vise lovaca ima informacije sta moze a sta ne to ne prolazi......
LSS je godinama podrzavao Krstica,nagradjivao ga sto kao pred.ispitne komisije sto kao uravnika koji je LSS uplacivao preko 2000clanarina!!!
Ima on i uspeha da neko ne shvati pogresno ali na zalost to vreme je proslo i sad su skolovani ljudi sa licencama aktuelni.....
Bilo je lepo dok je trajalo i sad ce toga biti sve manje..........
mislim para........a obaveze sve vece i papirologija a para sve manje i manje.
po neki GRATIS lov ,neka cast i to je sve po neki rucak ..........
Zao mi je sto ljudi uvek vide samo kritike i to uvek boli, zalepili se na ovu temu, a nisu prosetali malo po forumu, onda bi videli da sam na nekim temama pisao i o dobrim stvarima koje se desavaju u LU. Da su skoknuli na temu "Hvatanje zivih zeceva i unosenje u loviste" videli bi da sam naapisao i ono zasta me prozivaju neki da ne spominjem, a i slicice postoje!
Ima tu i tema i o prihvatu fazana gde sam isto pisao o tome kako se kupuje i unosi fazanska divljac, ali neki kao sto sam reko vide samo kritike i nista ih drugo ne interesuje.
Pozdrav od Čarapana! "ja s'tem nem ništa"
"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."
limune pusti ti proslu godinu ,cela centralna srbija zna sta je imalo i sad se polako ali sigurno vraca na svoje mesto od crne divljaci u l.d .zec zahvaljujuci lepom radu. kad je zec lovio svinje ovi iz topoljaka nisu ni znali sta je to, gledali samo slike .ali i svi koji su hteli da love kod nas su bili dobro dosli i uvek ugosceni i pocasceni,sve ti to znas veoma dobro ali neznam zbog cega izbegavas da ispricas.a tebi cu indijanac da nadjem broj zova i novosti iz decembra 2012 da ti dokazem za vepra i nema veze sto je imao 120 kila nego sto je bio u medalji.a nas je zato sto smo ga zajedno uz pomoc lovocuvara cuvali i hranili sa ostalim svinjama,u nasem lovistu ,a ubili su ga na istu mestu gde su lovocuvari predhodne nedelje uhvatile lovokradicu da ubijenom svinjom i taj slucaj je procesuiran. a ovog izvukli 3 km u njino loviste i obelezili sa markicama pa im pisi onda ti prijavu ,a kazem ti lovocuvari bili na hvatanju zeca a mi nismo u lovu tog dana.
Ja ocekujem da me Krstic i Djavo pozovu u goste.......???????
To ne mogu da odbijem
Ponecu pancir za svaki slucaj
ko zna sta tu moze sve da se desi..........
sigurno bi imali sta jedni drugima da kazemo ..nikada nismo pricali na ovu temu koja je ocito problem u L.U.trstenik koja moze da se resi samo ako ima dobre volje koliko koje drustvo dobija dozvola za koju divljac ,sta treba povecati za ostrel a sta treba smanjiti i to se vrlo lako moze resiti da svi budu zadovoljni????????
marko iz Strucne Sluzbe LSCS to moze da odradi samo da udruzenje plati taksu za promenu lovne osnove????
Kolega boletus cinjenica je da populacija crne divljaci u ekspanziji zadnjih godina u celoj Srbiji ne samo u nasem LU, ali je isto tako i cinjenica da tu divljac trebamo da pokusamo i sacuvamo, a ne da je istrebimo! Kako su se nasi lovci naostrili za ovu lovnu sezonu bice katastrofa, karabini se kupuju uveliko, ako ne budemo poveli racuna o broju otstrela vrlo brzo cemo se vratiti na to da mozemo samo da sanjamo Ds u nasem lovistu, a ona zadnja skupstina mi je bas licila na to. Bem ti takvu skupstinu na kojoj se umesto o nekim drugim problemima vise raspravlja o broju markica i dozvola koje ce biti izdavne za sledecu lovnu sezonu na DS. Pa Krstica su pojedinci bukvalno naterali da za ovu lovnu sezonu poveca plan otsrela Ds samo da bi svi bili zadovoljni. Mozete vi da se ljutite na Limuna kolko ocete al ta i tolika nezajazljvost nece daleko da nas dovede!
"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."
Čitam ovo, pa se nešto razmišljam: ako sam dobro shvatio, LU Trstenik ima lovište od 40 000 ha, a ima 1800 lovaca? To je svega 22 hektara po lovcu!?!?
Ako je to tako, onda je sasvim očekivano da je ogroman pritisak na fond divljači, nije šala toliko lovaca, a svi vole da odstrele i da love. Koliko ja znam, ne bi valjalo da po jednom lovcu bude ispod 100 ha lovišta?
Uprava naravno rado prima nove članove, jer to znači i više novca u kasi, a posle se na terenu lovci sudaraju, svadjaju, natežu oko toga ko će dobiti dozvolu za ovu ili onu divljač... Obaška što toliki broj cevi u lovištu samo znači da se vrlo teško i uz drakonsku disciplinu može sačuvati fond divljači.
Očigledan je problem u raspodeli odstrela, kao i činjenica da ljudi imaju 'svoje' revire u okviru jednog LU - neće ljudi da shvate da je lovište jedno, jedna celina, nego dobacuju razmišljanjem samo do granica svog atara, a ne gledaju šire. Tako ja vidim taj problem o kojem pišete, da uprava LU izgleda favorizuje neke sekcije i revire, a drugi se bore sami. Pa onda favorizovanje jednih izaziva revolt drugih, što je i normalno, pa onda proradi srpski INAT, i tu onda nema više jedinstva u radu, nego svako vuče na svoju stranu.
Najpametnije bi bilo kada bi seli i hladne glave razmislili šta vam je činiti, bez da iko pokušava da proturi neke sebične interese (lične ili grupne).
Lala kaže:
Čitam ovo, pa se nešto razmišljam: ako sam dobro shvatio, LU Trstenik ima lovište od 40 000 ha, a ima 1800 lovaca? To je svega 22 hektara po lovcu!?!?
Ako je to tako, onda je sasvim očekivano da je ogroman pritisak na fond divljači, nije šala toliko lovaca, a svi vole da odstrele i da love. Koliko ja znam, ne bi valjalo da po jednom lovcu bude ispod 100 ha lovišta?
Uprava naravno rado prima nove članove, jer to znači i više novca u kasi, a posle se na terenu lovci sudaraju, svadjaju, natežu oko toga ko će dobiti dozvolu za ovu ili onu divljač... Obaška što toliki broj cevi u lovištu samo znači da se vrlo teško i uz drakonsku disciplinu može sačuvati fond divljači.
Očigledan je problem u raspodeli odstrela, kao i činjenica da ljudi imaju 'svoje' revire u okviru jednog LU - neće ljudi da shvate da je lovište jedno, jedna celina, nego dobacuju razmišljanjem samo do granica svog atara, a ne gledaju šire. Tako ja vidim taj problem o kojem pišete, da uprava LU izgleda favorizuje neke sekcije i revire, a drugi se bore sami. Pa onda favorizovanje jednih izaziva revolt drugih, što je i normalno, pa onda proradi srpski INAT, i tu onda nema više jedinstva u radu, nego svako vuče na svoju stranu.
Najpametnije bi bilo kada bi seli i hladne glave razmislili šta vam je činiti, bez da iko pokušava da proturi neke sebične interese (lične ili grupne).
Jeste Lalo i to jedan od vecih problema u Udruzenju. Ako se zna jos i to da su se ogromne pare slivale na jedan ziro racun, pa se onda sa tog ziro racuna delile pare nekim sekcijama manje nekim vise, normalno je da ce da dodje do razdora u udruzenju, jer ako ja sad gresim u ovoj mojoj konstataciji kako se onda desilo da sad neke sekcije ili drustva potrazuju neka sretsva kao recimo Medvedja, a radi se o sumi od oko 680 000 dinara.
Godinama se bezalo od resavanja problema nabijala se glava u pesak, svi su se pravili da kod nas prakticno cvetaju ruze i gde nas je to dovelo sad?!
Sta ja kao lovac treba da pomislim sta se sve radilo ispod zita kad ni za to da smo uclanjeni u LSCS niko nije bio obavesten, niti je o tome bio obavesten upravni odbor, niti je pitana skupstina koja je o tome trebala da odluci. Neko je jednostavno samovoljno i na svoju ruku to odradio! Sta je to jos odradjivano na isti nacin i bez odluka pitao bih Prvo Krstica jer on je, ubedjen sam, uvek i o svemu bio obavesten, a onda i podprdsednika koji tolike godine sedi u organima upravljanja???
Para vrti gde burgija nece.
U poslednje vreme sve se svodi na to da se sacuva postoje clanstvo ili ako je moguce i uveca na bilo koji nacin.
Vise clanova, vise i love od clanarine. A kada imas punu kasu, onda vec ima sanse za sve moguce mahi----je.
Sta koga u Srbiji briga za divljac i njen fond, u vecini slucajeva sve se svodi na golo prezivljavanje ili bioloski minimum.
Jos nesto kada imas mnogo brojno clanstvo, moras im izaci u susret po pitanju lova ili broju izlazaka, inace sve se moze brzo preokrenuti!
Skoro sam cuo od jednog sa Juga, da kod njega ima 240 clana u udruzenju, a od Saveza trebuju svake godine samo 150 lovnih karata, za toliko i uplacuju kotizaciju, a sa razlikom (90)pa raspolaze intelegentan kasir.
Na pocetku sezone, glavesina koji ima funkciju od cistacice do predsednika(jedini placen), ispita clanove ko ce gde da lovi i sta?
Ovi koji hoce na stranu(u goste) ili u komercijalu dobiju lovne karte dok ovi drugi sto ne idu dalje od sela , njima to i netreba, jer nema ko da ih kontrolise, i tako sve u krug.
Vuci siti, a Ovce ostaju Ovce!!!
limune nešto ovi tvoji neiznose opravdanja za pisanja na temi,da nije slučajno doneta odluka na nivou udruženja da se više niko nepojavljuje na ,ako je tako onda je to već poznat scenario,tako je i u Indjiji,zabranjeno bilo kakvo komentarisanje.
Lovac Stari kaže:Jos nesto kada imas mnogo brojno clanstvo, moras im izaci u susret po pitanju lova ili broju izlazaka, inace sve se moze brzo preokrenuti!
E bas to dragi kolega. Ako slucajno pomenes obustavu lova na zeca gledaju te ko da si pao s marsa, gde smemo nasim lovcima to da zabranimo pa ko ce sledece godine da plati lov i da, nikako nesmemo da ih teramo da nesto rade ili da ih kaznimo zbog toga jer naljutice se pa nece da plate lov, uvek ista prica.
Ako nema dovoljno uplata onda je i manji fond za plate to je uvek najbitnije!
Indjijanac kaže:
limune nešto ovi tvoji neiznose opravdanja za pisanja na temi,da nije slučajno doneta odluka na nivou udruženja da se više niko nepojavljuje na ,ako je tako onda je to već poznat scenario,tako je i u Indjiji,zabranjeno bilo kakvo komentarisanje.
Pa koliko znam UO js nije sazvan verovatno bi me pozvali, mad bi bilo normalno da posle prijava koje su pale i ovog pisanja ovde bude sazvan jedan vanredni UO na kome bi se pogledali u oci.
indijjanac ,lovac stari ,lalo,i ti slavo ne treba ti pancir. mi smo miroljubivi ljudi.pozivam vas da budete moji gosti u izlasku u loviste ,tebe limune obavezujem da im pokazes gde treba da dodju,pa da vidimo ko sta ima naravno od divlajci limuneeeeee. a nase loviste je jedno kolege lovci i tako ce da i ostane na nivou l.u. tratenik.
Kolega boletus ni u jednom od mojih upisa nećeš videti da sam napisao da smo mi negostoljubivi ljudi daleko od toga! Sva moja pisanja usmerena su ka tome da se ljudi trgnu i da se krene u još ozbiljniji rad, da se radi više na edukaciji lovaca i da se uvede malo više reda i discipline, da stručna služba na čelu sa Krstićem krene da radi posao kako treba i provode malo više vremena na terenu i po drugim društvima ne samo kod Djavola. Tačno je to da imamo predivne i raznovrsne terene za lov i uslove za duplo više divljači nego što je sada imamo, sve se može ako se ima volje i želje. I daj Bože da nam Udruženje ostane u celini i da ne dodje do cepanja to mi nikad nije bila želja!
Samo jaka i brojna udruzenja imaju perspektivu!!ovde se ne radi o razbijanju L.U.trstenik niti se komentarise i pise ista sto bi stetilo L.U. ali se radi o cinjenici bahatosti i osionosti par coveka koji vode glavnu rec bez da sprovode ili da pitaju U.O. i Skupstinu koja je samo na papiru najvisi organ u udruzenju???
to mora da se pod hitno promeni kako bi clastvo znalo sta se radi u udruzenju????
POSLOVANJE NA SAJT UDRUZENJA DA SVI VIDE SVE.........
Ako je sve cisto niko nema razloga za brigu.......
Zanimljiva je jedna pojava, koja je sve češća ovde na forumu: kad god se malo zapodene priča o poslovanju nekog rukovdstva (bilo da je to LU ili savez), posle početnih upisa kao po komandi prozvani prestaju da pišu! Ista priča i isti scenario se ponavlja, prelistajte sve teme o LU, počev od B.Palanke, V.Plane, Indjije, Bojnika, ili teme o LSS ili LSV... Samo odjednom zaćute, i čekaju da prodje interesovanje, valjda misle da ljudi imaju kokošije pamćenje?
Umesto da se stvari nazovu pravim imenom i rasčiste, prelazi se u ćutnju, a krišom se prati šta se piše, bez da se uloguju!
Kakva ja to pamet, ja se prosto čudim! Pa ako je radjeno sve kako treba, onda valjda nema problema da se o tome i priča?
A šta ako nešto baš i nije čisto?!? Ili se možda u sve upetlja na neki način i politika, ili nečiji drugi interesi? Mogu samo da nagadjam šta može biti, i da sa popriličnom verovatnoćom pogodim o čemu se radi. I ne samo ja, nego svako ko malo mućne glavom, ukapira!
Lalo,nadam se da mislis na onu drugu,vladajucu stranu u LU ,,Bojnik"?Oni su prestali sa pisanjem,a mi pisemo jos po nesto ali nema ko od njihovih da procita.Citaju oni kojima je sve vec odavno jasno.Mi pisemo,mi citamo,oni ,,rade"!Ima kod nas jos materijala za objavljivanje,ali sve dok se ne zamene na slucaju jedan policijski inspektor i jedan javni tuzilac,oba iz Leskovca,koji pokrivaju doticnu gospodu iz udruzenja, nase pisanje nema tezinu.Vec sam u ranijim upisima ukazao na to da postoji kolegijalna sprega ljudi iz policije i tuzilastva sa ,,vecitim predsednikom".Njegovu prijavu o navodnom nenamenskom trosenju novca u iznosu od 300.000,00 dinara,ekspresno su odradili u roku od samo nekoliko dana! Bukvalno su me izvlacili sa nastave da se javim policiji radi prikupljanja podataka!Medjutim dolaskom inspektora Rkulovica na lice mesta i slikanjem materijala i izvedenih radova za koje smo i dobili novac,i konstatacijom istog da je novac utrosen namenski,sve je zacutalo!Pokusali su da mi napakuju ali bezuspesno!Sad u tuzilastvu stoje oba predmeta,i ,,Bojnik"i ,,Podgora"jer su ,,vezani" i miruju od marta,jer ako krenu u rasplet bice u problemu!Jos jedan dokaz selektivnom pristupanju resavanja predmeta.
Indjijanac kaže:
znači zabranjeno pisanje na srbijalovu,pa zar jedino to umeju
Indjijanac kaže:
znači zabranjeno pisanje na srbijalovu,pa zar jedino to umeju
Meni nije, već sam napisao negde neka pročitaju sve moje upise na ovoj temi pa nek izvole i neka kažu šta od onog što sam napisao nije tačno!
Možda bi uprava LU Trstenik i nadležni organi mogli da se malo zainteresuju i za sledeći oglas, objavljen na internetu (kliknite na sledeći link):
Znam ja da se svašta dešava u zemlji Srbiji, ali da se ovako javno i bez bojazni radi, to nisam znao!
Da ne bude da vas nisam obavestio na vreme, ili da niste znali...
Za svaki slučaj, da vas podsetim malo na propise. Izvod iz Zakona o divljači i lovstvu:
Član 22.
Zabranjeno je:
1.ugrožavati opstanak divljači u prirodi i njena staništa;
2.proganjati, zlostavljati, namerno povređivati i uznemiravati divljač; 3.zarobljavati i držati divljač u zatvorenom ili ograđenom prostoru, namerno uništavati mesto za razmnožavanje i odmor divljači, uzimati jaja od divljači, kao i sakupljati jaja zaštićenih vrsta ptica;
4.držati divljač u zatvorenom prostoru duže od mesec dana od dana prestanka delovanja elementarnih nepogoda, odnosno izlečenja povrede ili sprovođenja određenih mera gajenja, osim u zoološkim vrtovima, farmama divljači, parkovima divljači i drugim objektima u kojima je ovim zakonom ili posebnim zakonima dozvoljeno držanje divljači u zatvorenom prostoru; 5.unositi u lovište divljač iz parkova divljači, zooloških vrtova i sa farmi divljači, kao i oštećenih jedinki divljači;
.... Prava i dužnosti lovočuvara
Član 57.
U vršenju poslova lovočuvar ima pravo i dužnost da:
1) se predstavi i pokaže službenu legitimaciju svakom licu prema kojem interveniše;
2) sačini zapisnik o izvršenoj ili pokušanoj nezakonitoj radnji, izvršiocima, odnosno licima koja su pokušala da izvrše nezakonitu radnju, lovačkom oružju, predmetima, psima i prevoznim i drugim sredstvima korišćenim ili namenjenim za vršenje nezakonite radnje, kao i da o izvršenoj ili pokušanoj nezakonitoj radnji obavesti odgovorno lice u pravnom licu kod koga je zaposlen, korisnika lovišta, policiju i nadležnog lovnog inspektora;
3) fotografiše ili snimi lica koja su izvršila ili pokušala da izvrše nezakonitu radnju, nezakonito ulovljenu ili uhvaćenu divljač, trofeje i druge delove divljači, pse, kao i lovačko oružje, predmete i druga sredstva kojima je izvršen nezakonit lov ili naneta šteta lovištu;
4) licu od koga su privremeno oduzeti nezakonito ulovljena ili uhvaćena divljač, trofeji i drugi delovi divljači, psi i prevozna i druga sredstva i predmeti izda potvrdu o privremenom oduzimanju stvari;
5) podnese prijavu protiv lica koje je zatečeno u izvršenju nezakonite radnje;
6) zatraži pomoć nadležnog organa unutrašnjih poslova i nadležnog lovnog inspektora ako je onemogućen u vršenju poslova lovočuvarske službe.
.... Kaznene odredbe
Član 105.
Novčanom kaznom od 5.000 do 30.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako:
1) zarobi i drži divljač u zatvorenom ili ograđenom prostoru, namerno uništava mesto za razmnožavanje i odmor divljači, uzima jaja od divljači i sakuplja jaja zaštićenih vrsta ptica (član 22. tačka 3);
2) unese u lovište divljač iz parkova divljači, zooloških vrtova i farmi divljači, kao i oštećene jedinke divljači (član 22. tačka 5);...
Treba pogledati i članove 103 i 104 ZODL, koji se odnose na pravna lica (korisnika lovišta). Kazne su astronomske, čak do 3 miliona dinara!
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?