Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov na Fazana

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov na Fazana
AcaNik
 Па није да није било повреда ;)

DakiNS
 Od silnih promašaja , jake povrede zadobile su lovačke sujeteGrin
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

mrwa22250

Vuja kaže:
Kolege da li je se nekom desilo da sada podigne fazance koje jedva ima naznaka da je fazan? Ovo sam prvi put za 10 godina lova video.

Kao sto rekoh u izvestaju prvog lovnog dana i kod nas su fazancici u tri starosne kategorije.Prva generacija je vec odrasla i dobro operjala tako da nema razlike izmedju njih i odraslih fazana.Druga je malo manja ali se vec jasno razlikuju muzjaci od zenki,a treca su pistavci kojih na srecu nema bas mnogo(na srecu jer su im male sanse za prezivljavanje-zima,predatori,zakasnelo mitarenje).Druge dve generacije su posledica propalih legala pa kasne jedna za drugom otprilike 5-6 nedelja.Razlozi su razni,od meteo uslova do grabljivica,polj.mehanizacije(narocito izrazeno tamo gde nema remiza).Obilne kise u periodu lezenja pilica svakako da nisu pomogle fazancicima,ali su sa druge strane terajuci vegetaciju omogucile bolji zaklon prezivelim pilicima i tako otezale posao narocito vranama i svrakama koje svoj plen traze culom vida.I pored svih nedaca koje im se svakodnevno desavaju,legla fazana iz prirodne reprodukcije su barem kod mene u ataru ove godine neuobicajeno brojna(prosek 7-8 pilica po koki)pa je to prava eksplozija populacije.Neko je moje zapazanje a pricao sam na tu temu i sa covekom od koga zadnjih 4 god. kupujemo fazane,je da je broj othranjenih pilica povezan sa brojem insekata u polju,a ove godine ih ima bas dosta,narocito skakavaca koji su omiljeni plen fazanima svih uzrasta.Naravno da su bitni i stanisni uslovi i nacin gazdovanja,a i to je kod nas zadnjih godina na visokom nivou pa rezultati nisu izostali.
Sad nam ostaje da uzivamo u plodovima svog radaVeselo
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

mrwa22250

Tomash kaže:

Od dzukele do kera, samo su ga batine delile.
Od bruke i sramote do ponosa.

...

Puno sam vremena proveo pokusavajuci od sebe da napravim boljeg vodica,odnosno dresera,pa evo da podelim sa vama neka svoja i zapazanja nekih drugih mnogo boljih u tom poslu:
Svima nam je poznato da je pas kao potomak vuka,zivotinja copora,u kojem vlada apsolutna poslusnost i svi clanovi su poredjani na hijerarhijskoj lestvici od Alfe prema dole.Gledajuci emisije o vukovima i drugim divljim psima primetio sam da veoma cesto dolazi do kratkotrajnih sukoba izmedju clanova copora i to obicno tako sto Alfa kaznjava neposlusnost svojih podredjenih.Te borbe nisu narocito surove i imaju za cilj ucvrscivanje hijerarhije u coporu bez koje je isti osudjen na propast,sto bi ljudi rekli,dve vaspitne i svi mirni.
Upravo ovakve reakcije su najefikasnije i u nasem malom coporu i tvrdim da ne treba dozvoliti psu da nas izvede iz takta vec na prvo odbijanje poslusnosti jednim zahvatom za vrat iza usiju pokazati mu ko je Alfa.Mnogo je bitnije pravovremeno kaznjavanje nego intenzitet kazne i nema razloga za preteranim grubostima.Cesto se desi da posle male korekcije pas potpuno promeni svoje ponasanje.I ne zaboravite da koliko Alfa ima zelju da svoju poziciju zadrzi,podredjeni clanovi copora imaju jos jacu da zauzmu njegovu poziciju.Tako ce i nasi pomocnici nastojati da nametnu svoj tempo(mnogi u tome i uspevaju),a na nama je da im to ne dozvolimo.
Sorry za Van teme,ali bez pasa ova tema nebi ni postojala.
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

Predator
 I kod nas je bio prvi izlazak na fazana ove sezone. Zbog poplave koja nam je u maju bila u oko 70% lovišta, na sastanku sekcije je odlučeno da se taj teren poštedi glavnog lovnog pritiska tako da ćemo do daljnjeg loviti na preostalom terenu. Fazani su ljetos ispuštani i na jedan i na drugi teren, ali kako ih prilikom puštanja pasa nisam skoro uopšte sretao, mislio sam da će stanje sa fazanskom divljači biti loše. Iako nas je magla obavijala skoro cijeli dan, iako je vegetacija izuzetno gusta i kukuruz uglavnom neobran, iako je nivo podzemnih voda visok da smo često gazili po mokrom i blatnjavom tlu, lov je bio više nego uspješan. Grupa u smanjenom sastavu je do 9 sati bila podmirena, a glavni krivac su psi koji su odlično odradili (naročito kolegin brakirac) i kolega iz grupe koji je prvi put koristio "Lambro" "disprerzante" municiju. Ono što bi posebno istakao je neobično ponašanje fazana (ili su to bile slučajnosti). Fazane su oglavnom podizali brakirci, nekad i na graničnim daljinama za pucanje, a samo dva puta van dometa. Ostali kako god da su se podigli, išli su ili direktno na nas ili paralelno sa nama, tako da su to skoro uvijek bili čisti "ziceri". Imali smo tri slučaja da oboreni fazan pokuša da se sakrije bježeći nogama, što mu je zbog magle najčešće i uspjevalo.
Fazana definitivno ima, kako onog iz fazanerija, tako i onog iz prirodne reprodukcije, jer smo se u toku lova sreli sa drugom grupom koja je takođe odlično prošla. I preostale dvije grupe su podigle 10-ak fazana, ali su zakazali u realizaciji. Ono što je poražavajuće, a što mene lično najviše boli, jest podatak da su viđena samo dva zeca na području koje su lovile sve četiri grupe. Jedina nada je da ih možda više ima uz placeve na obodu sela, jer su na plavljenom dijelu lovišta jako rijetko viđani. I ostale kolege imaju isto mišljenje. Zbog toga je odlučeno da se na zeca izađe samo jednom, ako bude odstrela, ispitaju očna sočiva i onda donese odluka da li da se lovi još jedna, dvije ili nijedna nedjelja.
Ovako je uglavnom izgledao lovljeni teren:

www.dodaj.rs/f/3T/ym/2lEFA9qh/19102014-otvaranje-lova-.jpg

A ovako izgleda kada naiđemo na malo niži teren na kome se podigao nivo podzemnih voda. Obratite pažnju na boju kukuruza!

www.dodaj.rs/f/1g/qk/2RvAN0NQ/19102014-otvaranje-lova-.jpg

Sasvim prirodno

Podunavac

sheytan kaže:

DakiNS kaže:
Mislim da baš i nije tako. Pas mlad pun snage , nije mnogo istrčavan. Temparament dobar , prvi lov , a poznat je način rada poentera. da je pušten petnaestak minuta da se istrči batine ne bi bile potrebne.Stari

Šta je interesantno - kad se psu stavi teletakt, NE MORA ni da se pušta da se istrči. Taman će sačuvati to snage za kasnije. Odobreno

Da me ne shvate pogrešno kolege koje nisu koristile spravu - psa koji je naučio šta je to teletakt IZUZETNO RETKO je potrebno njime kažnjavati, tj. u 99.9% slučajeva dovoljna je opomena zvukom ili vibracijom(kako koji uređaj šta od toga ima)... Ne znam za nekoliko godina da li sam UKUPNO 10x u ataru kaznio psa time. Moje isqstvo, naravno, a verujem da ni kod drugih korisnika nije puno drugačije! Odobreno

Uglavnom jeste ovako kao što Šeki napisa, međutim ima i drugačijih situacija. Jedan moj drugar ima neposlušnog kera kojega je pokušao da "opameti" sa teletaktom, ali bezuspešno. Kad ga zdrma ker stane čak i zacvili, ali čim udar prođe on nastavlja dalje po svom i tako u nedogled. Sa teletaktom ne treba preterivati jer se pojedini kerovi izgleda jednostavno naviknu na bol i ignorišu je. Premda većina nakon neugodnog iskustva sastrujnim udarom pozitivno reaguje i na vibraciju, kao što Šeki već napisa.
Tri prsta 2Kolce

DakiNS
 Iako smo maloVan teme Mrwa je lepo napisao , ali ako kod obuke konstantno od psa zahtevaš da izvršava komandu bez tvog kolebanja i opraštanja , shvati ko je vođa i kasnije je dovoljno da samo povisiš glas ili preteći komanduješ , što on smatra za kaznom.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

nidzamotocross
 Pas nije robot pa mu ne treba elektronika, jednom sam imao prilike da vidim i to baš u lovu na fazana kera koji je treniran teletaktom, taj uplašen pogled nikada neću da zaboravim, iako je pas radio skoro savršeno. Ker je živo biće, razume svaki pokret i promenu raspoloženja vlasnika. Razume i mnogo više nego što često mislimo, ali ima različite potrebe od naših zahteva. Posle Dakijevih i PEZovih saveta sam pokušao da posle svakog "ispada" mojih oasa razumem zašto su to uradili i uspelo mi je. Kada se uspostavi takvo razumevanje i kad sa takvim odnosom krenemo sa radom i obukom, ker ne može da ne bude poslušan. Samo rad, rad i rad...

No, da se vratimo na temu. Predator, druže, koja vam je nadmorska visina na terenu? Zar još uvek ima posledica na terenu od onih Majskih poplava ili od skorašnjih kiša?
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

Predator

nidzamotocross kaže:
Predator, druže, koja vam je nadmorska visina na terenu? Zar još uvek ima posledica na terenu od onih Majskih poplava ili od skorašnjih kiša?

To je mnogo šira tema nego što izgleda. Voda od majskih poplava se jako sporo povlačila baš zbog nestabilnog vremena i čestih kiša u toku ljeta. Možda još veći problem su pravile (i sad prave) podzemne vode. Inače je ovo područje sklono plavljenju, ne često i ne ovog obima, ali iz godine u godinu mi se čini da ima tu tendenciju. Drina odranja sve više zemljišta sa ove obale i kao da teži da se vrati u svoje staro korito, a Sava je jako nezgodna zbog svojih velikih pritoka kojih ima poprilično na njenom dugom toku. Trenutno je vodostaj Save otprilike na nekom optimumu, ali nivo podzemnih voda i poprilično vlažno zemljište mogu za nekoliko dana aktivnijih kiša vrlo brzo stvoriti problem. Poplava koja je kulminirala 18.05.2014. nije nastala odjednom, već se vodostaj Save zbog učestalih padavina uzvodno nije stigao smanjiti, a već na postojeću količinu, došla je nova. Iako mi to nije struka, dovoljno mi je bilo da pogledam vodostaj prije 20-ak dana i da se zabrinem. Sreća pa je ovo Miholjsko ljeto poprilično potrajalo, pa se voda povukla. Inače, atar sela je na otprilike 80 (+ - 5) metara nadmorske visine, dok je nasip koji se nalazi uz samo selo nekoliko metara viši. Taj nebranjeni dio koji obuhvata većinu našeg lovišta su uglavnom oranice i šume, sa ponekom kolibom ili vikendicom, je vjerovatno i predviđen da prihvati veću količinu vode koja se može pojaviti prilikom obilnih padavina na području Hrvatske i Bosne, ali rijetko kad dolazi do nasipa kao 2010. i ove godine. Dodatni problem stvara i rijeka Drina koja se u Savu uliva tu u blizini, a ona nosi vodu sa područja jednog dijela Crne Gore, Bosne i Zapadne Srbije. Da biste shvatili moju bojazan, uporedite vodostaje iz kraja aprila (20-ak dana pred vrh poplavnog talasa) i iz kraja septembra (10-ak dana pred Miholjdan, kada je, na svu sreću, nastupio period bez kise). http://www.hidmet.gov.rs/ciril/hidrol...ifra=45090

Sasvim prirodno

davorcalic
 Kratko i jasno ....dva kuma,dva zicera,dva promašaja....vidi se da smo kumare...Veselo 2

Ovo je već za rubriku ,,da ne poveruješ,,.....
Žena mi Makedonka....ena Shock

moravac 1
 Treniraj te kumovi...bice i u metu...obojica u jednupuc puc
srbija

dr NM
 Počela je glavna sezona u Valjevu.

golf071
 Danas kod nas prvi dan na fazana.Lovio se samo petao. Nas jedanaest lovaca lovilo i samo jedan petao odstreljen. Lose strasno lose..mada je dan bio idealan za lov. Jedan je pogodjen cim smo krenuli i nismo uspeli da ga pronadjemo i to je bilo sve za danas. I sto je jos najgore nismo imali prilike da pucamo. Sto rece danas jedan stari lovac ili mi neznamo da lovimo ili ga stvarno nema..... mislim da je ovo drugo.
Novine

golf071

dr NM kaže:
Počela je glavna sezona u Valjevu.
Bravo 2 svaka cast.
Novine

davorcalic

moravac 1 kaže:
Treniraj te kumovi...bice i u metu...obojica u jednupuc puc

Pitanje je jel bi i nju pogodili....čisto sumnjamlovacsrbijalov

davorcalic
 Moja malenkost i kumara Malevski (poznatiji kao kum Čeda) bez ulova po običaju.....
davorcalic priložio:
1422580_518441261584821_1149704656_n.jpg

klaja

davorcalic kaže:
Kratko i jasno ....dva kuma,dva zicera,dva promašaja....vidi se da smo kumare...Veselo 2

Ovo je već za rubriku ,,da ne poveruješ,,.....

Početak sezone, nova municija,kao i naboj adrenalina a mozda i prevelika zelja za prvim odstrelom.Sve to kad se izmeša dodje do promašaja.
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic

davorcalic
 Danas sam lovio do pola deset...ubiše me leđa nisam više mogao da hodam,kum je nastavio sa grupom....bilo mi ga žao,otrovali mu štence pa nema kera a nije hteo da povede moju Tinu,da ga nebi zezali jer je član NOD kluba a Tina je NKD...

MMilos
 Kod nas bilo solidno i danas...ne kao prosle nedelje, nije bilo rose pa su kerovi imali tezi posao.
Prvog petla na koga sam pucao, promasim iz prve ali iz druge ga obaram i dajem kolegi koji je pocasni...posle par stotina metara polece drugi na nekih 30ak koraka i pada iz prve.
Inace to sve je bilo oko 10h...do tada nisam imao prilike da pucam...a prosle nedelje smo se tada vec bili podmirili.
Posto je to bio 6. fazan za nas 6....krecemo na dorucak pa polako nazad...
Vreme lepo za lov i za setnju...divljaci dosta ali se izvlaci pesice pa je tesko doci do prilike za pucanje.

Brka bez brkova
 i58.tinypic.com/68se2b.jpg Kod nas druga nedelja lova,danasnji lov mnogo lepsi nego prosle nedelje,hladnije,manje lovaca nego na otvaranju sezone i manje fazana pustenih pred pusku,izlovili ih prosle nedelje,a sad ostali samo prevejani divljaci. Ova dva divljaka su okacena o visak,a dva sam promasio,krivo mi je zbog Beka koji je odlidno odradio realizaciju. Inace teren je izuzetno tezak za lov,visoke trave i crni trn,gde su se divljaci uglavnom skrivali.

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 27
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,484
Najnoviji član: WildHunter

Poslednje vesti
OBAVEŠTENJE ZA SVE KORISNIKE LOVIŠTA NA TERITORIJI AP VOJVODINE
Od 17 lovišta u Vojvodini samo u lovištu kod Subotice divlje svinje nisu zaražen...
Инструкција корисницима ловишта у циљу спреч...
ИЗВЕШТАЈ СА РЕДОВНЕ И ВАНРЕДНЕ СКУПШТИНЕ ЛОВ...
SVE VIŠE MEDVEDA NA TARI

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 24.07.2026. 15:50

Godinu dana od kad nam nema našeg DakiNS😭😭😭😭😭.

OfflineAdmin
· 19.11.2025. 12:42

Podunavac Bye

· 17.11.2025. 20:08

Поздрав другари. Дуго ме није било.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

67,702,553 posete www.srbijalov.com