Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Sa kojom municijom (sačmom) u lov?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Sa kojom municijom (sačmom) u lov?
nidzamotocross
 U suštini nećeš pogrešiti ni sa jednim ni sa drugim. Za kalibar 12 imaš najveći izbor municije, što, uzimajući u obzir naše trgovine i njihovu ''ponudu'', dosta znači. Kao što si i sam rekao, prosto rečeno, imaš više kuglica, pa bi ti možda kao početniku to dosta značilo. Kažem ''možda'' jer neki početnici često pucaju bolje od mnogih dugogodišnjih lovaca. Najveća prednost kalibra 20 jeste što je mnogo udobniji za pucanje, što su puške u ovom kalibru mnogo lakše, lepše, zgodnije nego one u kalibru 12, a sa tim je sa njima i lakše nišaniti, lakši su lovovi, itd. Neko će reći da nije baš pogodan za lov pataka i gusaka, ali moje mišljenje je da je sasvim dovoljan i za ovaj vid lova.

Ja ti ovo pričam kao početnik, jer sam bio pred sličnom dilemom i uspešno rešio problem, odabirom kalibra 12/76. Ali počeo sam razmišljati i o kalibru 20 kao drugoj sačmarici, ali bez odricanja ove prve. Odobreno
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

mb-bb
 Kolega mozda ne bi bilo lose da za pocetak uzmes kal 12, imas veci izbor municije pa dok kao pocetnik ne pronadjes koja ti odgovara a mozes i vise da kombinujes.... Moze ti se desiti da ces sutra ici pucati na glinene golubove pa ces biti uskracen da pucas sa svojom puskom, jer kal 20 i nije bas za to. I kolega AcaNik koji je pobornik tih "opasnih" kalibara ipak puca golubove sa kal 12 Pfft
Nisam siguran da li uopste ima trapa za kal 20, neka neko napise od iskusnijih kolega. Kasnije ako se izdovoljis/vidis potrebu za kalibrom 20 mozes uzeti kao drugu pusku kojom ces lovitiiveli
Svaka budala ima svoju srecu u zivotu, a ja imam lov...

Podunavac
 Za lovca koji u svom posedu ima samo jednu pušku sačmaricu najbolji izbor je kalibar 12/76 magnum. Veliki izbor municije, visoka efikasnost u lovu i razne mogućnosti kombinovanja. Što se tiče lova DS i gusaka tu je kalibar 12 daleko nadmoćniji od svih ostalih. Za svu drugu divljač je kalibar 20 sasvim dovoljan i dobar izbor.
Ja bi ti ipak preporučio kalibar 12/76 magnum i pušku sa izmenjivim čokovima koja ima svih 5 čokova u kompletu. Sa takvom puškom možeš da loviš sve od prepelice do guske i DS, a možeš i da pucaš trap po potrebi.
Tri prsta 2Kolce

AcaNik
 АцаНик пуца глинене са .410 и 28 ;)
У кал 20 имаш сачмену муницију у свим гранулацијам као и трап метак за исту Smile Има и јединачно зрно и то одлично. Једном речју имаш све за 20 што ти треба Smile
Веровало или не али 20 обара свињу само тако.
Мени моја 20 скупља прашину јер поред 28 више немам неку потребу за њом. Али не видим да је нешто инфериорна у било чему од 12.

Podunavac
 Aco ko god je lovio DS jedinačnim projektilima zna koliko znači razlika u težini zrna. Npr. kod Brenneke Classic municije, kalibar 12/70 postiže 430 m/s sa projektilom od 31,5 gram, a kalibar 20/70 isto postiže 430 m/s ali sa projektilom mase 24 grama. Razlika u kinetičkoj energiji je preko 25 % što nikako nije malo. Kalibar 12 poseduje kinetičku energiju 2912 J, a kalibar 20 poseduje 2219 J. I razlika u promeru zrna je značajna 18,2 mm naprema 15,7 mm.
I za lov na guske je bolji izbor municija sa 36-40 grama sačme, nego municija sa 28-32 grama sačme, koja izleće iz cevi stom početnom brzinom, ili još većom u kalibru 12.
Za sve druge lovove nije neka razlika i podjednako su efikasni, ali za ova dva navedena je razlika velika.
Tri prsta 2Kolce

AcaNik
 Пише свашта у тим папирима али свиња не зна баш све те бројке ;) Истина не знам ни ја јбг.
Подкалибарни пројектил у плавом контејнеру за кал 12 је у ствари јединачно зрно од калибра 20. бољег метка од њега скоро неће бити! Искрено никакву разлику нисам приметио у односу на теже зрно. Свињи је било касно да било шта примећује.
Гуске нисам ловио са 20 али знам неког ко јесте и мислим да се не би сложио са тобом.

sheytan

AcaNik kaže:
АцаНик пуца глинене са .410 и 28 ;)
У кал 20 имаш сачмену муницију у свим гранулацијам као и трап метак за исту Smile Има и јединачно зрно и то одлично. Једном речју имаш све за 20 што ти треба Smile
Веровало или не али 20 обара свињу само тако.
Мени моја 20 скупља прашину јер поред 28 више немам неку потребу за њом. Али не видим да је нешто инфериорна у било чему од 12.

Cccc... Opet napishesh nepotpunu informaciju, koja samim time postane DEZINFORMACIJA! Stari

Iako nije bilo rechi o dechjim kalibrima, valja naglasiti da za njih praktichno dzebane NEMA po Srbistanu, a i kad ima, ti qpish SVE! Grin Na stranu shto je sqpa kao otrov, pre svega .410... Sad

Shto se tiche 20cal i sqpljanja prashine, shto ne kazesh koja i kakva ti je ta pooshka i o nabavci kakve pushke razmisljash? Hoemo jo

A shto se tiche dileme mladog kolege, definitivno je bolji izbor za 12cal, i tu priche jednsotavno nema! I tako tje uvek i biti! Ali, jako lepo se moze VETJINA LOVOVA "odradjivati" sa 20/70, a o 20/76 da ne govorimo, tako da tje verovatno neshto drugo presuditi u koleginom izboru... Lichno, na njegovom mestu, verovatnu bih uzeo bArettu 20/76 od cca. 2.8kg, a za one namene shto pomenu Podunavatz - neki poluautomat u 12/76, chisto da se nadje, i DINGOSPO! Odobreno
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Podunavac

AcaNik kaže:
Пише свашта у тим папирима али свиња не зна баш све те бројке ;) Истина не знам ни ја јбг.
Подкалибарни пројектил у плавом контејнеру за кал 12 је у ствари јединачно зрно од калибра 20. бољег метка од њега скоро неће бити! Искрено никакву разлику нисам приметио у односу на теже зрно. Свињи је било касно да било шта примећује.
Гуске нисам ловио са 20 али знам неког ко јесте и мислим да се не би сложио са тобом.

Aco taj projektil za kalibar 20 koji je spakovan kao potkalibarski u kalibar 12 postiže daleko veću brzinu nego u kalibru 20, pa samim tim i kinetičku energiju. Potkalibarni projektili su uglavnom konstruisani radi upotrebe iz starijih pušaka sa punim čokom, a ne iz razloga što su efikasniji za odstrel DS od projektila punog prečnika. Premda ima i onih koji su se odlično pokazali, ali oni nisu tako jednostavne konstrukcije da se jednostavno ubaci manji u veći. Brenneke prijektili su i danas posle više od sto godina od kako su nastali u samom vrhu za lov DS. Iako svinje ne čitaju tablice to bi bilo isto kao kada bi rekao kalibar 243 Win. je odličan za odstrel DS i ništa nije inferiorniji (za taj posao) od kalibra 8x57 IS. Jeste, ali malo sutra. Kao što je isto loviti guske sa 32 grama sačme početne brzine 400 m/s i sa 38 grama sačme početne brzine 420 m/s. Naravno da može, ali nikako nije isto. Ja imam puške u oba kalibra ali za lov DS i gusaka nikada nebi koristio kalibar 20, nego isključivo 12.
Tri prsta 2Kolce

Macvanski lovac
 Moze i savremenim vazdusnim puskama da se lovi DS (ne kod nas),ali uvek ima ali,za pocetnika uvek preporuka 12,a posto kolega The Dog ima dovoljno novca,ako bas zeli moze da kupi obe odmah,onda po potrebi,sta lovi tog dana,u kakvim uslovima...ponese odgovarajucu pusku.
Rodjen da budem lovac

ringe357
 Negdje sam citao, da iz pusaka kalibra 12/76 moze da se puca i municija 12/70. Da li je to tacno znali neko nesto vise o ovoj tvrdnji?

Pozdrav...
lovac Tandrčak Badžo

nidzamotocross
 Ovako kako si napisao jeste tačno i može bez ikakvih posledica. A obrnuto, 12/76 iz kalibra 12/70 ne može i jako je opasno.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

ringe357
 Aha hvala kolega.
lovac Tandrčak Badžo

sheytan
 Kolega, ti si lovac od 2013., i pitaš ovo??? Pominjali smo "opuštenciju" u BiH, da li je tako i na lovačkim ispitima??? Shock

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

mrwa22250

sheytan kaže:
Kolega, ti si lovac od 2013., i pitaš ovo??? Pominjali smo "opuštenciju" u BiH, da li je tako i na lovačkim ispitima??? Shock

Nazalost ni ovde nije nista bolje,samo plati i idi slobodno da odstrelis nekog kolegu ili sebe,samo broj je bitan.Zasto?Zato sto broj polozenih ispita puta iznos clanarina=bajka od zivota.Posle se cudimo zasto je broj nastradalih u lovu,priblizan broju nastradalih na frontuShock
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

sheytan
 Tjah, ima tu i istine, ali ne treba preterivati - i na zapadu se gine u lovu solidno, a verujem da su ozbiljnije edukovani i obučeni, nego prosečan Srbistanac... Živ čovek, pogreši... Confused

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

AcaNik
 Колико је ловаца погинуло у легалном лову у Србији ове сезоне? Та цифра у односу на број колико их је учествовало се може сматрати статистичком грешком! Наравно да је свака жртва трагедија али нема потребе да правимо сада као да је код нас Бој на Косову сваке сезоне по питању настрадалих. Ионако има оних који су плаћени да преувеличавају колико је лов опасан и да га треба забранити.

ringe357
 Da kolega od 2013, sa tim sto na ispitu o poznavanju oruzija i municije niko nista nije pomenuo, i sa tim da sam se u zivotu susreo sa sacmarom koliko sam je vidio u izlogu, au Knjizi ``Prirucnik za polaganje lovackog ispita Izdavac Lovacki savez Republike Srpske, urednika Pavla Mesildzije, Izdanje Bjeljina 2004. Od strane 258 Tema, lovacka municija apsolutno nigdje u daljnjem textu se ne pominje niti se razradjie tema !2/70-12/76-12/12/89.`` Na predavanju o oruziju i municiji iz balistike to nije spomenuto.

Nije toliki propust pitati, propust je zivjeti u neznjanju i nije sve tako samo anarhija bezvlasce provlacenje, stvar je u kadrovima, a kao student i buduci pravnik nebih sebi dozvolio pacanja raznih ispita ili slicne malverzacije.

Jos jednom izvinjavam se administratorima i drugim cjenjenim kolegama ali ovaj forum nije sud da se osudjuje pitanje, a drugo netreba vrijedjati za tim nema potrebe, da sam znao sve nebih pitao od lovaca sa kojim ja lovim nemoze se mnogo nauciti, zato i koristim ovaj forum da bih naucio ono sto ne znam.

Hvala i nebih volio da mi neko nesto zamjeri ili uzme za zlo.
lovac Tandrčak Badžo

DakiNS
 Kolega nema potrebe da se izvinjavaš , forum i služi da se kolege lovci edukuju ,slobodno pitaj o svemu što te interesuje na zato predviđenim temama, bilo da se radi o praktičnom lovu, svemu ostalom što je vezano za lovstvo, i normalno o uočenim nepravilnostima, u odgovorima često bude i humora , a dešava se i da su kolege zajedljive, sve je u ličnosti forumaša. Zajedljivost potiče i od toga što se često ponavljaju ista pitanja iako je odgovor više puta napisan na odgovarajućoj temi.Lovac 3
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

ringe357
 Hvala kolega, inace forumom sam odusevljen, ja sam stvarno mlad lovac i ovde kod nas lovci su bar one koje ja poznajem dosta skrti na zanju, vjerovatno iz razloga sto sam ja prva generacija lovaca u porodici pa slabo koga znam, djed je imao karabin koji sam naslijedio i bio lovac zbog njega jer ga je dobio kao rukovodilac na poklon, i samo je clanarine placao, a ja se sa lovon nisam nikad od unazad dve godine susretao, hocu da ucim i lov mi se svidja.

Moja greska je sto do kraja nisam iscitao temu, sjedio sam tako sinoc i palo mi na pamet i zato sam pitao..

Hvala kolegi Dakiju NS. i ostalim cjenjenim kolegama na razumjevanju..

Jos jednom cu napomenuti da je forum jako edukativan i koristan i netreba biti lijen kao sto sam ja bio i nisam sve iscitao. Hvala i drugarski pozdrav...
lovac Tandrčak Badžo

ringe357
 Jos samo nesto, nemam namjeru biti dosadan. Hiperprodukcija je veliki biznis i donosi veliki novac, fakulteti privatni, skole, tako i lovacki ispiti- nazalost zato i dolazi do nesreca i zato je edukacija relativno losa, sto rece kolega mrwa bitan je broj, jer koliko je tu obuka, pa taksi pa naoruzanje, globalno to je ogroman novac. A znanje klimavo bez terena i prakse teorija je 0. Eto toliko...
lovac Tandrčak Badžo

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Gde sa karabinskom municijom? Redenik, novčanik... MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 29 06.06.2016. 19:19
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,467
Najnoviji član: SJ410

Poslednje vesti
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu
56. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA - LORIST
Obaveštenje korisnicima lovišta

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

65,380,087 posete www.srbijalov.com