Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Srpski gonič

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Srpski gonič
nidzamotocross
 Igrom slučaja, naleteo sam na fotografiju psa iz našeg ranijeg odgoja (pre 10-ak godina). U pitanju je Ciga, o kome sam pričao i ranije na ovoj temi. Nije bio neki lepotan, bio je za par santimetara ispod gornje granice visine, snažan, perfektne leđne linije, spakovan samo tako. Goniča sa boljom anatomijom nikada nismo imali. Ono što ga je činilo pravim goničem je njegova upotrebljvost u planinskom lovištu. U ravnici nikada nije umeo da se snalazi... Planinu je znao kao da ima satelitsko navođenje.. Leto, jesen, zima, sneg, kiša, vetar, suvoća, to za njega nije bio problem. Nije se desilo, da on pušten na teren nije podigao neku divljač.. Obožavao je svinjski trag, a u nedostatku je gonio i lisicu i zeca. Ono po čemu je bio prepoznatljiv je bila dubina pretrage, jer je u nedostatku tragova umeo da se udalji i po 2-3km, a uvek se bez greške vraćao nazad. Bio je zaista pravi gonič.. Međutim svinje su polako nestajale, a on je negde dobio neko oboljenje kože, pa ga je otac dao svom drugaru, koji ga je posle dužeg vremena uspešno izlečio. Lovio je sa njim, a onda ga je dao svom sestriću, koji je do prošle godine uspešno lovio sa njim. Po njegovim rečima, Oktobra, prošle godine, otišao je za poslednjim tragom i više se nije vratio. Izgubio se sigurno nije, ili je ukraden, ili je stradao od vukova.

Svih ovih godina sam se pitao da li je živ, hteo da odem do njega da se još jednom pozdravimo, ali nažalost nije to dočekao. Pas

Suci, na ovog psa sam mislio kada sam rekao da liči na tvog Cezara. Ovde je zainteresovan za nešto, ali kada spusti uši, jako, jako je sličan...

fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/t1.0-9/1901566_1466944633539894_6066815844221820899_n.jpg
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

suci
 Malo je lose slikan ali ima slicnosti. To su korpulentniji psi koji svoje prednosti pokazuju u tezim uslovima gde je bitna izdrzljivost.
I moj ker je jace gradje,nepogresivo se vraca ali nesto krace goni i vraca se kod mene kao da ima neki strah koji nisam mogao da iskorenim a koji je verovatno od prethodnog vlasnika.
Inace mnogo vredan ker koji je u stanju da i po 5-6 puta u toku dana goni ali krace maximalno sat,sat i po. U paru sa drugim kerom ide i duze ali sam ne.

nidzamotocross
 Nažalost, ovo mi je jedina fotografija i jedina uspomena na njega. Verovatno ima više kože na glavi i vratu, malo jaču dlaku, ali u pogledu sam video dosta sličnosti, jer od Cige između svega ostalog, najviše pamtim taj inteligentan pogled. Pas

Znaš kako, danas kada je srneća divljač u ekspanziji, kerovi koji gone po sat, sat i po su jako dobri. Odobreno

Koliko je samo ova fotografija probudila uspomene... Teško da će mi se vratiti takvi kerovi kao što su bili on, Luna, Gari, Maks... Rastanak

sg-bog26
 Nidžo, ima li potomaka od ovog psa ili braće, sestara...
Ako ima, oni bi se mogli iskoristiti za priplod, tj. da se dobije nešto slično njemuDim

Često se lovac vrati iz lova praznog ranca, ali punog srca, jer se naslušao pjesme goniča! Veselo

nidzamotocross
 Nažalost nema, kod nas nema. Ljudi kod kojih je bio, parili su pod njim dosta kuja, ali to su sve eksterijerno veoma loše kuje, koje potiču od raznih rasa pa su i svi kerovi od njega takvi, što ja ne bih čuvao nikad... A svi rade ekstra, koji su od njega.. Mogao je taj ker da nam da mnogo, ali nažalost, ostala je jedino fotografija od njega.

sg-bog26
 ŠtetaFrown I kod mene je zabilježeno par takvih slučajeva, da takve jedinke bukvalno odu zauvijek, iza njih ništa ne ostane a lovci se tužno prisjećaju kako su u lovu nekada uživali...
Prije 20-ak godina sam imao posavskog goniča, do sada najkompletniji radnik koji je bio u mome vlasništvu. U to vrijeme, kada je kod nas počeo rat, mislio sam da nabavljam čistokrvno štene, jer mu oba roditelja izgledaju kao posavci i u kompletnom leglu su bili žuti štenci sa bjelinama. Tek kasnije saznam da je njegova baka srpski goničConfused. Od eksterijernih mana je imao: nepravilno nošene uši, koje su bile uvrnute u stranu i imao je jednaku dužinu trupa i visinu grebena. Uši je pravilno nosio do svog 4-tog mjeseca.
Meni su ove eksterijerne mane najviše smetale kada u lovu, drugi lovci o tome komentarišu... Međutim, ti isti ljudi su ga kasnije uz vatru (ako se do tada vrati) nijemo mjerkali, dok je ona manjina lovaca koji prethodno nisu pljuvali na njegov eksterijer imala dovljno kulture da pohvali njegov rad. A radio je ekstra dobro. Nakon puštanja bi laganim kasom krenuo u pretragu, djelujući kao da je poluzainteresovan, ali bi brzo uhvatio trag, i brzo bi ga otpetljao. Dizanje, a zatim gonjenje je bilo za priču, tu je tek dolazila do izražaja njegova lovačka strast... Odličan šteket, dubok, prodoran i čist glas... Zeca je bio u stanju po nekoliko puta vratiti na mjesto odakle je podignut, a u tom vremenu je bilo jako malo zeca...
Nažalost stradao je u svojoj trećoj godini, a majka i sestra mu stradaju mjesec kasnije. Ostala njegova braća i sestre bili su kod lovaca koji su ih blago rečeno zapostavili, tako da od njih nisam htjeo uzimati potomke, jer nisu ispitani...
I tako ode u zaborav sva njegova (radna) genetika... Cry

Često se lovac vrati iz lova praznog ranca, ali punog srca, jer se naslušao pjesme goniča! Veselo

nidzamotocross
 Već od svih ranijih pasa koje smo imali u dvorištu jedino mi je od Lune ostao njen sin Leo. Sve ostale linije, iako veoma radne su nestale. Razlog tome je upravo kao i kod tebe, poreklo pasa. Bilo je tu lepih balkanaca, ali su vukli poreklo od trobojaca, pa takve linije jednostavno nismo hteli da produžimo. Međutim Ciga je bio čiste krvi. Nije linija bila nešto eksterijerno kvalitetna ali što se tiče rada, bila je stvarno ekstra. Hteo sam Lunu da parim pod njim, ali okolnosti su učinile da ni jedno ni drugi to ne dočekaju.

Inače, pre par dana mi je u dvorište stigla mlada nada iz kombinacije TILA i ZAGOR.

fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/t1.0-9/1798775_425806837553725_1009585984_n.jpg

Mala ATINA već pokazuje majčine osobine, a ako bude bar pola na nju, ja ću biti prezadovoljan. Svi mi znamo da bez ženke nema kvalitetnog lova, pa se nadam da će malecka da ispuni moja očekivanja. Odobreno Ovo su bile usputne fotke, uskoro i bolje.

www.dodaj.rs/f/Y/Fz/4peDRElf/104618831020223338945581.jpg

www.dodaj.rs/f/I/AN/3J1ulPqZ/104554951020223338697575.jpg

sg-bog26
 Lijepa je mala Atina, vidi se da je štene lijepo odnjegovano!Bravo 2
Puno sreće sa njom i puno lijepih lovova!Odobreno

nidzamotocross
 Hvala lepo druže. Odobreno

Neša i njegova Tila su zaslužni za dosadašnje negovanje, a Neši se ovom prilikom opet zahvaljujem jer sam prvobiranu ženkicu dobio na poklon. Odobreno

Već je postala mezimica pa i dalje negovanje neće biti problem, ima veliko prostranstnvo za trčkaranje i istraživanje, a i ima dovoljno sunca. U genetiku ne sumnjam jer ima iza sebe pse koji su odrastali kod nas. Taman će stasati do lova na zeca, a do tada će biti obaveza na meni da je uvedem u lov. Videćemo kako ću se snaći. Odobreno

sg-bog26
 Svaka čast Neši na ovakvom gestuBravo 2! Malo je takvih koji imaju tu privilegiju da dobiju na poklon prvobirano štene, a vjerujem da si i ti to zaslužio i to je razlog više da se ozbiljno posvetiš njenom daljem odgoju i uvođenju u lovYes.

Predator
 Čestitam na pojačanju Nidžo! Čini mi se da ste se vi Leskovčani ozbiljno posvetili uzgoju ove naše omiljene rase, samo se nadam da vodite računa i o radu koliko o eksterijeru. Koje je ovo leglo Tili po redu? Ako sam dobro pratio, Zagor je takođe Baljkov sin, možda čak Leov brat iz legla? Kad vidim ovakvo štene, kao i onu razigranu štenad kolege Zdenka, prosto mi dođe da nabavim još jedno, iako znam da i sad imamo previše pasa u dvorištu. Tako je to kad idemo za "psećom pameću". Kuca
Zdenko, nisam pratio kod koga si pario kuju. Čuo sam da Milan ima jednog psa od linije Miće Stevića (čini mi se da se zove Doki), ali ne znam kakve potomke daje. Moguće je da je i kod njega stigla prinova od one kuje što je uzeo od Peđe iz Bogatića, koliko se sjećam pričali su da je parena prije 1.maja. Štenadi sad ima skoro na sve strane, a vrijeme će pokazati kakvi će to psi postati. Pričao sam prije nekoliko mjeseci sa jednim balkanžijom koji dobro poznaje odgajivače i njihove pse, i on mi je tom prilikom rekao da zna za nekoliko fenomenalnih parenja od kojih se mogu očekivati vanserijski eksterijerna štenad, ali da je jako diskutabilno kakve će oni radne osobine imati.

Sasvim prirodno

Boban
 Pozdrav Balkandzije,Nidzo cestitke na prinovi i sve najbolje u daljem odgoju.

nidzamotocross
 Zdenko, Predator, Bobane, hvala vam. iveli 3

Predator, Leo i Zagor su Baljkovi sinovi, Zagor je sin od Rine, a Leo od moje Lune. Što se tiče eksterijera, to se vidi, a što se tiče rada, to se sada čuje, a videće se kada krene lov na zeca. Mada slike su jedno, a doživljaj tokom lova sa ovim psima je nešto sasvim drugo. Pa se nadam da ćemo jednom imati priliku da se okupimo i slušamo zajedno našu omiljenu pesmu. Ovo štene nisam birao po eksterijeru, bilo je i lepših, ali je prva počela da se izdvaja u svemu, još sada već odlično shvata stvari koje ukazuju na inteligenciju, pa se nadam da će da zadovolji moja očekivanja, a očekujem mnogo od nje. Tili je ovo ako se ne varam treće ili četvrto leglo, nisam siguran, to Neša zna... Ženka iz prethodnog Tilinog legla, takođe prvobirana je na terenu pokazala izvanredne rezultate, a i Tila je vanserijski pas što se tiče rada na zeca. Treba doživeti jedno podizanje i gon nje i njenog brata iz legla Toda. Iznenadjen

Tako da ako Atina bude kao majka, biće ekstra. A sa druge strane i Zagor je dobro krenuo na terenu, čak i bolje od mog Lea. Uveliko goni zeca, a imao je i dobra podizanja.

Kod nas Leskovčana nije ovo kraj, očekuje se i leglo od Zane, koja je uparena pod psom od Bate iz Knjaževca. I ja za sebe mislim da imam dosta pasa u dvorištu, jer njih 4 nije malo, ali kada uđem u Nešino dvorište onda bude Chut jer je ostavio iz prethodnog Tilinog legla mužjaka i ženku, a iz ovog opet mužjaka i ženku, sada očekuje i od Zane pa će i tu ostaviti neko štene. Napravićemo tokom sezone jednu fotografiju svih naših pasa, naše linije, tek tu će se videti rezultat svih tih muka. Odobreno

Zana i njen mladoženja.
scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t1.0-9/10359530_480227298778345_4166806052880780286_n.jpg

sg-bog26
 Jovice evo psa pod kojim sam pario kuju, vlasnik je iz Šatorovića u Brčko Distriktu. Ovaj pas je porijeklom iz Zavidovića, a njegov pradjed je od Miće Stevića. Najviše me je kod ovog psa privuklo što je izvanredan na terenu.
Ma neka mladih pasa, pa makar ih bilo i previše u dvorištu, oni su garancija da će se i dalje njihova pjesma slušati u jesenjim i zimskim lovovima.
sg-bog26 priložio:
dsc_03571a.jpg

nidzamotocross
 A i eksterijerno je solidan. Odobreno

sg-bog26
 Na zadnjem dijelu plašta malo mu je probila osnovna boja. Za ostalo nemam nekih zamjerki. Svojom plemenitošću, građom tijela i svojim radom me je ubijedio da ne tražim dalje...

nidzamotocross
 A koliko je star?

sg-bog26
 Star je 4 godine.

nidzamotocross
 Ja sam iskreno bio malo skeptičan prema Zagoru i njegovoj moći da da dobro leglo, jer ipak je on dvogodišnjak. Međutim leglo je ispalo perfektno, kao i sve ostalo u vezi štenaca. Nisam baš za parenja ispod 3 godine, ali ako vlasnici znaju da su im psi dostigli određen kvalitet kao u eksterijeru tako i u rad, kao u ovom slučaju, onda kao što se vidi, sve bude u redu. Odobreno

Neca92
 Ниџо, срећно са малом Атином, како у планини тако и у рингу! Odobreno
Зденко, такође сва најбоље са твојим штенцима! Odobreno
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Obuka goniča za lov na zeca KINOLOGIJA 464 31.05.2018. 09:45
Srpski Žuti Gonič KINOLOGIJA 133 06.03.2018. 23:53
Srpski Trobojni gonič KINOLOGIJA 731 11.06.2017. 04:00
Posavski gonič KINOLOGIJA 363 25.01.2017. 15:05
Planinski gonič Alpinac KINOLOGIJA 313 13.08.2015. 20:28
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,790,811 posete www.srbijalov.com