Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Breton

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Breton
Baki58
 Ne kolega niste pogresili uopste u prepostavci, samo da vam kazem da je nosio mrtvog fazana i jerebicu i tako moze da nosi dugo da je ne povredi zubima. stvarno ne razumem svi mi kazu lep ker i bas je zivahan voli mlogo da se igra. a kada je u lovu ide samo za zenkama. Stvarno neznam staje problem, ja sam do sada imao NKD. a 0ve godine resio da uzmem bretona nekako mi je lepsi neznam stvar ukusa, mozda sam i pogresijo ali staje tuje. pozdrav kolega Daki
Branislav

DakiNS

Baki58 kaže:
Ne kolega niste pogresili uopste u prepostavci, samo da vam kazem da je nosio mrtvog fazana i jerebicu i tako moze da nosi dugo da je ne povredi zubima. stvarno ne razumem svi mi kazu lep ker i bas je zivahan voli mlogo da se igra. a kada je u lovu ide samo za zenkama. Stvarno neznam staje problem, ja sam do sada imao NKD. a 0ve godine resio da uzmem bretona nekako mi je lepsi neznam stvar ukusa, mozda sam i pogresijo ali staje tuje. pozdrav kolega Daki

Kolega moram zbog tvoje nepreciznosti da nastavim sa pretpostavkama, mislim da tvoj sinovac nije lovac, sledeće tako mlad pas pun energije da bi se izveo treba da pretrči nekoliko kilometara,tek tada zbog temperamenta kada kako se kaže istera kera počinje da istražuje . Po meni on još nije lovno probuđen i mi kolega kada smo bili dvadesetak godina nismo mogli da potrošimo višak energije, još ako nas nije imao ko učiti ili usmeravati i to redovno onda propadosmo. Kažeš da ti je pas jako temperamentan, ko nije držao bretona ili terijera nemože da shvati.I drugih rasa ima vrlo temperamentnih jedinki ali po meni ili barem po mojim bretonima oni su jedinstveni zato ih i držim. Ja bih uradio ovako da se sme. Prvo bih nabavio nešto pernato pa stavio u adekvatan pokretni kavez, zatim bih istrčao dobro psa da se izduva pa ga na povocu doveo (ali ne u dvorištu) blizu kaveza pa kada pernato počne da leprša po kavezu malo koji pas izdrži da ne krene instinktivno napred.Tada ga prihvatiš rukama za prsa i bodriš ga dok se ne počne otimati u želji da malo gricne pernato ,zatim ga odmah udaljiš i nastavak šetnje ali po mogućnosti gde može da oseti miris pernatoga.Mislim da će početi da njuhom traži ono pernato lepršavo i izazovno za sva njegova čula. Uredi tako jedno dva tri puta za desetak dan i smatram da će dobiti volju. To jest da će se početi buditi. Nastavak priče bio bi predugačak pa da ne smaramo ostale kolege. Da rezimiramo .Redovnije i duže istrčavanje ne šetnje na povocu, po mogućnosti negde u prirodi gde je bogato mirisima i samo u jednom trenutku će uslediti marka.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Baki58
 Hvalavam kolega na dobrim savetima. ja idem dole za 2 nedelje ponovo, pa cu uraditi sve ovo svakog dana.hvala jos jednom pa cu se javiti stasam uradio. pozdrav
Branislav

DakiNS

Baki58 kaže:
Hvalavam kolega na dobrim savetima. ja idem dole za 2 nedelje ponovo, pa cu uraditi sve ovo svakog dana.hvala jos jednom pa cu se javiti stasam uradio. pozdrav

Kolega nereče nam da li su mi pretpostavke bile tačne

Baki58
  DA DA tosam vec rekao da su prepostavke tacne
Branislav

lakistrike95
 Ja sam se veoma razocarao u bretona, verovatno zbog toga sto sam imao jednog koji me je veoma razocarao, tesko da cu se opet usuditi da nabavim jednog, prica ide ovako, jednog dana drugar mi kaze da ima male bretone, od extra radnog oca i majke, i da hoce da mi pokloni jedno stene, ja naravno presrecan, pristanem na to, uzmem stene, sa mesec dana, iako je bilo previse rano za odvajanje od majke, ali moralo je tako, odmah na pocetku sam poceo da mu dajem vitamine, i svakakva cudesa, i veoma sam ga zavoleo, posto je to moje prvo 'lovacko' kuce. Polako je on rastao, dok nisam krenuo da ga izvodim, naucio ga ja i neke osnovne komande, nazad, sedi, lezi, u kucu i sl. I to je sve bilo super, sa 6 meseci je on stao u marku, markirao fazanku, ja presrecan, vec vidim extra lovnog psa u njemu, i tako ga ja izvodio, prvo sam, a kasnije i sa drugim psima, i on je bas obecavao, iz dana u dan sve bolji i napredniji, razvio se skroz i postao pravi lovni pas, sa godinu dana i tri meseca zakovao je marku na fazana citavih 3 minuta. Kasnije sam ga ja izvodio i tu krece problem, on krece da odbija poslusnost, kada ga zovem on ne reaguje, pogleda me, kao da se nasmeje i ode svojim putem, sto ce ga kasnije kostati veoma, elem, ja zovem on nista, ja odmah kazna, uhvatim ga i zatvorim, da shvati da je pogresio i da sam ja alfa (vodja copora) a ne on. Dosao je i lov na fazana, ja ga izveo (to je bilo prosle godine), jos nismo ni krenuli on se uhvatio sa drugim kerovima, mene ne registruje, ali i dodje nekako, i nista ja, nastavim da ga izvodim on i dalje radi super, ali mene ne slusa, e dodje sada ovaj lov, ja ga povedem prvu nedelju, on krene da radi i istera 2 fazana, ali totalno nezainteresovan za rad, mene ne slusa, uopste, bez obzira na kazne i ostalo, on ide svojim putem, krenem opet sa lekcijama, ma nista, dok pre dve nedelje nisam ga poveo u lov, i pustio sam ga, on kao po obicaju juri za drugim kerovima mene ne slusa, ja vise ne znam sta da radim, odvaja se od mene, ne vredi ga zvati, dok u jendom trenutnku nije nestao u jednoj sumi, ja zovem, zovem, dobrih sat vremena sa ga zvao, ali njega nema, nastavljamo lov tu gde se izgubio i ja i dalje zovem, ma nista. Kraj lova ja kuci bez psa, nadam se ja da se on vratio kuci, ali ja kuci dodjem, njega nema, racunam vratice se do mraka, ali ne, prodje tako 3-4 dana njega nema, vec gubim nadu, dodje i druga nedelja lova njega nema, i vec sam skroz izgubio nadu da ce doci, vec dve nedelje ga nema, a trazio sam ga 5 dana uzastopno i njega nije bilo, i eto izgubio sam psa, sada sam veoma razocaran, u bretona, ne kazem da nisu dobri oni, ali mene je pogodio jedan sa kojim nemam pojma sta se desilo, da odjednom tako prebaci i da me vise ne slusa, a ni u jednom trenutku nije bio zapostavljen, ziveo je kao gospodin kod mene, ali sta cu...Moram da idem dalje, i sada vec ne mogu da izdrzim bez psa, pokusao bih opet sa bretonom, ali strah me da se ne desi opet ista stvar, ne znam sta da radim, inace taj pas ima 3 godine.... Eto to je moja prica, malo poduza ali koga zanima procitace Confused

fotolovac
 img207.imageshack.us/img207/8208/p1270029cm.jpg

DakiNS
 Kolega Laki, mislim da si u stvari ti krivac, jer obuku nisi uradio kako treba,to jest u kasnijoj fazi si pravio greške kojih verovatno nisi svestan.Meni je interesantno kada se lovci žale da su izgubili psa,pri tome mislim na ptičara (isključujem goniče).Kada mlado kuče izvodim u šetnju na početku ono samo se teško odvaja od mene,kada počne da ga interesuje okolina njegovi izleti su sve duži i duži,posle prvog poziva ako se ne odazove (biran teren) ja se sakrijem tako da me ne vidi, a trudim se da me ne može nanjušiti. Da vidite samo tu uplašenu reakciju, unezvereno trčanja tamo vamo dok mu ne padne napamet da pokuša da me po tragu pronađe ili dok ga ne pozovem, to radim na terenu koji mu je nepoznat a uvek napravim koji krug da se ne bi vratio po tragu kući sam jer bi to bila po meni velika greška.Kada posle poziva dođe prvo ga malo ukorim a potom pomilujem.Nikada mi se pas nije izgubio,a to mu se toliko kao mladom psu ureže u pamćenje,da ubuduće samo gleda da mu budem na oku. Sledeći potez je da kada pas hoće da izlazi iz dvorišta, da ga mirisi ne bi povukli(kuje) namerno ostavim vrata otvorena a u dogovoru sa dvojicom kolega koji je svaki na drugoj strani ulice, pas kada izađe i krene prema njima oni ga jako plaše i teraju prema kući, ja tada izađem i grdim ga.Sledeći puta ponovo ostavim vrata otvorena i kada izađe ja ih zatvorim, i zviždim kao kada ga dozivam da ga nahranim. Normalno vrata su zatvorena a on pokušava da uđe, tada opet nastaje panika . Nagrdim ga i pustim u dvorište i odmah mu dam hranu.Taj način mi je uvek uspevao.Kod tebe je situacija drugačija, mlad si i nisi uočavao greške u obuci a posebno nisi odradio ispravno poziv ili apel jer da je on urađen kako treba problema ne bi bilo.Bretoni su izuzetno intiligentni psi (Sa ponekim izuzetkom) tako da lako uoče tvoje greške i slabosti i vešto ih iskoriste

lakistrike95
 DakiNS, stvarno ne znam u cemu sam pogresio, moguce da je tako, ali nisam mu dozvolio da se otrgne kontroli, uvek me je slusao, evo ove u kraju imam komsiju, koji ima bretona, kog uopste nije dresirao i slicno, a on je poslusan mnogo vise nego ovaj moj sto se izgubio, ja sam dresuru zapoceo bas od malena, i trudio se da ne napravim propust, jel mi mozes reci iz dosadasnje moje price koji sam propust napravio, vise puta mi se desi da ga pustim da se malo izjuri, i da hocu da se poigram sa njim, ali on ide svojim putem, nikakve kazne ne vrede, mnogo puta je to uradio, i jednog dana je isto tako otisao, i nije ga bilo 2 dana, sutra dan se vratio sa povredjenom nogom, pretpostavljam da ga je neko gadjao ili su ga udarila kola, i sledeci put kada sam ga pustio opet isto, moram sam da ga jurim da bi ga uhvatio, ja sam shvatio da sam vec negde napravio propust, i krenuo ispocetka sa komandom nazad, on krene da jurca ja nazad on nista, ja opet on dodje nekako, pohvalim ga za to i dam mu kolacic, i tako 7-8 dana uzastopno, i taman sam pomislio da sam uspeo da mu iskorenim to, medjutim on opet ide svojim putem, vec pocinjem da razmisljam o nabavci teletakta, jer drugacije sa njim ne moze, ali on se izgubio i nestao skroz, niko ga nije vidjao, a u lovistu ga nema, da je neko veliko loviste pa i da ga ne nadjem, ali svaki grm sam precesljao i njega nema, sada mi ne ostaje nista drugo nego da nabavim drugog psa, necu da zurim da ne bih napravio istu gresku kao i sa ovim bretonom..... Kada pogledam neko ima bretona i radi super, a ni minut truda nije ulozio u njega meni nesto nije jasno, kako to da taj breton radi super, cak ima i odlicnu poslusnost, pretrazivanje i sve, a ja ovoliko truda i napora i nista, kao da nisam nista sa njim radio, jos jedno mi nije jasno, kako to da je sa godinu dana i tri meseca drzao marku fazana 3 minuta, i kada je fazana poleteo on je malo potrcao za njim, ja izdao komandu nazad i on se vratio, ja sam ga pomilovao i nagradio za to sto je uradio, a posle toga nista, kao da i ne oseca divljac, uopste ga ne interesuje, istera fazana cisto kad naleti na njega.... DakiNS hvala sto mi pomazes da shvatim gde gresim ;)

DakiNS
 Laki nemogu sve da pretpostavim,ali po tvojoj priči pas je izuzetno temperamentan, mislim da su tvoje nevolje počele kada je prvi puta odlutao. To je posle izuzetno teško ispravljati . U starim knjigama o dresuri piše da je praćka zakon za neposlušnost ali sa njom rizikuješ kao i sa teletaktom zbog zakona o zaštiti životinja . Ja sam prije uvek koristio praćku ali samo kada je pas bio okrenut leđima da se ne desi da ga pogodim u oko iako sam sa praćkom odmalena izvanredno baratao,a i jeftinija je od tt,samo umesto kamenja možeš koristiti keste, žir,i slično što nema oštre ivice i veliku masu i oštre ivice i normalno podugačak kanap

alex
 Kolega Lakistriker95 procitao sam tvoje postove u vezi izgubljenog bretona.
Tuzni je kada lovac izgubi svog vernog pomagaca i druga.
Ali evo jedne price koje sam cuo od starijeg lovca sada vec veterna.
Covek je imao i Nkd,NOD i poentere ali kada je uzeo Bretona na tome je se zadrzao.
I Prica on meni kada je nabavo bretona malo zenkucu oranz belu sa tri meseca i polako se ona navikava na njega i onj je izvodi markira ona sve radi i dodje lov prvi izlazak ona radi markira i aportira fazana i tako on meni prica tece lov sve kako treba i tek nesta mi bretonka on kaze dozivam je nema je trazimo je nas troje ma nema je nigde i sta ce mo dodje kraj lova mi se spakujemo i odemo i osta to tako.
I dolazi sledeca nedelja za lov krecemo mi i ja dolazim prvi kolima gde se sastajemo kad pogledam moja kerusa lezi gde sam ostavi kola ja brze bolje parkiram izletim napolje ona kada ga vide poce da laje i od tog dana pa do danas drzi samo bretone i evo sada ima bretonku u boksu sa kojom je lovi prose nedelje i ulovio je dva fazana.
Kolega ne znam sto je se to tebi desilo sa tvojim bretonom ali ja bretone veoma cenim i postujem kao pse i sigurno je to sledece sto cu da uzmem za mene i nista drugo
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda

DakiNS
 za Miloša Ivanjica. Ovo je tvoja kujica kada je bila kuče

DakiNS
 I da ne zaboravim .Ja nikada nisam psa puštao da se istrči bez cilja, tj da ga pustim samog, nego uvek sam sa njim išao u šetnju i šetnju koristio kao deo obuke ili samo vežbanje već naučenog.Sada kada sam malo razmislio , ipak je tu bila najveća greška t.j. puštao si ga samoga da se istrči a breton kao breton odmah to shvatio kao dozvolu za lutanje.

lakistrike95
 Niste me bas dobro razumeli, pustim ja njega vec od kuce, ali ne da on sam luta i da ide, vec da se ja sa njim igram i sl. ali on odmah odluta, samo ode za drugim kucicima, iako ja zovem on ne reaguje, a isao sam 5 dana i trazio ga nije ga bilo, mislim da ga je neko uhvatio, ili je upao u neki bunar, ovde na ovoj teritoriji ih ima bas puno, a mozda 2 puta je pusten onako, i to ne samo da ide da se istrci, vec da ga pustim da ja malo sa njim se igram, opet ne da ide sam, znaci nikada ga nisam samo pustio i otisao u kucu npr. Vec sam uvek bio prisutan tu, a za pracku se nisam setio, ali sada je kasno, iako je u zadnje vreme slabo radio i odbijao poslusnost, ipak mi ga je zao, proveo sam sa njim 3 godine, od 1 meseca sam sa njim, ipak mi je znacio iako nije bio poslusan, nekako mi je prirastao za srce, sta cu takav sam.

Milos88-Ivanjica

DakiNS kaže:
za Miloša Ivanjica. Ovo je tvoja kujica kada je bila kuče

Pa i sada je kuče Grin ,salim se naravno...

Hvala za sliku Daki..Pozdrav
LOV JE Passrbijaloviveli

DakiNS
 Žao mi je Laki znam kako je to izgubiti psa moj pas je za mene najbolji pa makar ne valjao ništa

lakistrike95
 Moramo dalje, ne moze se stati ovde, evo neke slike kako je on izgledao...
Kao mali, sa mesec dana...
www4.slikomat.com/11/1123/jno-Gari.jpg
Nakon izvodjenja...
www4.slikomat.com/11/1123/z6i-Slika0.jpg
I jedna sa treninga...
www4.slikomat.com/11/1123/zci-Slika0.jpg

DakiNS
 U februaru bi trebali ovako da izgledaju , mama se već malo proširila u leđima samo da sve prođe dobro eto nama u kući radostiPas

barem da jedan imalo liči na Mrvana bio bih presrećan

vladant

DakiNS kaže:
U februaru bi trebali ovako da izgledaju , mama se već malo proširila u leđima samo da sve prođe dobro eto nama u kući radostiPas

barem da jedan imalo liči na Mrvana bio bih presrećan

Daki posle tebe biram ja, vazi?
Sveta Srpska zemlja!

DakiNS
 Kada bude vreme znaćeš pa se lepo dogovoriš sa Arnotijem i dođete zajedno

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,461
Najnoviji član: Cikazuba

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

64,547,576 posete www.srbijalov.com