Iako se na snimku ne vidi mnogo, ipak se vidi dovoljno i drago mi je da je tvoj Leo stasao u lovno upotrebljivog psa, tako da se uz malo sreće, već u predstojećoj sezoni mogu očekivati prvi odstreli njegovom zaslugom, što će još više nadograditi njegove urođene osobine. I mada su evidentni i njegovi eksterijerni uspijesi, oni ni upola ne bi imali svoju vrijednost, ako nam ne bi bio u stanju prirediti dobru pjesmu u šumi.;)
Često se lovac vrati iz lova praznog ranca, ali punog srca, jer se naslušao pjesme goniča!
Znaš i sam kako je teško dočarati stvarni doživljaj koji priredi lep gon i ušima i duši, a to obično pokušavamo običnim mobilnim telefonima i sl. kao ja ovde. Tog dana je zaista dobro gonio iako je bilo vetrovito, suvo jutro. U početku sam mislio da je zec, čak i sve dok nisam video lisicu, jer je gonio putem prema planini a onda se, na moje iznenađenje vratio kružno što je ukazivalo na kretanje zeca. Vraćena divljač na mesto podizanja, dobar gon bez prekida... za mene je to zadovoljstvo. Kako napreduje "ona" ženkica? Hvala na pohvali i veliki pozdrav za tebe.
''Kao ptica koja jebez krila, Srbija bibez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
Ne postoji ta tehnologija koja može dočarati stvarni doživljaj na terenu, a svaki doživljaj je priča za sebe, repriza ne postoji, ali za to postoje novi izlasci i svaki je na svoj način poseban. Moja kerušica dobro napreduje, sva je na majku, s tim što ima dobre izglede da bude propisno ''očišćena'', tako da od nje očekujem i kvalitetan eksterijer. Evo i jedne njene slike od prije par dana.
Juče sam nju i njenog brata po prvi put upoznao sa šumom. Premladi su da bi išta ozbiljnije pokazali, ali sam sa prvim utiscima ipak zadovoljan. Na kraju sam posle jednočasovnog izleta pokisao kao miš , ali i to je sastavni dio našeg hobija.
sg-bog26 priložio:
Često se lovac vrati iz lova praznog ranca, ali punog srca, jer se naslušao pjesme goniča!
Al' se mala spakovala
Koliko su oni sada stari? Ja sam Atinu izvodio nekoliko puta u šumu da krene sa mirisima a i sa upoznavanjem terena, još sada kao mala drži nos zalepljen za zemlju i upija svaki miris, rano je da se priča ali mislim da će biti dobra kuja, doduše i nema na koga da bude loša. Kada sam bio odstrelio lisicu na čekanju, sutradan je provučem kroz travu i pustim je na trag, sa mnom pored sebe je ispratila trag do kraja uz ono poznato duvanje na nos. Za Leom hoće čak i glas da pusti, a glas je posebna priča, dubok, jak, baš kako volim. Neka su nam živi i zdravi samo, biće nam bogati lovovi u narednim sezonama!
Nidžo, bilo je uživanje gledati i slušati snimak ali mi jedna stvar nije jasna.. Kao da sam u jednom trenutku na snimku ugledao u kadru deo puške. Zašto ne odstreli onu lisicu, te bi ugođaj bio još veći?
Fiat iustitia pereat mundus(Neka bude pravda pa nek' i svet propadne)
Zdenko, kujica lepo napreduje iako sa fotografije ne mogu baš da stvorim potpunu sliku, ali razumem da je u tom uzrastu kada prosto ne miruju pa ih ne možeš ni uhvatiti u kadar. Zaista me prijatno iznenađuje kako se očistila. Nisam mislio da će to tako brzo ići.
Ko god da je pogledao klip, kaže, pa što nisi pucao. U tom trenutku sam skinuo ranac, koji ima jednu naramenicu, jer zvecka, pa sam iskoristio njen trk da ga se otarasim i da je presretnem dok prelazi preko puta, a da me ne čuje zbog njega. Ne bih je propustio, ako ništa drugo, zbog njega, jer bi to bilo kao kec na desetku, ali jbg. Biće valjda ove sezone neka prilika. ;)
Biće još dosta prilika, Bože zdravlja. Interesantno je kako je izašla na čistinu i otišla niz ono raskršće. Kod nas uglavnom beže kroz najgužći krš, mada ako je psi dobro zamore postaje manje oprezna.
Nidžo sada im je 4,5 mjeseca. Nastojim da ih pustim svaki dan da se malo istrče, bar u dvorištu, tako da ne gube onaj minimum kondicije. Zadovoljan sam njihovim dosadašnjim razvojem i nadam se da će ove sezone naučiti gradivo iz osnovne škole.
Duško, pokušaću da napravim što reprezentativniju sliku, gdje se sve vidi. Ne mogu reći da mi nije stalo da mi psi budu idealno obojeni, ali ovaj put kod izbora šteneta se jednostavno tako poklopilo, mada ima još dosta vremena do potpunog razvoja. Najviše me je kod ove kerušice privuklo to što mnogo liči na majku i likom i karakterom, tako da smatram da imam neku garanciju u radni kvalitet, a to mi je mnogo bitnije. Više volim prosječno lijepog a jakog u radu, nego manekena koji slabo radi.
Ova malecka je toliko hiperaktivna da ne znam ni sam kako sam uspeo da je fotografišem. Sada je u periodu kada je iskreno, najružnija, jer je u jeku formiranja. Izgled će da se promeni još jedno 5 puta od ovog, dok izraste u zrelu kuju. Za sada mi je bitno da je anatomski zdrava, da je tvrda kuja, dobrih stavova i uglova, počela je lepo da se ''čisti'', šaplje i došaplje je odlično. Imala je dosta sunca za razvitak i to je pogodovalo. Na nekom tragiću, ko zna od čega, možda i pacov ili jež, neka mačka... pustila je i glas. Majka joj je bila vrhunska zečarka, a karakterno je sva na nju, a kako raste sve više i liči na nju.
Ako bude radna na majku, uz eksterijer kakav se od nje očekuje, biće sam vrh. I ako sve bude tako počni joj izmišljati mane, da odbiješ lopove i navalentne švercere;)
Zaista, zaista lijepa kerušica!
U nedelju je imao prvi samostalan susret sa krdom divljih svinja, nisam nosio pušku, izašao sam čisto da se prošetam sa par drugara. Nađosmo trag, puštam ga i on lepo kreće, javlja se nekoliko puta, vidim ga kako prelazi preko reke i ulazi sa druge strane brda među stene. Zalajao je par puta i čujem cviljenje, jauk i ono klasično groktanje krmače. Vraća se kod mene, opet radi trag ali ne sme da priđe do mesta gde su bile svinje. Ako se nastrvi i osmeli sa mnom u blizini, verujem da će lepo da radi i ovu divljač.
Leo zaista moćno izgleda na ovoj slici. Iako obojenost psa tek na kraju posmatram, stvarno plijeni tom osobinom, kao i stavom, građom, proporcijama...
Što se tiče rada na svinju sa Leom, samo bih ti rekao da budeš mnogo oprezan, jer taj način lova može biti itekako opasan za psa. Možda bi bilo najbolje da ga nekoliko puta izvedeš u gater i da vidiš kako bi on reagovao, pa tek zatim, ako sve bude kako treba da ga počneš forsirati. Ali u tom slučaju vjerovatno možeš zaboraviti na ostale lovove, tj. na lisicu i zeca.
Recimo svoje pse ne forsiram uopšte na DS, jer u našem lovištu se lovi manji broj dana u sezoni, a prošle godine se zbog male brojnosti uopšte nije lovila DS, a nisam u mogućnosti da često gostujem u susjednim lovištima, tako da sam odustao od toga iako je u zadnje vrijeme ''u modi'' imati dobrog svinjara i uz pomoć njega uloviti što krupnije (a u rjeđim slučajevima što trofejnije) krme. Zato najradije prihvatam lov lisice i zeca sa goničima, posebno lisice jer je lov na ovu grabljivicu već otvoren, a traje do kraja januara. Trenutno mi je keruša u ciklusu parenja, tako da samo čekam da to prođe, pa da krenem u lovove...
Zahvaljujem se na lepim rečima u Leovo ime. Dosta se raskrupnjao jer ga u poslednje vreme dosta forsiram po teškom terenu. Što se tiče obojenosti, svako ko ga je video to je pomenuo, glupo je komentarisati svog psa, ali zaista je lepo obojen i odlakan.
Voleo bih da krene na DS, bar da odradi trag po suvom i da ih podigne i goni. Pošto DS i nije toliko lovljena kod nas, a i nema je mnogo, tek po nešto u prolazu, ipak mislim da ne moram da se opraštam od ostalih lovova, pogotovo od lova na lisicu jer mu to već postaje specijalnost. Danas prepodne je gonio jednu, ali teško. Prvo jer sam ga pustio u 9h na teren, a drugo što nije bilo kapi vlage, a on je još uvek u osnovnoj školi.
Vidim da ima želju da ide na DS, samo što mi ne skine pantalone kada povuče povodac na tragu. Ne znam ni ja kako je najbolje... Videćemo, možda i ne bude hteo sam da ih radi, onda neću više ni da ga forsiram...
Ne treba se odreći ni jednog načina lova, samo sa DS treba biti na oprezu. Sve može izgledati kao dječija igra kada se radi o krdu, gdje je krmača i njena nazimad, ali već prvi susret sa veprom može biti koban. Zato predlažem gater, kako bi se pored ostalog ispitalo da li pas ima tzv. ''distancu'', jer najprije stradaju oni koji prilaze preblizu. A šteta bi bilo kockati se sa ovakvim psom u koga i sam znaš koliko si uložio i koji je sve bliži onome što većina lovaca priželjkuje - spoj rada i ljepote.
sg-bog26 kaže:
Ne treba se odreći ni jednog načina lova, samo sa DS treba biti na oprezu. Sve može izgledati kao dječija igra kada se radi o krdu, gdje je krmača i njena nazimad, ali već prvi susret sa veprom može biti koban. Zato predlažem gater, kako bi se pored ostalog ispitalo da li pas ima tzv. ''distancu'', jer najprije stradaju oni koji prilaze preblizu. A šteta bi bilo kockati se sa ovakvim psom u koga i sam znaš koliko si uložio i koji je sve bliži onome što većina lovaca priželjkuje - spoj rada i ljepote.
Imam gater u blizini, svinja nije tako agresivna, pa ću videti da li će uopšte i da drži u mestu, možda neće, ko zna. Problem je tada bio i što ga je drug pustio na trag i išao za njim i pri prvom kontaktu, on je odustao i vratio se kod mene, što znači da mu treba moja podrška. Nije previše agresivan na divljač, miran je i staložen dosta, pa mislim da neće biti brzoplet i skakati na leđa svinjama u gateru ili planini. Vreme će pokazati šta mu je u krvi.
Zaboravih da se zahvalim na savetima!
nidzamotocross kaže:
U nedelju je imao prvi samostalan susret sa krdom divljih svinja, nisam nosio pušku, izašao sam čisto da se prošetam sa par drugara. Nađosmo trag, puštam ga i on lepo kreće, javlja se nekoliko puta, vidim ga kako prelazi preko reke i ulazi sa druge strane brda među stene. Zalajao je par puta i čujem cviljenje, jauk i ono klasično groktanje krmače. Vraća se kod mene, opet radi trag ali ne sme da priđe do mesta gde su bile svinje. Ako se nastrvi i osmeli sa mnom u blizini, verujem da će lepo da radi i ovu divljač.
Dobar Leo!
Moje mišljenje je da bi bilo poželjno pustiti mladog psa u gater sa malo oštrijim veprom, ali da se pusti i iskusan pas koji je uporan, a da zna držati odstojanje. Iskusniji pas bi povukao mlađeg, mladi bi možda na početku i dobio malo, ali ako u njemu ima dovoljno "svinjarske" krvi, vratio bi se ponovo na lajanje i shvatio zašto je on dobio, a iskusniji nije. A onda u lovu, kada padne prvi odstrijel, mladi pas sklapa kompletnu sliku i shvata šta se od njega traži. U svakom slučaju, slažem se da ga nikako ne treba forsirati ako nema dovoljno afiniteta, jer to često više šteti nego što koristi.
Ima želju, pa zbog toga, baš kažem kolegi Zdenku, da ću da ispoštujem taj nagon što ima. Baba po majci mu je bila izuzetna svinjarka, ali je nažalost nastradala od vukova. U gateru je bio i vepar pa je pobegao. Tako da je ostala krmača koja nije tako agresivna. Videćemo, kao što rekoh možda ne bude išlo, onda ga neću ni forsirati, jer silom ništa neću postići. Šta mu je Bogom dano, tako će i biti.
Predator kaže:
Dobar Leo!
Moje mišljenje je da bi bilo poželjno pustiti mladog psa u gater sa malo oštrijim veprom, ali da se pusti i iskusan pas koji je uporan, a da zna držati odstojanje. Iskusniji pas bi povukao mlađeg, mladi bi možda na početku i dobio malo, ali ako u njemu ima dovoljno "svinjarske" krvi, vratio bi se ponovo na lajanje i shvatio zašto je on dobio, a iskusniji nije. A onda u lovu, kada padne prvi odstrijel, mladi pas sklapa kompletnu sliku i shvata šta se od njega traži. U svakom slučaju, slažem se da ga nikako ne treba forsirati ako nema dovoljno afiniteta, jer to često više šteti nego što koristi.
Bravo!
Nidžo, svaka čast za kerove, samo nastavi tako, biće oni odlični, većina goniča što sam ja imao priliku da lovim sa njima su džukele, ovi tvoji su za njih dr.mr itd...
elita.
Samo napred!
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?