Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Koja rasa gonica je najbolja za DS

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Koja rasa gonica je najbolja za DS
eclipse4
 kupljen je u vojvodini od italijana,meni je u secanju 800e ili maraka a to je bilo pre 10-ak godina,znaci ako je evro dosao 2002 neznam ni ja sad tacno,onda se radi o markama.

e a za drugo,nisam ja mislio ukrstavati melez i rasu,daleko od toga ;) ;) ;)

vec sam govorio da treba dati i keru koji je melez sansu,ako zna sta radi...

;)

darkon
 Ok.
Vec vise puta su se razmenjivala misljenja oko ove teme,pa ne bih da ponavljam.

Predator

eclipse4 kaže:
meni bas i nije jasno nikako zasto smatras da pas mora biti odredjene rase da bi iso u neki lov.....kakve veze ima ako je mesanac ili nije ako radi valjano svoj posao?
pogotovu je ovo najveca glupost sto su uradili sa raodovnicima kerova itd po novom zakonu.
moj kolega ima jednu melezanku,koja nema veze sa nekom rasom,sta ta kerusa radi to je cudo.njuh boli glava,markira,aportira,ne ide daleko i ja nikakvu razliku ne primecujem izmedju nje i recimo mog engleskog poentera,da ne govorim o ostalim psima iz podruznice.
kerusa je cipovana,vakcinisana itd da ne nabrajam i sta sad ima veze da li je od rase ili nije?....ovo je cisto neko moje razmisljanje.

I ja sam imao pozitivna iskustva kad su u pitanju mješanci, ali opet se ne slažem da ih treba držati. Imamo dovoljno rasa pasa na raspolaganju. Zašto to kažem? Od odličnih pasa mješanaca dolazi često do gubljenja karakteristika svojstvenih rasi u nekoj od generacija. Čemu onda sve ove selekcije koje su do sad rađene i rasni psi odličnih osobina? Confused

Sasvim prirodno

zoranp

Predator kaže:

eclipse4 kaže:
meni bas i nije jasno nikako zasto smatras da pas mora biti odredjene rase da bi iso u neki lov.....kakve veze ima ako je mesanac ili nije ako radi valjano svoj posao?
pogotovu je ovo najveca glupost sto su uradili sa raodovnicima kerova itd po novom zakonu.
moj kolega ima jednu melezanku,koja nema veze sa nekom rasom,sta ta kerusa radi to je cudo.njuh boli glava,markira,aportira,ne ide daleko i ja nikakvu razliku ne primecujem izmedju nje i recimo mog engleskog poentera,da ne govorim o ostalim psima iz podruznice.
kerusa je cipovana,vakcinisana itd da ne nabrajam i sta sad ima veze da li je od rase ili nije?....ovo je cisto neko moje razmisljanje.

I ja sam imao pozitivna iskustva kad su u pitanju mješanci, ali opet se ne slažem da ih treba držati. Imamo dovoljno rasa pasa na raspolaganju. Zašto to kažem? Od odličnih pasa mješanaca dolazi često do gubljenja karakteristika svojstvenih rasi u nekoj od generacija. Čemu onda sve ove selekcije koje su do sad rađene i rasni psi odličnih osobina? Confused

Kolega Predator je shvatio suštinu i drago mi je da delimo mišljenje Bravo 2..da se razumemo i ja sam bio svedok i čak vodič takvih pasa u lovu gde su nekakvi mešanci lovili kao u bajci, ali kakav je to doprinos lovnoj kinologiji , ako bilo koji lovac uzgaja psa koji nema pravo na daljnju reprodukciju....drugo kolege pa na šta bi to ličilo kad bi se svi mi pojavili u lovu sa razno raznim šarenim psićima koji nemaju ni jednu kako eksterijernu tako ni radnu normu na osnovu koje bi se moglo nešto oecniti i unaprediti, osim one naše domaćinske...ala radi svaka mu čast (uvek na ovaj odgovor imam pitanje po kojim kriterijumima radi,jer svaka rasa ima predviđene kriterijume rada)....Ja se slažem da je možda luksuz kupovati štene,pa gristi nokte hoće li šta biti od njega, aopet sa druge strane sada se cena već godinama rasnih i solidnog kvaliteta štenaca nemenja već dugo i u omeru je od 100 do 200 evra, pa ako se uzme da ima uvek kolega koje su spremne dati popust ili štene na poklon ... u staroj Jugi su rasni štenci bili skupo zadovoljstvo iako je bio standard građana puno bolji... mislim da je loše razmišljanje da se imaju neki psi onako u dvorištu za kuću ili pacove, pa kada idemo u lov povedemo ih...nakon par izlazaka u lov jedan ili par njih proradi i evo priče za prepričavanje i hvalisanje tipa...što imam jakog psa... ubija brate...Cry ..Moje kolege uz svo uvažavanje i bez ljutnje,ali to nije lovna kinologija...oni Posavci na Vojinovićevim slikama su ukras svake fotografije iz lova, jer su oni deo te lovačke priče, mešanac koliko god dobar bio nemože nikada biti pas u LOVU kojim se neko može ravnopravno nositi i sa najslabijim goničem...razlog je jednostavan ON NIJE LOVAČKI PAS ..Pozdrav kolege i nemojte da se ljutite Smile
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

Boban
 Pozdrav Bojane,tvoj ker je imao dosta srece u ovom lovu koi si prikazao dobro ga je osibao vepar. Kad sagledam tvoju pricu jednostavno nije vam se dalo da odstrelite tog Vepra,sve pohvale za kerove.B)

lovdzij@
 Bogami dobro je prosao Bojanov posavac,imao je ludu srecu.Steta sto vepar nije ostao tu gde su ga nasli kerovi.
Lovicu sa gonicima,dok je veka i sveta.I tackaPas

Boban
 Pa i ja to kazem,steta jednostavno im se nije dalo pa i promasaj iz ekipe i sve nizbrdo.

saja rudnik
 Po meni svaki ker to jest od bilo koje pastmine koje se koriste u lovu na divlju svinju je dobar,ako ga gazda tj vlasnik nauci kako treba i sta da radi.Ja u lov na DS idem sa bretonom,tako da je samo rad u pitanju i deo genetike stacioniran u nosu psa.Ako to pas ima u sebi,i ako je vlasnik psa raspolozen da malo vise radi sa svojim ljubimcem,uspeh je zagarantovan,a pasmina moze biti bilo koja od gonica ili cak pticara..Znaci samo rad,i malo talenta i genetike kod psa..

eclipse4
 ma sto se mene tice ja sam poentu shvatio jos pri prvom citanju i slazem se sa vama koliko i vi samnom,dakle jos jednom kazem,ja nisam za ukrstavanje rasa,vec kazem ako ker radi sto kaze kolega ko iz bajke,ne vidim razlog zasto ne bi isao u lov.da li vi u svojoj podruznici mozete i koliko melezana mozete da nabrojite koji idu lov?
ja kod mene trenutno ni jedan.
i retko ko moze da ih nabroji,to su primerci da ih izbrojis na prst.dakle nije to neka podeljenost 60% rasni i 40% mel pa sad dilema,gube se rase......to je procenat od 99% prema 1% mozda i manje.

tako da neki izuzetak negde nije losa stvar.ima i on dusu ;)

ja bih pre otisao kod automehanicara koji radi vec 30 godine i bije ga dobar glas a nema diplomu,nego da odem kod majstora od 17 godine koji je zavrsio zanat i ima diplomu.

i na kraju,moj apel u ovoj temi je zapravo bio da je os potez da se zabrane u lov kerovi koji nemaju rodovnik.
sta sam pod tim mislio,mislio sam da ako neko ima nemackog pticara ili nebitno,sa kojim je isao 5 godina u lov da mu sada neko kaze "e,znas,doso novi zakon,nemoze kuce bez rodovnika"
niko nije corav da ne vidi da je pticar a ne melezan.
nego su trebali da naprave jedan pametan potez da svako rasno kuce koje nema rodovnik,dobije bilo kakvu potvrdu da moze u lov a za buduce lovce koji nabavljaju kerove kupuju ili kako god da moraju posedovati rodovnike.

gorskikotar
 Najbolji pas je čistokrvni pas. Kada uzmeš štene znaš što će izrasti.
Goniči, dugonogi ili kratkonogi koji su naučeni za rad na trenu su najbolji. Ovisno o terenu, ako je ravničarski dio više koriste dugonogi jer se koristi za duže pogone. Kod nas u brdskoplaninskom predjelu najviše koristimo brak jazavčare jer su pogoni kratki, a psi su sporiji pa je lakše organizirati lov.
Jedan moj kolega je imao Srpskog goniča koji kada je počeo tjerati više ga taj dan nije bilo. 
Dobra kob!

eclipse4

gorskikotar kaže:
Najbolji pas je čistokrvni pas. Kada uzmeš štene znaš što će izrasti.
.......

dete dobijes i obradujes se,ima li sta lepse od umiljate bebe,jos kad znas da je tvoje krvi?.......nedao bog nikome.....al,moze biti,alkoholicar,narkoman......

malo previse.....al cisto da ti malo objasnim poentu price,nikad i nista neznas u sta ce izrasti....imas gore slucaj sa lovcem iz moje podruznice,koji je znao u sta mu "izrasta" ker....al badava...jednostavno,od dike,pohvale i ponosa,propala je i zadnja trunka nade....ostala je samo neka zivotinja vezana na lanac iza kuce...

lovdzij@
 Tacno je to da jos ima po neki melezar koji se jos uvek vodi u lov.Ali zar nije glupo eliminisati psa sa kojim se vec 4 godine uspesno love ds?A voditi nekog "lipicanera" koji samo ima papire i nista drugo sto je potrebno za uspesan lov?Znam i sam da treba cuvati cistokrvne gonice,od radnih linija.I sam godinama cuvam cistokrvne trobojce,koje sam jedno vreme i po izlozbama vodio.Ali se postavlja pitanje,sta raditi sa melezima koji su odlicni u lovu,i sa kojima se moze izloviti jos par sezona?Da li ih jednostavno vezati iza kuce,i vise ih nikada ne povesti u sumu ili sta drugo?
Lovicu sa gonicima,dok je veka i sveta.I tackaPas

Nikola Vojinovic
 [mail][/mail]O tome smo vec pricali, svako ima svoj stav i misljenje...
Iskreno bi voleo da cujem vise o poduvatima pasa o kojima pisete i o iskustvu oko obuke i sl. *c1ka*

Ovog su zivog uhvatili ;)

img826.imageshack.us/img826/9025/31102010j.jpg
Priroda, kerovi i lov!

Vulpes
 Po meni najbolji ker za d.s je posavac.Imam 2 posavca obadva su iz istog legla stari 15 m.j zaista rade dobro na d.s a imao sam i bosanskog gonica nije ni on bio los,ali nastradao je u lovu...
Dobar pogled.

Limun
 Pozdrav kolege! Jedno pitanje za vas,vidim da ste baš upućeni u ovu temu što se baš i ne bi moglo da kaže za mene. Dakle,kog uzrasta bi trebalo da bude štene da bi moglo da ima neki prvi kontak sa DS u gateru?
Pozdrav od Čarapana!Jaooo "ja s'tem nem ništa"
LimunLimunLimunLimunLimun

"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."

Khalil Gibran

Nikola Vojinovic

Limun kaže:
Pozdrav kolege! Jedno pitanje za vas,vidim da ste baš upućeni u ovu temu što se baš i ne bi moglo da kaže za mene. Dakle,kog uzrasta bi trebalo da bude štene da bi moglo da ima neki prvi kontak sa DS u gateru?

Kolega, na strani 3 imas lepo opisano od steneta, do odraslog psa za lov... ako te ne mrzi pregledaj i procitaj sve na ovu temu i naci ces odgovor ;)
Priroda, kerovi i lov!

Limun
 Hvala kolega! Izvinjavam se sto nisam dobro ispratio temu!Confused

"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."

Khalil Gibran

Limun
 da li je moguce da se od linije kerova koji su koristeni iskljucivo samo za zeca dobije stene koji moze da sluzi za DS?

Khalil Gibran

Nikola Vojinovic

Limun kaže:
Hvala kolega! Izvinjavam se sto nisam dobro ispratio temu!Confused

Naravno da moze, pa kod nas su svi gonici prvenstveno cuvani za lov zeca i lisice... a kasnijom selekcijom dobijeni su cisti svinjari... samo treba vremena, strpljenja i dosta rada da se dodje do grla koja su dobra za lov divlje svinje! ;)
Priroda, kerovi i lov!

Limun
 Neki moji lovci ,koji su malo iskusniji od mene sto se tice lova na DS ,kazu da je veoma bitno da stene pokaze odredjenu ostrinu i da od stenaca koji su mirnije naravi nema vajda za DS. Da li tu ima istine?

Khalil Gibran

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 22
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,788,317 posete www.srbijalov.com