Izgleda da se na ovim prostorima stvorio koncenzus,oko sagledavanja lovnih vrsta divljaci.Doduse ja bih to malo drugacije uradio,ali ko koga pita..Moracu ,Zoki, da se pak osvrnem na neka sira desavanja.Skoro,u Nemackoj(Bavarska) se pojavilo par vukova(italijanska podvrsta,a autohtone su potamanili jos 1831.godine)malo podavila stoku koja je na slobodnoj ispasi(kod nas bi rekli ekstezivno stocarenje)i digla se nevidjena buka.Trazi se odstrel,a lovci vec predvidjaju stete na lovnoj divljaci(verovatno misle na jestive,ili je to moje prosto tumacenje?)Naravno zeleni nedaju,pa cemo videti sta ce biti.....Ovom prostoru je predodredjeno da ima vuka i naravno dolazice turisti da ih odstrele,a vremenom ce trziste odrediti gde ce biti odstreljeni.....
Rekao bih povodom toga da je prirodno okruzenje vuka,svako staniste koje mu pruza uslove za opstanak.Pritom su prehrambeni uslovi jedni od najbitnijih.A ne oni koji mu covek odredi.Bar se tako tvrdi i namece.Opet vezano sa tim u nasoj ravnici su vukovi takodje ziveli,a i sada bi.Ali im neko neda.Sta je problem i da li imamo duple arsine???Voleo bih da cujem misljenja.Ranije sam spomenuo,ali niko nije odreagovao.Recimo,Postoji br.stanje vuka u Deliblatu i to stanje se odrzava.Kako?,sigurno nije prirodno regulisanje,vec odstrel.Zasto im se nedozvoli prirodno sirenje?.....
Nema druge,nego da im se kontrolise areal,brojnost....Opet po meri coveka-Znaci opet dupli arsini......Napomenuo bih da nemam nikakve potrebe da namecem stav.Lov smatram preostalim prirodnim instiktom,koji covek nosi u sebi,pa kao takav treba da bude i njegova refleksija.Uzmes pusku,udjes u sumu i trazi-pa ko koga nadmudri.Sve drugo je odstrel,koji zadovoljava samo deo naseg instikta,a vise ego,sujetu.....To je slucaj i sa vukom i sa jelenom-tada nema razlike.Kada se umesa gazdovanje,ovo sa svakim novim paragrafom gubi smisao i oduzima dusu lovu,ali i prirodi.Zasto?jer opet kontrolise.Po cijim zakonima-opet ljudskim.Zato je sve to magla i prilagodjavanje potrebama,a ko dozivi slusace nove price,koje se sustinski nece menjati.Vazno je da sistem i interes funkcionisu.......
Zemo tanka je linija između genija i luđaka, pa je i tako jako tanka i osetljiva linija između čoveka kao iskonskog ekosistema i živog sveta uopšte i čoveka koji sve pokorava sebi i svom interesu!! Sve se danas svelo na to.. oće ili neće kaki..da prostiš!!! Za Zeljova u Vojvodini mislim da nema mesta, jer ipak je to sada previše aktivno područje ljudskom prisutnošću , što Vuku neverujem da pogoduje , a pogotovo jer nema šumskih kompleksa koji bi ga zaštitili !! Indija je dobar primer toga o čemu ti pričam, ako me razumeš!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Da nepricamo o tankoj liniji,napravili bi novu temu.Na pocetku ove teme,ja sam zauzeo stav protivnika vuka....Sada dobismo obrnutu situaciju.Ti rece nema mesta vuku u Vojvodini???Sto se tice Vojvodine....Ako bi zeljova pustili na miru bilo bi mesta za njega.Vuk je nestao iz Vojvodine,kada je covek odlucio da ga tu nema,a ne sto nije zeleo.Po proucavanjima za staniste nisu presudni saobracaj,ljudi isl.Vec pre svega prehrambene mogucnosti i slazem se kakva takva mogucnost skrivanja...Reklo bi se dobrih prostora ipak ima....ako se zna da jednom coporu treba od 150 do siromasno prehrambenih 1000 kilometra kvadratnih,moze se predvideti i br copora ili jedinki...Znaci stanista ima u Vojvodini-Fruska Gora,veliki deo Srema,Podunavlje....sa njima bi ekosistem zaokruzio sistem,a lovna divljac prirodni refleks.Dalje jedan ili par copora nesmeju ostati izolovani(protok gena isl)pa mala brojnost i ogranicavanje im cini samo lose(nevidim svrhu ogranicenog postojanja tih u Deliblatu).........
zemo netreba o tankoj liniji, jer bi bilo bojim se dosta onih koji su je prešli
Nego nisi me dobro razumeo, ja sam naveo primer Indije gde čopori Vukova dolaze na rđav glas iz razloga prenaseljenosti i učestalih kontakata sa čovekom!!! U vojvodini postoje areali gde bi on mogao obitavati, ali ta područja su znatno gušće naseljena od ostalih područja u kojim Vuk sada obitava i to bi dovelo po meni do njegovog ocrnjavanja u svakom smislu, a za genetsku zasićenost u Delbarskoj pešćari postoji samo jedan odgovor, a to je po meni nestanak populacije!!
U svakom slučaju više bi volio pesmu Zeljova sa Fruškogorskig padina, nego arlaukanje onih đavola šakala!!
Nažalost, ali po meni čovek neće nikada više dozvoliti Vuku da živi na područjima koje je nekada naseljavao i to je činjenica, samim tim Vojvodina će vrlo brzo biti potpuno čista od vuka!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
Svakako te nove invazivne vrste predatora,treba eliminisati(ma kako to lose zvucilo)Tada bi imalo vise mesta za autohtone vrste,pa bi i manje povika bilo na njih.Moracu da se vratim na pocetna pitanja i mesta svake vrste u ekosistemu.Naravno tu i coveka-lovca racunam.Oni drugi covecida nespominjem.Lovstvo je imalo svoj put...u skorijoj istoriji je forsiralo plemenite(ili kako god dsa ih zovemo)Bas skoro sam citao Britanske,Nemacke,Svajcarske podatke...-i koliko su se trudili da istrebe sve konkurente-Pa se slazem da nece ni dozvoliti njihov znacajniji povratak,sa slicnim obrazlozenjem da ce doci do znacajnog poremecaja reda,koji su vekovima uredjivali.Malo licemerno,cini mi se.....Zato sam ranije i rekao netreba nama prepisane konvencije,vec pameti i reda,pa cemo imati i zeljova i ....Znaci ako znamo sta hocemo i imamo strategiju,znanje....nece se zeljo ocrniti...za tako nesto potrebna je stalna edukacija i pravilno vaspitavanje mladih narastaja.
nenadx kaže:
Svakako te nove invazivne vrste predatora,treba eliminisati(ma kako to lose zvucilo)Tada bi imalo vise mesta za autohtone vrste,pa bi i manje povika bilo na njih.Moracu da se vratim na pocetna pitanja i mesta svake vrste u ekosistemu.Naravno tu i coveka-lovca racunam.Oni drugi covecida nespominjem.Lovstvo je imalo svoj put...u skorijoj istoriji je forsiralo plemenite(ili kako god dsa ih zovemo)Bas skoro sam citao Britanske,Nemacke,Svajcarske podatke...-i koliko su se trudili da istrebe sve konkurente-Pa se slazem da nece ni dozvoliti njihov znacajniji povratak,sa slicnim obrazlozenjem da ce doci do znacajnog poremecaja reda,koji su vekovima uredjivali.Malo licemerno,cini mi se.....Zato sam ranije i rekao netreba nama prepisane konvencije,vec pameti i reda,pa cemo imati i zeljova i ....Znaci ako znamo sta hocemo i imamo strategiju,znanje....nece se zeljo ocrniti...za tako nesto potrebna je stalna edukacija i pravilno vaspitavanje mladih narastaja.
B)
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
ja sam gledao u listu divljaci zasticenu lovostajem,i nisam nasao da li je i svraka i siva vrana isto na listi zasticenih ptica, imal ko bolje inforamciej?
U mom LU-lovištu godišnja kvota za odstrel je 120-130 DS i tridesetak srneće divljači. U istoj godini u istom lovištu vuk "odstreli " desetak ovaca i mi ga odmah proglasimo štetočinom i pravimo hajke.
Što se mene tiče daleko je VUČKO od štetočine i zaštićen je doživotno, a Vi kolege posavesti. Pozdrav.
Dare ako su vukovi toliko agresivni na tom podrucju pa silaze skoro i u gradove, napadaju i sl. dali su fondovi krupne i sitne divljaci dovoljno zastupljeni za prehranu vukova. Sasvim je logicno da i vuk jede al da ima dovoljne kolicine divljaci na raspolaganju bas neverujen da bi dolazio u grad na rucak.. ako mozes malo o tome zanima me kolicina i vrsta divljaci koja obitava na tom terenu...
nemeza kaže:
U mom LU-lovištu godišnja kvota za odstrel je 120-130 DS i tridesetak srneće divljači. U istoj godini u istom lovištu vuk "odstreli " desetak ovaca i mi ga odmah proglasimo štetočinom i pravimo hajke.
Što se mene tiče daleko je VUČKO od štetočine i zaštićen je doživotno, a Vi kolege posavesti. Pozdrav.
Kolgega raduje me što tako gledaš na Gorskog Cara!!!B)
...šta je zimska mjesešina bez njegove pjesme, doli praznina i tihi muk napaćene zemlje!!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
Mozda bi ova tema ostala nedorecena bez jos par informacija-
Da pitanje vuka (povezano i ostale velike zveri) nije odraz nasih zelja evo dokumenata koje smo kao lovci i drzava prihvatili,a ujedno Veće Evrope (2000) podstice državne vlasti da u nacionalne Planove upravljanja tom vrstom uvrste i ove preporuke. :
-Konvencija (UN) o biološkoj raznovrsosti, Rio de Janeiro, 1992. -Dokumenti kojima treba pristupiti, odnosno uskladiti svoju pravnu regulativu su:
-Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune, Vašington, 1973.; izmijenjena u Bonu 1979
-Bernske konvencije o zaštiti evropskih divljih vrsta i prirodnih staništa,
-Habitate Directive Direktiva o zaštiti prirodnih staništa i divlje faune i flore - Regulativa Evropske zajednice o zaštiti vrsta divlje faune i flore regulisanjem trgovine (1996.).
-Large Carnivore Initiative for Europe Evropska inicijativa za velike zveri osnovana 1995. radi rešavanja problematike zaštite velikih zveri, odnosno očuvanja populacija velikih zveri (mrki medved, vuk, ris) u suživotu sa ljudima.,koje je pripremilo Akcione planove zaštite velikih zveri prihvaćeni od Saveta Evrope na sastanku stalnog odbora .
U skladu sa prethodnim preporuka je,a i obaveza zemalja potpisnica da usklade domace zakone sa potpisanim,a okviri za gazdovanje izmedju ostalog bi bili sledeci.- Stanje populacija treba pratiti pomoću sistemskog prikupljanja svih podataka o živim jedinkama kao i smrtnosti Utvrdjivanje brojnosti,dostizanje i održavanje poželjne.Poželjna brojnost odražava odnos između veličine teritorije na kome će zivotinje moći zadovoljiti većinu svojih životnih potreba i njihovog maksimalnog broja koji neće imati štetan uticaj na život pored ljudi tj. utvrditi optimalni kapacitet , Obzirom na prethodno navedeno trebaće verovatno odrediti i nekoliko zona.Zone stalnog boravka, Zone povremenog boravka gde su prihvatljive,Zone povremenog boravka,gde nisu prihvatljive i zone moguce slučajne prisutnosti.Očuvanje staništa koja omogućuju optimalan prirast i stabilnost populacije,kao i povezanost. kvalitetnih staništa koja omogućavaju nesmetanu migraciju.utvrđivanjem opsteg kvaliteta staništa kao i unapređenje šumskg ekosistema.Utvrđivanje svih vrsta postojeće infrastrukture i njihov uticaj na stanište,kao i planiranje buducih.Identifikacija steta,kao i njihov obim,nastalih od ovih vrsta(kako prirodi,tako i coveku)I odgovor na njih(sprecavanje,kompezacija Pojam poželjne brojnosti predstavlja pitanjeo kome se mora povesti šira diskusija. Treba očekivati da sve interesne grupe, neće imati isto mišljenje o ovome,
Iz prethodno se lako moze zakljuciti(ako se hoce videti) da pitanje velikih zveri-samim tim i vuka nije pitanje samo lovaca,vec mnogo sireg drustva pa i drzave.A,kako smo mi narod ekstrema,pojedini namecu i svode diskusiju na pitanje istrebljenja???Zbog cega.Cini mi se da je retko ko naveo kao krajnje resenje,niti se zalaze za to.A i da hoce nemoze,jer je to reseno i potpisano.Realno ukazivanje na posledice velike brojnosti vuka i ostalih velikoh zveri su realnost,koju treba tako i sagledati.One se nemogu negirati,a resenje nije ponavljanje konstatacija.-Treba nam vuk.-On je deo prirode.to su parole za mitinge i besporebno gubljenje energije.Postujem upise koji kazu nemam stav,jer nije zasao u problematiku, nelovi ga, nema ga u lovistu pa ga vuk nije dotakao posteno.Tako je i moje pisanje odraz licnog stava I tumacenja saznanja,stecenog na razne nacine a bez nametanjaSve one prethodne smernice,dokumenta.daju mogucnost za stav koji bi priblizio i zadovoljio sve zainteresovane,Vazno je pitanje i problem sto sticem utisak da su oni koji odlucuju,zainteresovani samo za naplatu odstrela-a ostalo ce se resiti samo od sebe.Recimo od mnogo nepoznanica,zna li neko(mada smo to spominjali u ranijim pisanjima)koja je brojnost vuka predvidjena za odstrel ove godine.Ili ,citali smo o ceni vuka koje naplati odredjeno loviste .Da bi ga naplatila,znaci gazduje sa njim,pa je logicna pretpostavka - znaju koliko ga imaju, koliko je za odstrel a pretpostavljam da ce ako ovo neznaju povuci odgovarajuce sankcije
Kolega kod mene u lovištu niko nezna koliko ih ima, ali to čelnicima društva nije ni bitno, ulovi koliko možeš imaš pravo na nadohnadu u visini godišnje članarine po komadu. Zato uz BOŽJU pomoć skinućemo ih iduće godine, mislim sa funkcija a ne sa grana. Pozdrav.
vala nenade svaka ti je Njegoševa!!!B)
Šlag na tortu si definitivno stavio sa ovim tvojim tekstom, a nadam se da će mnogi koji imaju priliku da unaprede to pitenje izvuči i neku korisnu smernicu ili dobru misao iz ovih tekstova koje napisasmo ovde!!! Sigurno je da je Vuk jedna od retkih vrsta divljači kjoja iziskuje mnogo uređenije i društvi i državu u celini, tako da se tu treba puno pozabaviti i mnogo raditi. One zone koje je Nenad spomenuo su svakako jedna dobra smernica koja bi mogla označiti lakši put ka očuvanju i iskorištenju populacije Vuka!!
Nemeza nepadaju ti lako, takvi kad se uhvate funkcija su kao krpelji samo sisaju i šire zarazu!!...nažalost takvih je prepuno lovstvo u Srbiji!!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
Kolege lovci i Zorane,ova nasa prepisivaja tretiram kao razmenu misljenja i glas lovaca,bez obzira na to sto taj glas nema znacaja tamo gde se sve resava.Sto bi se reklo svako svom coporu.....Licno bih bio zadovoljan da nasa pisanja pomognu u nacinu razmisljanja i shvatanja,lova i prirode mladim lovcima.Pa da dodamo jos ponesto.
Uzajamna povezanost vrsta kao i odnos zive i nezive prirode,navodi da se odredjene vrste razvijaju i opstaju u povoljnim uslovima,pritom-naravno za mnoge je veoma bitan i uticaj coveka.Recimo fazan nemoze kod nas biti merilo za nista,sem merila gazdovanja lovnim vrstama....Vuk je izrazit primer i veoma znacajan bas u tim relacijama ,te kao takav bitniji kao simbol ocuvanosti eko sistema,ali i svesti, ili ljudskog odnosa prema njemu.
Da ne ostane nedoreceno ono o zonama,misljenja sam da bi one ma koliko ogranicavajuce delovale, sustinski bile u funkciji ocuvanja vuka. Na ovoj slici je prikaz rasprostranjenosti vuka iz 2000.koja je orijentaciono i sadasnja ,ali verovatno i za nadolazeci-duzi period.Orijentaciono i ukratko bi one mogle predstavljati i zone,jer su relativno prirodan odraz stanja na terenu.
I. Zona,mogla biti zona gde se sa vukom gazduje,kao sa svim ostalim lovnim vrstama.Sa periodima lovostaja u doba odgoja mladih,kontrolisan odstrel iskljucivo sa ceka,radi odrzavanja brojnosti i kvaliteta populacije itd.Ovo podrazumeva intezivno pracenje copora,jedinki,obelezavanje istih....sto bi moglo biti moguce uz pomoc raznih programa o zastiti, NVO organizacija,pa i drzave.U krajnjoj liniji dovelo bi i do zaposljavanja ljudi koji bi bili ukljuceni u sprovodjenje istog....Takodje ova zona bi teritorijalno mogla biti korigovana iz par razloga.Neki od njih su moguce ugrozavanje vrsta koje takodje mogu biti vazne(ne samo sa lovnog aspekta tretiranja)od strane vuka...,ali takodje moguca su i prosirenja.
II. .Zona je takodje prirodni prostor,potreban vuku za kretanje, migracije.. , ali ovde sa nizim stepenom zastite,najpre zbog uspesnijeg gazdovanja sa ostalim vrstama na tom prostoru.Smatram da ovde treba prepustiti korisnicima lovista,uz odredjene limite(u okvirima zakona) da procene koje i kolike prioritete ce imati vrste kojim gazduju.Ovo i zbog toga sto se u tim uslovima nemoze govoriti recimo o striktnom planskom gazdovanju srnecom divljaci,jelenskom,pa i divokozama...(divlje svinje iako cine prilicni udeo u ishrani vuka,ipak nisu ugrozene)....
III. .Zona je ustvari prostor na kojima se vuk povremeno javlja i moze pretstavljati njihov areal sirenja,ali vreme ce pokazati,da li je potrebno ukljuciti je u zonu II ili ne....Na ostalim prostorima vuk bi bio bez zastite.
Sa ovim bi se mozda moglo resiti,osnove skakljivog pitanja vuka.Bili bi ispostovani i medjunarodne preporuke i uskladjeni domaci zakoni o zastiti,same zone bi bile u funkciji ocuvanja vuka,a nikako ogranicavajuci rezim,a u ovom trenutku zadovoljavanje(kompromis) svih zainteresovanih strana.
Nešo za ovaj zadnji post skidam kapu i odajem ti duboko poštovanje na ideji , želji i naravno znanju koje poseduješ!! Kamo lepe sreće da iko od onih "gore" ima takve želje i ideje, pa da se nešto konačno napravi sa "zeljovom", a na sveopštu korist i prirode i društva!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.