Sa kojom municijom (sačmom) u lov?
|
kimi |
Objavljen 15.11.2017. 17:49
|

Veteran

Upisa: 755
Pristupio: 14.08.2011. 10:46
|
Probao sam municiju raznih proizvođača, uglavnom Italijansku, RC, Mirage, Nobel sport, B&P itd.
Mišljenja sam da je lakše i isplativije kopirati strane brendove, lakše jer je manja verovatnoća da će te neko ganjati(uvoznik) i isplativija jer je skuplji metak. E zbog toga sam prešao na krušik koji kupujem isključivo u njihovoj radnji tj AGP Lovac.
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita
|
|
|
|
Macvanski lovac |
Objavljen 15.11.2017. 18:56
|

Stari član

Upisa: 375
Pristupio: 10.02.2013. 14:04
|
I jos nesto,strana municija je skuplja od domace,ali kad se tu doda uvoz,carina,marza...cena se,verovatno,ne razlikuje mnogo od domacih proizvodjaca...mozda neko zna maloprodajne cene,recimo,italijanskih proizvodjaca u Italiji,naravno,pa da uporedimo?
Rodjen da budem lovac
|
|
|
|
krilas |
Objavljen 15.11.2017. 19:07
|

Veteran

Upisa: 612
Pristupio: 02.11.2013. 17:40
|
https://www.dimar...&n=150 Evo jednog primera koga interesuju cene .
|
|
|
|
krilas |
Objavljen 15.11.2017. 19:21
|

Veteran

|
http://www.armeri...rezzo_asc, moze i ovaj
|
|
|
|
lovac junior |
Objavljen 15.11.2017. 22:57
|

Veteran

Upisa: 538
Pristupio: 27.07.2012. 10:56
|
Djurovic Djordje kaže:
lovac junior kaže:
Mozda je prerano da se ja upustam u diskusiju, jer mi je ovo prva lovna sezona sa puskom. Ali ispucao sam do sada podosta municije i sarao i probao svasta. Da kazem ovde moja iskustva sa do.sadasnjim patronima koje sam pucao. Imam 16 cal kao sto sam napomenuo, pa malo imam problem sa nabavkom municije, ali ne zalim se.
Pucao sam prvo tornado vusir m-90 u obe.cevke razlika samo u gramazi, na vecim daljinama jako uspesan, ali na kracim distancama za mene veoma los jer se korpa otvara daleko. Oda kupim krusik bk specijal za desnu cev, koji nije tako los, malo je sporiji metak jer sam morao dosta da preticem sa njim i cevi posle toga ne mogu da ocistim... onda samo koristio seler belot Vega u levu cev, taj metak je veoma dobar, mozda je malo sporiji, ali ima iznenadjujuce veliki domet(preprole nedelje pao zec na 70koraka,malo je odneo,ali ipak pao), a nije los ni na kracim distancama, a i cena mu je okej (55din). I sad sam kupio ovaj lambro, ali nisam uzeo taj mezzo. Ovaj sto sam ja uzeo prosle nedelje mi dao ucinak od 3/3 3 fazana 3 patrona, stim sto su 2 ostala na mestu, koja sam pucao sa kratke razdaljine, a 1. Koji je bio na nekih 50ak m je bio ranjen i otisao nogama malo.
Koliko vidim ti pucas na prevelikim daljinama i to je jedan od velikih problema, tog zeca si na 70 koraka uspeo da nadjes i verovatno ga pogodio gde treba ali koliko ce jos zeceva otici ranjeno i uginuti negde ako budes pucao na tolikim daljinama. Sto se dometa sacme tice moras znati da sacma 3,5 mm ima domet od 350 metara, sto je krupnija to je domet veci, ali nema energiju i previse se siri snop. Na primer sacma 3,5 mm pun cok na 50m pogodi samo 10 zrna siluetu zeca, a u patronu ima oko 135-34gr punjenje. Moj savet ti je da zeca, fazana, i td. pustis ako je dalje od 40-50m jer je bolje da ode nego da ranjen ugine negde.
Ustvari ja u 85% slucajeva pucam na kratkim distancama, iz marke, to je bio slucaj da pucam na tog zeca na vecoj razdaljini jer je bila cistina i ravno bas. Taj metak je sa korpom i zec je dobio i kroz usi i u zadnje noge i po kicmi i pao posle nekoliko metara koje je uspeo da iznese. U principu ne pucam na daleko,mozda je i ovom pogotku zeca doprineo i kalibar kojim pucam... ne znam
|
|
|
|
Djurovic Djordje |
Objavljen 15.11.2017. 23:03
|

Stari član

Upisa: 206
Pristupio: 07.02.2011. 01:20
|
Ili su ti mali koraci... Salim se naravno, malo sale nije na odmet...
Svi smo mi ljudi, ali retko ko je čovek.
|
|
|
|
Tomash |
Objavljen 16.11.2017. 08:51
|

Veteran

Upisa: 740
Pristupio: 04.02.2012. 17:44
|
Na 50m bi trebala da bude neka krajnja daljina, ali nije da je to baš tako lako odrediti.... onako odokativno...
Ukoliko ranjenog zeca pojure Engleski i/ili Nemački ptičari, ranjeni zec koji usporava nema šanse protiv njih.
Ukoliko za ranjenim zecom krene gonič, to je gotova stvar (samo treba ispratiti kliktanje gde se završava, i ići tamo da ne dođe do kidanja)
Mada zavisi i od granulacije sačme, dok sam pucao zeca 10-kom, prilikom ređenja, sačma je bila tik ispod kože(znači da je pao od šoka, a ne prostrela), a sa 8-com i 6-com su bili prostreli, dramlije su se nalazile u iznutricama. Tako ranjeni zec bi gotovo sigurno kasnije uginuo ukoliko ne bi dobio dovoljan broj dramlija za momentalnu šok-smrt.
Sa 10-kom na daljem pucanju bi zec verovatno preživeo sa nekoliko kuglica pod kožom, ili bi ispale same kada se zagnoji, ili bi srasle.
E sada....čime pucati zeca? Svako pravi svoj izbor... |
|
|
|
lovac junior |
Objavljen 16.11.2017. 13:37
|

Veteran

|
Hahahahaha naravno, sala je uvek dobro dosla
Kolega Tomash, kod nas je praksa da se zec lovi 6 i 8, ja licno ne koristim nista ispod 8, smatram da nema potrebe. Fazana na pocetu sezone lovim kombinacijom 10 i 8,a sad kad je zahladnelo u obe cevke stavljam 8 i za sad sam zadovoljan. Mislim da je 8 dovoljna i za zeca i za fazana, a posto lovimo kombinvano, odnosno i zeca i fazana u 1 nedelji ovo mi deluje kao odlicno resenje. Naravno svako ima svoje misljenje i pravo na isto. Licno znam da ljudi love samo 6 i zeca i fazana preko cele godine
|
|
|
|
stefan092 |
Objavljen 16.11.2017. 16:18
|

Stari član

Upisa: 305
Pristupio: 31.05.2013. 16:57
|
Ловити 6-тицом фазана, прво није безбедно ѕа остале учеснике у лову а друго нема потребе јер крупна сачма има веће празнине у посипу.
За фазана ја конкретно користим Ламбро ФЕЛТРО 34г 2,9мм или 3,1мм шта има у продавници.
За зеца такође користим исти метак јер у већини случајева пуцам до 35м на тим даљинама сматрам, да ми је за одстрел битнији гушћи посип који ће да изазове шок него ли прострелна рана коју би направила сачма већег пречника, то је моје мишљење можда и грешим. Е сад деси се и ситуација када је зец на 45-50м онда жалим што немам у цевима 3,5мм.
Неко до колега је горе поменуо, кад дерем зеца сва сачма(3,1мм) је у кожи нема прострела, али склоро увек имам поломљену бар једну ногу.
Zastava M70 6,5x57, Meopta Meopro 3-9x42
Zastava M70 8x57js, Holosun 403B
Zastava M75 12/70
Zastava M80 12/70
Fabarm ELOS B2 12/76
IŽ 58 16/70
|
|
|
|
Tomash |
Objavljen 16.11.2017. 17:40
|

Veteran

|
U mom rodnom selu gde sam postao lovac, postoje dve granulacije sačme u upotrebi (6-ca i PP)...
I ja sam počeo sa 6-com, pa je bilo svega, ranjavanja podosta..... a zeca kada urediš posle lova obavezno ostavljaš u vangli ceo dan sa sirćetom da se izvuku podlivi, a lomljave....koliko hoćeš...
Onda su me kolege sa foruma (koje tada još nisam lično znao) ubedile da probam sa 10-kom, a kada zahladni sa 8-com, i od tada ništa ja tu ne bih menjao.
Kada se lovi i fazan/puca uvis, nikako krupnije od 8-ce, posebno gde su blizu vikendice i kuće. Bolje da divljač odleti, nego da razmišljaš kako će pasti sačma ako nije bilo dovoljno visoko.
Naravno, sitnija sačma ima dosta gušći posip, ali mana joj je daljina. Opet...... zar je to uopšte bitno? izlazimo da lovimo, bilo ulova ili ne, bitan je lov a ne da se vratiš pošto-poto kući sa mesom, zar ne?
Uživaš u radu kerova, malo ogaravimo cevke, podhebavanje, doručak, treće poluvreme, i pobegnemo od svakodnevnice 
U poslednjim lovovima je bilo dosta vojvoda koje smo ispraćali počasnom paljbom, pa je zahebancija utoliko veća 
Bitne su prilike za odstrel a ne namirenje grupe. |
|
|
|
lovac junior |
Objavljen 16.11.2017. 18:01
|

Veteran

|
Kolega stefane,ja sam kupio sad taj feltro ali 3,5 mm za 16cal. Fiber,dobar metak za prvu cev.
Tomash, slazem se sa tobom u potpunosti i ja tako radim i za sad sam zadovoljan. Ja meso kuci ni ne nosim. Obicno podelim to kolegama ali kada bih rekao da mi odstrel nije bitan lagao bih, nije mi bitan zbog mesa, vec zbog te za ncije, nista lepse od zezanje kolege koji je taj dan omasio Boga oca, a ti imao 2-3 odstrela
|
|
|
|
Tomash |
Objavljen 16.11.2017. 18:19
|

Veteran

|
Nekada ti je toplije oko srca kada imaš dva-tri odstrela, a u isto vreme pripišeš nekom starijem lovcu koji ne vidi dobro ili početniku, tada kada ste pucali približno zajedno, pa se ukluči još neko ko je video i zna šta je bilo, pa vidi šta se dešava i priključi se priči....veruj mi, lepše je i tom lovcu koji je dobio fazana da misli da ga je odstrelio nego da mu je poklonjen, a nemaš pojma kako se lepo spava tada posle lova...
I ti, i taj deka što slabije vidi, a došao kući svojoj baki sav ponosan sa petlom...
Nije uvek poenta pokloniti divljač, poenta je da nekome manje iskusnom ili nekome mnoooogo iskusnom (i ne više sposobnom da vidi/puca dobro), omogućiti da raste kao kvasac na trećem poluvremenu 
Meso je najmanje bitno.
Opet ima i onih drugih ŠTO STALNO VIČU MOJA!  |
|
|
|
krilas |
Objavljen 16.11.2017. 18:33
|

Veteran

|
^
|
|
|
|
lovac junior |
Objavljen 16.11.2017. 21:17
|

Veteran

|
Naravno Tomash, nisam ja od takvih, ali mi nemamo starih ljudi u grupi,a ja najmladji, pa mi milina kad odstrelim vise mego oni,a tek poceo da lovim ;)
|
|
|
|
Djurovic Djordje |
Objavljen 17.11.2017. 08:32
|

Stari član

|
Evo ja ne koristim nista ispod 3,5mm, osim u lovu na lisicu 4,0mm, dok znam da se pojedini "stariji lovci" kunu u cetvorku "kad ja pucam u zeca on padne na 80m" i tome slicne price i ne mozes da im objasnis da grese. Zbog jednog takvog sam prosao jedno lose iskustvo pa sam ranjen u lovu na fazana ali srecom jedna dramlija me pogodila u vrat i jos uvek je imam u vratu jer tad nisu smeli da je vade, a na snimku se vidi da je izmedju 4 i 4,5mm, druga mi je okrznula saku. Tako da dobar izbor municije nece cinuti samo lov uspesnijim, nego i humanijim za divljac i bezbednijim za druge lovce.
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 20.11.2017. 11:55
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Fazan se lovi graulacijom sačme od 2,7 do 3 mm na početku sezone i maksimalno 3,5 mm kada temperature padnu ispod nule. Zec se lovi sa graulacijom 3 mm na početku sezone i 3,5 mm kada temperatura ode u minus. Za svu sitnu divljač je maksimalna granulacija 3,5 mm. Jedino se za lov lisice koristi sačma granulacije do maks. 4 mm, a šakala maksimalno do 4,5 mm. Daljine na kojima se puca sa puškama sačmaricama su do 50 m. Sve preko toga je sreća i nije lovački jer se divljač i ako se pogodi na toj daljini uglavnom samo ranjava.
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 20.11.2017. 13:41
|

Lovčina

Upisa: 1051
Pristupio: 08.06.2011. 12:45
|
Ako lovim zeca u ravnici u prvu cevku stavljam 6 a u drugu 4. Dobro dosta bi bile i 6ice. Zec se digne na 20m dok nanisanim on je na 30meteri a za drugi metak tu je na 40-50metara ali ako se iz grma pojavi lija ili sakal cetvorka je tu.
Ako zeca lovim u sumi tada prepunim i stavim 8ice jer s epuca na 10-20m.
Fazana i plovku lovim desetkom a po zimi osmicom.
A kolega Djordje nije dobio dramliju zbog toga sto je cetvorka nego sto neko nije gledao gde puca ili je zinuo da bas on ubije zeca.
Ako je lovio fazana ne znam sta ce mu cetvorka u cevi.
Po meni su posipala sitnija sacma kad neko puca sa druge strane kukuruza ali sreca pa se okrenem na drugu stranu i ne gledam u pravcu pucnja.
Opet u lovu to ti je sreca ili nesreca, da li je neko pored tebe pijan, lud, corav, alav... i zato i ne idem u grupne lovove na svinje. |
|
|
|
Djurovic Djordje |
Objavljen 20.11.2017. 14:09
|

Stari član

|
Planiko procitaj ponovo, ja nisam lovio cetvorkom nego taj neki tamo i ne lovim cetvorkom cak ni lisicu. Lov je bio na fazana i u tome i jeste problem kod nas se lovi i zec i fazan privih 4-5 nedelja pa je taj neki slicnog razmisljanja kao tvog stavio 6cu i 4ku u pusku ako iskoci ovo ili ono pa onda neko drugi nadrlja, a sacma moze da rikosetira i od neke grane i bilo cega drugog. Kao drugo ja ne zevam i ne trcim kao pojedini da samo ja odstrelim za sebe sa ponosom mogu da kazem da sam pravi lovac i lov gledam kao sport, a ne kao ubijanje zivotinja.
|
|
|
|
Macvanski lovac |
Objavljen 20.11.2017. 15:23
|

Stari član

Upisa: 375
Pristupio: 10.02.2013. 14:04
|
Kolega Planinko,da li si ranije lovio zeca u ravnici sa sitnijom sacmom,pa ti se lose pokazala ili od pocetka koristis krupnu? Tereni na kojima mi lovimo zeca su sareni,ima i suma i oranica,neobradjenih,zatravljenih povrsina....ali nikada nisam osetio potrebu za sacmom krupnijom od 3.5 do 50m je sasvim dovoljna,cak cesto i "nafiluje" zeku,vazan je dobar pogodak,za malo losji tu su psi da poprave
Rodjen da budem lovac
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 20.11.2017. 16:25
|

Lovčina

Upisa: 1051
Pristupio: 08.06.2011. 12:45
|
Pa napisao sam da taj st je pucao u kolegu ili zjalav ili alav.
Cetvorka jeste prejaka za zeca ali nije za lisicu i sakala.
Lepo sam napisao da je po meni 6 optimalna u ravnici gde je bolji pregled terena a 8 u sumi.
Iskreno ja na zeca i fazana izadjem do 4-5 lovova u godini.
Nazalost u ravnici imam losa iskustva sa psima koji dizu zeca na 40-50 i ne mozes da pucas od psa. |
|
|