Sa kojom municijom (sačmom) u lov?
|
ssekir75 |
Objavljen 26.11.2017. 01:24
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
Tomash kaže:
ssekir75 kaže:
пуца колега зеца 10ком на неких 10так метара, добија по буту, наставља лево ка мени...
Kolega, može biti da si pogrešno procenio daljinu, jer na 10m, taj sačmeni snop je veličine...pa maksimalno teniske loptice, i još se nije otvorio kako treba, i da ga je dobio u but, taj zekan bi ostao bez noge(kao da ga je k100 pogodio, ma na 10m bi i čovek pao a ne zec).
Pre će biti da je daljina bila izemđu 25-35m, jer to je verovatnije od od pogotka perifernim kuglicama na 10m(koje garant na toj daljini ne ostaju ispod kože), a pun pogodak na 10m..... ne bi od zekana ništa ostalo, a kako su bile pod kožom, verovatno ste potcenili daljinu. Na 10m i periferne probijaju u meso, i ne ostaju pod kožom, pun snop na toj daljini je kao k100.
Na 10m pod kožom meke divljači kao što je zec se zadržava eventualno rikošet/odbitak od šarovke i slično, jer nema sile (fizika je neumoljiva, ili je neki ručno punjeni patron anemičan), da ga ne razbije sa 10m...
Svejedno, po mom mišljenju, za zekana je 8ca nekako optimalna, bilo blizu ili daleko, ne suviše gusto, a može i na dalje, a ako izleti nešto krupnije od štetočina, isto je uspešno.
E Sada, malo ređi posip 8-ce....pa nema veze, lovimo sa kerovima, oni to rešavaju, naše je samo da pogodimo pa kako god, kod zeca to oni reše, ali realno, uvek nam to kerovi reše, šta god ne pogodimo kako treba
A opet, 8ca može bezbedno i uvis kada fazan poleti, 6-ca je već pomalo previše i nebezbedno, što reče Podunavac, već je to krupna sačma....
томаше, стање је било овакво: пушка монте карло 12 купљена '61, метак је био ламбро мецо, сећам се јер тек сам био дошо до њега а колега био тотално шворц па сам му позајмио кутију да има. зекан је био заиста на 10так метара, нек буде и 15 у вр главе али није. диго нам се под ногама, док смо подигли пушке и пуцали први пут није стиго да одмакне од тих 10-15м. добио је по левом буту 10ком, ни једна једина куглица није пробила кожу, мада му нога јесте била поломљена. под кожом је био огроман подлив. сачму 8 смо нашли у њему, дакле пробила је и оштетила унутрашње органе. не знам колико их је било. 5-6 сигурно. сачма 6, већ је отишо даље, га је пропуцала скроз и тад је пао. био је у питању матор зекан, ако то има некакву улогу. генерално не волим лов на зерцове, али сам ишо јер су сви хтели да иду па оно ајде и ја...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 26.11.2017. 02:05
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Е зато постоје карабини. За зеца је најбољи избор калибар 30-06 а за гуске може и 7x64, и не на даљинама већим од 150м, јер им тада кинетичка енергија већ значајно опада. Ипак је то тврда и опасна дивљач са којом се не треба палити. А у крајњем случају на краћим дистанцама могу и јединачни и поткалибарни пројектили да послуже.
|
|
|
|
Dakisa |
Objavljen 26.11.2017. 06:11
|

Član

Upisa: 110
Pristupio: 25.10.2012. 06:35
|
Nemoj kolega tako da pises,neko ce stvarno pomisliti,ima nas raznih
lov je nacin zivota...
|
|
|
|
Zhile |
Objavljen 27.11.2017. 10:09
|

Mlađi član

Upisa: 19
Pristupio: 25.10.2017. 17:17
|
Nov sam lovac i procitao celu ovu temu. Vidim da za zeca i fazana mahom se koristi 10ka ili 8ica, i ja tu velicinu sacme koristim. Elem, idem sa jednim starijim lovcem u lov i on koristi patron Rio sa kuglicama 2.5mm to je 12ica ili mozda cak 14ica, od pocetka lova odstrelio je 3 zeca i dva fazana, i sve sa prvim metkom. Nista nije ranjeno pa da smo morali da trazim, nego je sve palo na mestu. Kako sad to? |
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 27.11.2017. 10:32
|

Lovčina

Upisa: 1301
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
Zato sto divljac ne usmrcuje prostrelnost kuglica vec sok koji one proizvedu pri udaru u telo sto vise sacme pogode telo divlaci vece su sanse da divljac ostane na mestu nastrela od soka koji je trenutan.Kao sto si naveo sacma od 2 i 2,5mm ima jako puno u patronu da sad ne lupam broj ali ako se sa njima uhvati pravi posip po zecu sok je neminovan i verujem da u vecini slucajeva svakog tog zeca kojeg ti je kolega odstrelio ni jedan nije imao prostrel mozda koja sacma pod kozom.Ja na primer sa pocetka sezone fazana najvise lovim sa sacmom za prepelice 1,7mm dok ne zazimi cak sam imao i odstrele lisica sa tom sacmom na blizu i ono sto mi se najvise svidja kad lovim fazane sa tom sitnom sacmom nikada ni jedne sacme u telu nisam nasao vec samo sitne podlive po telu. |
|
|
|
Zhile |
Objavljen 27.11.2017. 11:58
|

Mlađi član

Upisa: 19
Pristupio: 25.10.2017. 17:17
|
Sad si me skroz zbunio, debelo cu da razmislim koju municiju sledeci put kupujem  |
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 27.11.2017. 12:18
|

Lovčina

Upisa: 1301
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
I da dodam taj prvi metak je i presudan ako od njega ne padne divljac prezivljava sok i onda andrenalin radi svoje tako da drugi metak sa tako sitnom sacmom samo ranjavi divljac koja odlazi i ako ne bude nadjena uginjava u agoniji.U lovackom prirucniku je pisalo sve lepo o tome bar u onome iz kojeg sam ja polagao gde su test vrsili na psu jedan je bio opijen i kod njega je sok izostao dok kod drugoga sok je bio presudan,a pucano je 10 sacmom sa 25m. |
|
|
|
Macvanski lovac |
Objavljen 27.11.2017. 20:01
|

Stari član

Upisa: 375
Pristupio: 10.02.2013. 14:04
|
Imam i ja slicna iskustva,imao sam odstrele zeca,fazana i pataka sa trap municijom,2.4mm i 24gr,ovo nije preporuka,vec samo dokaz da moze i sitnija sacma da usmrti.Pominjao sam to negde ranije,zecevi su svi bili u sumi,to su kratke distance,skakanje ispod nogu,jedino i sad koristim taj metak za lov krdza,igrom slucaja imamo jedan kanal gde su 95 posto krdze,uspesno ih odstreljujem na svim normalnim daljinama,ali opet kazem ovo nije preporuka,drzi se sigurne varijante 3 i 3.5mm i nema greske.
Rodjen da budem lovac
|
|
|
|
Jastreb |
Objavljen 27.11.2017. 20:41
|

Član

Upisa: 83
Pristupio: 04.02.2010. 03:27
|
Veliku ulogu igra rastojanje do cilja i kvalitet pogotka, tj. broj kuglica koje pogode... na daleko, manji broj kuglica pogodi cilj i ako su sitnije, a ne probiju, divljac ode povredjena... treba uskladiti sacmu nacinu lova i terenu... |
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 27.11.2017. 22:53
|

Lovčina

Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
Desava se i da vepar padne od.223 pa ipak ga ne bih preporucio za odstrel istog.Sacma promera 2,5mm je ucinkovita za odstrel fazanske divljaci,narocito sa pocetka sezone dok je jos toplo a perje retko,ali je 24g isuvise malo za SIGURAN odstrel pa su ranjavanja cesta.Iz tog razloga trap i jeste sportski metak i po meni u lovu moze naci primenu iskljucivo u lovu gugutke(i grlice ako je ikad vise budemo lovili).
Kombinacija 3mm i 3,5mm je ipak nezamenljiva u lovu fazana i zeca pod uslovom da se ne puca preko 40m,sto je po meni i krajnja granica za SIGURAN odstrel pomenute dve vrste.
Za sve koji lazu sami sebe govoreci da redovno odstreljuju na daljinama preko 50m,predlazem da izmere pomenutu daljinu i pucaju u nepokretnu metu pa ce videti koliko su efikasni i kakav je posip redovnog lovackog patrona na toj daljini.
 dok pametni popustaju,budale zavladase
|
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 27.11.2017. 23:01
|

Lovčina

Upisa: 2425
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
Чу 24 грама мало за одстрел фазана До краја децембра пуцам са 24 грама а онда у јануару са 19 грама. Гранулације од 2,9 до 3,5мм. Нисам приметио да се буне. Ако не буде на месту, ту је пас да поправи ситуацију.
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 27.11.2017. 23:35
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Što jes , jes , niko ne pomenu kalibar.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
Jastreb |
Objavljen 27.11.2017. 23:45
|

Član

Upisa: 83
Pristupio: 04.02.2010. 03:27
|
Ja cu da pocnem i da ne stavljam sacmu... samo cu onako u prazno da pucam.. ionako padaju od soka!  |
|
|
|
Djurovic Djordje |
Objavljen 27.11.2017. 23:50
|

Stari član

Upisa: 206
Pristupio: 07.02.2011. 01:20
|
Ako bog da ja cu za godinu ili dve, dok zavrsim sve sto imam pa prikupim pare kupiti puskicu na crni barut, malo baruta i seacme u dzep i udri.
Svi smo mi ljudi, ali retko ko je čovek.
|
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 28.11.2017. 00:02
|

Lovčina

Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
Kolega Macvanski lovac je pomenuo trap metak od 24g i 2,4mm promera sacme i njega sam prokomentarisao u cal 12 naravno.Iako ga mnogi koriste pre svega zbog niske cene,ne moze se reci da je dobitna kombinacija za jesen zimu na zeca i fazana.
Kao sto rekoh i vepar padne od .223 pa tako i fazan teoretski moze da padne i od 3g sacme ali da je preporucljivo i eticki loviti ih tako-NIJE.
Naravno da je imperativ za uspesan lov fazana dobar pas i on resava situacije kada fazan pada onesposobljen za let iako je i dalje ziv.Sta se desava sa fazanima koji nekad i ne pokazu pogodak perifernim zrnima iz snopa male gramaze i odlecu van vidokruga,a to se velikim majstorima naravno ne desava   .Desava se isto ono sto se dogadja veprovima napucanim sa .223.Ostaju da u agoniji propadnu u lovistu i omoguce lak obrok ionako prekobrojnim predatorima.
Zato i rekoh da je 24g malo za(I napisah velikim slovima)SIGURAN odstrel fazana i iz tog razloga ne postoji LOVACKI metak za 12 cal u toj gramazi.
Ovde su neke mlade kolege u nedoumici koju granulaciju koristiti pa ih ne treba tovariti nekim nebulozama jer preporuke za granulaciju sacme za odstrel odredjenih vrsta divljaci dolaze od nekih umnih ljudi koji su to potvrdili kroz nauku i dugogodisnju praksu.
Dobar pogled.
 dok pametni popustaju,budale zavladase
|
|
|
|
mihailo |
Objavljen 28.11.2017. 00:09
|

Veteran

Upisa: 572
Pristupio: 05.10.2010. 10:39
|
AcaNik kaže:
Чу 24 грама мало за одстрел фазана  До краја децембра пуцам са 24 грама а онда у јануару са 19 грама. Гранулације од 2,9 до 3,5мм. Нисам приметио да се буне. Ако не буде на месту, ту је пас да поправи ситуацију.
Баклавама и одговарају поменуте грамаже!!! |
|
|
|
Macvanski lovac |
Objavljen 28.11.2017. 07:23
|

Stari član

Upisa: 375
Pristupio: 10.02.2013. 14:04
|
Slazem se sa vama da ne treba izmisljati toplu vodu,samo sam se nadovezao na prethodne upise,ako je nekom promaklo da ponovim,jesam imao uspesne odstrele sa trapom,ali ne preporucujem taj metak za lov,ja sam ga probao vise puta,u odredjenim situacijama i ima sam uspeha,ali nikada mi nije bio osnovni niti jedini metak za lov,ponesem par komada,nek ima,cena mi jeste bitna i zato lovim Krusikom 3 i 3.5mm, u kalibru 12 i nema problema.
Rodjen da budem lovac
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 28.11.2017. 12:18
|

Lovčina

Upisa: 1051
Pristupio: 08.06.2011. 12:45
|
Bio sam za vikend u jednom komercijalnom lovu na zeca i fazana. Dok smo forsirali ravnicu stavih 8 i 6 u cevke i bilo je par zeceva na 30 meteri se podigose pa dok ih nanisanim ja sklonim pusku da ne pucam na granici pucanja.
E veselje bi na kraju kad dodjosmo na 100m od nekog duvana a predsjednik viknu da se ne puca jer ima beraca i meni se digose dva zeca i ja posle nisanjenja sklonih pusku ali i pomenuti sleva i sa desne strane isprangijase po par metaka. Tokom lova nas je par njih uveseljavalo sa poluautomatima u koje ko da staje po 10 metaka jer su po toliko i pucali na par zeceva i fazana.
Imaju braca Rusi neke kalasnjikove na sacmu pa bi bilo dobro im ponuditi da mogu da se razmahnu.
Ja imao nesto municije sa italijanskim oznakama pa sam ih malo zaj..vo na traktoru da sam spremio dvojku i cetvorku za srne pa se kao iznenadjivao kad mi kazu da se ne pucaju taj dan. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 28.11.2017. 20:19
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Мрва је у праву. За лов фазана и зеца калибром 12 ловачка муниција је од минимум 2,7 до максимум 3,5 мм и од 32 до 38 грама сачме. Гранулација и количина зависе од вањске температуре.
|
|
|
|
kimi |
Objavljen 28.11.2017. 21:52
|

Veteran

Upisa: 755
Pristupio: 14.08.2011. 10:46
|
Šta bi rekli oni koji love sitnu divljač sa 16gr u kalibru 36?
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita
|
|
|