aleksa kaže:
Sa svojim bretonom Migelom kojeg sam predstavio na temi,imao sam prvi lov i to na patke.Imao sam prilike da se uverim u njegovo ponasanje u grupi lovaca,pored drugih pasa,tj. jednog psa i sve je ok osim cinjenice da nije zeleo da aportira nijednu patku od nekoliko koje su pale u njegovoj blizini.
Njegov bivsi vlasnik me uverava da pas ima aport i iskustvo u lovu prepelice,fazana,jarebice i zeca pa se za sada tesim da je uzrok njegovo neiskustvo u lovu pataka.To cu proveriti vec sledece nedelje kada pocinje lov fazana.Zanima me da li je ovo normalna pojava ili bi trebalo da aportira svaku divljac ako je uradjen aport?
Aport i pretraživanje u vodi je posebna disciplina, trebao si dok su bile vrućine lepoto isproveravati, a ako je urađen aport na suvom ni ovaj iz vode ne bi trebao biti problem.Nešto mi palo na pamet da li je on ikada pre video ili omirisao patku.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Narode biće ponovo malih Mrvana danas mi se kuja počela terati, znači biće prinove oko nove godine , taman za sledeću lovnu sezonu da love
aleksa kaže:
Sa svojim bretonom Migelom kojeg sam predstavio na temi,imao sam prvi lov i to na patke.Imao sam prilike da se uverim u njegovo ponasanje u grupi lovaca,pored drugih pasa,tj. jednog psa i sve je ok osim cinjenice da nije zeleo da aportira nijednu patku od nekoliko koje su pale u njegovoj blizini.
Njegov bivsi vlasnik me uverava da pas ima aport i iskustvo u lovu prepelice,fazana,jarebice i zeca pa se za sada tesim da je uzrok njegovo neiskustvo u lovu pataka.To cu proveriti vec sledece nedelje kada pocinje lov fazana.Zanima me da li je ovo normalna pojava ili bi trebalo da aportira svaku divljac ako je uradjen aport?
Aport i pretraživanje u vodi je posebna disciplina, trebao si dok su bile vrućine lepoto isproveravati, a ako je urađen aport na suvom ni ovaj iz vode ne bi trebao biti problem.Nešto mi palo na pamet da li je on ikada pre video ili omirisao patku.
Cini mi se da ste ovu poslednju recenicu naknadno ubacili.Odmah nakon iskustva u lovu na patke,kontaktirao sam bivseg vlasnika koji je tvrdio da pas nikada nije video patku ali da bi trebalo i patku da aportira kada mu bacim iz ruke jer ima uradjen aport pernate divljaci.Takodje mi je rekao da pas ima iskustva u lovu fazana i da ce fazana sigurno aportirati.Medjutim,u nedelju je pas aportirao samo jednog od 3 fazana koje je pronasao odstreljene i taj aport je bio uz pomoc NOD-a koji je podigao fazana,moj Breton je takodje uhvatio tog fazana i kada ga je NOD pustio,fazan je ostao u ustima mog psa i on ga je doneo.A,ona druga dva je zgrabio,ocerupao malo perja i pustio.Cinilo mi se kao da hoce da kaze,ne mogu ja ovo da podignem,mnogo veliko,tj. kao da nikad nije aportirao fazana ali se vidi da je radjen aport sa njim.Ne znam kako to da popravim.Mozda da ulovim nekog goluba,manji je i laksi pa da prvo probam sa njim a kasnije i fazana da mu bacam dok ne prokine kako treba?
Pas je jak,krupan,lepo razvijen u odlicnoj kondiciji,a i lepo sam ga platio tj. cale,bruka da ne aportira fazana!
P.S. Mislio sam da Vam pitanje u vezi ovoga posaljem na PP ali mislim da je ovako transparentno korisnije.
DakiNS kaže:
[quote]aleksa kaže:
Nešto mi palo na pamet da li je on ikada pre video ili omirisao patku.
Cini mi se da ste ovu poslednju recenicu naknadno ubacili.Odmah nakon iskustva u lovu na patke,kontaktirao sam bivseg vlasnika koji je tvrdio da pas nikada nije video patku ali da bi trebalo i patku da aportira kada mu bacim iz ruke jer ima uradjen aport pernate divljaci.Takodje mi je rekao da pas ima iskustva u lovu fazana i da ce fazana sigurno aportirati.Medjutim,u nedelju je pas aportirao samo jednog od 3 fazana koje je pronasao odstreljene i taj aport je bio uz pomoc NOD-a koji je podigao fazana,moj Breton je takodje uhvatio tog fazana i kada ga je NOD pustio,fazan je ostao u ustima mog psa i on ga je doneo.A,ona druga dva je zgrabio,ocerupao malo perja i pustio.Cinilo mi se kao da hoce da kaze,ne mogu ja ovo da podignem,mnogo veliko,tj. kao da nikad nije aportirao fazana ali se vidi da je radjen aport sa njim.Ne znam kako to da popravim.Mozda da ulovim nekog goluba,manji je i laksi pa da prvo probam sa njim a kasnije i fazana da mu bacam dok ne prokine kako treba?
Pas je jak,krupan,lepo razvijen u odlicnoj kondiciji,a i lepo sam ga platio tj. cale,bruka da ne aportira fazana!
P.S. Mislio sam da Vam pitanje u vezi ovoga posaljem na PP ali mislim da je ovako transparentno korisnije.
Jeste Aleksa naknadno sam to napisao,jer mi je tek posle palo na pamet. Ako sa golubom radiš vežbu aporta navuci preko njkega žensku čarpu da mu se perje ne lepi na usta jer mnogo lakše otpada i mekše je nego perje fazana.Izvežbaj dobro u dvorištu aport, ukoliko ti ne bude donosio moraćeš uraditi prisilni aport, znači Komanda sedi pa komanda uzmi ,daš mu aportok u usta pa posle koji minut kom.(anda)daj . Ukoliko hoće da ispusti aportok iz usta, pridržiš rukom donju vilicu. kod uvežbane ove komande, staviš aportok pred njega na zemlju i narediš uzmi, kada to uvežbaš odmakni aportok nekoliko metara i kom. uzmi on mora uzeti , osim ako prethodne vežbe nisi odradio kako treba, sve do toga da bacaš aportok a on donosi . Ili pošto pretpostavljam da je mlad , negde u dvorištu znači poznatom okruženju se malo pougraš s njim zatim mu aportokom mašeš malo pred nosom da pokuša da ga uzme pa baciš on će ga najverovatnije doneti ali ako je već urađen aport sa njim kao što pišeš ili nije urađen sistematično ili pas ne smatra tvoje komande kao nadređen odnos prema njemu ili se još nije adaptirao, što se tiče patke, jedno pitanje kada si prvi puta video automobil dal li si znao da ga voziš, tako i pas posebno mlad i nepriviknut nije imao pojma šta se od njega očekuje. Verovatno pri kupovini nisi napravio probu na terenu nego samo prihvatio tvrdnje prodavca, Što se tiče težine fazana , mislim da na temi imaš sliku mog Mrvana gde u starosti od deset meseci (inače mnogo sitno kuče) aportirao sa udaljenosti oko 300 m, senćanskog debelog fazana , nosio ga oko 100 metara i onda ga tek spustio jer mu je bio pretežak
Danas kod nas ceo dan hladno oblacno i kisovito vreme,a moja bretonka sija u punom sjaju.Nesto me je mamilo ceo dan da sa svojim psom podjem u polje.I pored tmurnog dana bretonka je radila punom parom. Na pocetku ulaska u loviste krenula je jednog zeca. Nakon nekih 500 metara podigla je dva zeca u paru. Pri povratku markirala je jos jednog zeca. Bio sam presrecan jer pre toga nikada nije krenula zeca. Jedino sto me je zacudilo je to sto nije podigla ni jednog petla,verovatno su negde pobegli zbog loseg vremena. U svakom slucaju odusevljen sam.
Danas sam se totalno zaljubio u EPanjel Bretone to je rasa koju cu da drzim .
danas lovimo i ispred mene ide stene od 5.meseci i od jednom se ukopa vidim ja markira polako pridjem i polako ga gledam i smirujem ga a on drhti i polako polako krenemo napred i on krete tri kokice dize odusevio me je.
Covece kako sam uzivao dok sam ga gledao kako radi.
Bretondzije dobili ste jos jednog zaljubljenika u ove pse
Ja sam ovu bretonku sto sad imam uzeo dok sam bio mladji i uzeo sam je da je drzim samo kao kucnog ljubimca,medjutim kasnije mi se javila zelja za lovom i postao sam neverovatno lud za ovim sportom.
Tada je vec i bilo kasno za njenu obuku,ali ni njeni roditelji nisu bili lovci. Sada,tamo negde oko nove godine,ili pri pocetku sledece 2012 Boze zdravlja nabavljam stene i krecem sa obukom da ga spremam za moju prvu godinu samostalnog lova,to ce biti 2014 godine. Procitao sam mnogo toga o dresuri i o vaspitavanju pasa i sada sam mnogo kompletniji sto se tice znanja. A i prijemni ispit sam zavrsio,upisao se u novu skolu,tako da sada nemam puno obaveza sem redovnog ucenja,ali to nije problem ako se pazi i odvaja se vreme za sve i bice sve u redu.
- Alex druze. Moj drug,malo je stariji od mene (ima 20 godina),sa kojim idem u lov,ima bretonku koja veoma dobro radi i nikakav teren joj ne perdstavlja problem. Nema sanse da ostavi divljac i da ne istera trag do kraja. Bas danas u lovu smo je cekali pola sata a ona stajala u marci u sumici na 30-tak metara od nas,podigla je jednog kvalitetnog matorog petla.
Poklonio sam moju bretonku u dobre ruke jednom decku koji drzi lovacke pse. Razlog je bio to sto nije bila dovoljno obucena i sto nije imala rodovnik pa nisam mogao da je vodim u lov. Teska srca ali sam to morao da uradim jer bi ja trebao da nabavim novog psa kojeg cu obuciti dobro i koji ce poceti da lovi samnom a nemam dva boksa. Veoma mi je bilo tesko da se rastanem sa njom ali kada malo bolje razmislim taj covek ce je voditi u lov i bice sa dosta drugih bretona zajedno sto za nju nikako nece biti lose. Najbitnije mi je da je otisla u dobre ruke.
Hunter forever kaže:
Poklonio sam moju bretonku u dobre ruke jednom decku koji drzi lovacke pse. Razlog je bio to sto nije bila dovoljno obucena i sto nije imala rodovnik pa nisam mogao da je vodim u lov. Teska srca ali sam to morao da uradim jer bi ja trebao da nabavim novog psa kojeg cu obuciti dobro i koji ce poceti da lovi samnom a nemam dva boksa. Veoma mi je bilo tesko da se rastanem sa njom ali kada malo bolje razmislim taj covek ce je voditi u lov i bice sa dosta drugih bretona zajedno sto za nju nikako nece biti lose. Najbitnije mi je da je otisla u dobre ruke.
Hunter nešto se ne slaže
Hunter forever kaže:
Hunter nešto se ne slaže
Daki znam da se ne slaze jer pas ne sme da se vodi u lov bez IUO i Ocene u eksterijeru ali eto on ce je voditi,ako sam ja dobro njega razumeo ono sto znam sigurno to je da ce da je pari sa njegovim muzijakom bretona.
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?