Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Kugla

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Kugla
Cvele
 Malo pre sam kupio Mirage kugle 12/76, 5 komada za probu, jel' ima neko iskustva s' ovim kuglama ? Smile
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Predator

josip-tuzla kaže:
pozdrav,ja imam cijelu kutiju sauvestre a skoro sam cuo od kolege da nebi smio da ispaljujem iste iz svoje puske.imam zh-301 12/70.probao sam jednom i nije bilo problema.sad sam u nedoumici.imate li kakav savjet za mene?

Moj savjet je da pošalješ tu municiju na moju kućnu adresu. Smeko Šalim se. Do sada nisam čuo da postoji neko potkalibarno zrno koje se ne može pucati iz bilo koje puške kalibra 12/70. Kolega Podunavac, slažete li se sa mnom?

Sasvim prirodno

Podunavac
 Uglavnim se slažem. Potkalibarni projektili su pogodni za sve vrste čokova i tu nema razloga za izbegavanje. Međutim nije mi poznato kolike pritiske postiže Sauvestre municija. Sauvestre ima veliku početnu brzinu, ali i relativno malu masu projektila u odnosu na sačmena punjenja (26 grama). Mislim da u kalibru 12/70 postiže normalne radne pritiske, a ako nisam u pravu na svakom patronu mora pisati 1050 bara. Isto tako na svakoj puški, na cevima mora stajati pečat tormentacije i na koliko bara je tormentacija vršena.
Tri prsta 2Kolce

javor

Podunavac kaže:
Uglavnim se slažem. Potkalibarni projektili su pogodni za sve vrste čokova i tu nema razloga za izbegavanje. Međutim nije mi poznato kolike pritiske postiže Sauvestre municija. Sauvestre ima veliku početnu brzinu, ali i relativno malu masu projektila u odnosu na sačmena punjenja (26 grama). Mislim da u kalibru 12/70 postiže normalne radne pritiske, a ako nisam u pravu na svakom patronu mora pisati 1050 bara. Isto tako na svakoj puški, na cevima mora stajati pečat tormentacije i na koliko bara je tormentacija vršena.
Što se tiče Sauvestrea u kal.12/76 piše max1050 bar! A za Ruskinju se ja ne bojim,ona može i maljutke ispaljivati,jedino ću viditi kakve žigove ima Njemica pa ću javiti...
Lisica

Cvele

Cvele kaže:
Malo pre sam kupio Mirage kugle 12/76, 5 komada za probu, jel' ima neko iskustva s' ovim kuglama ? Smile

?
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

javor

Predator kaže:

javor kaže:

Podunavac kaže:
Baš tako kolega. Znači da postiže pojačane pritiske u odnosu na standardne (propisane) za kalibar 12/70 i da sme da se koristi samo iz pušaka tormentovanih na 1370 bara. Kod ove municije pritisak ne mora da bude 1050 bara, ali prelazi standardnih 740 bara.
Čekaj,čekaj..to znači da kod starijih pušaka se takva kugla nebi smjela pucati???Kako znati koliko puška podnosi?Gleda sam na mojoj Njemici i nisam ništa naša...

Kad skineš podkundak, na cijevima tvoje IŽ-27 trebalo bi da piše "90mPa" što se odnosi na pritisak. Kolega Podunavac je iznio podatak da su ove puške tormentisane (testirane) na pritisak od 1370 Pa. Pregledaj dobro cijevi na Njemici, trebalo bi negdje da piše. U svakom slučaju, iako su to jako kvalitetne i dobre puške, ja lično se ne bi' usudio pucati (naročito ne često) municiju sa oznakom "1050 bar max.). Većina te municije do koje dolazimo je proizvedeno u Italiji, a oni su poznati da vole pucati. Vjerujem da većina njihovih novijih pušaka može izdržati ove pritiske (bez posljedica), samo je pitanje mogu li to izdržati starije puške koje i dalje koristi dobar dio lovaca sa ovih prostora. Iako uglavnom lovim sitniju divljač i predatore, smatram da nema potrebe za municijom težom od 36g, a i nju koristim samo kad je jako hladno. Tati sam svu municiju sa oznakom "1050bar max" pokupio i dao mu nešto "mekše" jer njega samo zanima krupnoća sačme (zrna) i rijeđe proizvođač. To mu je dao jedan lovac koji lovi skupljim i jačim puškama i koristi samo poznate proizvođače. Tu ima i jedan "baby magnum" od 40 grama sa tom oznakom i po promjeru sačme odgovara našoj 10-ki. Nosio sam ga u prsluku, ali mislim da ga nikad nisam ni stavio u cijev.
Divlja svinja je jako žilava životinja i za nju je karabin zakon. Ako se lovi sačmaricom, na prvom mjestu je važno gdje će je metak pogoditi, a daleko je manje važno (manje važno, ali ne i zanemarljivo) da li je on veće ili manje gramaže, da li je "standarno", "magnum" ili "ultramagnum" punjenje i kolike pritiske razvija.
Točno je za Ruskinju,piše broj 90,međutim na Njemici sam malo zbunjen..postoji nekoliko žigova,tri žiga imaju oznake poput štita sa križom na vrhu a ispod postoje "W" , "U" i "N" ispod svakog.Tu su još neka dva također zasebna koja ne mogu odgonetnuti i jedan broj 651 te riječ Nitro! Možda će Podunavac znati.Inače ova tema je zanimljiva jer mnogi lovci vjerovatno ne znaju tj.ne vode računa što se puca,bitno je nek puca puc puc
Lisica

Podunavac

javor kaže: Točno je za Ruskinju,piše broj 90,međutim na Njemici sam malo zbunjen..postoji nekoliko žigova,tri žiga imaju oznake poput štita sa križom na vrhu a ispod postoje "W" , "U" i "N" ispod svakog.Tu su još neka dva također zasebna koja ne mogu odgonetnuti i jedan broj 651 te riječ Nitro! Možda će Podunavac znati.Inače ova tema je zanimljiva jer mnogi lovci vjerovatno ne znaju tj.ne vode računa što se puca,bitno je nek puca puc puc

Kolega tvoja je puška istočno-nemačke proizvodnje, a tormentirana je po starim standardima i nije namenjena za municiju pojačanog pritiska. Nitro znači da je predviđena za bezdimni barut (nitrocelulozni). Pečat sa štitom i slovom N znači da je tormentirana na normalne radne pritiske po starim standardima C.I.P.-a. Broj 651 najverovatnije označava bare, pošto je stara vrednost srednjeg Pmax bila 650 bara (C.I.P. standard do 1989. godine).
Ovo su ti nemački pečati tormentacije. Gornji za istočnu nemačku a donji za zapadnu nemačku. Levi za standardne pritiske, a desni za pojačane pritiske.
i48.tinypic.com/34q907r.jpg
Tri prsta 2Kolce

javor
 Da.Istočnonjemačka cal.16 Znakovi su slični ovim gornjim,jedino su slova od ispod.Što se tiče kugla i ostale municije nigdje ne piše koliki je max.pritisak a stariji kolege koji imaju ovakvu pušku tvrde da odlično nosi breneke kuglu iz donje cijevi...pa sad ti znaj..!
Lisica

Podunavac

javor kaže:
Da.Istočnonjemačka cal.16 Znakovi su slični ovim gornjim,jedino su slova od ispod.Što se tiče kugla i ostale municije nigdje ne piše koliki je max.pritisak a stariji kolege koji imaju ovakvu pušku tvrde da odlično nosi breneke kuglu iz donje cijevi...pa sad ti znaj..!

To je već druga stvar. Svi moji upisi su se odnosili na kalibar 12/70. Za kalibar 16 stara vrednost srednjeg Pmax je bila 680 bara, nova vrednost srednjeg Pmax je 780 bara, a tormentacija na 1020 bara po novom C.I.P. kriterijumu. Savremena municija kalibra 16 uglavnom postiže radne pritiske do 700 bara i ne pravi se kao municija povišenog pritiska (koliko je meni poznato). Što znači da možeš da koristiš svu municiju kalibra 16 koju nađeš na tržištu. Druga stvar nemačke puške imaju jake brave, dvostruko Greener ili Kersten bravljenje koje podnosi veća naprezanja od predviđenih.
Donja cev jeste pogodnija za ispaljivanje jedinačnih projektila zato što je manje čokirana (obično 1/2 čok, ali može da bude i 1/4 čoka). Potkalibarne projektile možeš da ispaljuješ iz obe cevi a kalibarne iz donje. Brenneke kugle (pošto imaju pera koja se skidaju prilikom prolaska kroz čok) možeš i iz gornje ali ipak bolje koristi donju cev.
Tri prsta 2Kolce

PEZ
 Evo kolege ,kopajuci, danas po nekim starim novinama naidjoh na jedan tekst o Brenneke-u pa da podelim sa vama
Jedinacna zrna tipa "Brenneke" tako nazvana po svom konstruktoru,izumitelju,genijalnom balisticaru Vilhelmu Brennekeu,prvi put su se pojaviladaleke 1898.god.Bila su jednostavne konstrukcije,sa ravnom ceonom povrsinom i sa svega sest "rebara" koja omogusavaju prolaz kroz cokirane cevi.Uz projektil je bio pricvrscen filcani cep koji je pri letu igrao ulugu stabilizatora.Novokonstruisano zrno bilo je namenjeno lovu na divlje svinje,pre svega prigonom,za daljine do 50 m.Vec prve probe u prakticnom lovu dale su izvanredne rezultate i pocela je da raste slava ovih u svetu najrasprostranjenijih i najvise imitiranih jedinacnih zrna za sacmarice.
Iste godine zrnu je dodat celicni kupasti "spic" radi poboljsanja probojnosti,sto je bilo namenjeno lovu krupne africke divljaci deblje koze.Takva konstrukcija je poboljsana i pricvrscivanje cepa za zrno (pomocu zavrtnja) pa je ubrzo bila univerzalno prihvacena.
Skoro 50 godina kasnije 1935. pojavio se novi model zrna,koji se od starog razlikovao prvenstveno po vecem broju rebara i po kupastom zaobljenom vrhu.U standardnoj izvedbi ovaj se model nije promenio do danasnjih dana.
Lovci su u praksi primetili da je zrno "Brenneke" iako predvidjeno za rastojanja do 50 m ,efikasno i prilicno precizno i na vecim daljinama pa je,pa je kao standardna meta za lovacka streljacka takmicenja uvedena silueta divljeg vepra na daljini od 80 m.
To je bilo vise nego sto je iko ocekivao i zahtevao od zrna za glatku cev.Sto se tice rasturanja pogodaka ono je variralo od puske do puske.Cilindricne ili slabije cokirane cevi po pravilu bolje grupisu pogotke, mada svaku pusku treba proveriti jer se desava da i pun cok daje odlicne rezultate.
Mana klasicnih sacmarica,svejedno da li su polozare ili bokerice bio je nedostatak odgovarajucih nisana.
U SAD,gde se najvise upotrebljavaju jednocevne repetirke(pumparice) poceli su a prave cevi za jedinacna zrna koje su imale prave podesavajuce nisane.Sa tim cevima je postalo moguce upucati sacmaricu kao karabin.To je odmah povecalo efikasnu daljinu upotrebe jedinacnih zrna,pa je standardna daljinaza upucavanje"pomerena" na 91 metar(100 jardi)
Amerikanci,kod kojih u nekim gusto naseljenim drzavama nije dozvoljena upotreba lovackih karabina ni u lovu na belorepog jelena,tamosnju najbrojniju krupnu divljac,nisu bili zadovoljni cak ni ovako izvanradnim balistickim karakteristikama pa su u razvoju otisli jos dalje.
Za kalibar 12 Magnum 12/76 konstruisali su zrno tipa Brenneke sa integralnim plasticnim cepom,ukupne tezine 39 grama,sa kojim su podigli granicu efikasnog dometa od 100 m i prebacili je cak na preko 130 m.Posebna odlika ovog zrna je izvanredna preciznost.

Najpovoljnije trajektorije

daljina u metrima

I 23 46 69 91

+1,9 +2,7 0 -8 cm

II +3,7 +6,3 +4,3 0 cm

josip-tuzla
 hvala kolegama na objasnjenju,moaram da pogledam na koliko je moja cehinja tormentovana.vjerovtno pise ispod podkundaka negdje pa mi valja pogledat.nisam nikad skidao podkundak jer je komlikovano jbg
josip moskovic

javor
 E hvala Podunavac i svaka čast na znanju.Imaš piće ako se ikad sretnemo!Dobro da sam spomeno da je 16tica,jer bi se živ pojeo jer sam tražio na municiji i nigdje nisam vidio koliki je max.pritisak.Nisam dodao da na izvlakačima postoji broj 70 ali to se vjerovatno odnosi na dužinu čahure.PEZ odličan tekst,Breneke je kult i mislim da ga još jako dugo neće nitko nadmašiti..!
Lisica

PEZ

josip-tuzla kaže:
hvala kolegama na objasnjenju,moaram da pogledam na koliko je moja cehinja tormentovana.vjerovtno pise ispod podkundaka negdje pa mi valja pogledat.nisam nikad skidao podkundak jer je komlikovano jbg

Skinuti podkundak sa cehinje nije nimalo komplikovano,drze ga dva srafa,jedan je onaj bocni, poprecni, koji ide izmadju cevi(kroz spojne pruteve) , a drugi je ispod cevi i prati uzduznu osu,kad se odviju ova dva srafa podkundak se lako skida.

Javore Odobreno

josip-tuzla
 hvala kolega pez.bice skinut,svakako veceras postavljam amortizer na kundak.bas me zanima na koliki je pritisak testirana,inace puska ima jake kljuceve i sto se tog dijela tice mogu se trombloni ispaljivat
josip moskovic

RILE
 danas sam kupio rotweil brenere u kalibru 12/76..da li neko ima iskustvo sa ovim brenerima i koj cok koristiti preilikom njegove upotrebe?posedujem mp153 12/76
samo low srbijalov

223rem
 Ja mislim da najbolje iz cilindar coka ide,bar moja iz je najpreciznija sa tim cokom Confused

223rem
 A da zaboravih da kazem da sam ja probao moju sa istom kuglom samo u kalibru 12/70 ne znam mozda ima neke razlike jer je to kugla sa magnum punjenjem.

Predator

RILE kaže:
danas sam kupio rotweil brenere u kalibru 12/76..da li neko ima iskustvo sa ovim brenerima i koj cok koristiti preilikom njegove upotrebe?posedujem mp153 12/76

Zbog preciznosti i potencijalnog oštećenja cijevi prepuručuje se upotreba što širih čokova tj. najpoželjniji je cilindar. Što se tiče Rotweilove kugle (kao i jedinačnih zrna ostalih proizvođača) svaka puška ih različito nosi. Sudeći po renomeu firme i njegovoj cijeni, trebalo bi da to bude snažan i precizan metak. Ako imaš finansijskih mogućnosti, poželjno je probati municiju na meti prije upotrebe u lovu. To ti je najbolji pokazatelj.

Sasvim prirodno

AJDUK
 Ja spremio za vikend da probam ovih 5

i48.tinypic.com/286wdg2.jpg

i48.tinypic.com/72rvxc.jpg

kelt
 kolega da bi znao kako se koja grupise morao bi imati barem po dve iste
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 20
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,461
Najnoviji član: Cikazuba

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

64,547,299 posete www.srbijalov.com