Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Pravilnik o lovočuvarskoj službi

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Pravilnik o lovočuvarskoj službi
Lala
 Ja znam za slučaj od vrlo skoro, kada je lovočuvar volonter pozvao policiju i zadržao ljude (mslm desetak ljudi), koje je zatekao u našem lovištu, a koji su bili u komercijalnom lovu u susednom lovištu, pa lepo ušli u naše lovište da love. Sreća njihova da nisu imali odstrel. Da tog volontera nije bilo, ko zna kako bi sve prošlo.
Inače, taj čovek je i član našeg foruma. Ne znam šta je bilo i kakva je sudbina tog slučaja.
Kod nas je bila praksa, da nekoliko volontera u toku lovnog dana, kontrolišu grupe, uz uslov da volonter ne može da kontroliše grupu u kojoj lovi.
Kada pričamo o lovočuvarima, generalno, sve zavisi od čoveka kojem date ovlašćenja. Loš čovek će kršiti i najbolji zakon, zakoni su za poštene ljude. Nepoštenima nikakav zakon ne treba. Ovo što Slava piše, je drastičan primer neodgovornog ponašanja, a stav 'ima da radi kako mu mi kažemo', pokazuje da se taj koji to govori postavlja iznad zakona.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

zoranp
 ..ma ljudi bez etičko-moralnog, a uz to i stručnog lovočuvara nama ništa, bio on volonter ili profesionalac..čim se krene po liniji nisam ništa video jer mi je to kum, komšija, predsednik, itd itd..on je kupljen i od njega nema ništa, a takvih je nažalost jako puno..
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

Banatski Fazan
 Lalo, to nije greska, da zakon nije predvideo lovocuvara-volontera, kako kazes, i da mora da se nekako ubaci u pravilnik, to je samo tvoje misljenje!!
Isto kao sto je moje misljenje, da hvala bogu takvog cuvara kao sto je bio lovocuvar-volonter nemamo vise! To nije bilo dobro resenje, ni u kom smislu, i oko toga bi mogli danima da diskutujemo, pocevsi od toga da nema nikakvog znanja pa sve do kum-kumu i slicno.
Svakako sam sretan, sto ce ove poslove u buducnosti raditi samo profesionalni cuvar, a kome ce polagati racune, ako je to problem, a jeste, priznajem, nekom mora, i to je jasno, pa ako necemo predsedniku neka se osnuje komisija kome polaze racune, ili slicno.

Lala
 Pa ja i kažem da je to moje mišljenje. Ne pišem ja zakone i propise, ali razmišljam kako bi moglo da bude bolje.
Slažem se da je bilo zloupotreba, svakako. Ali nije problem u sistemu i nazivu lovočuvar-volonter, nego je problem u ljudima koji su brljali.

Sremac75

zoranp kaže:
Limune slažem se sa tobom, pa i ti sremac znaš ko su bili lovočuvari volonteri kod nas i da su to morali biti ljudi od poverenja i od interesa gospodinu prededniku, jer bez njegovog aminovanja niko nije mogao biti taj volonter!!! O radu istih govori broj prijava, ja neznam ni za jednu po poznatom počiniocu osim onih za pojedince koji su se suprostavili "frajeru",a onda su ih navatali na kojekakve cake i izbacili iz društva, po NN počiniocu prijave može pisati i baba sa pijace, to je samo formalno sapiranje odgovornosti!!..Sremac ti to bolje znaš nego ja!!

Ja mislim da bi to moglo da funkcioniše ukoliko bi ti volonteri bili podređeni i odgovorni lovočuvaru i lovniku a ne predsednicima LD!
I ukoliko bi im bila data i manja ovlašćenja od prof. lovočuvara mogli bi da odrade deo posla!
Ovako će se svako LU suočiti sa troškovima koje neće moći da podnese, pa će se članstvo osipati, pa če troškovi biti još veći........pa će na kraju tajkuni uzeti lovište!
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

Sremac75
 Nemojte mi samo reći da među lovcima nema onih čestitih i poštenih koji bi i kao volonteri savesno obavljali deo dužnosti lovočuvara, i čuvali naša lovišta!!!!!!!!

Ako je tako, ako nema takvih, čemu sve ovo pišemo, za koga se borimo!

Neka ide sve niz vodu, neka se LU pogase, neka tajkuni uzmu lovišta, pa će loviti ko može da plati i gotovo!

Mislim da treba razmišljati o trenutnoj materijalnoj situaciji 90% lovaca u Srbiji, a samim ti i o finansijskoj snazi 90% LU u Srbiji!
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

slavaplana
 Ako lovocuvari i strucna lica nebudu placena kako valja javice se mogucnos zloupotrebe od strane istih pa ce udruzenja imati vecu stetu nego korist!treba i o tome razmiljati! Nisam sreo mnogo lovaca koji bi nesto volonterski radili a da nemaju bar neku korist!!
Pa nasi lovci volonterski da nemoraju nebi radili nista drugo vec samo lovili! 99% je tako u to sam siguran!!!!1

zoranp
 ...volonter je čovek sa svojim obavezama i poslom od kojeg živim..ko od nas može da u pet ujutro ustane i ode u atar pa da pogleda stanje u lovištu tu do devet deset sati radnim danom..nikoili tako neke stvari,a kad se bude skinuo šljam i poćn se gazdovati sa željom da se postane domaćinsko lovište onda će biti sve kako valja do tada teško da iko, od pravih lovočuvara može da radi svoj posao kako valja..časno i pošteno, ni po babi ni po stričevima..
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

Pepa 75
 Banatski u pravu si potpuno! Drugo niko mi od vas nije odgovorio ko bi se od vas drugovi lovci prihvatio da bude lovocuvar volonter/
Trece to daih nema spasava i te potencialne volontere od oduzimanja oruzja i krivicnih prijava. Naime situacija moze biti sledeca : volonter nekog sumljivog zaustavi da ga legitimise i pregleda aon covek ga lepo prijavi policiji da mu je pretio oruzjem i dalje se zna epilog takvih situacija naravoucenije dok zec u Bosni dokaze da nije bik odose ja..a!

ohotnik
 Slucaj od prosle godine moj prijatelj lovocuvar koji radi u susednom udruzenju zatice cetri krivolovca u lovistu inace dva njegova lovca i dva iz susednog lovista Vraca se u udruzenje pise prijave i ide kuci gde ga ceka policija.Prijavljen je da je pretio i hteo da se fizicki obracuna sa ljudima koji su setali i posmatrali prirodu Oduzimaju mu cetri puske i dva karabina vrednosti oko 30000evra Sledi suspenzija sa posla jer mora da radi naoruzan i sest meseci sudjenja koje je bilo ubrzano s vezama I uz vrlo jake veze i skupe advokate uspeva da vrati oruzje i nakon toga razocaran napusta lovocuvarsku sluzbu.Kako li bi prosao tek volonter Ljudi su kod nas na sve sposobni Zato sam ranije navodio da treba da postoji dobra saradnja sa mupom i da lovocuvar na svaki problem pozove policiju na teren

temudjin

temudjin kaže:
Konkretno:
za lovocuvara je tesko odrediti samo povrsinu jer tu su geografski, populacioni, saobracajni i drugi uticaji.
Na primeru lovista u Srednjoj Backoj, tu je dovoljno dva lovocuvara na 30000 ha (moje misljenje je da stalno rade u paru) zaposleni kod jednog korisnika a sa sklopljenim ugovorom kod drugih do ispunjenja povrsine.
Na primeru Sjenice, dovoljno je dva lovocuvara na 60000 ha.
Ostali negde izmedju osim ako imaju neke specificnosti kao Negotin ili Salas - gazduju i sa jelenom.
Ovo su predlozi uklopljeni sa trenutnom ekonomskom situacijom u Srbiji.

Formula: Broj lovočuvara x 2 = tip lovista(ravničarski,brdski ili planinski) + mreža puteva naročito makadamskih, poljskih i šumskih + vrste divljači (glavna vrsta zec ili srna ili divlja svinja ili jelen)+ saradnja sa policijom + saradnja sa susednim korisnicima + mreža saradnika (pratioci, obuka pasa i dr.)

charuga
 vecina nas ovde treba da budu volonteri...imam jedan predlog..razmatrajuci reakcije nadleznih na nas forum,eho koji se siri,mislim da smo jaki a da nismo ni svesni koliko..za kratko vreme pocece da nas gledaju sa respektom i predsednici LU i LD oni koji pripadaju ovoj skoli[jagnjeca brigada,drp sistem]..treba osnovati "kancelarije" po oblastima..postaviti prave,postene lovce,one koji uzivaju poverenje,ugled kod ostalih za "nadzorne organe"..sve nepravilnosti,sva muljanja javljati njima a oni dalje..punim imenom i prezimenom prozivati muljatore,krivolovce,lovne radnike...mislim da smo se slozili da nismo mesari,da jesmo ljubitelji prirode i daj da ucinimo sve da lovstvo krene na bolje. i najmanji prekrsaj kad bude sprecen,ucinjeno je mnogo.hajde da svako od nas krene sa ciscenjem svog terena..
ovo treba jos malo razraditi,ali mislim da je ideja dobra..mozda nije sablonska kao kod drugih,uredjenijih zemalja ali mi moramo da krenemo od svog dvorista...
..............

slavaplana
 Slazem se!!!

Jank
 E Temuđine ovako se slažem lepo napisano čisto i razgovetno da pročitamo i razumemo....šab me gabri šta je reko Dalaj Lama...Bye
Lov je stil mog života...Pas]yoursmiles.org/msmile/animal/m0218.gif

temudjin

charuga kaže:
vecina nas ovde treba da budu volonteri...imam jedan predlog..razmatrajuci reakcije nadleznih na nas forum,eho koji se siri,mislim da smo jaki a da nismo ni svesni koliko..za kratko vreme pocece da nas gledaju sa respektom i predsednici LU i LD oni koji pripadaju ovoj skoli[jagnjeca brigada,drp sistem]..treba osnovati "kancelarije" po oblastima..postaviti prave,postene lovce,one koji uzivaju poverenje,ugled kod ostalih za "nadzorne organe"..sve nepravilnosti,sva muljanja javljati njima a oni dalje..punim imenom i prezimenom prozivati muljatore,krivolovce,lovne radnike...mislim da smo se slozili da nismo mesari,da jesmo ljubitelji prirode i daj da ucinimo sve da lovstvo krene na bolje. i najmanji prekrsaj kad bude sprecen,ucinjeno je mnogo.hajde da svako od nas krene sa ciscenjem svog terena..
ovo treba jos malo razraditi,ali mislim da je ideja dobra..mozda nije sablonska kao kod drugih,uredjenijih zemalja ali mi moramo da krenemo od svog dvorista...

Bravo, ovo je pravi upis. Svako mora prvo krenuti od sebe a potom počistiti sve muljatore kojih je lovstvo prepuno. Istina uvek izađe na videlo a ovde se radi o povlačenju poštenih pravih lovaca pred bukačima koji su u većini lovačkih udruženja prigrabili svu vlast. Naravno da treba prispitati sve i saveze i uprave i inspektorate i sve, sve...
Bez aha! samo Dobar pogled i dubok naklon!

Lala
 Charuga, pričali smo nas 2 o tome, rekao sam ti da ti to izneseš, ti si autor; moja ideja je bila da kao što postoji ombudsman za gradjane, tako bi bilo dobro da postoji 'lovački ombudsman'.
Valjda će 'čitači' ovog foruma imati sluha za ovu ideju, čak je i večiti kontraš temudjin podržava. A temudjin je alter ego sekretara, pa će valjda ideja naći put da zaživi.

Sremac75

temudjin kaže:

Bravo, ovo je pravi upis. Svako mora prvo krenuti od sebe a potom počistiti sve muljatore kojih je lovstvo prepuno. Istina uvek izađe na videlo a ovde se radi o povlačenju poštenih pravih lovaca pred bukačima koji su u većini lovačkih udruženja prigrabili svu vlast. Naravno da treba prispitati sve i saveze i uprave i inspektorate i sve, sve...
Bez aha! samo Dobar pogled i dubok naklon!

Da mi je neko rekao da ću reći Bravo 2 Temudjine, ne bih mu verovao!

To je pravi put!

Evo "moj" "bivši" predsednik Braca Piškać, još uvek vedri i oblači u LD "Jelen" Bačka Palanka, iako nam je zbog njega bio 4 meseca zabranjen lov, iako nije LU vratio oko 700, na revers uzetih, dozvola za lov, iako nije Nadzornom odboru dao na uvid finansijsku dokumentaciju, iako je vođena dvojna evidencija odstrela.....iako je.....svašta, krijući se iza imena Sekretara LSV i Sekretara LSS koji su članovu LUO Bačka Palanka, LD "Jelen" Bačka Palanka koji mu, kako on kaže, daju bezrezervnu podršku!
Besan
Ajde da krenemo od njega i njemu sličnih!
Slažeš li se Temudjine?
PraviloPraviloPravilo
Palica

fotolovac
 Ko ovu ludnicu uredi u Srbiji treba se kandidovati za Nobela! Da bi normalan lovac nadglasao bukače treba da "podivlja", jer se većina normalnih u svakom društvu povlači pred 3-4 budale i ide linijom manjeg otpora, da ga ne uzmu na zub. Najveći problem u svim pričama kod nas, pa tako i u ovoj, je sprovođenje zakona. Rupe i veze da ne spominjem. A koliko je tek organizovanih "legalnih" rukovodećih krivolovaca po mnogim udruženjima i društvima. I na koga na kraju ta se savesni lovočuvari oslone?

charuga
 a sad jedna prica hehe..
juce me zaustavio i naplatio kaznu za pojas od 5000 onaj saobracajac koji je u cekaonici suda za prekrsaje pricao drugarima kako lovi.puca sve sto stigne i preporucio je predsedniku LD u svom mestu[jabuka,glogonj,kacarevo neznam odakle je] da mu uplate clanarinu za sledecu godinu jer nece imati sta da pucaju..straaaaasno!!!
kako su samo neki odabrani iznad zakona,sve im j...m.
a sad teramo do kraja.nema stajanja dok se ne istera sve na videlo..
..............

temudjin
 Lalo, Lalo, alter ego je bukvalno: drugo ja".
Osoba koja nam je po načinu mišljenja i osećanja toliko bliska, srodna, da je doživljavamo kao svoje drugo ja".
Ali postoji još jedna definicija:
Takodje osoba koja je opunomoćena od neke druge osobe da je može zastupati ili zamenjivati u odredjenim poslovima (recimo internet portal).
Poziv za posetu važi. Možda se iznenadite ko je ko !!!

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
PRAVILNIK O LOVAČKIM PSIMA PROPISI O LOVU 78 20.02.2019. 20:06
Pravilnik o merama za sprečavanje štete od divljači i na divljači i postupku i načinu utv PROPISI O LOVU 12 26.08.2015. 13:11
Disciplinski pravilnik PROPISI O LOVU 66 24.01.2015. 16:59
PRAVILNIK O STRUČNOM ISPITU ZA STICANJE LICENCE ZA OBAVLJANJE ODREDJENIH POSLOVA U LOVSTVU PROPISI O LOVU 10 28.04.2014. 18:02
Pravilnik o uslovima i načinu organizovanja lova PROPISI O LOVU 62 02.10.2013. 13:59
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 17
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,460
Najnoviji član: Baustelac

Poslednje vesti
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

64,529,026 posete www.srbijalov.com