Franchi pro falconet (i ostali Franchi modeli)
|
nidzamotocross |
Objavljen 12.07.2012. 11:57
|

Lovčina

Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
Bio sam u Canoni, danas. Pa sam pogledao ovaj model. Dopada mi se, ali opet dosta je skupa. 
Franchi Affinity PVC 99480 din.
Franchi Affinity drvo 122480 din.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
ivanfox |
Objavljen 13.07.2012. 08:58
|

Stari član

Upisa: 245
Pristupio: 02.06.2011. 15:32
|
Pa nidzo ako si naumio tako neku puskicu da kupis mislim da imas za 80 i kusur hiljada dindzi marochi ili sabati sto je rekao bih u toj klasi ako ne gresim. |
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 13.07.2012. 14:12
|

Lovčina

|
Nekako mi je Franchi, na boljem glasu. Samo sam cuo reci hvale za njega. Niko mi se jos od kolega i prijatelja nije pozalio na tu pusku. E sad, jeste malo skuplje, ali ako ne znas sta je dobro-pitaj sta je skupo.
|
|
|
|
sasa035 |
Objavljen 13.07.2012. 21:31
|

Stari član

Upisa: 238
Pristupio: 13.11.2011. 10:18
|
nidzamotocross kaže:
Nekako mi je Franchi, na boljem glasu. Samo sam cuo reci hvale za njega. Niko mi se jos od kolega i prijatelja nije pozalio na tu pusku. E sad, jeste malo skuplje, ali ako ne znas sta je dobro-pitaj sta je skupo.  Druze ta puska vrede svake pare i nemoj cak ni da razmisljas o tome.Jer za razliku od drugih proizvodjaca u ovoj seriji dobijes sve sto se od jednog poluautomata ocekujes.A ono sto me je odusevilo to je kako su uradili dobar amortizer na kundaku.Mana koju joj sam joj ja naso uz nju idu samo tri coka.F,M i C.
sasa035
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 14.07.2012. 14:39
|

Lovčina

|
sasa035 kaže:
Mana koju joj sam joj ja naso uz nju idu samo tri coka.F,M i C.
Da, ali sam procitao, negde na nekom stranom forumu, da su oni stavili samo tri coka u kompletu jer su neka istrazivanja pokazala, da se u 90% slucajeva koriste ova tri tipa cokova a u 10% slucajeva ostali. Pa su zato stavili samo ta tri. Ja iskreno mislim da su ta tri coka najpotrebnija i najkoriscenija pa su zato oni i dovoljni.
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 14.07.2012. 19:43
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
nidzamotocross kaže:
sasa035 kaže:
Da, ali sam procitao, negde na nekom stranom forumu, da su oni stavili samo tri coka u kompletu jer su neka istrazivanja pokazala, da se u 90% slucajeva koriste ova tri tipa cokova a u 10% slucajeva ostali. Pa su zato stavili samo ta tri.  Ja iskreno mislim da su ta tri coka najpotrebnija i najkoriscenija pa su zato oni i dovoljni. 
Većina proizvođača svoje PA sačmarice opremaju sa tri izmenjiva čoka. A dvocevke (bok ili položare) sa pet. Za PA koji ima jednu cev nema potrebe kompletirati svih pet čokova. A što se tiče Franchi fabrike ona se i proslavila baš sa PA sačmaricama, bilo za lovačku ili vojno-policijsku upotrebu. Nidžo sigurno se nećeš pokajati ako pazariš Franchi-ja, ako već preferiraš PA sačmarice.
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 15.07.2012. 14:56
|

Lovčina

|
Preferiram sacmarice u svakom slucaju, i bokerice i polozare, sve. Posto sam pocetnik, i kroz nekoliko meseci trebalo bi da biram svoju prvu pusku. Nailazio sam na misljenja da PA nije dobar za pocetnika. Ali posto deda lovi polozarom, a otac bokericom, voleo bih da osvezim kolekciju jednim PA. E sad ne bih da kupujem ruski, ili turski PA. Vec bih zeleo da uzmem jednu lepu, a uz to i kvalitetnu puskicu. I da lovim njome dugi niz godina. Beretine i Benelijeve sacmare su preskupe stvarno, dok se Franchi nekako najvise uklapa u sve to, malo jeftinija a opet veoma kvalitetna. Dopada mi se i ovaj inercioni sistem gde ne dolazi do gubitka gasova. A model affinity je bas lagan i veoma kompaktan. Kolega Podunavac, posto se ti razumes u oruzje, ako ne i najvise ovde na forumu, voleo bih da mi kazes nesto vise o inercionom sistemu?
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 15.07.2012. 21:07
|

Lovčina

|
Nidžo hvala na komplimentu, ali ima još kolega koji se veoma razumeju u oružje, a neki od njih i bolje od mene.
Što se tiče principa rada kod inercionih mehanizama ima ih dve vrste. Stari sa dugim trzajem gde se kreće cela cev i novi sa kratkim trzajem gde se kreće samo zatvarač. Najbolji i najslavniji predstavnik ove prve vrste je čuveni Browning Auto 5 koji je ujedno i prva proizvedena PA sačmarice još početkom prošlog veka. Nakon opaljenja inerciona sila (trzaj) pomera celu cev unazad, što dovodi do odbravljivanja zatvarača koji nastavlja sam unazad da bi ga sabijena povratna opruga zaustavila i vratila u prednji položaj. Kod novijih pušaka inercionog sistema zatvarač je iz dva dela, prednji rotirajući i zadnji fiksni koji su međusobno povezani oprugom, a cev je fiksna (ne pomera se unazad). Premda umesto rotirajuće glave može da bude i prizmatični klin. Inercioni sistem ima malo veći trzaj od gasnog, ali se i manje prlja. Nema sistem za regulaciju težine sačmenog punjenja tako da je i jednostavniji za rukovanje (premda i noviji gasni sistemi imaju samoregulišuće ventile).
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 15.07.2012. 22:45
|

Lovčina

|
Rekoh ja da si pravi covek za ovakva pitanja. Hvala na objasnjenju, to je otprilike to sto sam i mislio samo lepo objasnjeno. Franchi affinity je problem sa jacim trzajem resio koliko ja znam, odlicnim amortizerom na kundaku. Meni je puskica stvarno prirasla za srce na prvi pogled. Videcemo kako se odvija situacija, pa mozda i snize cenu za koju hiljadu.
|
|
|
|
sasa035 |
Objavljen 16.07.2012. 12:41
|

Stari član

Upisa: 238
Pristupio: 13.11.2011. 10:18
|
Podunavac kaže:
nidzamotocross kaže:
sasa035 kaže:
Da, ali sam procitao, negde na nekom stranom forumu, da su oni stavili samo tri coka u kompletu jer su neka istrazivanja pokazala, da se u 90% slucajeva koriste ova tri tipa cokova a u 10% slucajeva ostali. Pa su zato stavili samo ta tri.  Ja iskreno mislim da su ta tri coka najpotrebnija i najkoriscenija pa su zato oni i dovoljni. 
Većina proizvođača svoje PA sačmarice opremaju sa tri izmenjiva čoka. A dvocevke (bok ili položare) sa pet. Za PA koji ima jednu cev nema potrebe kompletirati svih pet čokova. A što se tiče Franchi fabrike ona se i proslavila baš sa PA sačmaricama, bilo za lovačku ili vojno-policijsku upotrebu. Nidžo sigurno se nećeš pokajati ako pazariš Franchi-ja, ako već preferiraš PA sačmarice. Pa ja bih se zadrzao kod tog dela vecina.Mislim na sve ozbiljnije modele u koje sam naisao u poslednjih nekoliko godina nude se pet izmenjivih cokova.Ja za moj fas pro imam pet.I 12 ima pet fast one ima pet...bereta benelli 5...nova franchi 3.
sasa035
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 16.07.2012. 16:18
|

Lovčina

|
Kolega Saša, fabrike mogu da dodaju na 5 (standardnih) lovačkih još i super čok, paradox i skeet čok pa da ima 8 komada u kompletu, ali to je samo stvar reklame i prestiža. Realno gledano za PA sačmaricu je dovoljno 3 čoka za lovne situacije. Između čokova je relativno mala razlika da bi puška sa jednom cevi trebala 5 čokova u kompletu. Tako da komplet od 3 čoka za PA sačmaricu uopšte ne treba gledati kao neki nedostatak. A u krajnjem slučaju dva čoka mogu naknadno da se dokupe, ako neko već ima toliku želju da ih poseduje.
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 16.07.2012. 17:26
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Na kraju krajeva mnogi lovci love ceo život sa dva čoka i ništa im ne fali
Čak šta više imaju jedan čok više na biranje od vlasnika PA
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 16.07.2012. 21:56
|

Lovčina

|
Rođo neki lovci ni ne znaju koje čokove imaju na puški, ali ipak love i odstreljuju divljač sa njima.
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 17.07.2012. 14:56
|

Lovčina

|
Moj otac na svojoj ZH kombinaciji nema cokove na obicnim cevima, jer nemaju uopste mogucnost montiranja, pa i dalje su rezultati zavidni i uspeh ne izostaje.
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 17.07.2012. 16:26
|

Lovčina

Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Nidzo kako mislis nema cokova na ZH,mislim da gresis jer ZH puske imaju fiksne cokove i to obe cevi 3/4 bar ove koje sam ja imao prilike da vidim. |
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 17.07.2012. 16:57
|

Lovčina

|
Vidjao sam i ja fiksne cokove, ali ova nema. Jeste da se ne razumem toliko u oruzje i balistiku, ali umem da primetim da su cevi jednostavno normalne, obicne, bez ikakvih naznaka za cokove.
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 17.07.2012. 17:41
|

Lovčina

Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Nidzo rasklopi pusku,na cevima moras imati oznake pa makar bile i cilindar tj kako kazes bez cokova ili sublerom izmeri unutrasnji precnik usta cevi ubedjen sam da moraju biti uze od duse cevi za o,5-0,75 mm,naravno ako se radi ofabrickim cevima odnosno da nisu naknadno skracivane.
Voleo bih da kolega Podunavac da svoje misljenje.
Izvinjavam se za |
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 18.07.2012. 02:08
|

Lovčina

|
Vazi vazi, pogledacu pa cu reci. Stvarno nisam primetio nista, jednostavno da kazem obicna cevka nego da se ne pravim pametan oko stvari u koje se ne razumem - pogledacu oznake, izmericu, bas me zanima, pa cu napisati. Pozdrav i
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 18.07.2012. 17:03
|

Lovčina

|
Imao sam nekih problema sa internetom pa nisam mogao juče da odgovorim. Standardni fiksni čokovi su 1/2 čok i pun čok. Ovaj raspored čokova je na većini pušaka. Ređe 1/4 i 3/4 čoka. Još je ređa kombinacija cilindar i 1/4 čoka, koja se radi za sačmarice namenjene lovu DS na bliskom rastojanju. Mogu da budu i druge kombinacije, ali su one retke. Brno ZH najverovatnije ima kombinaciju 1/2 i pun čok, premda ne mogu da tvrdim 100 % pošto nisam proveravao. Na cevima bi trebalo da bude oznaka čoka, ali to nije nikakav problem za premeriti sa šublerom (kao što je kolega Pez već rekao). Oznake čokova na cevima mogu biti različite od proizvođača do proizvođača. Može pisati 1/2 i Full, ili 0,5 i 1,00 ili 17,7 i 17,2 (odnosi se na kalibar 12). Ali kako god da piše trebalo bi da uz brojčanu oznaku stoji reč CHOKE.
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 19.07.2012. 21:34
|

Lovčina

|
Vidi se koliko znanja mi nedostaje oko oruzja. Malo sam prosarao po literaturi nekoj koju imam, i ocigledno svaka puska ima cok, tj. razliciti promer na ustima i dusi cevi. Nego mlad sam, ima vremena naucicu. A na pusci stoji za cok oznaka 2 i 3/4. Inace model je ZH301, cevi su fabricke naravno. A usta su uza tu negde oko pola milimetra. Bio sam u zabludi da svaka puska moze imati fixni cok i da kazem "nefixni"(onaj drugi ), a nisam razmislio nikad o tome da je prednji deo fabricki suzen iako nema na ustima nikava naznaka da cok postoji. Pozdrav i hvala na pomoci.
|
|
|