Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Izbor prve puške za početnika!

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Izbor prve puške za početnika!
nidzamotocross
 Što se poluautomatskih sačmarica tiče, Benelli je danas po meni ubedljivo najbolji, čak i iznad Berette, jer jedan kolega sa foruma koji je imao u rukama i može da kaže da nova A400 Xplor Unico i nije nešto... U odnosu na, na primer, novi Benelli Ethos... Smile Upravo sistem Driven Inertia koga je Vlada pomenuo, je zaista dobar. Koriste ga mnogi proizviđači poluautomata danas, sa manje ili više izmena. (na primer Franchi na modelu Affinity, kod kog se opruga nalazi oko magacina a ne u kundaku kao kod Benelija). E sad pitanje jedno, koliko bi takav sistem bio primenjiv kod poluautomatskih karabina i da li uopšte postoji kod nekih vojnih pušaka nešto slično?
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

PEZ

nidzamotocross kaže:
Što se poluautomatskih sačmarica tiče, Benelli je danas po meni ubedljivo najbolji, čak i iznad Berette

Yes
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

ficha007
 Kolege, bez namere da se bilo ko uvredi, mi ovde, u delu foruma namenjenog početnicima, u temi "Izbor prve puške za početnika" dajemo savete da neko ko verovatno uzima prvi put pušku u ruke ( osim u vojsci, al i to ako nije civilno ) kupuje Berete, Benelije...itd, koje koštaju kao izolacija za kuću od 150m2, a takvih početnika je toliko malo.

Umesto da se savetuju mladi ljudi (osim onih koji mogu to sebi da priušte, a i takvi su retki) da ne hrle i ne srle sa skupim puškama nego neka se zadovolje za početak ( a početnici su ) sa nekim jeftinijim, prizemnijim puškama kojima će dobro da se utreniraju i uvežbaju, a pre svega toga da nauče dobro osnovna etička pravila u lovstvu, a ne da nam mladi lovci ginu ko snoplje po lovištima ( naslovna strana foruma ), mi se ovde svađamo da li je bolji IŽ ili Beretta. Smešno i neuporedivo.

Onima koji žele Berette, Benelije i ostalu egzotiku od po 1000-2000 EUR-a, ima tema na forumu o Beretti i Beneliju, MC-u i ostalim kvalitetnim i skupim puškama pa se može o tome tamo pisati i pitati.

Ovde je tema - izbor prve puške ZA POČETNIKA, a velika većina mladih ljudi koji korača prve korake u svetu lovstva ne treba pogrešno da bude upućena da ako nema Berettu, Beneli, MC da neće nikada biti lovci, da su to puške "jednom"... i da samo one vrede a ostalo je dreš tako nešto i nabavi, a usto je i početnik, ima da mu ego poraste do neslućenih razmera i ima da misli da je Boga uhvatio za bradu, pa da će divljač odmah da padne mrtva bez i da puca.

A najgore od svega je što ti saveti dolaze od iskusnih kolega koji su svoje prve lovačke korake započinjali uz mentore u liku deda, očeva, starijih lovaca, a prvo oružije im je bila neka Zastavina položara ili bokerica, a karabin su videli tek kada su se dobro usapunjali ispod nogu, a danas puna usta svima BAR-ova, Benelija...itd.

Stara dobra jednocevka je zakon. A ta priča o ranjavanju divljači...pa ako je i promašiš, ne loviš sam, neko od starijih kolega će je "dopucati", pa ćeš sledeći put biti pažljiviji kada nišaniš i pucaš. Zar ne?
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA

"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )

ficha007
 Kao obrazloženje ovakvog moga stava citiraću komentar kolege Kempija dat na naslovnoj strani povodom nesretnog slučaja u lovu u Krupnju:

"Pokusavan ostati uzdrzan ali nemogu, bas u Krupnju sam do 20.12.2014.god radio kao lice za obavljanje strucnih poslova u lovstvu(upravnik lovista). A sad je na to mesto vracena koleginica koja je bila suspendovana na 4 meseca a razlozi poznati ukratko kazu nije radila svoj posao kako treba, nije izlazila na teren i itd itd itd. da neulazim u to. Dok sam radio tamo mogao sam primetiti da je vecina clanova mladja nasa populacija i decaci su maksimalno korektni komunikativni i prosto hoce da cuju da nauce u svakoj prilici kad sam pricao sa njima pitanja su bila da nesto nauce cime sam bio zadivljen iskreno.ALI kao sto neko rece pre mene vecina tih decaka nije sluzilo vojsku a lovacki ispit je polozilo iz prirucnika za 10-15 minuta. I sta onda i ocekivati ????Prvo i osnovno i elementarno nemaju a to je najosnovnija orijentacija u prostoru i procena daljine jer nisu nikad imali takticku pesadisku obuku vojnu vezbu ili sl. Na nasu veliku zalost toga ce biti sve vise i vise dok god se nepromeni BAR to polaganje lovackog ispita za 15-20minuta bez i jednog minuta i sata provedenog u prirodi, naparavljene hranilice ceke i sl. Nigde u zakonu nije decidno navedeno st ai kako i pod kojim uslovima mogu u lovu ucestvovati pioniri podmladak na kraju krajeva i ljudi srednjih godina a da nisu lovci ali da ucestvuju dok to nepostanu itd...nekadasni pripravnicki staz je nestao a zasto ??? Da bi savezi mogli zaraditi novac nabrzinu da necekaju godinu dana da prodje pripravnicki staz. Zasto i koje dozvolio da se ukinu MENTORI koji su odgovarali za obucenost pripravnika??? Po stoti put cu ponoviti LOVSTVO nam je tu samo zato sto se lovstvom u Srbiji bave ljudi koji nose lakovanu obucu a ne gumene cizme, i neizlaze iz kancelarije sem kad treba da odu da odstrele nesto za neku uslugu koju su ucinili svojim dupeuvlakacima po LU koji su opcinjeni njihovim statusom i velicinom. Drzava na ovo mor aodreagovati i ovome stati na put, koliko nas ce jos poginuti ili biti ranjeno dok se neshvati d apolaganje lovackog ispita se nemoze raditi u kancelariji saveza za 15min bez ikakve predhodne obuke???? Pitanje ako neko zna koliko se potpisa za peticiju treba skupiti da bi se promenio neki clan zakona? Ja bih je pokrenuo samo da vise nebude ovakvih nesreca i da budu svedene na najmanju mogucu meru, dok se nisu nosili oranz prsluci mnog je manje nesreca bilo.....po meni u vecini slucajeva milsim da puno bas i nepomazu jer sem divljaci sve vise lovaca drugo nista ni nevidi...."

Molim cenjene kolege da pročitaju ovaj komentar i da pokušaju da povuku paralelu između njega i ove teme, kao i poslednjih par strana ove teme, pa da svi onda izvučemo neku pouku i nas početnike u svetu lova savetujete na pravi način

"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )

nidzamotocross
 Ficho, druže, taj koji počinje sa mišljenjem da je puška najbitnija, ne treba ni da počne... Ali ja ne delim isto mišljenje... Zašto je zastavina bokerica ''početničkija'' od Berete 686? Confused

Uzeo sam u ruke i IŽ18 i tu zastavinu položaru, pre nego da se odlučim za onu pravu i jednostavno mi se nisu dopale uopšte, a još manje mi legle (na stranu njihov kvalitet), zar treba da lovim sa puškom koja mi nije legla i koja mi se nije svidela, samo zato što je jeftinija?

Ili nisam shvatio dobro upis? iveli

Potpuno se slažem da treba u savetovanju početnika obratiti pažnju na mnogo bitnije stvari, ali to nema veze sa oružjem. Lovac vlada dvema kočnicama, jedna se nalazi na pušci, a druga u glavi, ova druga je mnogo važnija i nema veze sa onom prvom...

ficha007
 Nidžo, to o kočnicama treba reći ovim klincima, jer očigledno je da kod njih niti jedna ne radi.

Mladi lovci stiču pogrešan utisak da sve što nije Beretta, Beneli...trt-mrt...ništa ne vredi, što je apsolutna glupost do bola. Puška je puška i isto odstreljuje kako ona od 100 EUR-a kao i onda od 10.000 EUR-a. Da li ću zbog Berette biti bolji i precizniji lovac - naravno da ne. Ali će moj ego kao lovcu početniku da raste do neba, jer Bože moj ja lovim sa Berretom koja je "vrh vrhova".

Ista je stvar sa PA sačmarama, i manimo se priče o kočnicama, glavi, reducirima koje niko živi ne poštuje. Bitno je da kupim MP 153, MP 155, pa kada ga ja napunim....ima da rokaaaa...ja ti kažem da samo zahvaljujući ovom forumu i stalnim dernjavama kolega sa ovoga foruma o kršenju zakona mladi ljudi nisu još i gori, hteli mi to da priznamo ili ne.

Kod mene još ljudi pričaju o "devetaku", "tri u red"ShockAngry kao vrhunskoj municiji....ej bre....a i te priče- nije mi legla IŽ nego mi samo leže Berreta...trt-mrt...moj matori čitav svoj radni i lovni vek lovio sa IŽ 27 koja ima sigurno 35-40 godina i ništa mu ne fali. Kakvo leganje, kakvi bakrači...samo molim da komentarišemo hladne glave i imamo obzira da nekim svojim savetima ( dobrim ili lošim) kod mladih lovaca stvaramo sliku koja je često pogrešna i dovodi do čega dovodi.

To ti je isto kao kada mladog čoveka koji je tek juče položio vozački i koji nema km vozačkog iskutva ubeđuješ da je samo BMW sa 200KS snaga koji košta 40.000 eur-a auto a ostalo su krševi koji ne rade posao u opšte. Pa kada se on sa tim BMW-om skrka negde jer mu je ego velik kao kuća jer on vozi opaku mašiu...onda o tome čitamo u crnim hronikama.

nidzamotocross
 ''Leganje'' meni igra bitnu ulogu, jer nisam iz te priče da mi skupe stvarčice povećavaju mooda. Govorim u svoje ime jer se smatram početnikom. Odobreno
Vozim i dobar auto, pa nikada nisam prekoračio brzinu. Tako da mislim da ne treba generalizovati stvari... Pa nisu svi takvi...

Kod mene u okolini imam jednog ''lovca'' koji lovi jednocevkom već godinama, a većeg krivolovca i nelovca, nečoveka od njega nema... Preprošle godine sam imao nesreću sa motorom, jer je jedan sa jugićem ušao 120 u krivinu i sabio me u zid, iako sam vozio 30...

Zato govorim o MOZGU, jer sve ostalo nije bitno ako mu je pamet zdrava. Odobreno

DakiNS
 Ficho sve je počelo od ovog upisa

The-Dog kaže:
Drusto evo i na mene je dosao (docice uskoro) red da biram prvu pusku.. e sada dok traje provera imao sam mnogoooo vremena da pogledam ponude i da vam kazem da tek sada znam da nista nezman ...

kao cilj sam stavio bokericu (nikako mi nelezi polozara) i to u kalibru 12 ili 16... i tako trazeci svedem u uzi izbor White Onyx i IZ27em... e sada - posto mi niko nista lepo nije rekao o Beretti a u baikal se kunu (kaze i u vodu ako treba) ja sada nista neznam ...

sta bi vi preporucili - ili neku zamenu - u obzir dolaze samo nove a cena nije vazna (ali nemora da bude vise od 2000-2500)
Pozz Dogy

Označio sam deo koji ti je promakao. Inače se potpuno slažem sa tvojim upisom osim dela oko jednocevke.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

ficha007
 "Ficho, druže, taj koji počinje sa mišljenjem da je puška najbitnija, ne treba ni da počne... Ali ja ne delim isto mišljenje... Zašto je zastavina bokerica ''početničkija'' od Berete 686?"

Nidžo prijatelju, pa o tome ti pričam. Ja ti odgovorno tvrdim da smo mi kao neki mladi lovic koji razmišljaju mozgom u velikoj manjini, hteli mi to da prizamo ili ne. A da sam u pravu govori sve veći broj tekstova o stradanjima i povređivanjima lovaca po raznim lovovima. To je naprosto tako.

A što se tiče onih koji počinju od puške - pa premotaj upise od par strana pa će ti se sve kazati samo. Mnoge kolege su upravo tako i bazirale svoje odgovore kao da je puška ( i to samo Berreta...itd ) najbitnija. Kako se niko nije našao da kaže kolegi da ta puška nije baš najbitnija stvar u lovu i da je kako kolega Kempi reče u svome upisu bitna orijentacija u prostoru, prsluci, iskustvo koje ćeš steći sa bilo kakvom puškom....slažem se da nema razlike između Zastavine položare i Berrete u tome koja je puška "početničkija", ali i dalje mislim, a neko od kolega je ovde navodio da je za početnika kome sve u početku treba, najbolja neka polovna ruskinja ( IŽ 27, IŽ 58, IŽ 54, IŽ 26 ) ili Zastavina položara, sve u 12-om kalibru, dok sam u glavi ne nadođe da li je lov ono što će ga interesovati ili ne, dok se ne svikne na oružije, na način lova, poletanje i kretanje divljači...itd, a da onda kada svoje stavove izdefiniše odabere nešto bolje i skuplje, ako želi i ima mogućnosti, te da stalno bude svestan da ga oružije ne čini lovcem nego niz drugih osobina koji neki put sa samim odstrelom i nemaju neke velike veze.

Meni je, iz neznanja, promakla jedna Zastavina položara 12-ica i Zastavin karabin 7x57 od jednog pokojnog lovca koje su njegovi naslednici prodali jednom mome kolegi za 160 EUR-a obe.Shock

Kud ćeš bolje za početak. Pa kada se sabereš i presabereš za godinu-dve, lako ćeš da vidiš gde te srce vuče.

Samo da dodam da je pred ovom IŽ-ovkom 27-om, matorom drtinom od 35+ leta padalo sve...od fazana, zečeva, DS...kljiove jednog lepog vepra i danas se nalaze kod matorog. I nikada nije pomislio da je menja, a bio je čovek u struci lovstva i šumarstva, sa bogatim lovnim iskustvom širom SFRJ. A ona ga je verno služila ceo njegov radni vek. Sigurno je mogao da je menja kad god je hteo jer je to bilo ono sretno vreme kada je bilo para i plata, ali eto, ona nekako osta u mojoj familiji, na užas zercova, fazana i DS... a nije Bereta.

Sad ga đavo vuče da nabavi neku petlaru u 12-om kalibru ( video Dakijevu Pamelu ) i da ga želja mine.

Od karabina ima stari, dobri "svinjarski seljadin" 8x57 u koji se kune.

I ništa više.

A kroz ruke mu je prošlo sve i svašta.

nidzamotocross
 Odobreno

Znam o čemu pričaš, gledam javašluk svaki dan ovde kod mene. Samo sam hteo da naglasim da ima izuzetaka... Sada imam pored sebe jednog mladog lovca početnika, koji je uz mene zavoleo lov i goniče, stariji godinu dana od mene. Lovi zastavinom položarom u kalibru 16 i za sada zajedno sa mnom uči neke druge stvari i ne razmišlja o kupovini druge puške, a i ja sam ga savetovao da nema potrebe sada za nečim boljim, pogotovu zato što je to nasleđe od njegovog dede lovca i dobio je džaba.

Ja sam u vreme kupovine puške imao lično svoja 4 obučena psa goniča, današnjim mladim lovcima pas izgleda nije bitan koliko mogu da vidim ovde. To je samo primer koliko bitnijih stvari ima pre puške...

Moram samo da naglasim da volim da kažem da se lovac ne postaje, lovac se rađa. Čini mi se da sam od svoje pete godine već, sigurno znao da budem lovac. Tako da nekako baš ne ''mirišem'' te lovce koji hoće-neće, odnosno koji bi probali da budu, pa ako im se svidi ostaće u lovu, ako im se ne svidi neće... Confused

Moj deda lovi ceo vek sa Zastavinom položarom u kalibru 16, ništa mu ne fali... A zato što mu je ona savršeno legla i služi ga kvalitetom. Da li bi tvoj stari promenio tu puškicu da mu se kvarila svaki drugi lov? Naravno da bi... E zato i postoji ova tema, da bi se sagledao kvalitet trenutne ponude pušaka kod nas, koji nije baš zavidan kod novih ruskih bokerica, na primer. Eto kolega Podunavac je imao problema sa novom novcatom turkinjom... Nije to više ono srećno vreme, pa mislim da je pametnije uzeti kvalitetniju pušku, koja dobro leži. Jer meni se iskreno ne sviđa ta filozofija, kupiti jeftinu jednocevku, da se navikneš na nju, pa kad se navikneš, kupiti novi turski poluautomat, on se pokvari, pa kupiti novu rusku bokericu čiji je finiš jako loš, pa opet menjaš i tako u nedogled... Na kraju pukneš sa sve dozvolama, gorivom, puškarima, itd. 2000e za koje si mogao da kupiš Beretu i da ne misliš...

A što si rekao da puška nije najbitnija, tu si u pravu potpuno i tu nema priče. Bravo 2

iveli

ficha007
 Nidžo u pravu si za kvalitet današnjeg oružija, jer ako novo novcijato moraš da dorađuješ onda to nije to. Žalosno je što je ta hiperprodukcija uzela maha u svemu pa i u oružiju. A o hiperprodukciji lovaca da ne govorim, tako da se slažem i sa delom tvoga upisa koji i o takvima govori.

E sad, retki su početnici koji mogu onako, iz rukava da izdvoje 1000 eur-a za prvu pušku, ali stvarno retki, pa sam ja ipak za varijatnu polovnog Zastavinog ( a la horizontale ) ili polovnog Ruskog bok konstrukcije, a ako želiš da ti puška izgleda bombonica, imaš Tozu Paroškog, pa lepo brun jedan, pa imaš Velišu i ostale majstore kundaka, pa ako hoćeš ultra lepo izuješ se za neku talpu sa lepom šarom, a ako ti to nije baš toliko bitno, uradiš kundak po meri...za oko 280 EUR imaš u Kalibru staru IŽ 27, 12/70 kalibar, ako je sve ok, odradiš kvalitetan kundak, ali bez "šabanarija" maksimalno 150 EUr-a kod Bobana iz Užica ( Canis i Sniper radili kundake za kipp-ove i jako mi se sviđaju ) i eto ti puškice za kojima će se svi okretati.

U pravu si da puška ne seda svakome isto, jer probah pre neki dan IŽ 94, kombinaciju 12/76-30.06 i kundak mi kratak. Odradiš kundak po meri, šaru po izboru i ceni, i eto ti puškice ko voli konbinacije.

Dakle svaka mana ( ako se to može nazvati manom ) se može srediti i imaš pušku koja će još dugo vremena da te služi.

Žalosno je reći da od 500-700 EUR-a novo danas je sve mačka u džaku, a to nisu male pare, to treba zaraditi.

nidzamotocross

ficha007 kaže:
Nidžo u pravu si za kvalitet današnjeg oružija, jer ako novo novcijato moraš da dorađuješ onda to nije to. Žalosno je što je ta hiperprodukcija uzela maha u svemu pa i u oružiju. A o hiperprodukciji lovaca da ne govorim, tako da se slažem i sa delom tvoga upisa koji i o takvima govori.

E sad, retki su početnici koji mogu onako, iz rukava da izdvoje 1000 eur-a za prvu pušku, ali stvarno retki, pa sam ja ipak za varijatnu polovnog Zastavinog ( a la horizontale ) ili polovnog Ruskog bok konstrukcije, a ako želiš da ti puška izgleda bombonica, imaš Tozu Paroškog, pa lepo brun jedan, pa imaš Velišu i ostale majstore kundaka, pa ako hoćeš ultra lepo izuješ se za neku talpu sa lepom šarom, a ako ti to nije baš toliko bitno, uradiš kundak po meri...za oko 280 EUR imaš u Kalibru staru IŽ 27, 12/70 kalibar, ako je sve ok, odradiš kvalitetan kundak, ali bez "šabanarija" maksimalno 150 EUr-a kod Bobana iz Užica ( Canis i Sniper radili kundake za kipp-ove i jako mi se sviđaju ) i eto ti puškice za kojima će se svi okretati.

U pravu si da puška ne seda svakome isto, jer probah pre neki dan IŽ 94, kombinaciju 12/76-30.06 i kundak mi kratak. Odradiš kundak po meri, šaru po izboru i ceni, i eto ti puškice ko voli konbinacije.

Dakle svaka mana ( ako se to može nazvati manom ) se može srediti i imaš pušku koja će još dugo vremena da te služi.

Žalosno je reći da od 500-700 EUR-a novo danas je sve mačka u džaku, a to nisu male pare, to treba zaraditi.

Upravo tako, a za ovo boldovaTo, šta da ti kažem, iskreno, mnogo se plašim da kupim bilo šta novo od pušaka danas. Sad

PEZ
 Ficho druže ne znam zašto misliš da je pogrešno savetovati lovca početnika da kupi (naravno ako mu novac ne predstavlja problem) kvalitetnu pušku. Ova priča sa ranjavanjima sigurno nije izazvana time što je neko lovio skupom ili jeftinom puškom, čak štaviše znam za slučaj kada je jedna jeftina zastava opalila sama od sebe i tom prilikom povredila i vlasnika i njegovog druga koji je bio pored njega, obojica iskusni lovci sa podužim lovačkim stažom, ali eto desilo se . Sad je bezveze pričati da li bi se to desilo sa nekom drugom kvalitetnijom puškom možda bi možda ne bi ko će ga znati. Nesreće se nažalost dešavaju i sa skupim i sa jeftinim puškama(i sa BMW-om i sa Trabantom). E sad treba savetovati početnika da kupi Trabanta (iako može sebi priuštiti i BMW) pa ako nikoga ne smandrlja za desetak godina dok nauči da vozi tek onda Bembara. Treba savetovati lovce početnike pre svega da budu staloženi i disciplinovan u lovu, da ne pucaju na svaki listić koji se pomeri na vetru i pritom zašušti misleći da je kapitalni vepar ili neka druga divljač ali ne vidim ništa loše u tome ako nekome preporučiš kvalitetnu pušku.
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

rk
 Svi su napisali dosta istinitih stvari uz po koju zamenu teze, potpuno se slazem sa PEZom.
Slazem se da treba raditi i na edukaciji, iskreno meni niko nije imao da pokaze i objasni kako se sta lovi, sta radis kad si u pogonu na doceku kad da pucam..., stvorena je predstaba da ti to moras da znas.
U nekim zemljama pripravnički mnogo duze traje, mnogo ozbiljnije se radi, a negde sam procitao da u Francuskoj svaki treci kandidat i uspe da postane lovac.
Medjutim mogu da zamislim kolko bi to kostalo, a sa druge strane kolko bi od ovih sadašnjih lovaca moglo da prodje neki rigorozniji test.
No sad da se vratimo na pušku, kad kazemo početnik lovac podrazumevamo mladjeg lovca medjutim to moze biti i čovek od 30,40,50,... i više godina koji i tekako moze da bude dobro situiran. Zašto bi po autonatizmu morala to da bude puska od 100-300€, ako neko ima novca sto be bi uzeo neku bas dobru pušku. Sto ne bi uzeo karabin koji mu odgovara,skupu optiku. Skupu kvalitetnu garderobu...
Ne tvrdim pri tome da je ta puska vaznija od edukacije nitu da će ga uciniti boljim lovcem.
Isto tako i ja znam one koji se kunu u svoju etičnu IZ18 a potamaniše sve zivo, nikad većih krivolovaca.
RK

PEZ

nidzamotocross kaže:
Odobreno

.. Sada imam pored sebe jednog mladog lovca početnika, koji je uz mene zavoleo lov i goniče, stariji godinu dana od mene. Lovi zastavinom položarom u kalibru 16 i za sada zajedno sa mnom uči neke druge stvari i ne razmišlja o kupovini druge puške, a i ja sam ga savetovao da nema potrebe sada za nečim boljim, pogotovu zato što je to nasleđe od njegovog dede lovca i dobio džaba

Nidžo ništa lično ali eto natrča mi pa da te pitam.Što ti ne uze od tvog dede Zastavu nego kupi Frankija? Ne moraš da mi odgovoriš, nema ni potrebe jer da sam bio na tvom mestu postupio bih isto kao i ti. Verujem da nema lovca kome ne mrdne oko kad vidi kvalitetnu skupu pušku ali u ova vremena kad se svaki dinar teško zarađuje zadovoljavamo se i tim poluproizvodima od oružja samo da bi vikendom izašli u lov sa kolegama i dali sebi oduška od svakodnenog "ludila" u kome živimo.
P.S.

rk
 Takodje niko od nas me ide u lov jer mora, već zato sto nam lov pričinjava zadovoljstvo. Isto tako i oruzje treba da biramo jer i ono treba da nam pričinjava zadovoljstvo, naravno u skladu sa mogudjnostim u ostalom kao sto i biramo lov u skladu sa mogućnostima.
RK

ficha007
 Kolege pa normalna je stvar da kada neko ima mogućnost, finansijsku, da kupi dobru pušku, da to i učini. Ja to ne sporim. Ali ne treba da stekne utisak da će ga ta puška učiniti boljim lovcem, Supermenom ili šta ti ja znam. Nadam se da me razumete. Mi se ovde na forumu često posvađamo na krv i nož umesto da kroz upise edukujemo jedni druge.
Neka kupi ko šta hoće, na kraju krajeva, ali podvlačim da je puška samo jedna u nizu stvari koja čoveka čini lovcem. Ne i najbitnija, a ovde to baš i nije tako formulisano. Bar u temi za početnike.

DakiNS
 Kolega je zatražio savet za kupovinu puške .

u obzir dolaze samo nove a cena nije vazna (ali nemora da bude vise od 2000-2500)

U ovom cenovnom rangu. Mi smo ga shodno tome i savetovali prema svom mišljenju i iskustvu. Zato mi nije jasno otkuda sada toliko lutanje, od kodeksa, pa do Ramba. Moja prva puška bila je moja Suhlovka kupljena u ne baš po mene lakim vremenima, kada sam se kućio, i planirao uvećanje porodica. Ipak ljubav prema oružiju a i saveti najbližih rođaka i kolega lovaca prevagnuo je. Čak mi je na ruku išla i moja terijerka koja se baš u to vreme oštenila. U to vreme kuče je koštalo 200 DM. Mogao sam za sumu koju sam izdvojio za Suhlovku da kupim kompletnu opremu i da mi još ostane novca, ali ljubav nema cenu. Sa njom i danas posle neklih 35 godina još uvek lovim. Da li sam pogrešio? Mislim da nisam , i nikada se nisam osećao superiornijim od drugih kolega. Kolega Vuk 71 se seća belgijanke sa prelepim gravurama u kalibru 20 kojom je lovio moj ujka a ipak me savetovao da kupim nemicu. Nad.kani klinci biće takvi i sa praćkom, posebno ako u svom okruženju nemaju starije kolege koji će im primerom pokazati i usmeriti ih ka pravim vrednostima lova i druženja. Zamena teza oko izbora puške i ponašanja u lovu odvukla nas je na drugu stranu od teme. Lovac 3

DakiNS
 Zaboravih napisati da bih verovatno jednako lepo lovio i sa zastavinom položarom , Ficho , jedna od najbitnijih stvari , pored ispravnosti puške jesta upravo to kako ti puška "leži", ne kaže se džaba " puška gađa kundak pogađa"!

canis aureus
 Fićo drugare Bye

ficha007 kaže:
Kolege, bez namere da se bilo ko uvredi, mi ovde, u delu foruma namenjenog početnicima, u temi "Izbor prve puške za početnika" dajemo savete da neko ko verovatno uzima prvi put pušku u ruke ( osim u vojsci, al i to ako nije civilno ) kupuje Berete, Benelije...itd, koje koštaju kao izolacija za kuću od 150m2, a takvih početnika je toliko malo.

Umesto da se savetuju mladi ljudi (osim onih koji mogu to sebi da priušte, a i takvi su retki) da ne hrle i ne srle sa skupim puškama nego neka se zadovolje za početak ( a početnici su ) sa nekim jeftinijim, prizemnijim puškama kojima će dobro da se utreniraju i uvežbaju, a pre svega toga da nauče dobro osnovna etička pravila u lovstvu, a ne da nam mladi lovci ginu ko snoplje po lovištima ( naslovna strana foruma ), mi se ovde svađamo da li je bolji IŽ ili Beretta. Smešno i neuporedivo.

Onima koji žele Berette, Benelije i ostalu egzotiku od po 1000-2000 EUR-a, ima tema na forumu o Beretti i Beneliju, MC-u i ostalim kvalitetnim i skupim puškama pa se može o tome tamo pisati i pitati.

Ovde je tema - izbor prve puške ZA POČETNIKA, a velika većina mladih ljudi koji korača prve korake u svetu lovstva ne treba pogrešno da bude upućena da ako nema Berettu, Beneli, MC da neće nikada biti lovci, da su to puške "jednom"... i da samo one vrede a ostalo je dreš tako nešto i nabavi, a usto je i početnik, ima da mu ego poraste do neslućenih razmera i ima da misli da je Boga uhvatio za bradu, pa da će divljač odmah da padne mrtva bez i da puca.

A najgore od svega je što ti saveti dolaze od iskusnih kolega koji su svoje prve lovačke korake započinjali uz mentore u liku deda, očeva, starijih lovaca, a prvo oružije im je bila neka Zastavina položara ili bokerica, a karabin su videli tek kada su se dobro usapunjali ispod nogu, a danas puna usta svima BAR-ova, Benelija...itd.

Stara dobra jednocevka je zakon. A ta priča o ranjavanju divljači...pa ako je i promašiš, ne loviš sam, neko od starijih kolega će je "dopucati", pa ćeš sledeći put biti pažljiviji kada nišaniš i pucaš. Zar ne?

Zbunjen

Men' se čini da pišeš pomalo ostrašćeno ... možda "uzrujano" ...
Prvo, na prethodnim stranama jes' bilo saveta takvih kako pišeš, "da je Beretta bolja od IŽ ..." , što i jeste istina ALI saveti su bili odgovor na pitanje kolege The-DogA Confused
(... a to da je Beretta No.1 kod mene nije al u poređenju sa IŽ je kosmos)
Drugo, ako već "početnik" ima mogućnosti i novaca da sebi priušti nešto bolje ... pa zašto da ne?!? Lično ne vidim neki problem u tome i ne vidim da je svaka glava "usijana glava" zato što, recimo, koristi Berettu a ne Zastavu ... čak šta više, sa Zastavom je mnooogooo više nesrećnih slučajeva(zbog čega si i počeo sa upisima) bilo negoli sa MCom, Beretom, Merkelom i sl
... Pa zašto ikoga savetovati da kupuje nešto lošije ako je problem samo u edukaciji i poštovanju zakona, propisa, kodeksa, ponašanja i sl .... ??? kad i ovaj sa najskupljom puškom i ovaj sa najjeftinijom mogu i 'vako i 'nako tako da problem nije u puškama već u onima koji iste nosU !!
Jeste ovde tema "IZBOR PRVE PUŠKE ZA POČETNIKA" ALI ako već neko od kolega traži savet/pita, a ovaj forum je fino mesto za to, zašto ne dati odgovor na pitanje ....
...
Ja more, IŽ 153 nEje Beretta i nEje Lux tandžara a opet je "opasan stroj" i sigurno opasniji od Beretta mod.686 Yes ... a ima li 10% vlasnika 153jqe koji koristU reducir?? und manje od 5kom/patron?! Hmmm

... da sam im'o mogućnosti, kad bejah početnik, im'o bih i skuplju opremu(pušku) i siguran sam da bih se isto ponašao sa takijom k'o i sa jeftinijom Stari
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Izbor štenaca KINOLOGIJA 78 22.05.2014. 00:18
Izbor kalibra LOVCI POČETNICI 460 14.10.2013. 13:59
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,460
Najnoviji član: Baustelac

Poslednje vesti
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

64,533,496 posete www.srbijalov.com