Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Kugla

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Kugla
nemeza
 Sauvestre potkalibarno zrno služi za gađanje ciljeva do 100 metra za razliku od klasičnih kugli koje su precizne do 50-tak metara.Jesu skupe za naš standard jer ciljna grupa je bila lovci koji nisu mogli da koriste puške olučenih cevi u lovu zbog zakona u svojim zemljama. Bye

Podunavac
 Sauvestre je trenutno verovatno najbolji potkalibarni projektil za velike daljine (što reče Nemeza do 100 m pa čak i više). Međutim kod nas nije popularan iz dva razloga. Prvi je visoka cena. Drugi je klasična konfiguracija naših sačmarica sa jednostavnim nišanima, tako da se gubi glavna prednost, pucanje (i pogađanje) na velikim daljinama. A na daljinama do 50 m ima još dobrih potkalibarnih (i kalibarnih) projektila koji su daleko pristupačniji prosečnom lovcu.
Tri prsta 2Kolce

javor
 Nego sad se sjetih jednog članka iz lovačkih novina od prije par godina o podkalibarskim kuglama.Jedan autor je naveo da su oni u biti za sačmarice sa jednom užljebljenom cijevi,ili za sačmarice koje imaju opciju užljebljenih čokova.Da samo tada one imaju smisla da dobiju rotaciju i putanju iz takvih pušaka.Jedino je sauvestre pohvalio da koliko toliko zadovoljava iz ovih klasičnih sačmarica sa glatkom cijevi,dok su klasične kugle davale najbolji rezultat kao što je Breneke i sl.Jeli tko čuo za takvo što,ili sam ja nešto pobrka???
Lisica

Podunavac
 Potkalibarni projektili su prvenstveno namenjeni pušakama sa jako čokiranim cevima. Drugo, zamišljeni su da imaju manji otpor vazduha (balistički povoljniji oblik), manju težinu (manji i pad na većim daljinama) i stabilniju putanju (zbog stabilizatora na zadnjem delu), što znači i bolju preciznost. Sve to je trebalo da rezultira većim efikasnim dometom. Neki su u ovome i uspeli (npr. Sauvestre) a neki baš i nisu.
Tri prsta 2Kolce

ivanfox
 Kolega Javor kad pominjes ozlebljene cevi kod sacmara predpostavljam da se radi o slug cevima a i mislim da za takve cevi ima odrenjena vrsta kugli cija efikasnost i domet idu i preko 100met. Podunavac,kazes da je Sauvestre hteo da napravi laksi projektil,na onima koje ja imam pise 26grama(cal 12/70) a recimo poredjenja radi sa Krusikovim gold od 14g i silver 18g to je ipak procentualno dosta vise e tu mi sad nesto nije jasna ta prica,inace nisam bas neki poznavalac olucene balistike sa kojom mozda ova prica ima vise veze i jos jedno kazes Sauvestre namenjen za jace cokirane cevi,jel bi to znacilo da ispaljivanje istih iz cilindra i slicno nece dati zeljene balisticke osobine i rezultate?

javor

ivanfox kaže:
Kolega Javor kad pominjes ozlebljene cevi kod sacmara predpostavljam da se radi o slug cevima a i mislim da za takve cevi ima odrenjena vrsta kugli cija efikasnost i domet idu i preko 100met. Podunavac,kazes da je Sauvestre hteo da napravi laksi projektil,na onima koje ja imam pise 26grama(cal 12/70) a recimo poredjenja radi sa Krusikovim gold od 14g i silver 18g to je ipak procentualno dosta vise e tu mi sad nesto nije jasna ta prica,inace nisam bas neki poznavalac olucene balistike sa kojom mozda ova prica ima vise veze i jos jedno kazes Sauvestre namenjen za jace cokirane cevi,jel bi to znacilo da ispaljivanje istih iz cilindra i slicno nece dati zeljene balisticke osobine i rezultate?
Da,npr.puška bokerica cal.12 ali je donja cijev užljebljena.Jeli tko vidio takvo što?
Lisica

PEZ

ivanfox kaže:
Sauvestre namenjen za jace cokirane cevi,jel bi to znacilo da ispaljivanje istih iz cilindra i slicno nece dati zeljene balisticke osobine i rezultate?

Pozdrav ivanfox pokusacu da ti umesto Podunavca odgovorim
Svi potkalibarni projektili su napravljeni za jace cokirane cevi samo da ne bi dolazilo do mehanickih ostecenja kako cevi(cokova) tako i samih zrna sto kao posledicu ima ,kako kazes, losije balisticke osobine,teoretski gledano ispaljivanje ovakvih tipova projektila iz cilindricnih cevi ne bi dalo losije rezultate u odnosu na cokirane ali u praksi ipak sve umnogome zavisi i od same cevi.

Podunavac

ivanfox kaže: Podunavac,kazes da je Sauvestre hteo da napravi laksi projektil,na onima koje ja imam pise 26grama(cal 12/70) a recimo poredjenja radi sa Krusikovim gold od 14g i silver 18g to je ipak procentualno dosta vise e tu mi sad nesto nije jasna ta prica,inace nisam bas neki poznavalac olucene balistike sa kojom mozda ova prica ima vise veze i jos jedno kazes Sauvestre namenjen za jace cokirane cevi,jel bi to znacilo da ispaljivanje istih iz cilindra i slicno nece dati zeljene balisticke osobine i rezultate?

Kad sam rekao potkalibarni projektili nisam mislio određeno na Sauvestre nego na potkalibarne projektile općenito. Neki jesu lakši a neki nisu, zavisi od proizvođača, materijala i oblika. Sve karakteristike koje sam naveo ne moraju da budu zastupljene u nekom određenom modelu.
Na drugo pitanje ti je kolega Pez već dao odgovor. Isto se odnosilo na sve potkalibarne projektile a ne samo na Sauvestre. Zbog manjeg prečnika projektila od prečnika cevi (i usta cevi) i pakovanja u plastični nosač (kontejner) koji se lako oblikuje i prilagođava prilikom prolaska kroz čok, potkalibarni projektili su daleko pogodniji za puške sa punim čokom i mogu da se koriste i u većim količinama bez opasnosti od oštećenja cevi.
Potkalibarni projektili ispaljeni iz cilindrične cevi nemaju ništa lošije performanse, čak imaju i za nijansu bolje, pošto celom dužinom cevi nemaju nikakve prepreke i suženja.
Tri prsta 2Kolce

javor
 Kao što sam reka;nisam probao,ali ako je sve to tako za neki lov gdje su daljine oko 100m bolje puške onda nebi ni trebalo.Ispada da od sačmarice dobijemo ekspresicu B)
Lisica

Podunavac
 Sačmarice se ne daljinama 100 i više metara koriste uglavnom u onim državama gde je zabranjen lov olučenim cevima. A karabin je ipak u prednosti zbog veće početne brzine i preciznosti. Kugla i potkalibarni prtojektil su odličan izbor za šumski lov na kraćim distancama 20-50 metara, zbog velike mase, promera i zaustavne moći.
Tri prsta 2Kolce

ivanfox
 Podunavac,pez,javor hvala na diskusiji,razmeni misljenja i iskustava.Videcu kad dodje sezona da li cu imati srece da opalim koju kuglu od pomenutih.Kada se pojavio kombinovani model IZ 94 gotovo svi vlasnici sa kojima sam pricao su bili zadivljeni preciznoscu(na strelistu)glatke cevi sa maltene bilo kojom kuglom,cak i na vecim distancama.

Cadara
 E ti su te slagali dobrano o preciznosti iž 94.

PEZ
 Kolega ivanfox, nisam imao prilike da gadjam iz IZ-94 ali sam zato sa 27(dok sam je imao) ispalio dosta jedinacnih zrna sto u divljac sto u metu pocev od Krusikove PK,RS,Belomovog jedinacnog zrna,B&P,S&B,Breneke,zaboravio sam kako se zvase Federalovo zrno koje je bilo spakovano u 12/76...., normalno na daljinama do 50-60(nekad i vise) metara,jednostavno nije "birala" zrna a preciznost je uvek bila vise nego zadovoljavajuca.

Podunavac

ivanfox kaže:
Podunavac,pez,javor hvala na diskusiji,razmeni misljenja i iskustava.Videcu kad dodje sezona da li cu imati srece da opalim koju kuglu od pomenutih.Kada se pojavio kombinovani model IZ 94 gotovo svi vlasnici sa kojima sam pricao su bili zadivljeni preciznoscu(na strelistu)glatke cevi sa maltene bilo kojom kuglom,cak i na vecim distancama.

Model IŽ-94 kombinovane puške ima dve prednosti u odnosu na klasične sačmarice. Prva je što ima mehaničke nišane koji služe za olučenu cev, ali odlično mogu da posluže i za glatku. A druga što ima promenjive čokove, pa kod upotrebe kugle može da se stavi cilindar čok. Tako da ova puška sa jedinačnim projektilima može da postigne solidnu preciznost i na većim daljinama od standardnih za sačmarice. Prednost je i ležište za kalibar 12/76 Magnum, tako da kugla ima veću kinetičku energiju, razantniju putanju i veći efikasni domet.
Tri prsta 2Kolce

javor
 A što znači kod većine kugla znak max 1050bar?Vjerovatno da proizvodi maksimalno toliko bari,a pitanje je jeli pogodno za pucanje iz starijih pušaka..?
Lisica

Podunavac
 Baš tako kolega. Znači da postiže pojačane pritiske u odnosu na standardne (propisane) za kalibar 12/70 i da sme da se koristi samo iz pušaka tormentovanih na 1370 bara. Kod ove municije pritisak ne mora da bude 1050 bara, ali prelazi standardnih 740 bara.
Tri prsta 2Kolce

javor

Podunavac kaže:
Baš tako kolega. Znači da postiže pojačane pritiske u odnosu na standardne (propisane) za kalibar 12/70 i da sme da se koristi samo iz pušaka tormentovanih na 1370 bara. Kod ove municije pritisak ne mora da bude 1050 bara, ali prelazi standardnih 740 bara.
Čekaj,čekaj..to znači da kod starijih pušaka se takva kugla nebi smjela pucati???Kako znati koliko puška podnosi?Gleda sam na mojoj Njemici i nisam ništa naša...
Lisica

Predator

javor kaže:

Podunavac kaže:
Čekaj,čekaj..to znači da kod starijih pušaka se takva kugla nebi smjela pucati???Kako znati koliko puška podnosi?Gleda sam na mojoj Njemici i nisam ništa naša...

Kad skineš podkundak, na cijevima tvoje IŽ-27 trebalo bi da piše "90mPa" što se odnosi na pritisak. Kolega Podunavac je iznio podatak da su ove puške tormentisane (testirane) na pritisak od 1370 Pa. Pregledaj dobro cijevi na Njemici, trebalo bi negdje da piše. U svakom slučaju, iako su to jako kvalitetne i dobre puške, ja lično se ne bi' usudio pucati (naročito ne često) municiju sa oznakom "1050 bar max.). Većina te municije do koje dolazimo je proizvedeno u Italiji, a oni su poznati da vole pucati. Vjerujem da većina njihovih novijih pušaka može izdržati ove pritiske (bez posljedica), samo je pitanje mogu li to izdržati starije puške koje i dalje koristi dobar dio lovaca sa ovih prostora. Iako uglavnom lovim sitniju divljač i predatore, smatram da nema potrebe za municijom težom od 36g, a i nju koristim samo kad je jako hladno. Tati sam svu municiju sa oznakom "1050bar max" pokupio i dao mu nešto "mekše" jer njega samo zanima krupnoća sačme (zrna) i rijeđe proizvođač. To mu je dao jedan lovac koji lovi skupljim i jačim puškama i koristi samo poznate proizvođače. Tu ima i jedan "baby magnum" od 40 grama sa tom oznakom i po promjeru sačme odgovara našoj 10-ki. Nosio sam ga u prsluku, ali mislim da ga nikad nisam ni stavio u cijev.
Divlja svinja je jako žilava životinja i za nju je karabin zakon. Ako se lovi sačmaricom, na prvom mjestu je važno gdje će je metak pogoditi, a daleko je manje važno (manje važno, ali ne i zanemarljivo) da li je on veće ili manje gramaže, da li je "standarno", "magnum" ili "ultramagnum" punjenje i kolike pritiske razvija.

Sasvim prirodno

Podunavac

javor kaže:Čekaj,čekaj..to znači da kod starijih pušaka se takva kugla nebi smjela pucati???Kako znati koliko puška podnosi?Gleda sam na mojoj Njemici i nisam ništa naša...

Sve zavisi od proizvođača do proizvođača. C.I.P. je 1989. godine promenio kriterijume maksimalnog pritiska, tako da neke puške proizvedene pre 1989. godine nisu pogodne za upotrebu municije povišenog pritiska. Međutim neki proizvođači su i pre 1989. godine vršili tormentaciju svojih cevi na više pritiske i u takvim puškama sme da se koristi apsolutno sva municija kalibra 12/70, uključujući i municiju povišenog pritiska.
Što se tiče tvoje puške, nemački pečat tormentacije je u obliku orla sa raširenim krilima. Ako ispod orla imaš slovo V onda smeš da koristiš municiju povišenog pritiska, ali ako imaš slovo N onda ne smeš nikako.
Tri prsta 2Kolce

josip-tuzla
 pozdrav,ja imam cijelu kutiju sauvestre a skoro sam cuo od kolege da nebi smio da ispaljujem iste iz svoje puske.imam zh-301 12/70.probao sam jednom i nije bilo problema.sad sam u nedoumici.imate li kakav savjet za mene?
josip moskovic

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,467
Najnoviji član: SJ410

Poslednje vesti
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu
56. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA - LORIST
Obaveštenje korisnicima lovišta

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

65,392,651 posete www.srbijalov.com