Sa kojom municijom (sačmom) u lov?
|
ProfiHunter |
Objavljen 08.11.2017. 18:28
|

Član

Upisa: 92
Pristupio: 19.09.2016. 21:21
|
Ako vam krusik prlja cev lepo uzmete belom i milina,extra metak i uopste ne prlja cev,a kvalitet prevazilazi uveliko cenu kostanja.
Lako je stici do vrha,mnogo je teze tu i ostati
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 08.11.2017. 19:30
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
ајде бре жиле, не се узбуђавај око тих промашаја. ево ми ловимо већ три недеље, ја омакох једног одма на отварању, први сам оборио ове сезоне у друштву, али сам се зато сад у недељу напромашивао зицера ко нико свој. да ли пуцао овај или онај метак, није толико пресудно. има утицаја, али није пресудно.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 08.11.2017. 19:58
|

Lovčina

Upisa: 3217
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Mi takodje u nedelju otvorili lov na fazana. Desna cev tj 1/2 coka Krusik Specijal BK 3.0mm i leva cev tj 1/1 coka Krusik Specijal 3.5mm. Pevac police na 15-ak mozda 20m pucam prvi(desna cev) perje na sve strane pevac se malo zanese ali nastavlja sa spustenom nogom, pucam drugi i promasujem... Posto imam akcionu kamericu jasno se vidi pogodak prvim patronom a zasto pevac nastavlja da leti nije mi ni danas jasno...
 Lov je za mene život =))) 
|
|
|
|
Milan98 |
Objavljen 08.11.2017. 23:18
|

Mlađi član

Upisa: 48
Pristupio: 17.01.2017. 14:27
|
Ja sam koristio krusik specijal 3mm i belom isto 3mm i isto sa.korpicom,prezadovoljan,belom je zavrasavao prvi posao,retko.kada sam pucao krusik,jedino kada promasim belomom,padali su kao svece
Dimitrijević
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 09.11.2017. 21:59
|

Lovčina

|
Cvele kaže:
Mi takodje u nedelju otvorili lov na fazana. Desna cev tj 1/2 coka Krusik Specijal BK 3.0mm i leva cev tj 1/1 coka Krusik Specijal 3.5mm. Pevac police na 15-ak mozda 20m pucam prvi(desna cev) perje na sve strane pevac se malo zanese ali nastavlja sa spustenom nogom, pucam drugi i promasujem... Posto imam akcionu kamericu jasno se vidi pogodak prvim patronom a zasto pevac nastavlja da leti nije mi ni danas jasno...
зато што га ниси погодио како треба. подбацио си.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
|
|
|
|
Zhile |
Objavljen 13.11.2017. 08:49
|

Mlađi član

Upisa: 19
Pristupio: 25.10.2017. 17:17
|
Pao prvi odstrel, fazan 
Trudio sam se da bolje nisanim nisam pucao brzopleto, a i promenio sam municiju, uzeo b&p mb trikolor 3mm u prvu i b&p mb long range 3.5mm u drugu. E sad da li je zbog gadjanja ili do municije ne znam, mozda i jedno i drugo. Podigo sam i 3 zeca al nije se lovio, dva su bila mala, a jedan bas krupan, video sam i lisicu isto krupnu. |
|
|
|
Tomash |
Objavljen 13.11.2017. 09:46
|

Veteran

Upisa: 740
Pristupio: 04.02.2012. 17:44
|
Čestitke!
Taj prvi se pamti celi život, čuvaj to sećanje...Nadam se da su ti upriličili i lovačko krštenje za pamćenje kako i dolikuje 
Taj tricolor je nešto najbolje što postoji za prvu cevku, a long range za drugu, isto.... ne zna se šta je bolje...
Jedino je mana tom tricoloru cena od 70din, ali nema greške sa njim, malo ti pogrešiš, pa on ispravi, ali ako malo više pogrešiš, ništa te ne popravlja.
Jedino ta cena patrona je problem kada puno pucaš...
Trebao si i tu liju slikati trikolorom, zamisli za krštenje liju....neki lovci nikada liju nisu ulovili za života |
|
|
|
lovac junior |
Objavljen 13.11.2017. 10:04
|

Veteran

Upisa: 538
Pristupio: 27.07.2012. 10:56
|
Svaka cast druze! Dobro je da te krenulo... ja sam ovde govorio da je lambro los,ali juce pucaj lambro fiber za 16cal 3,5mm i mogu da se pohvalim rezultatom od 3 patrona 3 fazana nisam imao promasaj,sem 1 zeca
|
|
|
|
Zhile |
Objavljen 13.11.2017. 10:59
|

Mlađi član

Upisa: 19
Pristupio: 25.10.2017. 17:17
|
Hvala puno!
Lija je bila bas daleko, prolazio sam pored jednog sumarka i video je kako na kraju istrcava iz njega pretrcava jednu njivu i ulazi u drugi sumarak, kako je usla u taj sumarak zec je istog trenutka istrcao iz njega, posle sam video i liju kako izlazi. Zec je lego u obliznju travu pa smo isli da ga podignemo, na nase iznenadjenje digla su se dva zeca ;) Kako je zec na zabrani bio u nedelju samo smo ga pozdravili 
Sto se tice lambro municije, citam na forumu da je generalno dobra, jedino se zale na taj mezzo metak koji ja imam. Kupio dve kutije i sad ne bih da rizikujem kad me krenulo sa B&P  |
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 13.11.2017. 11:00
|

Lovčina

Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
Mlade kolege ,da bi se ocenio kvalitet nekog sacmenog patrona treba gomilu istog proterati kroz cevku.Danas je na trzistu malo lose municije i samo nijanse odlucuju.Ja zadnje dve sezone pucam Beloma,osmicu i desetku.Imam odlican ucinak(zasta je dobrim delom zasluzan i pas),ali je to jos uvek rano za neku ozbiljniju analizu.Prepelicu pored Beloma lovim sa Lambro disperzante i takodje sam vrlo zadovoljan ucinkom.
Bitno je da nema zastoja,neopaljenih patrona i slicnih sranya,a koja vise ili manje prlja cev nije mi od znacaja.Izaberite municiju koja je uvek dostupna i po ceni prihvatljiva i ne sharajte mnogo.Prve dve sezone mogao sam pucati sa kojom bilo,sa svakom sam podjednako dobro promasivao Kad sam malo uhvatio ruku,sve manje je lose municije.
Dobar pogled omladinci
 dok pametni popustaju,budale zavladase
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 13.11.2017. 17:52
|

Lovčina

|
ти мрво генерално јеси у праву, али ајде сад објасни како ја са тим мецом немам готово никакве резултате, док са беломом нпр уопште није лоше. колега који пуца мецо из монте карла има проблема са крушиком. можда ти једноставно метак не легне, можда га пушка (чокови) не воли. нешто ипак има.
|
|
|
|
Djurovic Djordje |
Objavljen 13.11.2017. 19:46
|

Stari član

Upisa: 206
Pristupio: 07.02.2011. 01:20
|
Sto se ne opaljenih patrona tice ima razlike i koja puska je u pitanju, krusik kartonac sam bez problema ispaljivao svaki iz moje Brno 501.2 special jer ima ostre igle, a calu svaki drugi nije hteo da opali iz zastavine bokerice koja ima iglu debelu kao prst... Sve je stvar navike sto se municije tice, tj kako ko navikne i meni mezzo ne ogovara nikako, lambro uopsteno mi nije odgovatao samo trap mi je bio ok.
Svi smo mi ljudi, ali retko ko je čovek.
|
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 13.11.2017. 21:59
|

Lovčina

Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
ssekir75 kaže:
ти мрво генерално јеси у праву, али ајде сад објасни како ја са тим мецом немам готово никакве резултате, док са беломом нпр уопште није лоше. колега који пуца мецо из монте карла има проблема са крушиком. можда ти једноставно метак не легне, можда га пушка (чокови) не воли. нешто ипак има.
Naravno da postoje i takve situacije i metak nam ne legne bez obzira na ucestalo koristenje,ali sve vise kolega kudi odredjeni metak nakon samo nekoliko losih hitaca,a los je los i sa krusikom i sa RC-om.
 dok pametni popustaju,budale zavladase
|
|
|
|
kimi |
Objavljen 14.11.2017. 17:33
|

Veteran

Upisa: 755
Pristupio: 14.08.2011. 10:46
|
Ima dosta i falš municije za koju mnogi i ne znaju da je iz malih kućnih radionica pa onda ospu paljbu po originalu koji ima drugačije performanse i ako ne ništa drugo bar je ujednačen što se tiče brzine, pritisaka, posipa...
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita
|
|
|
|
Tomash |
Objavljen 14.11.2017. 23:42
|

Veteran

Upisa: 740
Pristupio: 04.02.2012. 17:44
|
Zato postoji BP od stranih proizvođača, sa Gordon čaurama koje ne mogu da kopiraju, a regularan patron je skuplji od domaćeg za nekih 10 dinara (što u dobrom lovu znači 10 ispucanih patrona, ili ti 100 dinara razlike=cena jedna kafe...).
Patroni Domaćih proizvođača se takođe pune i po manjim radnjama, a ja znam za jedan primer u Srbiji gde domaći proizvođač radi kompenzaciju sa radnjom, pa tako on njima daje sačmu, a oni njemu kutije sa blanko patronima, sve odštampano i spremno za punjenje i prodaje se pod tim brendom, iako veze nema sa tim patronom tog proizvođača.
U ovom slučaju je proizvod jako uspešan, i lovci su prezadovoljni njime, navikli su na njega, kunu se u njega......ali to je ipak specifičan slučaj, koliko li je takvih koji slične stvari rade i kvare sliku brenda, a koliko je tek lopova/plagijatora?
Sve komponente su iste i kod originala i plagijata, jer ih ne proizvode sami već uvoze (sem sačme naravno), a štampa bilo patrona, bilo kutije je najmanji problem, pa kada plagijat nema ujednačene patrole, ili nekome razgletuje cevke ili pu,pu...eksplodira nešto...?
Malo je zvaničnih radnji i distributera, U glavnom su skoncetrisani na veće centre, a manji gradovi...Ko zna šta se tu prodaje, bilo pod stranim ili domaćim brendom. Ovo je problem koji postoji jako dugo, i to svi već znaju i nije nikakva tajna.
Taj lambro, vrlo moguće da nije lambro kada toliko garavi cevku, možda i jeste, a možda je u njemu barut Zlatiborac... |
|
|
|
lovac junior |
Objavljen 15.11.2017. 08:21
|

Veteran

|
Mozda je prerano da se ja upustam u diskusiju, jer mi je ovo prva lovna sezona sa puskom. Ali ispucao sam do sada podosta municije i sarao i probao svasta. Da kazem ovde moja iskustva sa do.sadasnjim patronima koje sam pucao. Imam 16 cal kao sto sam napomenuo, pa malo imam problem sa nabavkom municije, ali ne zalim se.
Pucao sam prvo tornado vusir m-90 u obe.cevke razlika samo u gramazi, na vecim daljinama jako uspesan, ali na kracim distancama za mene veoma los jer se korpa otvara daleko. Oda kupim krusik bk specijal za desnu cev, koji nije tako los, malo je sporiji metak jer sam morao dosta da preticem sa njim i cevi posle toga ne mogu da ocistim... onda samo koristio seler belot Vega u levu cev, taj metak je veoma dobar, mozda je malo sporiji, ali ima iznenadjujuce veliki domet(preprole nedelje pao zec na 70koraka,malo je odneo,ali ipak pao), a nije los ni na kracim distancama, a i cena mu je okej (55din). I sad sam kupio ovaj lambro, ali nisam uzeo taj mezzo. Ovaj sto sam ja uzeo prosle nedelje mi dao ucinak od 3/3 3 fazana 3 patrona, stim sto su 2 ostala na mestu, koja sam pucao sa kratke razdaljine, a 1. Koji je bio na nekih 50ak m je bio ranjen i otisao nogama malo.
|
|
|
|
lovac junior |
Objavljen 15.11.2017. 08:32
|

Veteran

|
Slika kutije
|
|
|
|
Dakisa |
Objavljen 15.11.2017. 08:38
|

Član

Upisa: 110
Pristupio: 25.10.2012. 06:35
|
mislim da do promasaja naj vise dolazi iz glave,ako nisi smiren,ako se puca prebrzo i previse blizu i sl... i na pocetku sezone ima puno prilika,tada naj vise masim. odstrelim svake nedelje,ali opet i promasim iz marke po dva-tri. a i tesko je da se prebacis sa prepelica i jako brzog metka(pucao sam vusir 1,7mm) i brzog pucanja,na fazana i sporiji metak. sada koristim RC 32 grama,i sasvim sam zadovoljan,ali opet znam kako sezona odmice i kako imam manje prilika za pucanje,postaje manje bitno sa kojim metkom pucam,uglavnom pogadjam...
lov je nacin zivota...
|
|
|
|
Djurovic Djordje |
Objavljen 15.11.2017. 13:09
|

Stari član

Upisa: 206
Pristupio: 07.02.2011. 01:20
|
lovac junior kaže:
Mozda je prerano da se ja upustam u diskusiju, jer mi je ovo prva lovna sezona sa puskom. Ali ispucao sam do sada podosta municije i sarao i probao svasta. Da kazem ovde moja iskustva sa do.sadasnjim patronima koje sam pucao. Imam 16 cal kao sto sam napomenuo, pa malo imam problem sa nabavkom municije, ali ne zalim se.
Pucao sam prvo tornado vusir m-90 u obe.cevke razlika samo u gramazi, na vecim daljinama jako uspesan, ali na kracim distancama za mene veoma los jer se korpa otvara daleko. Oda kupim krusik bk specijal za desnu cev, koji nije tako los, malo je sporiji metak jer sam morao dosta da preticem sa njim i cevi posle toga ne mogu da ocistim... onda samo koristio seler belot Vega u levu cev, taj metak je veoma dobar, mozda je malo sporiji, ali ima iznenadjujuce veliki domet(preprole nedelje pao zec na 70koraka,malo je odneo,ali ipak pao), a nije los ni na kracim distancama, a i cena mu je okej (55din). I sad sam kupio ovaj lambro, ali nisam uzeo taj mezzo. Ovaj sto sam ja uzeo prosle nedelje mi dao ucinak od 3/3 3 fazana 3 patrona, stim sto su 2 ostala na mestu, koja sam pucao sa kratke razdaljine, a 1. Koji je bio na nekih 50ak m je bio ranjen i otisao nogama malo.
Koliko vidim ti pucas na prevelikim daljinama i to je jedan od velikih problema, tog zeca si na 70 koraka uspeo da nadjes i verovatno ga pogodio gde treba ali koliko ce jos zeceva otici ranjeno i uginuti negde ako budes pucao na tolikim daljinama. Sto se dometa sacme tice moras znati da sacma 3,5 mm ima domet od 350 metara, sto je krupnija to je domet veci, ali nema energiju i previse se siri snop. Na primer sacma 3,5 mm pun cok na 50m pogodi samo 10 zrna siluetu zeca, a u patronu ima oko 135-34gr punjenje. Moj savet ti je da zeca, fazana, i td. pustis ako je dalje od 40-50m jer je bolje da ode nego da ranjen ugine negde.
Svi smo mi ljudi, ali retko ko je čovek.
|
|
|
|
Macvanski lovac |
Objavljen 15.11.2017. 16:39
|

Stari član

Upisa: 375
Pristupio: 10.02.2013. 14:04
|
12 godina lovim sa puskom (i jos 11-12 sam isao sa starijim lovcima ) od pocetka koristim Krusik,bila je tu poneka kutija B&P,Vusir,Rio...ali sam uvideo da nema nikakve potrebe za "boljom" (skupljom)municijom.Svake godine imam najvise odstrela u grupi,a verujem da sam i u sekciji pri vrhu,ovo nije hvaljenje,niti takmicenje ili bilo sta slicno,nego cinjenice....jedini problemi koje sam imao su neopaljenje,ali se ispostavilo da to nije ni bilo do metka,vec do puske....tako da nemojte bacati pare vec se uvezbajte sa jednom vrstom municije
Rodjen da budem lovac
|
|
|