Postovanje lovci,
Ja sam prvi put na forumu pa bih zeleo sve da vas pozdravim i ujedno zamolim za pomoc u izboru psa za lov prepelice.
Ujedno da napomenem da sam pocetnik u lovu na prepelicu i da nikada nisam imao lovackog psa.
Nemogu da se odlucim izmedju njemackog ostrodlakog pticara, madjarske vizle i englenskog pointera.
Sta mi vi preporucujete i zasto?
Unapred hvala!
Zasto samo za prepelice valjda ces da lovis drugu sitnu divljac,fazana,zeca?Ali svi ovo psi ce ti biti dobri u lovu na svu ovu divljac,ali znaj da poenter ima najbolji nos od svih ovih pasa,ali zato ima i mane,a kao jedna od njih je to da nece da ide u trnje i strugu.Ja ga imam zato ti to i kazem.Nisu svi psi isti ja ovo kazem iz mog iskustva.
mds0891 kaže:
Postovanje lovci,
Ja sam prvi put na forumu pa bih zeleo sve da vas pozdravim i ujedno zamolim za pomoc u izboru psa za lov prepelice.
Ujedno da napomenem da sam pocetnik u lovu na prepelicu i da nikada nisam imao lovackog psa.
Nemogu da se odlucim izmedju njemackog ostrodlakog pticara, madjarske vizle i englenskog pointera.
Unapred hvala!
Poenter je neprikosnoven ali ima i svoje mane kao sto je rekao kolega nece da ide u trnjake i to mada od mog kolege psi ulaze nema prepreke za njih.
Nkd je stvarno inzvaredan pas po meni medju najlepsim psima za lov .
NOD takodjen samo je malo chupavi .
Engleski seteri su takodje dobri dobrog njuha pretrage marke aporta.
Bretoni su super psi mali psi velikih mogucnosti po mom misljenju su najbolji pticari jer sam ja najvise privrzen toj rasi pasa.
Zato ti predlazem kolega da izadjes na teren sa ostalim kolegama koji imaju ove pse i da vidis koja ti rasa odgovara za lov da jednostavno se uveris na terenu kako rade ti psi i sta ce ti najbolje odgovarati a ne posle da se kajes.
alex, nije to dobro resenje. Ti ucis svog kera kako tebi odgovara, a ne kako njemu odgovara, svaki pas moze da se nauci po tvojoj zelji, uz normalno mnooooooooogo truda i rada,.
Svaka rasa pticara ima svoje vrline i mane. Bilo koju rasu da izaberes, ako ga treniras i odgajas kako treba od malena, taj pas ce ti biti najbolji za svu divljac. ;)
''Kao ptica koja jebez krila, Srbija bibez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
Svaka RASA PASA ima svoje mane i vrline. Rase pticara se mogu podeliti na one koje se lakse obucavaju i teze obucavaju, bar bi' tako trebalo da bude, i tu naravno ima izuzetaka. . . Eto na primer NOD(znam jer ga imam) je dosta tvrdoglav i treba vise rada sa njim, ali kada ga naucis, kako tebi odgovara ili bar priblizno, nema boljeg pasa za tebe. .s' tim sto on ne bira teren, sto bi' i trebalo da predstavlja njegovu rasu, ali ima ljudi koji cuvaju Pointere za koje vazi da su samo za polje, da gustis ne podnose, a njihovi psi rade gustise bez problema....
slavaplana kaže:
NKD je zakon za sve!!!!!!!!!!!!!!!!!
Slavo, kako tako mozes da pricas??
Trebas malo svoje strasti da obuzdas, kao i kod svih ostalih tema.
Covek je pocetnik, lepo kaze, i pita starije, iskusnije lovce za savet. Sta da misli kad mu neki ovde kaze, "Nkd je zakon za sve".
To moze da bude tvoje misljenje, i tako trebas da mu preneses, a ne "Nkd je zakon za sve"!!
Treba coveku reci, da postoje puno vrsta lovackih pasa, kontinentalni i nekontinentalni, koji su manje ili vise univerzalni za koriscenje. Treba coveku objasniti sa kojim psima se u nasem podneblju najvise lovi prepelica, i kako su se pokazali. Koji od njih su svestrano upotrbljivi, itd....
slavaplana kaže:
Covek je pocetnik, lepo kaze, i pita starije, iskusnije lovce za savet. Sta da misli kad mu neki ovde kaze, "Nkd je zakon za sve".
To moze da bude tvoje misljenje, i tako trebas da mu preneses, a ne "Nkd je zakon za sve"!!
Treba coveku reci, da postoje puno vrsta lovackih pasa, kontinentalni i nekontinentalni, koji su manje ili vise univerzalni za koriscenje. Treba coveku objasniti sa kojim psima se u nasem podneblju najvise lovi prepelica, i kako su se pokazali. Koji od njih su svestrano upotrbljivi, itd....
Sta reci.....
Kolega Djuro što se odmah pališ na prvu? Za mene je breton zakon za sve , to je samo moje mišljenje kao što ga imaš i ti i Slava.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
mds0891 kaže:
Postovanje lovci,
Unapred hvala!
Po mom misljenju, ako si vec naveo ove tri rase, kod ni jedne od njih neces pogresiti ako ih uzmes, i zelis da lovis prepelice. Sa svakom od navedenom rasom sam lovio prepelice, i bilo ih je i dobrih i losih. Al to nije pokazatelj, nego je pokazatelj, po mom misljenju, od koga si uzeo psa (prosto receno, ko mu mama i ko tata, pa i baba i deda), jer se po tome dosta vidi koje genetske informacije od kog psa su tu mesane. I dosta ce zavisiti i od samog sebe, koliko ces ga u mladin mesecima (prva godina) izvoditi, vezbati, provoditi vreme snjim, poslusnost u lovu, itd, sto faktora uticu na to.
Pored ovih rasa koje si naveo, ti preporucujem i Nemackog kratkodlakog pticara i Bretona, koji su takodje jako izvrsni psi za lov na sitnu pernatu divljac.
Ja licno imam Nemackog kratkodlakog pticara, i veoma sam zadovoljan snjim.
slavaplana kaže:
Sta reci.....
Kolega Djuro što se odmah pališ na prvu? Za mene je breton zakon za sve , to je samo moje mišljenje kao što ga imaš i ti i Slava.
Sve ok, kolega, ne palim se posebno, malo me nervira takav stav, jer je pisao samo te reci "Nkd je zakon za sve", sto mi se nije svidelo. Mladi, novi clan je pitao, pa mislim da to nije bas dovoljno, slozices se, ne!!
Tako je Djuro brate i ja sam zadovoljan Nemackim kratkodlakim.A isto tako mogu nepristrasno reci da u poradjenju sa drugim psima u lovu na prepelice a i na drugu divljac...nemac pa onda nemac pa onda svi ostali psi.Ali to ti je diskusija na temu ko sta ima to i voli(pusk,municiju,opremu...a bogami i zenu)
Kamo te lepe srece da su nam oni i ostali u zemlji.Mislim na Nemce!Barem bi se naucili redu ,radu i disciplin.A bogami i pravilnom izboru psa za lov na prepelice.Ovo posledje sto sam napisao je apsolutno SALA.
Pitanje, koji pas je najbolji za prepelicu, je isto kao i pitanje, šta je starije, kokoška ili jaje? Kolega, pošto kažeš da bi ti to bio prvi pas, ako ti marka nije presudna u lovu, razmisli i o ovoj rasi.
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻