Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Poluautomati ili dvocevke?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Poluautomati ili dvocevke?
x tream2
 milave , pa procitao sam u vasim komentarima kazete ^u nekim od lovista^.... kod nas toga jos nema

Lovac sa NLT-om
 Kod mene je zabranjeno uci u loviste sa vise od 3 patrona u cevi(poluautomati)
Samo NLT..... B)

Cvele
 U cevi ni rucni top ne moze da ima vise od 1, samo u magacinu ;) Grin
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Lovac sa NLT-om
 Pa dobro na to sam mislio...neznam ja mnogo o poluautomatima jer slabije ih ima kod mene......
Samo NLT..... B)

milave
 lovac sa NLT-om Nije samo u tvom lovistu tako.Po ZAKONU nemozes da koristis toliko patrona u sanduku.Sad je drugo pitanje koliko se zakon postuje i gde se postuje.

Lovac sa NLT-om
 Znam da u komercijalnom lovu jednom liku nisu dozvolili da udje sa petometkom iako je imao blokadu....

Samo NLT..... B)

Lala
 Već se ponavlja priča sa početka ove teme.
Zabranjeno je loviti poluautomatom ako nema graničnik, max. 2+1 patrona, i to važi za celu teritoriju Srbije. Koliko vidim iz postova, u CG nije tako, tamo nema ograničenja.
Niko ne može da zabrani lov lovcu koji ima uredan oružni list na poluautomatsku LOVAČKU pušku, i ubačen graničnik. A samo blesav lovnik ili lovočuvar to može da uradi u komercijalnom lovu?!? Pa taj radi na štetu svog LU!!!
Po mom mišljenju (a to sam rekao i ranije), nepotrebno je više od 2+1 patrona. Ko ne pogodi sa prvim ili se popravi sa drugim, treći metak može samo da isprati fazana ili zeca 'kao vojvodu'. Ni na prepelice nema svrhe tegliti pušku nafilovanu sa 5 patrona. Na DS, ako ranjeno svinjče krene na lovca, bolje je da hvata prvo drvo, nego da pokuša da pogodi ranjenog vepra spreda u punom trku.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Lovac sa NLT-om
 i ja sam se iznenadio sto ga nije pustio......
Samo NLT..... B)

bela
 jedino za guske volim polu-automatsku pušku i nizašta više .
za sve ostalo dvocevka eventualno jednocevka.
vižlan i terier

od komtema
 Dvocevka je lovacka puska,lovna etika tj.kultura lova kaze da lovacka puska treba da ima 2 metka i da se na divljac puca samo prvim metkom pa ako se promasi da se natu divljc vise nepuca tj. da jij se da sansa da prezivi.Drugi metak sluzi samo za pucanje vec ranjene divljaci prvim metkom, dabi joj se prekratile muke,takozvani metak iz samilosti.Naravno kulturu lova vecina nasih lovaca nema,ona najvise postoji u nekim drugim zenljama gde se lov prenosio u porodicama generacijski sa kolena na koleno.U vecini zemalja lov je jako skup hobi,znaci privilegija bogatih ljudi,kad je neko bogat onda ga neinteresuje to malo parce mesa,nego neke druge stvari.Zaboravio sam da napomenem da se u stara vremena kad se lovilo sa jednometnim puskama ranjena divljac spasavala dalnjih muka ubodom u srce sbecijalno konstruisanom iglom za tu namenu.Sto se tice poluautomatskih pusaka smatram da one nisu lovacke nego su napravljene za visoko istrebljivanje divljaci,naprimer kod turistickog lova pataka na ribnjacima je za domacina mnogo bolje da lovci turisti love sa poluautmatskim puskama zato sto ce ostreliti mnogo vise divljaci a samim tim i njima doneti mnogo vise para.Price o granicnicima na 2 metka su price za malu decu.Lovacka poluautomatska puska je ona u koju moze da se stave 2 metka a 3 nemogu.Dali neko zna dali takva puska postoji?

Lala
 Uf, uf, uf.... Komtem, ovaj tvoj prethodni post me jako podseća na postove jednog bivšeg člana, kojem smo se 'trajno zahvalili' na učešću ovde... Nisi ti pozvan ni ovlašćen da procenjuješ kulturu lova bilo koga, osim svoje kulture, molim te vodi računa, to može da uvredi ostale članove. Mada, koliko sam ja čuo, kod vas u Temerinu ima svačega, tako da bi tvoja predavanja o kulturi lova najpre mogao da držiš na skupštini svog LU. Ne poznaješ veliku većinu članova ovde, nemoj komentarisati na takav način.

Zašto misliš da su priče o graničnicima za malu decu? U tubularni stanu 2 metka, treći ide u cev, i šta je problem? Sve je po zakonu. Ako je neko baš željan da puca treći metak na istu divljač, onda je veliki optimista, da će pogoditi. Problem je što neki lovci izvade graničnik, natrpaju 5 komada u magacin i šesti u cev, i onda šenluče. A kad bi kontrola bila bolja, pa kad bi prvi koji izvadi graničnik bio kažnjen po zakonu (ostane bez puške, jer lovi nedozvoljenim načinom, plus novčana kazna...), e onda bi bilo više reda. 

od komtema
 To je samo moje misljenje koje nemora dabude tacno,nezelim nikoga da uvredim isto kao sto se ja necu uvrediti ako neko ima suprotno misljenje,sto je i normalno i dozvoljeno da postoje razlicita misljenja.Neznam na cega si mislio gad si rekao da u Temerinu ima svega i svacega?Clan sam upravnog odbora i smatram da je nase lovacko drustvo jedno od najboljih u drzavi otkad imamo novo rukovodstvo sad je tacno godinu dana,uspeli smo da renoviramo kompletan lovacki dom,da obezbedimo 7 kompletnih ruckova za sve lovce i nase goste,posle svakog lova na zeca imamo organizovani rucak uz zivu muziku,povecali smo lovocuvarsku sluzbi i ja sam jedan od njih ,uspeli smo da uhvatimo lovokadice koji su tamanili srnecu divljac po celoj Vojvodini,oni nisu nasi clanovi ni lovci, oni su osudjeni na 2 godine zatvora,od tada nam se povecao srneci fond i sad smo imali prvo zlato.Lovocuvar koji je najzasluzniji za hvatanje lovokradica je Nedjo Olic koji je za nagradu dobio osim novcanih sredstava ,srebrni orden lovackog saveza .Smatram da je kod nas u Temerinu sve u naboljem redu i da idemo samo napred.I lovni turizam nam je kako treba,ide samo nabolje posto sam u komisiji za lovni turizam u njemu ucestvujem sa mojim psima u lovovima na pernato i zeca,tj.ponekad samostalno uz pomoc mojih pasa vodim turisticke lovove.Nasi lovovi na zeca su jedni od najboljih i najlepsih i najorganizovanijih.Ako budes imao vremana budi moj gost u lovu na zeca da se licno uveris da je kod nas sve u najboljem radu.Bice mi drago da prihvatis moj poziv.Grin

Sniper Hunter
 Pusti etiku opusteno Komtema lovi i pusti druge da love postujemo zakon i. Grin

Lala
 Hvala na pozivu, Komtem. Ja u goste kod drugog ne idem u inspekciju, nego na druženje i lov. Ako je poziv za druženje, drage volje ću doći. I da znaš, divljač skoro nikad ne nosim, godišnje par fazana, i ništa više.
Upozorio sam te da u komentarima paziš šta pišeš, jer, tvrditi da većina lovaca nema lovačku kulturu može biti shvaćena kao uvreda. Ovde ima preko 500 članova lovaca, koje ne poznaješ, i time što si rekao, si možda uvredio deo njih. Takodje, kad si pomenuo 'parče mesa', asocirao si da je deo članova 'mesarski'. Nemoj to raditi.
Takodje, kad kažeš da u drugim zemljama ima lovne kulture, nisi u pravu! Smučili su mi se stranci koji ovde dolaze na pernatu divljač, i rokaju kao na frontu, divljaju po lovištu, ali im se toleriše, zbog deviza koje ostave! U svom lovištu da li se ponašaju tako? Naravno, ne svi, ali ima ih otkačenih.
Baš na te stvari koje si pomenuo sam mislio: godinama vam po lovištu vršljale lovokradice (kažeš da nisu vaši članovi, jedino što su iz Temerina), ti isti lovci koji su kod vas članovi sada, i tada su bili lovci, a verovatno i ti. Čoveče, pa po NS je kružio broj telefona na koji se moglo poručiti srneće meso, sveže! I nemoj mi samo reći da to niko nije znao kod vas u Temerinu-znalo se, ali su svi ćutali, zato što je Džapo važio za 'jaku facu'. Osudjeni jesu, a da li su i poslati u zatvor? NISU! Džapo je koliko čujem otišao preko Drine.
A da ne pominjem slučaj kad uhvate tužioca (ili zamenika, nisam siguran) kako 'pegla' prepelice na vabilicu, pa kad policija uleti, bacaju vabilice u kukuruz. I šta je bilo posle? I tada su isti članovi lovci bili članovi LU i tada i sada!
Ima još nekih stvari, ali ne moram sve ja da ti kažem, ionako si čuo sigurno. Doduše, sve ovo što si ti rekao, i ja, je vezano za period od pre godinu ili više dana. U zadnjih godinu-dve sam stvarno čuo dosta dobrih stvari za vaše LU. A to da li ste najbolji u zemlji, ili niste, pusti da drugi ocene, nemoj hvaliti sam sebe, nije kulturno Grin Ima još ohoho dobrih LU!
Nego, odosmo u diskusiji totalno van teme.
Pričamo o dilemi poluautomati ili dvocevke, pa da nastavimo o tome. Priču o lovokradji, organizaciji LU, uspesima i sl. možemo nastaviti na temi 'Predstavi svoje Udruženje'.

canis aureus
 Hmmm
činjenica je da čim se pomenu poluautomatske puške sačmarice, tema, razgovor, diskusija se proširi na sve sem na lov!, na zloupotrebe, na kršenje zakona, na lovokrađu i krivolov, na prekomerni odstrel divljači... kako na forumu tako i uopšte u lovištima, strelištima...
Izazivaju rasprave, komentare, svađe...
Zar su te puške krive za sva ta dešavanja?

Etika?
Kultura??
Hmmm

Sniper Hunter
 Izgleda da po cim imas poluautomat da si bez etike terminator i da pucas na sve sto mrda a ako nosis pusku od par hiljada evra tirolski sesiric onda ti etika izvire na usi 

nenadx
 Malo se izmesalo par tema po obicaju.Cuo sam o hvatanju tih lovaca na srndace(ako se nevaram)Svakako za pohvalu i to ce i Lala reci,znajuci njegove stavove o tome i slicnim temama......Tema je dvocevka ili poluautomat,pa bih reagovao na recenu,nasu lovacku kulturu.Prvo poluautomate su izmislile ili najvise proizvode i koriste bas tkzvane zapadne zemlje sa lovackom kulturom...ili ajde da kazemo nismo to mi izmislili.Odmah da kazem komtemi,da sam pristalica dvocevki,pa cak i jednocevki pre poluautomata u bilo kom obliku..Ali mi to nedaje za pravo da negiram kulturu lova onih sa PA...Dodao bih ukratko nesto sto je dosta uvrzeno u recniku savremenog lovca a spomenuto je i povezano sa etikom moralom i parcetom mesa.Koja to etika i moral daju pravo lovcu da oduzme zivot,recimo srni a neinteresuje ga meso vec nesto drugo.Sta je to drugo?Gazdovanje....pa neka puste,vuka lisicu,kunu,risa...da je pojedu.I oni su divljac i deo biodiverziteta,te samim tim pod odredjenom zastitom.O ovome se moze dosta pricati,a nenamecem nista,samo pitam,jer se cesto poteze etika,moral a i ovo je u tom sklopu mislim.
Dobar pogodak

Sniper Hunter
 Posedujem poluautomat i dvocevke prema divljaci koju lovim tako ih i koristim .Poluautomat uglavnom zimi na patke i guske a dvocevke na ostalu sitnu divljac a na prepelice najcesce zastavinu pumparicu sa cilindar cokom ,najbolje mi lezi za tu vrstu lova daje mi dobar posip ma koliko se zale na nju meni lezi mada ima njene mane.
Ali to je druga tema.

canis aureus
 Šta to sad znači?!
-pa nisu puške krive! naravno
Da se izostavi etika!, kultura!, zakon! pravila, prava......
Najbitnija je SVEST jer sve prethodno se "nameće" od strane drugih a svest...
Ima mnogo nesavesnih i sa jednocevkama prelamačama i sa dvocevkama tako da nikada nije oružje krivac već onaj koji ga krivo koristi!!!

od komtema
 Nisam rekao da je Temerinsko lovacko drustvo najbolje,nego jedno od najboljih.Sto se tice ove dvojice lovokradica Gajo jeste stanovnik Temerina,i bio je nas lovac pre 20 godina ja tada nisam bio lovac,a ovaj Djapo nikad nije bio nas lovac ni stanovnik Temerina,nego stanovnik Novog sada,tako sam ja barem cuo.Moj poslednji podatak koji sam cuo je da su obojca na odsluzenju kazne,pokusacu da proverim.

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 25
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,669,704 posete www.srbijalov.com