Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: GONIČI - naše blago ili ....

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
GONIČI - naše blago ili ....
Boban
 Druze vrlo dobro znam taj teren,zimus smo i napravili skromnu kolibu i jos jednu renovirali u Pepelari sa nase strane gore bez gonica nista samo dobar gonic i stvar je resena.
A sumari kao sumari litrajka i to je to,a svinje cuvaju kao da su njihove katastrofa.

nidzamotocross
 Lovdzija, tako i kod nas uzese nam pola planine(Kukavice), i teraju kerove, desavalo se da ih povrede, ali jos nisu poceli da ih ubijaju... Imamo malo srece jer ih nema uvek po planini, tek nekada izadju... Sad
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

zoranp

nidzamotocross kaže:
Lovdzija, tako i kod nas uzese nam pola planine(Kukavice), i teraju kerove, desavalo se da ih povrede, ali jos nisu poceli da ih ubijaju... Imamo malo srece jer ih nema uvek po planini, tek nekada izadju... Sad

...kao što reko o tome će se problemu još jako puno govoriti i po meni se tu krije jedan od vodećih zagovornika da se goniči "skrate"..nažalost često i za glavu!!!Besan
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

nidzamotocross
 Jednom prilikom, dok su sumari bili po planini, radili sa drvecem sta vec, nzm ni ja, nas gonic je otisao kod njih goneci lisicu, i jedan od njih ga je udario sekirom i slomio nogu, posle pola sata gonic se vratio povredjen, nismo znali sta mu je, mislili smo da je naleteo na DS, ali se ipak video trag ostrog predmeta... Kasnije(posle 2-3 dana) ja s drugovima bio u nekom kaficu, a jedan od "tih" je neznajuci da je to moj ker, sve lepo ispricao... Cenzurisano Ker je bio vrhunski, i veterinar je morao da mu amputira nogu... Cuvali smo ga dok nije uginuo od starosti... I kako je nama kad odvedemo zdravog i citavog gonica, a on se vrati kao da je bio u ratu..? Ne razumem

Milos88-Ivanjica
 Nidzo svaka ti cast kad si uspeo da izdrzis tu pricu,ja bih mu slomio i ruke i noge kad bi mi tako nesto uradio sa kerom,al opet je tako bolje,jer onda odlete i oruzije i .......Kakvih ljudi ima ne mogu da verujem,pa sta mu je pas skrivio da ga udari sekirom po nozi?
Cisti ludaci 100%
LOV JE Passrbijaloviveli

nidzamotocross
 Uh Milose, kako je meni bilo... Besan Besan Verovatno je pokusao "taj" i po glavi da ga udari, ali ker se izvukao.. Ne odoravam

Milorad
 Kod mene je turisticka organizacija Cacak takodje uzela 80 % najboljeg lovista Ovcara i Kablara... srecom nam jos ne diraju pse ali
neki mozgovi su pustali zeceve u te delove navodno jer su tu zasticeni od lova...a gde je lisica,kuna....?

zoranp
 Nažalost nema tu kraja, jer neko ko nedrži goniče i dalje će smatrati da oni ugrožavaju srneću divljač, a sa druge strane jako malo goničlija ima želju da pse odvikne od gona iste!!.. teško će se tu naći izlaz!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

lovdzij@
 Slazem se sa tobom kolega,izlaz je tesko naci!!!ConfusedObrni -okreni gonici nikome ne odgovaraju,da li iz neznanja da li iz nekih drugih razloga,ja ne znam????A i te srne,da li po cenu zivota mora da se nauce gonici da ih ne gone??????ConfusedConfusedPa neka ih gone,nista im nece hvaliti!!!!!!Nisu to vukovi pa da hvataju i jedu sve zivo sto im stane na put!!!!!Sto se tice licno mene i mojih gonica,gonice ih dok god budem drzao gonice,kad ih budu zabranili u celoj Srbiji,puska na klin pa neka (tamo)njima srne neh ih love,kako vec,i nek prodaju trofejne srndace bogatim budzama,a pare nek trpaju sebi u dzepove,i neka kupuju dzipove da voze svoja debela dupeta!!!!!!!Lut sam,basClAQueDiskusijaAngryKoTuKoga
Lovicu sa gonicima,dok je veka i sveta.I tackaPas

duskodugousko
 Tesko se gonic nauci da ne goni srni,a vecina njih nikada ma koliko ostre mere gazda sprovodi na njima,a bez gonica se NE MOZE!
Fiat iustitia pereat mundus(Neka bude pravda pa nek' i svet propadne)

zoranp
 Slažem se da je goniču srna jako dobar učitelj i da se mnogi goniči na njima dobro razrade,ali se onda opet postavlja pitanje šta mi vredi da mi goniči ceo lov gone srne kad ih ne lovimo sa goničima??...a npr. svinje se vrte tuda okolo!!Frown
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

zoranp
 Mislim da me razumete o čemu pričam!!!..moja iskustva su u Lici bila da se gonič može rešiti srne, ako se ona nikada nije pucala pred njim, čak će takvi psi i u po gona srne , ako naiđu na svinječi trag preći na svinje!!..ali opet znam i za mnoge greške koje nisu za ovakav vid komunikacije!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

duskodugousko

zoranp kaže:
Mislim da me razumete o čemu pričam!!!..moja iskustva su u Lici bila da se gonič može rešiti srne, ako se ona nikada nije pucala pred njim, čak će takvi psi i u po gona srne , ako naiđu na svinječi trag preći na svinje!!..ali opet znam i za mnoge greške koje nisu za ovakav vid komunikacije!!

Svaka ti je k'o u Njegosa!;) Upravo tako!Onu divljac koja se najvise odstreljuje pred psom pas najvise i najradije goni.
Fiat iustitia pereat mundus(Neka bude pravda pa nek' i svet propadne)

lovdzij@
 Evo jedna stara fotografija,moja draga uspomena.Ne znam bas tacno koje zime bese,ali se dobro secam ova dva kera.Baki i Bobi,2 rodjena brata iz legla.Bili su "cokoladni" trobojci bar smo ih mi tako krstili.Imali su neku boju cokolade na ledjima,pa zbog togaOiRodovnik nisu imali,ali zato su imali nos za svinje samo tako,i mnogo mi je zao sto smo izgubili tu liniju kerovaConfused
lovdzij@ priložio:
dsc00822.jpg

zoranp
 Kolega prvo sam pomislio da svinjče ova dva zmaja nose na leđimaFrown, jedva raspozna one vurke ispod!! Zanimljivo je da je dosta pas bilo i kod nas sa tim obilježjima koja si naveo, normalno većina ih je bila bez papira i verovatno se u toj neselekciji krio uzrok tih nedostataka, ali zato kada se takav pogodi da goni taj goru pali i planinu žari!!!!B)
Jednog takvog sam imao 1993, bio je kod mog ujaka i važio je za psa koji je znao i po tri puta istog zeca okrenuti na lovca, a govorim o teškom kršu što znači kamen, škraplja, crni grab , deren, sladunić, šipak , itd, itd...!!!...e tu treba biti babo!!!B)
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

lovdzij@
 Pocela je i ova sezona lova sa gonicima,uzivamo ga opet u pesmi mojih vernih pomagaca.Evo jedne slike sa otvaranja lova na zeca.E slatko sam se naslusao kerova taj dan.Stara kerusa i naravno podmladak je tu da se malo obucava.Stara kerusa Doktor-Magistar za kretanje zeca......
lovdzij@ priložio:
dsc00905.jpg

duskov
 Zbog druženja i goniča idem u lov. Nema ništa ljepše od vedrog jutra, podignute divljači i pjesme dobrih goniča. I tada srce zatreperi, i tada duše onih koje više nema a nekada su lovili postaju vesele i raduju se vječitom iskonskom zovu koji je u nama i prije nas...

lovdzij@
 Taj osecaj ce nazalost veoma mali broj lovaca da dozivi.Pozdrav ze sve goniclijeBye

zoranp
 ...e zato i smatram da su oni naše blago i da se netreba predati onima koji žele da zabrane lov sa goničima!! Ovde sam na temi počeo priču oko toga da se gonič može edukovati ili specijalizovati na gon samo jedne ili dve vrste divljači, pa bih volio, ako ima neko takvih iskustava da nam piše o tome, kako bismo pokazali svimo koliko naše rase goniča vrede!!!B)
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

Nikola Vojinovic

zoranp kaže:
...e zato i smatram da su oni naše blago i da se netreba predati onima koji žele da zabrane lov sa goničima!! Ovde sam na temi počeo priču oko toga da se gonič može edukovati ili specijalizovati na gon samo jedne ili dve vrste divljači, pa bih volio, ako ima neko takvih iskustava da nam piše o tome, kako bismo pokazali svimo koliko naše rase goniča vrede!!!B)

Mogu da iznesem svoje iskustvo i zapazanje...
Od malih nogu se druzim sa gonicima, u pocetku su to bili psi za lov sitne divljaci, zadnjih deset godina su to psi za lov divlje svinje. Vazno kod oba tipa pasa je lovacki nagon i sledoglasnost, tj da javljaju trag divljaci dok bezi pred njima, lepo je korisno i pozeljno da se pas javlja i za vreme utrage, lakse ga je pratiti dok ne dodje do divljaci...
Jedina razlika je u zelji i smelosti da oblajavaju ds u mestu i dok stoji ili juri psa, sve ostalo je u sustini isto...
Imao sam prilike da vidim pse koji zanemaruju srnu koja skace pred njim dok prati "hladan" trag ds ili da pas krene par stotina metara za srnom i odustane, ali to su psi u ozbiljnim godinama pred kojima nije odstreljeno nista drugo sem divlje svinje...
Skoro je nemoguce odvici psa da negoni nista drugo sem jedne vrste divljaci, jer bas taj lovacki nagon koji sam pomenuo, tera ga da goni sve sto skoci pred njim, sad dali je to kuna, zec, lisica, sakal, srna ili svinja... ali moguce je usmeriti ga i nastrviti na odredjenu vrstu divljaci, pa ce tako uvek imati vecu zelju da prati trag i goni ono na sta je nastrvljen dok ce od srne npr. na koju nije nastrvljen pre odustati.
To se moze prevazici i nacinom lova, tako moja grupa primenjuje "blokiranje terena" psi se vode iskljucivo na povodniku, znaci nema slobodne pretrage terena, i pustaju se iskljucivo na trag ds koji zele da prate. Desava se da dok traze ds skoci srna, psi krenu za njom i ili ubrzo odustaju ili ih neko hvata na tragu srne, jer je beg srne specifican, pravi krugove i lako je u dobro postavljenoj blokadi preseci kerove i pohvatati ih, tako da je svako "teranje" kratko... takodje se izbegava mogucnost da sustignu srnu ili je doteraju do nekog nesavesnog lovca koji bi mozda i odstrelio a psi se nastrvili!
Teze je npr. kod zecara postici bas to, jer se zec lovi sa pustenim psima i slobodnom pretragom terena, bez blokade... Na terenima koji su bogati srnecom divljaci, uvek je tesko da pas dodje do zeca, jer se srna aktivna izjutra i ostavlja znatno jaci izvor mirisa, pa se pred psima koji pretrazuju terene gde ima zeca cesto na putu podigne srna, koja povuce pse i onda od pronalazenja zeca nista...

Mislim da je moguce "pedantno" loviti sa gonicima cak i na ravnicarskim terenima (mislim na lov ds) ukoliko je moguce "preseci" teren, locirati svinje u manji deo terena, postaviti adekvatnu zasedu i tako loviti deo po deo terena. Na ovakav nacin lovi moja grupa u planinskom lovistu, gde se pretrazuje daleko veci deo terena, ispresecan putevima, a ds moze zaleci bukvalno svuda, trazenje na ovakav nacin u ravnicarskom lovistu bilo bi daleko lakse i prostije jer ds uvek zaleze u gustisima izmedju nasipa i teke, u gustoj trsci, ili trnjacima, koji su po meni laksi za prestregu i blokiranje!
Priroda, kerovi i lov!

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,471
Najnoviji član: Ivan1969

Poslednje vesti
УСВОЈЕН ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ЛСЦС
Lovna kinologija- Reprezentacija Srbije ponovila prošlogodišnji uspeh na Svetskom...
Конкурс за субвенције у ловству
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

OfflineAdmin
· 19.11.2025. 12:42

Podunavac Bye

· 17.11.2025. 20:08

Поздрав другари. Дуго ме није било.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

65,732,728 posete www.srbijalov.com