Oni koji su krenuli u izdvajanja i cepanja LU, izgleda su pogrešili i požurili; oni koji nisu ništa uradili, su pogrešili i zakasnili. Oni koji su samo izmenili statut, bez menjanja organizacije LU, su izgleda najbolje uradili.
A u našim dičnim lovačkim novinama, koje izdaje LSS, lepo ima članak, gde Nadzorni odbor LSS upozorava sekretara LSS Ćeranića, da Statut LSS u nekim svojim članovima nije u skladu sa Zakonom - dakle, protivzakonit je!
E jesu ti iz Nadzornog odbora neki zaguljeni ljudi: uznemiravaju druga sekretara u sred lovne sezone! Pa ne stiže čovek da uskladi Statut LSS, od silnih obaveza po lovištima u Srbiji - zar pustiti onoliku divljač, da čeka red na odstrel, dok se sekretar zamajava sa nekim tamo levim papirima, Statutom i Zakonima?
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Na sednici Upravnog odbora Lovačkog saveza Vojvodine, doneta je odluka o preporuci svim LU, i poslata na adrese LU 09.12., u vezi uskladjivanja sa novim propisima. LSV je svojim članovima preporučio sledeće:
1. Da sva LU pristupe uskladjivanju svojih statuta prema svojoj SADAŠNJOJ organizaciji, sa ciljem da sačuvaju svojstvo pravnog lica i pravo gazdovanja postojećim lovištem
2. Da se svim LU preporuči uskladjivanje sa Zakonom o udruženjima prema sadašnjem stanju organizovanosti, a da pitanje integracija ili podele LU, odnosno osamostaljivanja u nova udruženja ostave za vreme kada budu ustanovljavana nova lovišta, prema situaciji koja tada nastane
3. Da u vremenu do 22.aprila 2011. u prvi plan stave uskladjivanje sa Zakonom o udruženjima, sa ciljem da se sačuva pravni kontinuitet postojanja korisnika sadašnjih lovišta, i time u budućnosti obezbedi prioritet u postupku dodele novih lovišta po Zakonu o divljači i lovstvu
4. UO LSV se opredelio za ovu preporuku, obzirom da se približava 22.april 2011., kao rok za uskladjivanje sa Zakonom o udruženjima, a nije izvesno da će se do tog roka okončati postupak ustanovljavanja novih lovišta
Dopis sa ovom sadržinom je upućen svim LU u Vojvodini. Tekst je verno prenet iz dopisa.
Podvlačenje i naglašavanje delova teksta su moje delo.
Ovo je sa naslovne strane.
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
#1 | Lala dana 17.12.2010. 22:53
Prvo pitanje je, šta su do sada čekali, zašto nisu ranije dali ovakvu instrukciju?
Drugo pitanje je, šta to ljudi u rukovodstvu znaju, a neće da podele sa članovima, kada napišu da postupak ustanovljavanja lovišta 'nije izvesno' da će biti uradjen do 22.04.2011.?
Znam za nekoliko slučajeva, gde je proces uskladjivanja i stvaranja novih LU odmakao dobrano. Šta sad, posle ovoga? Odluke o gašenju dosadašnjih LU su negde već donete, razdruživanje završeno, i sad odjednom, ova instrukcija?
O čemu se ovde radi??? #2 | huntinggirl1 dana 18.12.2010. 01:34
Pravilo čekamo novu sezonu ili neki novi pravilnik, ko zna, Zakon je jasan pa možda zato i sada stiže instrukcija, ..... #3 | Lala dana 18.12.2010. 09:53
Malo okasnela instrukcija. A Zakon o udruženjima jeste jasan, ko se ne uskladi do aprila, briše se iz registra. A ostaje pitanje imovine dosadašnjih LD i LU, kako je preneti na sledbenika, ako nije (a uglavnom nije) katastarski upisana. Sve to da urade LU i LD za 3 i po meseca? #4 | Cadara dana 18.12.2010. 11:33
Verovatno iz LSV-a imaju informacije da ministarstvo poljoprivrede neće uspeti da u dogledno vreme donese preostale Pravilnike a ima ih još sigurno 12-13 minimum, a evo već ulazimo u 2011 godinu.
Da ne komentarišemo da i donešeni Pravilnici su teško sprovodivi u praksi i da su zbog tih donetih pravilnika i napisane instrukcije.
Zato je bitno da se Lovačka udruženja prvenstveno registruju u APR-u i osnuju privredno društvo a takođe i Lovačka društva, pa makar to bilo i za negovanje i očuvanje tradicije kako bi bar imovinu sačuvala.
Sve se to prvo jako zbrza i ad hok donese Zakon i onda se odugovlači sa njegovom primenom ili se ni ne primenjuje Zakon već se donose instrukcije...
Ima prečih stvari da se rešava u ovoj državi od lovstva ali onda ako se radi sporo bar treba to uraditi kvalitetno i temeljno a što je najvažnije je da je to i sprovodivo u praksi a ne mrtvo slovo na papiru. #5 | boro dana 18.12.2010. 11:52
Dupeglavcima najzad doslo iz onog u glavu, ali i dalje je to antilovacki savez. Koliko su samo stete naneli i konfuzije uneli svojim cinjenjima a jos vise necinjenjima. #6 | ssslavaplana dana 18.12.2010. 15:35
KASNE SA ISTRUKCIJAMA KAO PO OBICAJU!!!
KO HOCE DA BUDE SAMOSTALAN I DA SE OCEPI OD POSTOJECEG UDRUZENJA TO SAVEZ NE TREBA DA BRINE !PAPIRI CE SE SREDITI!!!!
Promenite | Izbrišite #7 | Sremac75 dana 18.12.2010. 22:31
Oni koji su slušali isti taj Savez i svakakva obećanja, i požurili sa kojekakvim "otcepljenjima" sada rizikuju da im neko na fasadi napiše "DŽABA STE KREČILI".
Po meni je ovo prvi logični i ispravan potez Saveza, jer smu mnogi mogli doći u situaciju da formiraju novo LU a da lovište ne dobiju do sledeće sezone-tada ne bi mogli da love ni u starom lovištu jer je to staro dato na korišćenje starom LU koje je prestalo da postoji.
Promenite | Izbrišite #8 | Sremac75 dana 18.12.2010. 22:57
A šta će sada biti sa imovimom LD???
Zakon kaže:
Ili će osnovati Udruženje "čuvara tradicije" ili će je uneti u staro Lu koje će se do 22.04. registrovati kod APR, ili će postati državna svojina.
E, a onda kada budu formirana nova lovišta, pa kada neka LD budu htela da budu samostalna, a LU ne da imovinu???
Šta onda???
Meni se čini da je neko konačno shvatio da za lovstvo u Srbiji nije dobro da se postojeća LU dele na veliki broj manjih, i da je ovo uputstvo i dato u tom pravcu-"Ostanite još malo zajedno, a u međuvremenu ćete shvatiti da ni to nije tako loše, pa će tako biti i u buduće."
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
A šta bi bilo da nije bilo ovog uputstva???
Da su se postojeća LU podelila, i tako prestala da postoje, a da lovišta ne budu ucrtana i dodeljena do početka nove sezone???
E onda niko ne bi mogao da lovi, jer su postojeća lovišta dodeljena starim Lu, koja bi prestala da postoje.
Ne bi bilo moguće da više novonastalih LU gazduje sa 1 starim lovištem.
Sve u svemu, čini mi se da je neko kome je stalo do lovstva i lovaca "lupio rukom u sto" i rešio da stane u kraj interesima Saveza koji su bili postavljeni ispred interesa lovaca.
Verovatno će isto obaveštenje ubrzo stići i kod vas.
Ili kod vas nije bilo toliko "zle krvi" pa nema ni potrebe "vaditi kestenje iz vatre"!!!
Ma kod mene se niko nizašta i ne buni,a i ne raspituje ima nekih izuzetaka kao što sam ja. Pa ni ja nisam bio toliko informisan dok nisam stigao na forum,a i na nas koji se raspitujemo gledaju onako sa čudjenjem kao "što baš sve moramo da znamo" valjda im lakše da vladaju kad su ljudi manje informisani!
Pozdrav od Čarapana! "ja s'tem nem ništa"
"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."
Brate šta ću kad se osećam ko kad vode stoku na klanje,mirno ideš a nemaš pojma da će da naj@eš. Mislim da i stoka ima predosećaj,ama ovi moji lovci ni to,abera ne daju! Ma boli ih uvo,neznam samo kako će da im bude kad osete po dzepu.
"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."
Pa Sremac mandat precednika za uzgoj i zaštitu divljači u mojoj sekciji mi još nije isteko i to mesto mi nije donelo ništa osim rintanja i zameranja sa neradnicima,tako da mi mesto precednika sekcije ili udruženja uopšte ne treba,samo veće breme na vratu. A kakvi ljudi obicno sede u UO verovatno bi mi donelo i još svadje. Ja sam pre svega porodičan čovek i to mi je jedino važnije od lova!
Razumem te potpuno, ja sam se malo šalio...bez ljutnje!
Ali nije isključeno da ti kažu da si bio u pravu i da su pogrešili što te nisu slušali!
Sremac kako mogu da se naljutim na tebe kad mi neki tvoji postovi dodju ko bukvar djaku prvaku, čini mi se da još mnogo toga moram da naučim,a kad sam pronasao ovaj forum učinilo mi se da je svanulo i da sam sve ove godine živeo u mraku što se lova tiče! Tek ovde sam našao ljude koji imaju neka slična shvatanja kao ja. PRAVE LOVCE
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻