|
Sa kojom municijom (sačmom) u lov?
|
| dzudzubajac |
Objavljen 13.01.2015. 14:39
|

Veteran

Upisa: 558
Pristupio: 09.12.2014. 09:40
|
odosmo malo u oftopik al evo ja polagao pre dve godine ispit za rukovanje lovačkom puškom a pre mesec dana za karabin
na prvom ispitu bilo je 0 predavanja, 0 prakse, pitao me da objasnim šta je to 12/70, odakle 12, odakle 70, koja još dužina čaure može da bude
položiše i momci iz obližnjeg sela koji skoro da nisu znali da beknu srpski, jedva neku prostoproširenu rečenicu
na drugom ispitu me nije ništa pitao
bitno je uzeti 5000 dinara
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.
|
| |
|
|
| MMilos |
Objavljen 13.01.2015. 15:04
|

Stari član

Upisa: 400
Pristupio: 25.07.2014. 09:42
|
Mislim da kada imaš dozvolu za jedan tip oružja (npr sačmaricu) i polažeš za drugi tip (karabin), polažeš samo praktični deo, tj pucaš, jer se smatra da teoriju znaš.
Bar je tako bilo kada samja polagao pre par meseci...
Naravno, ne mislim da je to dobro...ali valjda nam je takav zakon . |
| |
|
|
| dzudzubajac |
Objavljen 13.01.2015. 15:07
|

Veteran

|
MMilos kaže:
Mislim da kada imaš dozvolu za jedan tip oružja (npr sačmaricu) i polažeš za drugi tip (karabin), polažeš samo praktični deo, tj pucaš, jer se smatra da teoriju znaš.
Bar je tako bilo kada samja polagao pre par meseci...
Naravno, ne mislim da je to dobro...ali valjda nam je takav zakon .
pa da, ali ako polažeš recimo za lovačku pušku pitaće te samo u vezi nje
dođeš li posle da polažeš za karabin i pištolj ne pita te ništa, tako da je dovoljno da se teorijski "razumeš" u sačmaru i to je to
|
| |
|
|
| ringe357 |
Objavljen 13.01.2015. 18:11
|

Član

Upisa: 104
Pristupio: 25.10.2014. 17:29
|
Pa u sustini to je to, mi smo imali pismene testove, a pitanja sta je 12 a sta 70 se sjecam, i pitanja da se navede par kalibara, sta je precisnost, sta upucanost, kranji domet, sigurno skladistenje, nabavka sacmene, nabavka municije za olucene cijevi, u sustini nista specijalno. Kao sto rekoh bez prakse teorija je 0. Kod nas u Republici Srpskoj je polaganje ispita za rukovanjesa sledecim tipovima oruzija: Olucena cijev, kombinovana puska, MK puska, pistolj, revolver, neolucena cijev iznosi oko 250KM ako me sjecanje dobro sluzi.
 Tandrčak Badžo
|
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 13.01.2015. 20:34
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Nije to tako samo na polaganju lovačkog ispita, tako je svuda. Polože vozački ispit ljudi koji ne poznaju saobraćajne propise. Završe fakultet ljudi koji ne dolaze na predavanja. Samnom je na kursu za policajce bio čovek koji nije znao gde je kočnica na TT-u, a dužio ga je godinama. I on je položio. Pošto je polaganje formalnost da se uzmu pare, lovci treba da teže učenju i usavršavanju svoga znanja konstantno. A tu kolege treba da budu fer pa da pomognu koliko god mogu. Niko se nije naučen rodio. Čovek se uči dok je živ.
|
| |
|
|
| mrwa22250 |
Objavljen 13.01.2015. 20:47
|

Lovčina

Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
Podunavac kaže:
. Pošto je polaganje formalnost da se uzmu pare, lovci treba da teže učenju i usavršavanju svoga znanja konstantno. A tu kolege treba da budu fer pa da pomognu koliko god mogu. Niko se nije naučen rodio. Čovek se uči dok je živ.
zemara,to treba da je jedan od osnovnih razloga druzenja na forumu.Razmena iskustava i ucenje od starijih i iskusnijih.Koliko god se nekom cinilo smesno,bolje je pitati.....
 dok pametni popustaju,budale zavladase
|
| |
|
|
| sheytan |
Objavljen 13.01.2015. 20:49
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Podunavac kaže:
Nije to tako samo na polaganju lovačkog ispita, tako je svuda. Polože vozački ispit ljudi koji ne poznaju saobraćajne propise. Završe fakultet ljudi koji ne dolaze na predavanja. Samnom je na kursu za policajce bio čovek koji nije znao gde je kočnica na TT-u, a dužio ga je godinama. I on je položio. Pošto je polaganje formalnost da se uzmu pare, lovci treba da teže učenju i usavršavanju svoga znanja konstantno. A tu kolege treba da budu fer pa da pomognu koliko god mogu. Niko se nije naučen rodio. Čovek se uči dok je živ.
Ovo masTno ti i nije bash neki primer, tebra...
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
| |
|
|
| dzudzubajac |
Objavljen 13.01.2015. 21:40
|

Veteran

|
Podunavac kaže:
ja mislio da samo TT radjen za američko tržište ima kočnicu?
ili misliš na audi tt
|
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 14.01.2015. 10:02
|

Lovčina

|
TT ima kočnicu na prvom zubu udarača.
Šeki pa prolazak na fakultetu bez potrebnog znanja je još gori. Ili misliš da je to u Srbiji sasvim normalna stvar, pošto dobar deo naših političara ima diplome na majke mi?
|
| |
|
|
| sheytan |
Objavljen 14.01.2015. 10:08
|

Lovčina

|
Znanje za mnoge vaqntete nije na predavanjima, nego pre svega u knjigama... Za samofinansirajuće studente predavanja nisu obavezna, barem nisu bila u moje vreme...
DOBAR DVOGLED!!!
|
| |
|
|
| ringe357 |
Objavljen 14.01.2015. 12:43
|

Član

|
Kolega podunavac nije to jedini slucaj, u jednu stanicu je dosao "sef" koji je u CZ-99 stavio municiju 7,65mm kaze nije nesto ok, prica je provjerena jer je dosao na mjesto jednog mog poznanika.
Kolega sheytane, sada neki fakulteti daju video predavanja mozes da ponavljas koliko hoces, mada i to je slabo iskoristeno...
Ako me sjecanje dobro sluzi u temi Zastava M80 smo govorili o slaboj kontroli e tako je svugdje aj samo da se prodje a znanje 0.
 Tandrčak Badžo
|
| |
|
|
| AcaNik |
Objavljen 14.01.2015. 13:05
|

Lovčina

Upisa: 2425
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
Мислиш да га ЦЗ-99 неће опалити?  |
| |
|
|
| DakiNS |
Objavljen 14.01.2015. 14:15
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
ringe357 kaže:
Kolega podunavac nije to jedini slucaj, u jednu stanicu je dosao "sef" koji je u CZ-99 stavio municiju 7,65mm kaze nije nesto ok, prica je provjerena jer je dosao na mjesto jednog mog poznanika.
Kolega sheytane, sada neki fakulteti daju video predavanja mozes da ponavljas koliko hoces, mada i to je slabo iskoristeno...
Ako me sjecanje dobro sluzi u temi Zastava M80 smo govorili o slaboj kontroli e tako je svugdje aj samo da se prodje a znanje 0.
Kolega pojasni malo ovo.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 14.01.2015. 14:24
|

Lovčina

|
sheytan kaže:
Znanje za mnoge vaqntete nije na predavanjima, nego pre svega u knjigama... Za samofinansirajuće studente predavanja nisu obavezna, barem nisu bila u moje vreme...
Jbg bata Šeki ti se sad uvatio za jednu reč. Mislio sam oni koji uopšte nisu išli na fakaltet. Ni na predavanja ni na polaganja. Dali kovertu i dobili diplomu. Ili po partijskoj liniji po naređenju sa više distance.
|
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 14.01.2015. 14:26
|

Lovčina

|
DakiNS kaže:
ringe357 kaže:
Kolega pojasni malo ovo.
Ni meni ovo nije jasno. Municija kalibra 7,65 niti može da stoji u okviru bez ispadanja, niti u cevi u pištolju CZ 99 kalibra 9 mm Para. Kuda ju je stavio?
|
| |
|
|
| AcaNik |
Objavljen 14.01.2015. 15:01
|

Lovčina

Upisa: 2425
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
Podunavac kaže:
DakiNS kaže:
ringe357 kaže:
Kolega pojasni malo ovo.
Ni meni ovo nije jasno. Municija kalibra 7,65 niti može da stoji u okviru bez ispadanja, niti u cevi u pištolju CZ 99 kalibra 9 mm Para. Kuda ju je stavio?
Грешите. Може да стоји у оквиру од ЦЗ-99 и опалиће га без проблема Пробао и ради. Исти је пречниг чауре.

Ово је оквир од ЦЗ-99 а ово је метак 7,65х17 стоји као што се види. Пуца сигурно, проверено одавно 

Ово је оквир од Викинга. Њему исто одговара а и опалио га је исто  |
| |
|
|
| sheytan |
Objavljen 14.01.2015. 15:17
|

Lovčina

|
Podunavac kaže:
sheytan kaže:
Jbg bata Šeki ti se sad uvatio za jednu reč. Mislio sam oni koji uopšte nisu išli na fakaltet. Ni na predavanja ni na polaganja. Dali kovertu i dobili diplomu. Ili po partijskoj liniji po naređenju sa više distance.
Bato, osetio sam se prozvanim. U mene na vaqntetu nisu bila obavezna predavanja, a realno i ne sluze puno chemu, negro lepo sednesh i GUZICOM zavrshish vaqntet, shto opet nije bash najlakshi nachin...
Kolega Ringe, u Srbistanu na DRZAVNOM vaqntetu se ne polaze bash tako lahko kako ti prichash, barem ne u BG... Za druge gradove ne znam, a drzave pogotovo...
DOBAR DVOGLED!!!
|
| |
|
|
| ringe357 |
Objavljen 14.01.2015. 18:36
|

Član

|
Evo kolega DakiNS, kolega Aca je demonstrirao da moze da stoji, nemam CZ-99, da bij ja licno to pokazao imam Glock ali malo je drugaciji okvir, znam da je prica provjerena jer je iz prve ruke, covjek koji mi je to ispricao nema nikakvih razloga da me laze.
A kolega Sheytane, na nekim fakutetima kod nas ima taj sistem na daljinu, dobijes pristupnu sifru i studentcki mail, preko kojeg oni prate dali si pratio predavanja nisi i slicno. Beograd ja ne bih pominjao ipak je to centar i ako tu ima javasluka mi ostali nemamo o cemu da pricamo. Ovde kod nas ima svega, znas vec i sam kako to ide ali ima i izuzetaka.
Eto toliko odosmo sa teme skroz. Pozdravvv.....
 Tandrčak Badžo
|
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 15.01.2015. 00:49
|

Lovčina

|
AcaNik kaže:
Грешите. Може да стоји у оквиру од ЦЗ-99 и опалиће га без проблема  Пробао и ради. Исти је пречниг чауре.

Ово је оквир од ЦЗ-99 а ово је метак 7,65х17 стоји као што се види. Пуца сигурно, проверено одавно

Ово је оквир од Викинга. Њему исто одговара  а и опалио га је исто 
Aco druže nije promer čaure isti. Promer čaure kalibra 9 mm Para je 9,65 mm u prednjem delu i 9,93 mm u zadnjem delu. Dok je promer čaure kalibra 7,65 mm u prednjem delu 8,55 mm a u zadnjem 8,6 mm. Metak kroz ovir ne propada zato što su usta okvira uža od zrna, pa i 7,65 zadržavaju iako ne leži dovoljno duboko u okviru kao kalibar 9 mm.
Međutim nikako mi nije jasno kako može da ga opali u cevi? Razlika je i u širini i u dužini čaure pa ne vidim šta može da ga zadrži da ne upadne preduboko u ležište cevi? Jedino ako ga ne zadržava obod čaure koji je kod 9 mm Para promera 9,96 mm, a kod 7,65 je promera 9,1 mm.
Interesantno da Viking ima dvoredno hranjenje okvira kao na automatima, što u mnogome olakšava punjenje i daleko je brže.
|
| |
|
|
| ringe357 |
Objavljen 15.01.2015. 01:03
|

Član

|
Ako me sjecanje dobro sluzi kod vikinga je punjenje okvira slicno ako cak nije preuzeto od MP-40 njemackog automata.
 Tandrčak Badžo
|
| |
|