Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Vuk

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Vuk
neso
 Da i u Crnoj Gori ministarstvo daje dozvolu za ostrjel medvjeda koji okrvari odnosno
nanese štetu. Istina je da medvjed kada jednom ubije domaću stoku da se onda ne zaustavlja sve dok nebude odstreljen.

nenadx
 Posto je ovaj sajt postao internacionalan(da se malo nasalimo),ajmo malo informacija.Lovac1 je dao podatke,a nadam se jos ce za Hrvatsku,to vazi i za Nesu i CG,naravno i sve druge,izvinjavam se.Za BiH imam podatke od Kulina bana na ovamo,pa cu ih izneti ako nekoga interesuje,sustina je da ih je sada u BiH veoma malo pa se do 2008.odstreljivalo unazad 10 god,prosecno 162 grla,doduse podvrsta kurjak,ali i to je prica za sebe.U Srbiji je PROCENA da ih ima od 700 do 800 a odstrel oko 100.Ovo treba uzeti sa rezervom,a ako neko ima drugi podatak dobro bi bilo da ga iznese(ali i izvor).Sto se tice steta od vuka,evo u zadnjih oko mesec dana na teritoriji Kursumlije su zaklali 100 kom domace stoke.Da li neko nadoknadjuje i iz kojih izvora nastalu stetu?Ili ajmo ovako.Podatak sa savetovanja lov.strucnjaka,U jednom lovistu na 1000ha u toku jedne zime,pronadjeno 52 ostatka srnece divljaci.Na slicnom terenu u okolini lov.kuce pronadjeni ostaci nekoliko pojedene jelenske divljaci,od kojih jedan sa zlatnim rogovljem....Ili moze i ovako,dnevne potrebe vuka su 3 do 4 kg mesa,orijentaciono 10 posto tezine,ali se zna i prezdrati,sto navodi na(smanjivacu) 1000 do 1400kg.mesa godisnje.Da malo nagadjamo,ne jede on samo tu vrstu mesa,ponekad ce i voce i ....ponekad i gladuje,pa da umanjimo i taj broj za 3 puta.Pa je to objektivni minimum od 350 kg.Preracunato u srndace,neka je 10 grla.Pa puta 700 koji su opet minimum procene brojnosti....7000 srnece divljaci.Pitam se da li znam matematiku,ovo ostalo su rezultati istrazivanja,pa nije valjda do mene.U to ime bih zeleo druge procene isl.Ali evo i zvanicnih podataka iz Rusije.Novogorodska oblast,od vuka stradalo u jednoj godini 3484 krupne divljaci i 17.000 domace stoke.Mislite da je tu vrh.E nije,u Samurskoj oblasti te brojke su neverovatnih 17 puta vece.Moze se pitati,kolike su te oblasti...i jos dosta toga,ali ogromne stete ostaju.....Ili ovako strucne procene su da 1 vuk kontrolise u prirodnom lancu ishrane 100 grla jelenske divljaci ili 500 srnece.Samo je pitanje sta znaci to kontrolise i gde jos postoji prirodni lanac ishrane.O ovome bi se svakako moglo dosta pisati i pricati.....Zapad nam namece vrednosti(preko placenih NVO,citaj ovde zastitari,zeleni...),koje oni resavaju na svoj nacin,a kod nas bi da vrse eksperimente kao u Africi.Recimo izmedju ostalog kazu.Regulisati nacin isplate steta nastalih o vuku.Smesno(mozemo i o tome)Dalje,prehranjivati vuka,da bi pravio manje stete na divljaci.Opet smesno...I vrh,Idealno bi bilo povecati br.divljaci za prehranu vuka,tako da nema potrebe za ugrozavanje stoke.
Dobar pogodak

aca81
 Prosle godine je dolazilo drustvo za zastitu vuka sa predlogom da se vukovi redovno prihranjuju kako ne bi pravili stetu,ja sam u prvo vreme mislio da se sale i da je u pitanju neko pozoriste ili tv a kad sam video da su ozbiljni odmah sam izaso jer ne zelim da slusam takve budalastine i nebuloze,ja kao covek sa terena najbolje znam sta znaci vuk u lovistu,voleo bih samo da odobre naknadu stete sto vuk nacini nad divljaci, stokom i gonicima pa da ga onda svi blagosiljamo,a bas bih voleo da vidim kako ce pored materijalne stete nadoknaditi moj emotivni gubitak jer meni su kerovi kao deo porodice.....POZ.
DOBAR POGLED

nenadx
 To sa kerovima je posebna prica,o kojoj se svakako isto treba pricati,kao deo problema vuk.Samo da dodam na prethodno sto sam rekao a da nebude zabune.Lovci,vidi se vole lov na vuka i samim tim nije im u interesu njegovo istrebljenje isl.Problem je brojnost i rasprostranjenost na velikom prostoru,gde je tesko moguce ocekivati povecanje brojnosti drugih vrsta u zajednici sa vukom.Sto se tice prehranjivanja to se pokazalo kao lose resenje,na takvim terenima nije doslo do smanjenja steta,cak suprotno i o tome se moze....
Dobar pogodak

Lala
 Prosto je milina slušati ove experte iz organzacija zelenih; da ti se smuči odmah, od stručnosti i kompetentnosti!
Kad smo kod zaštite divljači, nešto se ne sećam da sam čuo, a kamo li video, da je neki eko pokret nešto konkretno uradio (iznosio hranu, spasavao divljač od poplava/požara, gradio hranilišta i sl.). Njihova aktivnost se svodi 99% na mudroserisanje i lupetanje o temi o kojoj nemaju ama baš ni malo praktičnog iskustva! Sve nešto mislim da su oni više expertzi za finansije i novce, naročito za tudje!
Da prostite, kad čujem za 'zelene', odmah mi se sere od muke!
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Lovac1
 Kad vidim kod mene u Zagrebu ko se sve uvukao u Zelene, dođe mi zlo. To su sve bitange i zgubidani
Kad njih 10 staviš na hrpu , svi skupa nemaju 5 godina radnog staža. Ali su tu debele donacije koje treba potrošit , pojesti i popiti, treba demonstrirati. lako njima demonstrirati kad ionako nemaju drugih briga u životu.

nenadx
 Eto po obicaju,malo malo pa zeleni...Meni licno vise smeta sto neznaju ni sta hoce ni kako,inace bi im se pridruzio.To sta hoce mi lici na ono Kako zamislja mali Perica.Ako hoce zastitu nemogu iskljuciti ogromnu masu lovaca iz price.jedine aktivne ucesnike...pricali smo o tome........Kako ono bese,Vuk je vucjak koji zivi u sumi.Ima sest strana,prednju,zadnju,levu,desnu,gornju i donju.Na prednjoj ima otvor za rezanje i hranjenje.......
Dobar pogodak

Lala
 Sad baš pokušavam da se setim, pre neku godinu, da su jednog od vidjenijih aktivista 'zelenih' uhvatili dok je istovarao djubre na divljoj deponiji... jbg Grin 

neso
 Zeleni su svuda, kod mene gospođa Manojlović nezna šta će od love, Austrija finansira ona dobro živi. Ali uspjela je nešto da uradi, kupila je novi Mercedes, psi lutalice u Bijelom Polju su rasrgli jednog klinca od 11 godina a jednog su spasili građani Žablaka. Ne dozvoljava borbu OVNOVA u Ulcinju koja je tradicija 300 godina,
nedozvoljava utakmice u gateru na DS ali sve to radi kada se slika na TV i dnevnu štampu ma ko ih J.... kad budu radili opno što treba onda ću svakako cijeniti njihov rad.

img710.imageshack.us/img710/3819/oporvukova.jpg</noscript>

Lovac1
 to su sve lopovi i bezkičmenjaci, koji u životu samo gledaje gde će nešto ušićariti i dobiti đabalesku.
Evropa daje lovu i oni tu vide priliku, zaštitili bi oni i crnog vraga samo da uzmu lovu.

Lovac1
 Vi imate gđu Manojlović. Mi u hrvatskoj imamo Dr. Prof . .. josipa kusaka koji stalno prati vuka i piše nekakve doktorate na temu vuka , a ta štiva se štampaju u 12 primeraka i ćitaju ih njegovi bližnji i oni koji daju novce da vuka u Hrvatskoj bude što više , a kod njih što manje. Ti ljudi ako su stvarno takvi strušnjaci ja mislim da im je mjesto za katedrom među studentima , ali je tamo premalena lova , a njihovi su apetiti veliki, u prodaji priće kako je vuk ugrožen mogu puno više lapiti. Ali ima jedn dobar recept koji mi je dao prijatelj profesor sa veterinarskog fakulteta u Zagrebu, kako se rešiti vuka, treba nači pašće zaraženo štenićakom i pusiti ga u dio lovišta gde su vukovi , oni ga požderu i štenišak se proširo i odoše oni.

Lala

Lovac1 kaže:
Ali ima jedn dobar recept koji mi je dao prijatelj profesor sa veterinarskog fakulteta u Zagrebu, kako se rešiti vuka, treba nači pašće zaraženo štenićakom i pusiti ga u dio lovišta gde su vukovi , oni ga požderu i štenišak se proširo i odoše oni.

Ufffff.... nisam siguran da je to pametan način za uklanjanje vukova! A siguran sam da je to, po nekom zakonu, krivično delo, kvalifikacija 'namerno širenje zaraznih bolesti kod životinja' recimo... I onda sleduje ćorka! Ovako nešto ne priliči ni jednom lovcu, ni da pomisli!
A još je gore što je takav predlog, kako ti kažeš, potekao od jednog profesora na veterini, jadna mu profesura!
Hajde da se uozbiljimo, i da ovakve stvari ne pišemo.
Ovaj deo tvog posta bi bilo najbolje, da nije napisan.

Cvele
 Epa ljudi, ja sam cuo razgovor predsednika drustva i clana komisije za lovacke ispite, posle istog na rucku, da ce vuka zabraniti, i zastititi kao belog medveda ! $aAa
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Lala
 Vuk je u Vojvodini već zaštićen, iako se banatski stočari žale na učinjene štete.

Lovac1
 svakako bi trebalo na kvalitetniji način rešavati počinjene štete na stoci i na divljači.
Ako već vuk ide u zaštitu onda netko mora i plačat štete, Zima je najgore razdoblje , divljać je sasvim nemočna u dubokom snegu i lak plen za vuka.
Kazna u Hrvatskoj za ubijenog vuka mimo dozvole je 5500 evra( 40 000 kuna). ali tu su i ostale sankcije od oduzimanja oružja...
Kod nas je vuk veliki problem i brzo proširuje teritorij. več je viđen nadomak Zagreba.
Tako da kvota od 20 komada nije dovoljna da ga se stavi u neke normalne okvire.

nenadx
 Slazem se sa Lalom,putevi lovstva i sveobuhvatno sagledavanje ekosistema moraju biti uskladjeni.Koliko ce to biti izvodljivo sa ovim zastitarima je pitanje.Licno mislim da samo oni koji su direktno ukljuceni u pricu to mogu.To su svakako lovci i slicne grupacije.sve ostalo je prazna prica,koja se uci u hodu.Sto se tice zastite vuka,po logici to se radi tamo gde je neka vrsta ugrozene.Pa evo dajem javni poziv zainteresovanim stranama.Posto cemo jednog dana biti velika eu,predlazem da nam daju lovu,pa da nahvatamo sa ovih prostora par stotina vukova i posaljemo ih na zapad (gde smo ih verovatno mi istrebili).Ovo bi bio simbolicni gest pokajanja i direktna pomoc ocuvanju vrsta na nasoj zajednickoj teritoriji EU.Deluj lokalno,razmisljaj globalno. E sad ozbiljno,ko odredjuje,tj.koji su kriterijumi za kvotu.Ovo pitanje je vrlo vazno,jer klasicni odgovor br,stanje,prirast,moguca brojnost...ne pije vodu.Isuvise je sablonski da bi se igrali na taj nacin.Eto u Banatu se zale.Kako zale?Pa u uredjenom drustvu,kako smo mi,to se plati sa svim troskovima.....Ko placa,pa Onaj ko se zalaze za vuka,LS(zato sto ide pod kozu nelovcima),Zeleni(Zato sto stite samo odredjene vrste,BEZ KRITERIJUMA.Vuk nije ugrozena vrsta na ovim prostorima...o cemu se u stvari ovde radi?)
Dobar pogodak

Lala

nenadx kaže:
Posto cemo jednog dana biti velika eu,predlazem da nam daju lovu,pa da nahvatamo sa ovih prostora par stotina vukova i posaljemo ih na zapad (gde smo ih verovatno mi istrebili).Ovo bi bio simbolicni gest pokajanja i direktna pomoc ocuvanju vrsta na nasoj zajednickoj teritoriji EU.Deluj lokalno,razmisljaj globalno.

Cenjeni kolega, u potpunosti podržavam tvoj predlog IznenadjenMolitva
Nisam znao da si takav zloyeb postao, kolega!!! Diskusija Vidi se moj uticaj na razmišljanje, samo što bih im ja poslao i nekog tvora, pride, pa šta košta nek košta! Grin

Lovac1
 Ovde se samo radi o tome da Evropa daje drugima lovu da dižu populaciju vuka, samo da njih ostave na miru. Bolje da je vučko kod komšije nego u mom dvorištu. u Hrvatskoj se kvota određuje dogovorom i dokazima o zastupljenosti i brojnosti u raznim regijama. Ministarstvo kulture je u HR zaduženo za nadziranje vuka i oni sa predstavnicima lovstva pri ministarsstvu regionalnog razvoja vodnog i šumskog gospodarstva sjednu za stol i dogovore kvotu.
Tu kvotu uprava za lovstvo rasporedi po regijama.

aca81
 Mislim da to rade kako bi sakupili sto vise poena kod raznih organizacija bez obzira na posledicetU.a
DOBAR POGLED

nenadx
 Ma iskvariste me nacisto$aAaSto se tice vuka,svakako da treba biti tretiran kao i ostala divljac,tj,da je pod nekim rezimom zastite.Problem je pre svega brojnost,logicno je da u slucaju povecanja njegove brojnosti,nemozemo racunati na povecanje brojnosti pre svega papkara,Cak obrnto mora se predvideti njihovo opadanje.Sada dolazimo u situaciju da se pitamo zasto nemamo vise srna,jelena,DS....pa nemozemo ih ni imati vise.Dali smo procene steta,potrebe vuka za hranivima....pa nepase on travu.Po automatizmu kriv je uvek krivolov.I jeste ali u kombinaciji sa mnogim drugim elementima pa i vukom.....Te kvote su mozda dobro zamisljene,ali mi se ipak cini sustinski su samo promena termina,u fazonu nesto se novo i naprednije radi.Ako se zna brojnost(maticni fond...),realni prirast..onda se relativno lako odredi broj za odstrel(kvota)u skladu sa zeljenom populacijom na odredjenom prostoru.E tu postoji pitanje da li se zeli veci broj vukova a manji papkara.Ako je to politika koju vodi jedna drzava u ovoj oblasti,to treba javno reci,tako da mladi znaju sta ih ceka kroz 10,20 godina...U cemu je stvar.Moguca realnost je da ce u skorijoj buducnosti lovci biti korekrori prirodnog lanca...a uz to jos nekome nesto placati za usluge koje im cine.Od dosadasnjeg,po meni,primerno uspesnog aktivnog aktera desavanja u prirodi,prelazi se u stanje pasivnog posmatraca,pa jos sa demokratskim prizvukom......Evo odoh od vuka u teoriju zavere,klasika.Nego dok sam u tom fazonu,ovi zeleni su samo orudje sireg plana...Bice ovde vukova,ni velika trovanja posle IIWW nisu ga zatrla,a mukotrpno visedecenisko povecanje broja papkara netreba jednim potezom ugroziti,napomenuo bih da je ovo i od strateskog znacaja za jednu zemlju(bar su nas tako pre ucili)
Dobar pogodak

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,465
Najnoviji član: Stevan Belor...

Poslednje vesti
Obaveštenje korisnicima lovišta
Dobijanje lovačke dozvole kompleksan proces
Sočne lovačke šnicle u marinadi od crnog vina, majčine dušice i origana
IN MEMORIAM
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

Hunter_lovac
· 25.07.2025. 12:56

Modernizujte sajt , privućiće nove članove , a i svakako treba da se modernizuje 👍🏻

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

65,143,928 posete www.srbijalov.com