Pericu Grbica treba pod hitno SMENITI sa mesta direktora !!!
Covek je otisao u aut!!!!!!!!!!!
Ovo kad je potpisao treba i pre juna meseca da ide u peziju ili se ovde radi o obostranim interesima...................?????
Nije ni cudo sto na sajtu Uprave za sume nema ovog izvestaja?????
Kako da isti objasne????
Bruka i sramota kako se na lak i brz nacin dolazi do para????
Ima i dobrih proekata da negresim dusu...........svaka cast ali sa pojedinim BURAZERSKIM PROEKTIMA po SISTEMU UZMI I TI MALO je tuga i beda!!!!!!!!!!!!!
Zato smo tu gde jesmo!!!!!!!!!!!!!!!
Imam obecanja da ce doci do temeljnih promena u Upravi za sume..................nece vise moci ovako da se radi!!!!!!!!!!!!!!!!
SACEKAJMO da vidimo da li je to istina!!!!!!!!!!!!!!!!
Cim se formira Vlada Srbije...................!!!!!!!!!
Dobijam stvarno alergiju kad čujem reči projekat, monitoring, metodologija, skrining i slične, a još mi obaška krene žučka od bombastičnih naziva raznoraznih 'projekata' koji, čast izuzecima, kad se prevedu na običan jezik odjednom volšebno izgube na značaju.
Pa ljudi, kad čitam ko je sve aplicirao na konkursu, sa kakvim 'projektima' i idejama, a naročito sa traženim iznosima, pamet mi stane! Pa lovstvo i lovačke organizacije Srbije bi, čitajući ovaj izveštaj, bilo na nivou akademske ustanove ili naučnog instituta.
Dajte bre divljač u lovišta, i dajte kontrolu krivolova i lovokradje. Bavite se nadgradnjom, a temelji klize. Osnova svakog lovstva je divljač, koje ima sve manje, a razonraznih apstraktnih projekata sve više! Dajte da imamo osnovu, a posle filozofirajte, monitoringujte, metodologišite i vršite skrining koliko hoćete!
Od silnog mudroserisanja lovišta su prazna, lovci razočarani i rezignirani, a oko to malo novaca što se nakupi u Fondu za lovstvo odjednom se sjate gomile ljudi sa sve nekim silnim epohalnim idejama, tipa 'Ishrane srneće divljači', i sličnih prekokojih se godinama muzu pare a rezultati?!? Gde su?
Неки су рекли и да је ЛУ НИШ већ добио паре од ИПА за исти пројекат за који је сада добио 1.800.000,00 динара...
Да ли је то тачно???
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
LU Niš je po svemu sudeći dobijao nešto iz IPA fondova, ne znam, ali nije LU Niš jedino koje ima jarebicu, nego ceo region južne Srbije je ima, i ugrožena je.
Taj projekat oko jarebice mislim da nije loš, ali bi morao biti sveobuhvatniji, jer džaba lovci da se bore za očuvanje jarebice, kad je intenzivno korišćenje hemije u poljoprivedi desetkuje.
I to je jedan od problema u lovstvu, da se ne ostavlja dovoljno staništa za divljač, uzoravaju se i pale parlozi, remiza sve manje... Ali zato monitoringa koliko hoćeš! Pa kad izgori neki od čuvenih revira po lovištima, skoro da nema ko da reaguje, a uvek ostane NN počinilac, a i kad se zna ko je 'student koji je zapalio', onda na sudu nekako često ne bude dovoljno dokaza.
Neko kao da namerno hoće da ošteti i iskoristi srpsku čistu prirodu - Serbian Pure Nature!
Mislim da posle ovog nepotrebnog odugovlačenja prikazivanja rezultata konkursa više nikom neće pasti na pamet da ignoriše obavezu informisanja. Svaki pokušaj netransparentnosti, prikrivanja ili odugovlačenja se pre ili kasnije završi neslavno.
Dajte bre divljač u lovišta, i dajte kontrolu krivolova i lovokradje.
Eto resenja,i to u jednoj recenici.To tako i treba uraditi,a ne trositi gomile novaca na budalastine koje nista dobro nisu donele ni lovcima ni lovstvu.Sve se svodi na takmicenje kuvara u kuvanju praznog kazana,te ovako cemo,te onako cemo,a kazan,prazan.
Da su mislili da suzbiju krivolov,ne bi lovocuvarske sluzbe bile u LU.nego u MUP-u,a ovako lovocuvar cesto treba da pise prijavu onom ko odlucuje o visini njegovog licnog dohotka
Upravnici lovista i lovocuvari nose razlicite uniforme ,nemaju neka osnovna radna sredstva a pare se bacaju na neke bespotrebne stvari,sluzbena vozila su nam u k...c otisla,LI nas LAPTOPOVI...pitajte malo nas lovne radnike sta nam je neophodno da normalno radimo a ne da se pravi ovaj cirkus sa bacanjem para.
Odakle nikose ove silne firme sto pokradose mukom zaradjene lovacke pare...Moji lovci su rudari,dali neko zna kako oni zarade pare od kojih placaju ne bas malu clanarinu ...
Ja opet nigde neprocita da ima bar jedna faktura ili zahtev za gumeene cizme ??? EE necete se vi od lovstva leba najesti dok god drzite noge u kancelarijama pod astalom. Sav taj novac treba potrositi samo na jedno a to je strucna sluzba u sluzbi drzave plate i oprema i nema sukoba interesa. Netreba nikakav monitoring skrining konmisije i babe u boji
SAMO NETREBA KRIVOLOVITI i fingirati brojanje divljaci i eto REFORME lovstva u Srbiji... za 5 godina ne bi prepoznali lovista ...
Pokušavam da nakon detaljnijeg čitanja Informacije o sprovođenju Konkursa za raspodelu sredstava budžetskog fonda za razvoj lovstva u lovnoj 2014/ godini i „besa“ koji me prošao zbog „srpske čiste prirode“ kojoj je dodeljeno 5 740 000,00 dinara, pronađem i neke pozitivne stvari u raspodeli.
Treba se podsetiti onog perioda pre formiranja ovog fonda i načina kako su trošena sredstva koje smo uplaćivali za lovne karte lovačkim savezima. Čini mi se da su izdvajanja po lovcu bila veća nego što su danas i da su iznosila oko ili preko 20 evra. Vrlo mali deo tih sredstava se vraćao lovcima i LU i uglavnom je trošen za podizanje životnog standarda zaposlenih po savezima.
Čitam da je 59 lovačih udruženja dobilo sredstava fonda u ukupnom iznosu od oko 32 800 000,00 dinara ili približno 47% od ukupno raspodeljenih sredstava. Pojedina od ovih su dobila sredstva za dva projekta (Užice, Baljevac, Mladenovac, Knić, Aleksandrovac, Žagubica, Minićevo, Stragari, Vladimirci, Sedlare i Kragujevac), a pojedina čak za tri (Guča, Prijepolje, Vranje).
Pitam se koliko su lovci Srbije (bez lovaca Vojvodine) uplatili sredstava za lovne karte i naknadu odstrela divljači tokom lovne 2013/14 godine , odnosno da li je ( i koliko) to činilo JP „Srbijašume“ , kada su im data sredstava u iznosu od 17 161 337,00 dinara ili preko 24,5 %?
A LSS, LSV, LSCS, Šumarski i ostali fakulteti?
Nego, može li neko da mi kaže kada moji Vlasotinčani mogu da očekuju povećanje brojnosti divljači i smanjenje lovokrađe, od utvrdjene metodologije integralnog monitoringa gajenih vrsta divljači u Republici Srbiji (2 600 000,00) i boljitak od optimizovane namene prostora i utvrđene metodologije bonitiranja staništa lovnih vrsta divljači (3 160 000,00)??? Kada će doći do boljitka od raznih monitoringa (6 850 000,00), edukacija i informisanja (4 400 000,00)
Nikako da shvatim da LU poput jednog Valjeva, Gornjeg Milanovca, Jagodine, Kruševca, Kragujevca, Pirota, Vranja, Paraćina, nisu mogla da nabave računare sa internet konekcijom svojim sredstvima nego su morala da čekaju obrazovanje Fonda za razvoj lovstva???
Biće mi drago ako su napred navedena udruženja dobila računare baš od sredstava Vlasotinčana, koji su ove godine uplatili ministarstvu 518 000, 00 dinara za lovne karte i 175 575,00 dinara naknade za odstrel divljači. Ma mi „veliki“ uvek trebamo dotirati ove „male“, zar ne??? Ali ako se pod računarima sa internet konekcijom podrazumevaju lap topovi koje će predsednici udruženja odneti kući svojoj deci, stići će ih sve naše kletve.
A sada da se posvetim monitoringu . Ne znam da li da primenim integralni ili participativni???
Nije samo da se finansira monitoringovanje, metodologisanje, skriningovanje...Evo nekih takodje zanimljivih projekata koji su odobreni, sve sama edukacija, unapredjenje, infromisanje! Ma biće lovci u Srbiji najedukovaniji i najinformisaniji, kao i do sada.
Meni prosto srcu drago kad sam video da je i Jeremija (Oscar sa Lorista) dobio 400.000 da vrši obrazovanje kadrova u lovstvu. Posle tv kamere koju mu Uprava za šume kupila, sad će početi i da obrazuje lovce, još možda postane i profesor Jeremija - Oscar, za glavnu ulogu!
Izgleda da ni Upravi za šume nije najjasnije da li je LSV isto što i Vojvodjanski lovac, a meni nije jasno kome su u stvari dali novac?
Meni nije dobro kad pogledam deo spiska za čega su odobrene lovačke pare - sve sami 'korisnici lovišta'? Ni dinar nisu uplatili u Fond za razvoj lovstva, ali su uredno abonenti istog.
Tako će od sada lovce u Srbiji edukovati i obrazovati Vojvodjanski lovac (ili LSV?), zatim Jeremija iz agencije Lorist (koja izdaje gasilo LSV), pa zatim Društvo rumunsko-srpskog prijateljstva (?!), i LSS kroz obrazovanje mladih, ovo će garant da radi Aca Zooteka Pantelić! I filmove će snimati lovačkim parama! Ko je režiser, ko je scenarista u toj firmi 'Bimbros' koja će snimati? A eto vidi se da je LSS uspeo da pronadje NOVE turističke potencijale lovišta Srbije, svaka čast, pošto smo sve postojeće već iskoristili - samo da ne bude nešto vezano za Južnu Afriku i tamošnje lovce?
Evo malog dela šta se sve finansira lovačkim parama, samo na ovo je otišlo oko 2,5 miliona:
44
Ловачки савез Војводине, Нови сад (Војвођански ловац)
Унапређење значаја ловства као делатности од општег интереса, кроз информисање и едукацију
347,000.00
45
Удружење Српско-Румунског пријатељства ловаца ,,Ризница” из Лужнице
Едукација ловаца у Србији и унапређење односа ловаца Србије и Румуније путем објављивања издања ,,Добар поглед - ловачки календар”
300,000.00
46
Бимброс, Београд
Документарни филмови: ,,Узгој опстанак и насељавање јеленске дивљачи” и ,,Унапређење и значај ловства у Србији”
445,000.00
47
Лорист, Петроварадин
Образовање кадрова у ловству
400,000.00
48
Ловачки савез Србије, Београд
Едукација ловачког подмлатка ,,Мала ловачка школа”
400,000.00
49
Ловачки савез Србије, Београд
Пројекат информативног ловачког водича кроз ловишта Србије са аспекта формирања и афирмисања атрактивног ловно-туристичког производа ,,Нови ловно-туристички потенцијали ловишта Србије”
600,000.00
Joj mila majko sad kad ga unaprede, pa kad ga afirmišu, pa kad edukuju i obrazuju, pa kad informišu...
Evo ja sam se lepo prepao da posle ovakvih projekata Srbijalov više neće imati šta da stavi pod lupu kritike lovačke javnosti.
Od sada menjamo imidž, i krećemo u borbu za očuvanje ČISTE SRPSKE PRIRODE - SERBIAN PURE NATURE!!!
Što nisam počeo da se na vreme bavim monitoringom, ili optimizacijom namene prostora, utvrdjivanjem metodologija, skriningom, unapredjenjem kroz kontinuiranu edukaciju.... Pa još kad se setim čuvene stavke NIR (naučno istraživački rad), bez kojeg divljač u Srbiji ne bi preživela, a ako nastave ovako, neće preživeti ni lovačke organizacije.
Ja mislim da ovo oko konkursa ne zavredjuje više ozbiljnu priču i komentare, nego samo da se lovačka raja počne zayebavati na sopstveni račun kad vidi na čega sve lovačke pare idu (čast onim konkretnim idejama koje zaista vrede).
Idem sad da izvršim skrining kesice za kafu i monitoring džezve za kafu, i da metodologijom presipanja uz pomoć kafene kašičice dodam kafu u džezvu, a ukus da unapredim pomoću bonitiranja jezikom, metodologijom srkanja, uz introdukciju šećera i malo mleka. Posle toga ću da izvršim skrining i bonitiranje kućnog budžeta (bonitet loš, unapred znam!), i da preko projekta informisanja obavestim porodičnu populaciju da smo ufitiljili. A mogu i elektronski, pošaljem familiji e-mail. Pa kad izvršim optimizaciju namene prostora u frižideru i ostavi, ima viška prostora...
Ako ne uspem da skuvam kafu kako valja, pošto nemam reference za kuvanje, angažovaću moju gospodju kao stručnog konsultanta da izvrši kontinuiranu edukaciju oko kuvanja!
Da li neko hoće da mi pomogne da napišem projekat nabavke i kuvanja kafe, možda nadjemo zajednički izvore sredstava iz nekog Fonda? Kafu posle pijemo zajedno, možemo i u Čistoj Srpskoj Prirodi, jer mi lovci volimo prirodu!
Наредба № 11 от 27 септември 2005 г. за бонитиране на дивечовите местообитания
Държавен вестник брой: 80
Година: 2005
Орган на издаване:
Дата на обнародване: 07.10.2005
(kompletan tekst bugarskog modela rešenja bonitiranja lovišta možete pogledati ako kliknete na link:
Evo ovako izgleda pravilnik, odnosno kako oni to zovu Naredba Ministarstva za sumarstvo i lovstvo Bugarske koje su dobili zaposleni u nasem ministarstvu kao ogledni primer drzavnog poslovanja na nivou drzave, da sprovede slicnu metodologiju po uzoru na istu i u nasim uslovima, kao obavezu i duznost u poslovanju Ministarstva, kao pravac poslovne politike u okviru tekucih poslova primeni struke i nauke , a ne da se razbacuju sa parama na konkursima i delili kapom i sakom za vec postojece sisteme, norme i metodologiju u bonitiranju. Eto kako sluzbenci Ministarstva upotrebljavaju polozaj i konkurs za dodelu sredstava lovackih para za unapredjenje lovstva Srbije.
Vuki, a OD KOGA su to naši dobili ovu bugarsku naredbu kao primer kako treba da rade? Od bugarskih kolega koje su taj problem rešile! Morao sam malo da skratim orginalni tekst naredbe u tvom upisu, ionako je na stranom jeziku, a retko ko čita i ove na srpskom. Ako nekog zanima, postavi link za taj bugarski tekst pa nek čita.
Hoćeš da kažeš da se iz Fonda za razvoj lovstva naplaćuju već postojeće stvari, ako sam te dobro razumeo?
Nego daj mi reci jel to Jeremija, na čijem si forumu Lorist administrator, otvara neku školu za školovanje nekih kadrova u lovstvu, ili kurs? To ne komentarišeš? Ili i to spada u grupu razbacivanja sa parama lovaca?
Ja mislim da spada u razbacivanje. Zašto bilo koja privatna firma koja NIJE KORISNIK LOVIŠTA I DIVLJAČI da dobija sredstva iz budžetskog Fonda koji pune lovci?!? Hoće li sutra Jeremija da naplati to nekakvo školovanje kadrova? Naravno da hoće, kao što i naplaćuje sve, jer vodi privatni posao od kojeg živi! Pa što bi država lovačkim parama finansirala nečiji privatni biznis?
Zašto se pare iz Fonda za razvoj lovstva ne vraćaju ISKLJUČIVO KORISNICIMA LOVIŠTA I LOVCIMA KOJI FOND PUNE?!?
Da nije komicno bilo bi tragicno... Lovci lepo napunise budzet a oni koji ni dinar neuplatise pokupise najvise lovackih para to samo u zemlji Srbiji ima.
Lovni sam radnik dugo godina i sa ovakvom raspodelom para u buducnosti Srpskom lovstvu se nepise dobro.
Molim Vas da ne sirite dezinformacije vezane za LU Nis i sredstva iz IPA fonda, jer nikakva sredstva nismo dobili, a narocito ne za projekat vezan za jarebicu! Konkurisali jesmo, za izgradnju Muzeja lovstva u saradnji sa LS Bugarske, ali sredstva nisu odobrena. Nije lepo spekulisati dezinformacijama!
Sto se tice projekta Monitoringa jarebice, radi se o ozbiljnom projektu i ozbiljnim ljudima koji na njemu rade, na kraju krajeva sacekajmo rezultate pa tek onda osudjujte, kritikujte ili pohvalite rad.
Jeste da na jugu Srbije nekoliko Udruzenja uspesno gazduje jarebicom, medjutim pitanje je koliko su zainteresovani i sposobni, tj. da li imaju kapaciteta da takav projekat "izguraju" do kraja. Bilo bi nam drago da se ovakva istrazivanja rade na vise terena, a ne samo u Nisu, onda bismo svakako imali merodavnije rezultate.
A naravno da bih voleo da svi koju ucestvuju na svim projektima rade ozbiljno i sredstva trose u prave svhe i ista opravdaju ulaganjem u lovstvo!
Pozdrav i Dobar pogled!
Неки су рекли и да је ЛУ НИШ већ добио паре од ИПА за исти пројекат за који је сада добио 1.800.000,00 динара... Да ли је то тачно???
Kolega nije dezinformacija nego pitanje. I nagađanje . Hvala na odgovoru. Niko nije hteo da obezvredi rad LU Niš! Slobodno pišite o radu svog LU jer je za ugled drugim LU.
Sto se tice projekta Monitoringa jarebice, radi se o ozbiljnom projektu i ozbiljnim ljudima koji na njemu rade, na kraju krajeva sacekajmo rezultate pa tek onda osudjujte, kritikujte ili pohvalite rad.
Ок...можда је погрешна информација, али није дезинформација јер нико није тврдио да сте два пута добили паре за исту ствар!
Али, мене занима, тај пројекат монитринга...
Шта су пројектни циљеви, и који су методи да се исти остваре?
Шта су пројектни трошкови?
Шта су очекивани резултати пројекта?
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Ja se javno izvinjavam LU Niš i Bratislavu Ćirkoviću, ukoliko sam u komentaru na naslovnoj strani u vezi Izveštaja Uprave za šume o raspodeli sredstava iz Fonda za razvoj lovstva u 2013. godini, izneo dezinformaciju da je LU Niš već koristilo projekat Monitoringa jarebice preko IPA programa prekogranične saradnje. Pre nekoliko godina prisustvovao sam sastanku (u Nišu ili Svrljigu), kada se razgovaralo o IPA projektima prekogranične saradnje i čini mi se da je bilo govora da će LU iz Niša konkurisati sa dva projekta-jedan za Muzej lovstva a drugi za Monitoring jarebice. Dozvoljavam da sam ja to loše razumeo ili da sam čak permutovao.
Nikakve zle namere nije bilo u komentaru jer je isti proizvod "šuta na prvu loptu", odnosno revolta zbog saznanja da će "Srpska čista priroda" dobiti 5.760.000 dinara za nešto što ja ne razumem a administratori Sremac75 i Lala nisu hteli da mi prevedu, kao ljudi koji žive na teritoriji koja je mnogo bliža zemljama Evropske unije i koji sigurno znaju šta će se postići ovim projektima, tj. sigurno znaju kada će nastupiti boljitak u lovstvu Srbije, nakon realizacije ova dva projekta
U principu sam protiv da se sredstva fonda raspodeljuju za projekte tipa "utvđivanje metodologije integralnog monitoringa gajenih vrsta krupne divljači u Republici Srbiji" ili "optimizacija namene prostora i utvrđivanje motodologije bonitiranja staništa lovnih vrsta divljači", jer lako je to napisati ali kako to u praksi sprovesti sa našim sadašnjim stepenom razvijenosti društvene svesti i stepenom funkcionalne pismenosti.
Takođe sam protiv izdvajanja para za razne monitoringe pre postojanja projekta sa određenim planiranim ulaganjima, aktivnostima i određenim očekivanim ishodom, jer samo u tom slučaju monitoring ima smisla kao sistemska, stalna i neprekidna procena napretka projekta tokom određenog vremenskog perioda.
Mojim zemljacima iz Niša svako dobro i sve najbolje u realizaciji projekta Monitoringa jarebice.
Da ne dodje do nesporazuma, monitoring znaci pracenje, da bismo bilo sta konkretno preduzeli po pitanju zastite, ocuvanja i unapredjenja brojnosti jarebice, moramo prvo da saznamo sto vise o njoj. Kako do sada u nasoj zemlji NIKADA nije radjeno proucavanje poljske jarebice, sto nas je dovelo do ove situacije, cilj projekta je sto preciznije utvrdjivanje brojnosti ove ptice, njenih navika, sta je to sto joj pogoduje ili smeta, kako bi dalje preduzeli odgovarajuce mere... Pored brojanja, hvatanja i prstenovanja, radi se proucavanje stanista, analize zagadjenosti zemljista i klimatskih promena..
gedza66
administratori Sremac75 i Lala nisu hteli da mi prevedu, kao ljudi koji žive na teritoriji koja je mnogo bliža zemljama Evropske unije i koji sigurno znaju šta će se postići ovim projektima, tj. sigurno znaju kada će nastupiti boljitak u lovstvu Srbije, nakon realizacije ova dva projekta
i ja sam blizu granice Eu, ali ne znam kakve ce boljitke doneti ovi projekti.
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?