Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov lukom

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov lukom
lovostaj
 Poštovanje svima!
Vidim da ste otvorili vrlo dobru temu,i to me je ponukalo da se uključim.Dolazim iz RH,i bavim se streličarstvom.Za razliku od Vas,u RH nije potrebna dozvola za tetivna oružja do 150 lb(libri)snage natega,preko toga samo prijava,bez izdavanja dozvole.Isto kao kod Vas,nije dopušten lov na ovaj način.Mislim da je to odraz neinformiranosti birokracije o mogućnostima takvog lova.Zatim je opravdanje lovaca da će lovci lukom istrijebiti divljač.Velika zabluda,lov lukom ne poznaje" status",lovac mora biti vrlo dobro obučen,istreniran do savršenstva.Pročitao sam da bi neki od Vas rado probali,može ali iz iskustva tek nakon 1-2 godine vježbe.U tom segmentu se lovac mora izboriti sam protiv sebe odnosno tek kad je psihički i fizički spreman može ići u lov(naravno tamo gdje je dopušten).Ja u prosjeku po treningu ispucam 70-100 str.(ne idem u lov)što je relativno malo u odnosu na profi,pošto sam na amaterskoj razini.Da biste samo nategnuli moderni luk potrebna je prvo vještina a zatim i fizička sprema jer je mogućnost samoozlijeđivanja u smislu istegnuća i pucanja mišića velika (konstantno je potrebno raditi na razvoju gornje skupine mišića).Zatim treba nešto i pogoditi.Sve ovo pišem da bih neke razuvjerio kako lov tim načinom neće smanjiti populaciju divljači.Na području RH ima 50-tak ljudi koji mogu otići u lov i nešto- uloviti. Životinje ugibaju od hemoralgije(obilnog krvarenja)što traje neko vrijeme.Pa i svinje koljemo za jelo zar ne, zašto ih ne upucamo s 8x57?No dobro uvijek će neki biti za, neki protiv ali ipak je riječ o vrhunskoj vještini koja je dobra za kretanje i boravak u prirodi išli u lov ili ne.Poslušajte beaucerona,čovjek zna što priča.
Hvala!

petar
 [xhide]Kolega lovostaj B) ika [/xhide]
Just like old times!

hamerles
 I Silvester Stalone je lukom i strelom obarao Helihoptere ROFL ima ko ide u lov jer pre svega voli da pucaB)... A kao lukom moze nesto da se odstreli??? (moze ali ove kao divlje svinje u ogradjenim lovistima) u kojima se gadja kao da su u obicnom tovilistu domacih svinja... Izadji ti kolega LOVOSTAJ u Planinu pa odstreli Pravu divlju svinju sa tim tvojim lukom... Mozda i hoces ali za koliko dana a u lov se ide nedeljom... divlju svinju sam uzeo kao primer jer sam bas mnogo takvih klipova gledao na you tube i nista narocito zanimljivo...

Podunavac
 Pa niko nije ni rekao da je lov lukom i strelom lov svaki dan sa odstrelima do 250-300 metara. Lov lukom i strelom i jeste izazov za svakog lovca jer mora da se priđe divljači na 50-ak metara ili manje. A na toj se daljini puca na DS i sa kuglom. Retko sa kojom kombinacijom kugla-puška može da se sigurno odstreljuje DS na većim daljinama (osim nekih retkih i skupih konstrukcija). U tome i jeste čar lova lukom i strelom. Ja sam lično zaljubljenik prvenstveno u vatreno oružje, a iz toga proizlazi ljubav prema lovu, ali poštujem lov i lovce lukom i strelom.
Tri prsta 2Kolce

Lala

lovostaj kaže:
Poštovanje svima!
Vidim da ste otvorili vrlo dobru temu,i to me je ponukalo da se uključim.Dolazim iz RH,i bavim se streličarstvom.

Kolega, bilo bi lepo kada bi postavio slike luka i strela, i malo detaljniijih objašnjenja, oko luka, tetive itd.
Tnx!
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

lovostaj
 Veliki pozdrav svima!
Vidim da su me neki krivo shvatili.Napomenuo sam kako ne idem u lov,ali tko zna što život nosi.Pokušao sam samo dočarati tehniku pucanja i pripreme.Naravno da je teško nešto ustrijeliti ali nije nemoguće,pa ni puškom nije jednostavno.Ja sam recimo usavršio pogotke na 30 m,imam grupu cca 10 cm.Postavite li čovjeka s puškom,stojeći stav,bez optike rezultat bi mogao biti poražavajući.Pod statusom sam mislio reći kako u ovoj vrsti sporta nije bitno a ni važno kako se zoveš ni koliko imaš novca u džepu nego koliko si mentalno jak jer se moraš izboriti protiv sebe samog.Opreme ima svakojake,kod nas je baš i nema previše,ja sam se bazirao na SLO.Posjedujem izvorno compound(složeni) lovački luk prilagođen za metno streličarstvo,što znači drugačiji rest(držač strijele),nišan ali nema gotovo nikakve razlike od takmičarskih u smislu napinjanja i otpuštanja strijele.Napinje se okidačem(fletchmatic)koji se veže oko ručnog zgloba aneki okidači se natežu s 4 prsta,jer snagu od 65 lb je teško napeti prstima.Američke je proizvodnje kao i svi(mathews,hoyt,bowtech),u US Mathews kotira kao nr1.Rukohvati se izrađuju od avionskog AL,zbog male težine,krakovi od kompozitnih mat.smole carboni ,opet zbog težine.
Tetive se izrađuju od nerastežućih mat.zbog temperaturnih razlika,po zimi i ljeti isto rade(dacron).Na krajevima(limb) su postavljena dva koluta koja su spojena s dva kabla u različitim točkama.Pri punom nategu ima redukciju sile 80%,što znači kad ga držiš full napetog snaga je cca 15 lb.To omogućuje dulje nišanjenje i povećava šansu za kill shot.To omogućuju ona dva kotača i kabla,a prilikom otpuštanja dolazi do obrnutog procesa ali sad je to oslobođena energija koja pogura strijelu velikom brzinom oko 100m/sec.(princip rada je čista fizika uz minimalno uvijanje krakova).Sve tipove lukova možete pronaći na stranicama proizvođača.Ovim pisanjem ne želim nikoga povrijediti, netko je za lov netko protiv ali zar su Mađari pametniji od nas pa su dopustili takav lov.Slike drugom prilikom.
Hvala i veliki pozdrav svim lovcima na forumu!!!!!!

hamerles
 Lovostaj nisam znao da kad treniras gadjanje Lukom moras da se izboris protiv sebe samog ROFLROFLROFLROFL VAUOsmeh

lovostaj
 Možda to vama djeluje smiješno, no to je stvarno tako.I ja sam na početku mislio tako no to se je brzo promjenilo.Dođeš nervozan,ne valja,ukočena ruka,još gore,pomak glavom katastrofa.Nije baš tako jednostavno kako se čini ali dopuštam komentar baziran na neznanju.Strijela nije zrno i ne ponaša se isto,čak i najsitniji detalji koji u pucanju puškom nisu bitni,ovdje su jako bitni.Lovac lukom mora stalno trenirati, nema opuštanja što iziskuje troškove i mimo lova.U zemljama gdje je lov dopušten strijele su obilježene na neizbrisiv način i moraju se naći što za zrno nije slučaj(ne zna se tko ga je ispalio).Svaki lov ima prednosti i mane ali u ovom slučaju to je stvarno tako, znam ih dosta koji su vrlo brzo odustali jer nisu mogli postići koncentraciju potrebnu za pogodak iako su imali vrlo dobru fizičku spremu.Volio bih da probate pa mi kažete dojmove,ja sam lov puškom probao ali ovo je zanimljivije.
Hvala!!!!!

hamerles
 Pa kolega lovostaj jedini moj kontakt sa stelama je onaj moje rucne izrade kada sam bio decak ali nisam ih pravio prostacki vec profi sa njima sam pogadjao golubove na 15-20m da ti ne pricam za nesto krupnije kako bih tek pogodio... Naravno da je potrebna vezba za svako oruzje a kamoli za luk i stelu... Ali mi nije bilo jasno zbog cega si napisao da se iboris protiv samog sebe zato sam se i smejao jer se nisi najbolje izrazio.. u sustini hteo si da kazes da je koncentracija najvaznija sad razumem i svaka cast B)

Podunavac
 Pa ti si kolega Hamerles onda rođeni talenat. Šteta što se nisi aktivno (profesionalno) bavio streličarstvom. Pogađanje goluba na 20 metara sa lukom i strelom vlastite izrade je rezultat vredan divljenja.
Tri prsta 2Kolce

Lala
 Hvala kolegi Lovostaj, na ovim tekstovima, mada bi bilo razumljivije, da je pala i neka sličica. Mislim da i oko tehnike nišanjenja bi mogao malo napisati.
Činjenica je da je kod nas gadjanje lukom i strelom malo zapostavljeno.
Lov lukom i strelom je zabranjen, mogu misliti samo, šta bi krivolovci napravili po lovištu, na ovaj način Sad - nema pucnja, nema tragova, strelu pokupiš...

hamerles
 Podunavac jednog sam pogodio i u letu na 10m slucajno. bilo je puno golubova pa smo kao klinci uzivali da ih lovimo vazdusna,pracke,strele bas smo bili precizni. Jednom sam na 20m pogodio drvenu gredu precnika 20cm. dali slucajno ili me je bas htelo ali stvarno sam bio dobar u tome...B)

lovostaj
 Nema ljutnje,pa sve je to normalno,za sve je potrebna konentracija negdje više negdje manje.Kad sam počinjao mislio sam da će mi se "cijeli svijet"smijati no međutim muk,to je ekipa koja je svjesna u što se upuštam,tako da ako se netko želi baviti time slobodno u klub, bez ikakve rezerve svi će vam pokušati pokazati ponešto.Mislim da je vama najveća prepreka nabavka opreme u smislu dozvola i sl.ali mislim da će se to brzo promjeniti.Dok smo bili klinci svi smo sanjali postati "robin hood"pa pogledavši film Deliverance,kultni film u tom segmentu,netko je bio bolji netko lošiji ali ovo danas nema nikakve sličnosti.Netko je prirodni talent(u vrlo malom postotku)ali se nije okušao u tome pa i ne zna.Još malo o opremi,nišan,ja koristim lovački bez optike sa svjetlovodom(svjetli po danu).Postoji takmičarski,u kombinaciji s "scopom"povećalom s svjetlećom točkicom.U sredinu strune je postavljen zadnji nišan te se preklapajući zadnji s ogovarajućim pinom prednjeg nišani(moj ima tri pina).Djeluje komplicirano što u stvari i jest,samo pravilno podešenom opremom je moguće nešto pogoditi.Koristim karbon strijele nižeg cjenovnog razreda(6E)malog promjera,velike brzine.Lovačke su puno deblje i teže,cijena im je min.25E pa dalje,zbog toga je potrebna veća snaga da se postigne brzina.Težina im se mjeri u "grain-ima"US mjera znači zrno.100 grain=6.4.... grama.Težina lovnih str. se određuje tako da za svaku lb snage natega treba 5 grain(min. težine).Zaštita (maskiranje) je u "camo-dizajnu(mossy oak)u lovu je poželjan daljinomjer zbog točnosti pogotka.Kod nas postoje natjecanja simliranog lova 3D,gdje se puca na umjetne mete od pjene u izvornoj veličini s poznatom udaljenošću ili nepoznatoj,uz brdo niz brdo,u šumi ,na livadi i sl.Što se tiče lova nema bojazni istrebljenja divljači iz jednostavnog razloga što i profi lovci imaju puno promašaja,po statistici svaki deseti lov donosi i ulov.Vidim da vam je zanimljivo ,slike ću poslatiposlije baš se i ne volim slikati ali bit će.

hamerles
 Kolega Lovostaj postavi neke slike da vidimo tu opremu radoznao samSrean

lovostaj
 Zaboravih napomenuti kako je riječ o vrlo opasnom oružju,tako da su na opremi jasne upute kako je zabranjeno korištenje u naseljenom mjestu.Učinkovite zaštite i nema jer probija i pancir osim možda zadnje generacije.U HR postoji knjiga Hrvoje Šarić-Luk i strijela,može se naručiti i poštom u kojoj je objašnjena tehnika, koje skupine mišića se upotrebljavaju(ozljede nisu rijetke) i kako uopće početi.Ima i jedna na SLO može se besplatno download na cico sport.hr.Opremu pogledajte na disport si,nutts creak archery(AU)nama najbliže.

hamerles
 Koji pancir probija taj tvoj univerzumski luk??? ROFL

Podunavac
 Kolega Hamerles svaki luk probija standardne pancire. Pinciri su napravljeni od gusto pletenih vlakana Kevlara ili Dajneme (Dyneema). To su materijali koji imaju veoma malu rastezljivost, ili je uopšte nemaju. Zaštita kod pancira deluje tako da zrno koje se rotira velikom brzinom namata oko sebe ta vlakna i ona ga zaustavljaju. Pošto strela nema rotaciju ona jednostavno prolazi između vlakana i preseca ih. Ja sam dužio više modela pancira u službi i dosta smo vršili testiranja za svaki model koji smo dobili. Primer, laki pancir više kategorije zaštite koji zadržava projektil ispaljen iz pištolja 7,62 TT ili revolvera 357 Magnum, može da se probije običnim nožem. Panciri koji su predviđeni za zaštitu od hladnog (ubodnog) oružja imaju posebne uloške u sebi, obično ploče od čelika ili titana. Pojedini vojni panciri imaju ploče od specijalne višeslojne keramike koja je predviđena da zarži jače puščane kalibre.
Tri prsta 2Kolce

hamerles
 Znaci da me moj pancir koji sam nosio na Kosovu MD2002 nije stitio uopste??? Po tvojoj proceni podunavac. Ako nas nije stitio zasto smo ga onda teglili po planincinama kao budale. AI zasto postoji pancirno-probojna municija??? kad ga je lako probusiti obicnim metkom... Naravno na blizu verovatno moze lakse da se probije ali na malo daljoj borbenoj daljini stiti ne nosi se za dzabe...

Lala
 Malo edukacije, za kolegu hamerless, nije na odmet. Nemoj se smejati nečemu, u šta nisi upućen. Kolega lovostaj ima odlične upise, barem meni znači nešto, da naučim ono što ne znam, a o streličarstvu vrlo malo znam.
Gledao sam neku emisiju na TV, baš u vezi pancira, i bilo je demonstrirano kako zaustavlja pištoljski metak 9mm. ispaljen sa 7-8 m. daljine, ali ga začas isekoše nožem.

Kolega lovostaj, mislim da je pre nekoliko meseci u N.Sadu, čini mi se na Petrovaradinskoj tvrdjavi, bilo organizovano takmičenje u gadjanju na 3D mete (silueta srndaća valjda), ali nisam otišao da pogledam, sada mi žao. Ne znam da li si znao da se to organiizuje u Novom Sadu?

lovostaj
 Nije to univerzum,svaki luk velike snage će ju probiti.Već sam napomenuo kako strijela nije zrno i ne ponaša se isto.Kad bi vi ispalili metak (p.b.800m/s)u moju metu od slame zrno bi se deformiralo.Strijela se ne deformira ali ispaljena s malom brzinom(uspoređujući zrno) s velikom snagom ima daleko veću probojnu moć(vrh je napravljen od vrhunskog čelika provjereno).Po ispitivanju,na 20 m, ispaljena snagom65-70#,probija ploču čelika debljine 6 mm.Pancirke se rade na način prvo razina zaštite,od 1-4 čini mi se,odnosno zaštita protiv određenog kalibra zaštita vrata,pazuha, prepona i sl..Punjene su čeličnim pločama ,prešanim perjem,kevlarom i zadnje generacije jednim novim mat.ne znam mu ime.Mala brzina i velika snaga penetracije čine čuda.Svaka panc.ima i rok trajanja,jednom iskorištena(pogođena) se više ne koristi jer joj je uništena struktura.Razina zaštite kaže još do koliko može doći ugib rebara prsnog koša da ne bi došlo do oštećenja unutrašnjih organa(mislim da je 6 cm)znači ritne te konj ali preživiš.U lovu zrno obično ostaje u životinji upravo zbog velike brzine i zadanog širenja,dok strijela nerijetko prolazi kao kroz sir.

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 22
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,805,746 posete www.srbijalov.com