ЗАКОН О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ 2016.
|
mihailo |
Objavljen 30.09.2019. 00:50
|

Veteran

Upisa: 572
Pristupio: 05.10.2010. 10:39
|
Dalje: naučite, vas nekoliko, da pravite razliku izmedju bezbednosne provere i diskrecionog prava. Neću da objašnjavam dalje. Naučite da svaki pravilnik mora da bude u skladu sa zakonom, a zakon mora biti u skladu sa Ustavom.
Opa,opa, ovakav nacin diskusije nije ok!!!
Moje shvatanje foruma je razmena znanja,iskustava i naravno suceljavane misljenja i argumenata ali bez tonova koji mogu zazvucati naredbodavno itd itd.
Lalo druzimo se na forumu godinama i mislim da ti komentar nije uredu.Znam da ti to znas i drugacije da napises a da upis neizgubi ostrinu reci. |
|
|
|
kolega_LOVEc |
Objavljen 30.09.2019. 01:41
|

Veteran

Upisa: 664
Pristupio: 19.02.2012. 22:14
|
Pa tesko da se nadje po koji primer u ovom nasem svetu da se neko odrekao povlastica dobrovoljno.
A i ovaj zakon kao i svi drugi bice uredjen kad se svi donosioci odluka dogovore oko sopstvenih interesa, tada ce zakljuciti da je zakon uredjen na opstu korist onih na koje se odnosi.
Iz tog razloga ne vidim svrhu ostrijim recima sukobljavati misljenja na ovoj temi, ipak je forum neformalna razmena misljenja clanova.
Drugo tesko da ce zakon menajti NAOS ili MUP, jer ko ce jos izaci u javnost sa informacijom da u njegovoj zemlji policija i nevladina organizacija menjaju i donose zakone, bez obzira na mogucnost uticaja za zakon ce glasati oni koji su za to nadlezni, sa sopstvenim misljenjem i interesima.
Vim vi repellere licet
|
|
|
|
Djurovic Djordje |
Objavljen 30.09.2019. 08:55
|

Stari član

Upisa: 206
Pristupio: 07.02.2011. 01:20
|
Moje misljenje je da je ovaj zakon uradjen tako da najvise smeta, tj ne odgovara nama koji smo cisti i pred zakonom i psihicki stabilni. Oni koji ne prodju lekarski ili ne mogu dobiti oruzje kupice na crno i sa zakonom nista resiti necemo, a nama samo otezavaju stvari. Jedan od problema je i ko tumaci zakon, kod nas je slucaj da svaka PU tumaci za sebe i kako ko hoce. Osetio sam i ja na svojoj kozi diskreciono pravo i jos par kolega.
Svi smo mi ljudi, ali retko ko je čovek.
|
|
|
|
davorcalic |
Objavljen 30.09.2019. 10:26
|

Veteran

Upisa: 753
Pristupio: 14.02.2012. 16:25
|
Djurovic Djordje kaže:
Moje misljenje je da je ovaj zakon uradjen tako da najvise smeta, tj ne odgovara nama koji smo cisti i pred zakonom i psihicki stabilni. Oni koji ne prodju lekarski ili ne mogu dobiti oruzje kupice na crno i sa zakonom nista resiti necemo, a nama samo otezavaju stvari.
Tako nešto slično sam i ja hteo objasniti u mojim "esjima" samo nisam mogao sročiti u dve-tri rečenice... Nemojte mi zameriti, možda sam se samo malo, da ne kažem, uplašio... razumećete me...
Nego, šta raditi ako nadležni ostanu "tvrdokorni" pa od izmena nebude ništa...?
Žena mi Makedonka.... 
|
|
|
|
kaludra |
Objavljen 30.09.2019. 19:27
|

Član

Upisa: 89
Pristupio: 13.10.2011. 22:05
|
pa glasacemo za onu garnituru koja hoce da oslusne i glas naroda |
|
|
|
kolega_LOVEc |
Objavljen 30.09.2019. 19:44
|

Veteran

Upisa: 664
Pristupio: 19.02.2012. 22:14
|
Pa nista, kao i do sada.imeri
Ukoliko se osvrnemo iza sebe videcemo istoriju inertnosti vlasnika oruzja sve do1883. .
A najefikasniji primer zastite prava na oruzje je americki , prosto su izbacili posrednike postali politicki cinioc koji utice na donosenje odluka.Tako je njihova nacionalna asocijacija postala finansijski i lobisticki dzin.Naravno lideri su prigrabili moc i novac za sebe i poceli delovati u sopstvenom pravcu i trenutno su u opadanju...
Steta samo sto ovi "nasi" uvek nekako preskoce rast i sticanje moci, nego odmah predju na sledecu etapu.
Vim vi repellere licet
|
|
|
|
coolerns |
Objavljen 04.10.2019. 19:56
|

Član

Upisa: 57
Pristupio: 03.07.2015. 19:25
|
Dok mi je jos sve sveze da prenesem svoje utiske sa danasnje tribine.
Odmah da kazem da sam razocaran. Cinjenica je da mi je ovo bio prvi put da prisustvujem ovakvom dogadjaju pa su mozda i moja ocekivanja bila prevelika. Ali krenimo redom...
Prvi problem svakako je termin odrzavanja tribine koji je sigurno uticao na slabu posecenost. Ja sam smislio izgovor da pobegnem sa posla ali verujem da bi neki primereniji termin, vikendom ili predvece, sigurno privukao vise posetioca.
Drugi veliki minus za organizatore jeste mesto odrzavanja. Tribina je odrzana u 1a hali sajma u kojoj je vecim delom bila postavljena inace predivna izlozba trofeja. Tribina je bila u manjem, paravanima ogradjenom delu, a kako su kroz halu konstantno prolazili posetioci (ekskurzije dece) koji su gledali trofeje, buka je bila poprilicna a predavanja i komunikacija vrlo otezani. Na momente je trebalo svojski se potruditi da se cuje o cemu se prica. Siguran sam da je bilo i da se moralo pronaci bolje resenje sto se lokacije tice.
Trece ni satnica nije ispostovana, a kako je ZOM bio poslednja od tri teme o kojima se govorilo, prica o ZOM-u je pocela oko 13:25, kolege iz Sida su na pola otisle jer su zurili na autobus a racunali su da ce biti u 12.
Sto se sadrzaja tribine tice, govor o ZOM-u je drzao gospodin Dusko Ilic kao predstavnik NAOS-a. I prica se manje vise svela na rekapitulaciju implementacije i posledica ZOM-a od njegovog donosenja 2016 na ovamo.
Bilo je tu povrsne price o:
- losim pravilnicima
- nekonzistentnoj primeni zakona i pravilnika po u razlicitim policijskim upravama
- prestrogim zdravstvenim uslovima i kako su kasnije ipak ublazeni
- zameni dokumenata koju je zakon predvideo a koja se pretvorila u "preregistraciju" i pokretanje novih upravnih postupaka
- ukidanju stecenog prava
- diskrecionom pravu
- ekspertu iz EU koji se slozio da je nas zakon stroziji od evropske regulative
Tribina je do kraja vrlo brzo zavrsena, a kako je organizacija i satnica bila takva kakva jeste, posle 2-3 pitanja moralo je da se predje na drugu temu/predavanje a ja izadjoh posto sam morao natrag na posao.
Na kraju meni ostade utisak neceg nedorecenog i pomalo zbunjujuceg. Sta je bila poenta ovako organizovane tribine i kome je ona bila namenjena? Ako je tribina namenjena sirim masama kako bi se obavestili o stanju i desavanjima oko ZOM-a mislim da je prilicno neuspesna jer zbog svega sto sam napisao oko organizacije posecenost je bila veoma mala. Sa druge strane ja sam mislio da tribina sluzi za razmenu misljenja, predloga i da se mozda cuje sta neka druga strana ima da kaze.
Ovako sve se svelo na pola satno izlaganje gospodina Ilica o svemu sto manje vise vecina prisutnih vec zna i svesna je.
Kao sto rekoh, za mene je tribina (deo o ZOM-u) ostavila utisak nedorecenog i jedina pozitivna informacija koju smo dobili jeste potvrda odnosno pominjanje nekog plana u vezi sa potpisivanjem peticije.
Eto toliko od mene a sutra cu ponovo na sajam da natenane pogledam sta ima i sta me zanima.
Sto se forumasa tice veliki pozdrav za Lalu kojeg upoznah, eto Lalo da ne kazes kako niko nece da dodje i da se javi za rec. Pozdrav i za kolega Tomu iz Vrbasa kojeg prepoznah kada se javio na drugoj temi ali na zalost nisam mogao da ostanem duze da ga upoznam.
A pozdrav i za sve ostale koji su mozda danas prisustvovali, voleo bih da cujem jos necije utiske. |
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 04.10.2019. 20:48
|

Lovčina

Upisa: 1301
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
Ja sam isto ocekivao da ce to biti nesto mnogo vece li avaj i ovako je bilo taman.Mozda je na tribini trebalo biti i ljudi iz MUP-a i pravosudja da protumace neke stvari i da oni ucestvuju u dijalogu.Jedna dobra stvar je sto se konacno doslo do svesti da razjedinjeni nismo niko i nista i da konacno treba da budemo slozni ono cega se ceo svet plasi.Inace i ja sam se danas upoznao sa Lalom do sada nismo imali kontakta osim ovde preko tastature,a on mi je rekao za tebe da si bio i da si morao da zuris pa nisi ostao do kraja.Posto sam bio sa porodicom ni ja nisam ostao do samog kraja gde je bila prezentacija o pozarima u ataru i lovistima. |
|
|
|
Lala |
Objavljen 04.10.2019. 21:07
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Sve što su napisali Coolerns i Tomo je tačno. Ne bih da pravdam nikog, ali koliko ja znam prvobitno je trebalo da tribine budu u maloj sali Master centra, ali je bilo prezauzeto pa je mesto održavanja bilo prisilno rešenje, a nije bilo dovoljno vremena da se nabavi ozvučenje.
Slažem se da je termin tribina mogao biti bolje odabran.
Poenta tribine o ZOM je trebalo da bude obnarodovanje inicijative za prikupljanje potpisa za promenu ZOM i uvažavanje predloga LSS i NAOS. Duško Ilić je uglavnom dobro govorio, ali neke stvari je propustio da pomene, pa sam ja u dva navrata reagovao, jednom upadicom, a drugi put kraćom diskusijom.
Nije bila loša ni tribina o afričkoj kugi.
Za tribinu o štetama u saobraćaju, koju su držali profesori Šumarske škole iz Kraljeva nisam bio baš oduševljen. Prežvakana tema o kojoj je uglavnom sve već odavno ispričano.
Onda su sledile tribine LSV: o paljenju strnjika (predavač bio Novak Andrić - ništa naročito), a tribinu o zecu držao prof. RIstić, e tu tribinu nisam imao živaca da odslušam do kraja, gomila podataka i grafikona 50 godina unazad, bez ponudjenog objašnjenja uzroka smanjenja populacije zeca i bez preporuka za mere koje bi pad brojnosti smanjile, a onda i uvećale brojnost. ristić je kraj tribine dočekao sa maksimalno desetak ljudi u publici, od kojih je jedan bio Novak. 
Bio sam učesnik na raznim tribinama, jednu (na sajmu u KG) sam ja održao, i bilo je prisutno jedno 40-50 ljudi, a diskusija posle je bila daleko produktivnija nego ovo danas.
Drago mi je da su Cooler i Tomo bili, najveće dostignuće ovih tribina je za mene bila prilika da upoznam ta dva čoveka.
Dakle, sve skupa, prilično mršavo.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 04.10.2019. 22:06
|

Lovčina

|
Za AKS mi je zao sto nisam uspeo ista da kazem jer generalno cela prica ide usmerena ka nama lovcima,a na kraju ispada da se divlje svinje zarazuju od domacis svinja u nasem slucaju.Sto se tice AKS-a najveci problem je neupucenost dobrog dela veterinarskih radnika koji svoju neupucenost prosledjuju uzgajivcima,pa u mnogo slucajeva cujem od uzgajivaca ma od toga nema nista to su izmislili da bi oborili cenu zivih svinja(tovjenika).I jos jedne stvari mi zao posto sam sedeo do vrata pa sam slabo cuo onda se prebacim odma iza Lale. Kad sam ustao da diskutujem posle predstavljanja sam hteo da kazem "samo tetki lek da odnesem" da vidim kako bi Lala odreagova posto me do tog momenta nije znao ! Ali jednostavno situacija nije dozvolila da se nasalimo malo jer verovatno mnogi ne bi skontali o cemu se radi pa bi pomislili da bas nisam pod vinklu . |
|
|
|
krilas |
Objavljen 08.10.2019. 00:43
|

Veteran

Upisa: 617
Pristupio: 02.11.2013. 17:40
|
I tako ... pocela je glavna lovna sezona, bura u casi vode se smirila, i zaboravila, vreme prolazi, i kao da i nista nije ni bilo. Nema nade. Poslednji nek ugasi svetlo !
|
|
|
|
Vuja |
Objavljen 16.10.2019. 21:25
|

Stari član

Upisa: 204
Pristupio: 15.07.2011. 14:55
|
https://m.youtube...aeNfg4cV4g
Jedan koji hoce uvek je jaci od dvojice koji moraju!! Vojvoda Zivojin Misic!!
|
|
|
|
Swarovski |
Objavljen 19.10.2019. 05:06
|

Mlađi član

Upisa: 36
Pristupio: 28.01.2011. 15:52
|
Cestitke gospodinu sto se potrudio i odvazio da uradi ovaj dobar i koristan video klip.
Pojasnjava dodatno neke dileme, sve je jasnije ko kreira i gura ovaj bezobrazni igrokaz i ponizavanje sa vlasnicima oruzja...... |
|
|
|
dzudzubajac |
Objavljen 21.10.2019. 11:35
|

Veteran

Upisa: 556
Pristupio: 09.12.2014. 09:40
|
http://www.lss.rs...iGsndsnYkk
Sumnjam da će i ovo proći, ali se nadam.
Ima tu još mnogo prostora za unapređenje, ali najbolnije tačke (diskrecija mupa) će se najteže menjati, takod a za prvi korak mislim da je ovo ok.
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.
|
|
|
|
mihailo |
Objavljen 21.10.2019. 14:03
|

Veteran

|
dzudzubajac kaže:
http://www.lss.rs...iGsndsnYkk
Sumnjam da će i ovo proći, ali se nadam.
Ima tu još mnogo prostora za unapređenje, ali najbolnije tačke (diskrecija mupa) će se najteže menjati, takod a za prvi korak mislim da je ovo ok.
Ovo je delimicno ok!!!! |
|
|
|
coolerns |
Objavljen 21.10.2019. 21:13
|

Član

Upisa: 57
Pristupio: 03.07.2015. 19:25
|
Ja ne mislim niti da je ovo delimicno ok niti da je ok za prvi korak i obrazlozicu to.
Ako je LSS resio posle toliko godina, da ne kazem decenija, da se ozbiljnije pozabavi problemom lovaca i ostalih vlasnika oruzja, a uz to je ovo kao usaglasena akcija sa streljackim savezima kao i ostalim predstavnicima vlasnika (barem se nadam da su usaglaseni), ako se posle toliko vremena odlucilo da se ide sa ozbiljnijim animiranjem i pokretanjem lovaca i ostalih, onda smatram da je moralo da se ide na radikalnije izmene i da se ciljaju upravo najveci problemi sadasnjeg ZOM-a.
Ako stavovi 6 i 8 clana 11 ovog zakona ostanu na snazi, nece se zaustaviti trenutno rapidno opadanje broja vlasnika i sveukupno razoruzavanje stanovnistva Srbije. Ako se nase vec umanjeno brojno stanje jos vise smanji, izgubicemo mogucnost bilo kakvog zajednickog delovanja i uticaja na desavanja, jer cemo jednostavno biti nebitni, a neka opsta prava i slobode pripasce samo privilegovanima.
Ako ovi stavovi ostanu na snazi ostaje i mogucnost za buducim mahinacijama, raznoraznim tumacenjima i internim direktivama kojima ce vlast (ko god to bio) biti u mogucnosti da nastavi represiju i pljacku ovoga naroda, jer sve sto se desava u vezi oruzja od donosenja poslednjeg zakona 2016 pa na ovamo za mene je upravo to, represija i pljacka. Svi smo svedoci da je jednostavna zamena dokumenata protivzakonito iskoristena za ponovnu registraciju i ponovne troskove i upravne postupke. Svi smo svedoci da se nekom internom direktivom resavaju sudbine gradjana i protivustavno im se oduzima prethodno steceno pravo. Svako ko ove stvari ne vidi i misli da ga se to ne tice u velikoj je zabludi. Upravo takvim pasivnim razmisljanjem i jesmo dosli tu gde smo i ako se nista ne promeni samo je pitanje vremena kada ce i druga prava biti dovedena u pitanje.
Jasno je da je u Srbiji veoma tesko pokrenuti ljude i animirati ih da se bore za sebe, ali isto tako mozemo da vidimo na mnogim primerima (taksisti, malinari, mini hidroelektrane...) da je jedini nacin da se izborimo za svoje ciljeve taj da se organizujemo, pokazemo svoju brojnost i izvrsimo pritisak na vlast. E zbog toga mislim da ako se vec krece u organizaciju bilo kakve akcije, peticije ili slicnog onda treba postaviti najvece ciljeve i boriti se protiv najvecih problema.
I da nebude da samo mracim, preleteo sam vecinu izmena i slazem se sa najvecim delom.
Sve pohvale za predlog upotrebe prigusivaca u lovu i sportu. Sve pohvale za ukidanje ogranicenja na vazenje lekarskog do 65te.
Ako se vec nije islo na izbacivanje stava 8 iz clana 11, dobro je sto se za lovce trazi lovacki ispit a ne lovna karta, na taj nacin se olaksava mogucnost lovcima da zadrze svoje oruzje ako iz bilo kog razloga prestanu da love.
I dalje je ostao problematican deo o AKTIVNOM clanstvu u sportskoj streljackoj organizaciji! U pocetku se samo trazila potvrda od kluba ali kao sto vidimo sada neki to tumace da se mora biti aktivan takmicar?! Cemu to i sto je problem ako je neko rekreativni clan sportskog drustva i zeli samo povremeno da ide na streliste i vezba? Ponistava se citava jedna grupa gradjana koji jednostavno gaje ljubav prema oruzju i imaju zelju da povremeno odu na streliste i vezbaju iz istog. I ko ce da odredi to koji savezi su nadlezni za sportsko streljastvo? Na primer koji savez je nadlezan za dalekometno streljastvo? Ili se tu opet ostavlja prostor za neke mahinacije?!
Takodje pohvala za izmenu clana 3, stav 16 gde se kaze da lovacko oruzje mora da bude u skladu sa propisima kojima se uredjuje lovstvo, ali i to je veliko ALI zasto je ostavljena rec DUGO vatreno oruzje? Tu rec treba obavezno ukloniti jer se onda otvara mogucnost da se izmenama zakona o lovstvu dozvoli registrovanje kratkih cevi kao lovackih kako bi se koristile za samilosni hitac.
Takodje zadrzavanjem stava 8 clana 11 ne resava se ni veliki broj naslednika koji niti zele niti imaju mogucnosti da ispune opravdani razlog jer ne zele ni da se bave sportom ni lovom vec zele da zadrze oruzje iskljucivo iz sentimentalnih razloga a takvih ljudi ima mnogo. Na taj nacin pored daljeg razoruzavanja gubi se i potencijalna baza za povecanje broja lovaca jer je lako moguce da bi u takvim slucajevima u nekom buducem periodu neko od naslednika mozda ipak pozeleo da se bavi lovom.
Sve u svemu ima tu dobrih izmena, ali ukupni utisak mi je da se zadovoljavamo malim i da je meta promasena  |
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 22.10.2019. 06:39
|

Lovčina

|
Ja i dalje tvrdim da se ovim aktom oko streljackog oruzija pravi monopol i usluga strelackim drustvima i taj deo je toliko sraman traziti nekome ne samo da bude clan vec mora i da ima zapazene rezultate i biti aktivan takmicar! E to je onaj deo o kojem ja govorim da NAOS navrce vodu na tudju vodenicu i tim cinom nije nikome od vlasnika streljackog oruzija pomogao vec samo odmogao.Svi vlasnici MK oruzija sad definitivno mogu da se pozdrave sa svojim MK puskama i pistoljima,a zbog cega zbog necijeg ne znanja ili cilja da se streljackim drustvima namaknu sto vece pare od clanstva?Ovo je direktan lobi streljackih organizacija koji sami sebi lome vrat jer masa ce ljudi se odreci streljackog oruzija.Zasto to oko streljackog oruzija ne bude kao na zapadu zasto neko ne moze da ima streljacko oruzije iz hobija da vikendom ode na streliste i naprave jedan plinking eto iz razonode? |
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 22.10.2019. 06:47
|

Lovčina

|
Jedna stvar mi se svidja iz clana 11 stav 4 oko nabavke oruzija stoji"PROTIV NEZAKONITOG LOVA" jedino me interesuje dali je ikada u MUP-u zabelezeno oduzimanje oruzija zbog nezakonitog lova?Znam nekoliko ljudi koji su hvatani u krivolovu,a i dalje poseduju oruzije i bez problema su odradili preregistraciju dali to znaci da MUP to nema u njihovim dosijeima ili i dalje para vrti gde burgija nece? |
|
|
|
Lala |
Objavljen 22.10.2019. 10:16
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
coolerns kaže:
Ja ne mislim niti da je ovo delimicno ok niti da je ok za prvi korak i obrazlozicu to.
....
Sve u svemu ima tu dobrih izmena, ali ukupni utisak mi je da se zadovoljavamo malim i da je meta promasena 
Potpuno se slažem sa ovim upisom kolege, mislim da je sa konstatacijom pogodio u centar.
Ne smem da tvrdim, ali mi se čini da, čak i ako bude nekih izmena ZOM u skorije vreme, da će biti samo kozmetičke.
Takodje, ne verujem da će se išta promeniti u dogledno vreme, jer idu repubički izbori, pa dok se konstituiše novi saziv Skupštine, pa dok se ne izabere nova Vlada... Prodje vreme.
A dotle će se i dalje raja razoružavati po važećem zakonu, pa jednog dana kada se nešto i promeni, više neće biti bitno kakve su promene, jer će veliki deo oružja biti oduzet, a oni koji ne prodju preregistraciju će dati svoj prilog u budžet kroz plaćanje taksi. Eto miline: razoružaš narod, i još mu to naplatiš.
Sav ovaj rad na izmenama ZOM se pokazao, po mom mišljenju, samo kao kupovina vremena dok se ne dovrši započeto.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
mihailo |
Objavljen 22.10.2019. 12:36
|

Veteran

|
Члан 11
6) за која се на основу безбедносно-оперативне провере у месту пребивалишта, боравишта, месту рада утврди да не постоје околности које указују на то да би оружје могло бити злоупотребљено
Zamolio bih predlagaca ako prati forumske diskusije na ovu temu da navede:
Koje su to okolnosti koje ukazuju na to da bi oruzje moglo biti zloupotrebljeno?
Nebi bilo lepo da tu tajnu zadrze samo za sebe!!!! |
|
|