Kolege ,kinologija i kao jedan njen deo koji se zove dresura ,se tesko mogu nauciti putem interneta kao i neki drugi zanati.Vama se kolega Daki verujem niko nije podsmevao i za vas trud koji moze jako puno da pomogne pocetnicima ,treba vas nagraditi, pogotovo za strpljenje koje iskazujete, svakim svojim postom .Medjutim jako mi je zao sto ste zaboravili na neke moje ranije upise, gde sam objasnjavao kroz sta sve treba da prodje jedan takmicarski pas da bi postao to sto jeste.Da ne duzim ,ali zbog ljudi koji to ne poznaju ,svi takmicarski psi se regrutuju iskljucivo od pasa koji su postali izvanredni lovci, gotovo najbolji u svojoj generaciji [koji za razliku od lovackih poseduju i neke druge jako bitne osobine za takmicenje ,da ne nabrajam] i koji su bar jednu sezonu ucestvovali u puno lovova, sa puno divljaci .Nema nigde puno takmicarskih pasa jer do njih je tesko doci i zbog specificne i teske dresure ,jako su trazeni i vrlo skupi.I jos nesto ,nema poredjenja izmedju pasa koji se koriste za lov i za takmicenje i ako su iste rase , cak iste generacije i iz istog legla, jer takmicarski psi su izborom dresera i kasnijom dresurom postali sportski psi ,a to je nesto sasvim drugo.Jos bih rekao kolegi da ljudi koji znaju da dresiraju pse , jako puno znaju o lovu jer su i oni svi mahom veliki lovci i to mnogo veci nego sto mozete i zamisliti.
Kako god okrenes u pitanju je KES!!! Svi vrte i ne daju konkretne odgovore, jer gledaju kako da to unovce. Razumem ja ne treba reci sve, ali i treba pomoci mladjima, pa na nama ostaje svet. Lepo je da te se jednog dana sete i pomenu po dobrom, i da kazu " ... taj i taj je to radio tako i tako i bas mi je pomogao..." A ne da ga psuju i nazivaju koje kakvim imenima jer nikada nikome nije pomogao.
" Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da ga damo...? Ako je njihovo, zasto ga otimaju...? A ako vec mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustrucavaju... ? "
Matija Beckovic
Kolega kosmajski div je lepo napisao.Nekrije niko kako dresirati psa nego je to vrlo opsirno i nemoguce dok se coveku to neisprica recima i nepokaze.I jos nesto postoje i ljudi i to prilicno veliki broj koji svojim stavom i opstim ponasanjem nikada nemogu uraditi psa kako treba i biti vodic psu. A takodje postoje i psi sa kojima koliko god radili nemozete postici nista.Duga je to vrlo tema i osetljiva Moj savet je mladim lovcima uzimati samo stence od radnih roditelja sa proverenim poreklom u par kolena i talumnih pasa sa mozgom.Tada ce sve vrlo biti lakse i sa malo obuke se dobija pravi pas.Za mene kod psa prvo mozak pa sve ostalo.Moguce je ukrotiti idiota koliko to treba ali koliko to ljudi zna moze i ima volje.
Kolega Kosmajski u mnogim svojim upisima sam napisao da me utakmice ne interesuju, da li ću se takmičiti ili ne to je stvar izbora ,volje ili prilike. Lično nisam u prilici da se takmičim ,prvo zbog radnog vremena ,drugo zbog ostalih obaveza, a treće jer u okolini NS nema jarebica koje bi meni bile dostupne zajedno sa terenima na kojima bih eventualno radio sa psima.I sami znate kojih su linija moji psi u jednom upisu ste naveli da su dobre linije, meni za praktičan lov malo je predstavljao problem temperament mojih pasa , drugo, uslovi na terenu gde lovim zahtevaju pse sa relativno kratkim radijusom kretanja, pa je mnogo truda trebalo uložiti da se obuzdaju ,ali oni imaju svoje gene koje im niko ne može oduzeti. Kolega nisam zaboravio na vaše upise nego jednostavno ako prolistate ovu temu nisam našao ni jedno pitanje vezano za takmičarske pse , ali ako ih je slučajno i bilo siguran sam da se nisam mešao u taj deo(nadam se da nisam zaboravio), a ako sam bio u situaciji da odgovorim kolegi sa iznošenjem svog iskustva ili mišljenja ili da dam dobronameran savet to sam i učinio.Najmanji problem je otvoriti pod temu Takmičarski psi i njihova dresura ili slično pa svi koje to interesuje ili žele da iznesu svoja iskustva to i mogu da urade.Što se tiče ismevanja , ne radi se o našem forumu, na jednom drugom forumu sam pokušao da usmerim tada trenutna prepucavanja vređanja i omalovažavanja , pokušao sam da se postavim kao početnik sa konkretnim pitanjima vezanim za dresuru, tada je stiglo nekoliko vrlo uvredljivih i omalovažavajućih odgovora , i zaključio sam da nije vredno gubljenja vremena.U svakom slučaju , sada kada ste ponovo sa nama na forumu -izvolite verujem da vaše znanje i iskustvo premašuje moje što mi je drago jer će kolege koje žele da uvećaju svoj fond znanja moći to i da urade, i da ćemo u lovištima umesto rasnih pasa pretvorenih vrlo često u da ne kažem džukele, imati dobre pomagače , a pride toga možda se neke od kolega upuste u takmičarske vode, njihov izbor, a na nama je da ako želimo da im pomognemoB)
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Kolege ja se nisam javljao neko vreme na forumu upisima, ali pratim dogadjanja.Malo sam uporedio lovacke i takmicarske pse, ali mi nije namera da propagiram takmicenje jer i sam se od 2005. ne takmicim iz meni poznatih razloga.Ovde mozemo pricati o lovackim psima, jer je lovacki forum i ja se tu sa vama slazem.Kolega Daki moje je misljenje da na ovom forumu ne bi trebali nikada da otvorite podforum o takmicarskim psima jer to je pandorina kutija koja bi kolegi Lali zadala mnogo vise glavobolje nego i sam Sv.Hubert.
arnotije kaže:
Kako god okrenes u pitanju je KES!!! Svi vrte i ne daju konkretne odgovore, jer gledaju kako da to unovce. Razumem ja ne treba reci sve, ali i treba pomoci mladjima, pa na nama ostaje svet. Lepo je da te se jednog dana sete i pomenu po dobrom, i da kazu " ... taj i taj je to radio tako i tako i bas mi je pomogao..." A ne da ga psuju i nazivaju koje kakvim imenima jer nikada nikome nije pomogao.
Kolega Arnotije nije u pitanju nikakav kes ili novac kada je dresura u pitnju.Kao prvo covek ispred sebe treba da postavi ciljeve koje zeli da dostigne kao lovac.Kada su u pitaju lovacki psi, ili kad lovac sebi nabavlja pomocnika treba da jako puno o svemu dobro razmisli .Razmisljanja idu u pravcu, koja mu se rasa svidja, da razmisli da li je ta rasa pogodna za terene na kojima lovi, da razmisli o prostoru gde ce pas boraviti i kada sve to skocka onda da pristupi samoj nabavci. [ nemora uvek da se kupi mozda i prijatelji priskoce u pomoc] Meni se cini da nista nije lakse nego nabaviti psa lovackih rasa.Sto rece kolega Daki ako uzimas stene pogledaj poreklo, ako uzimas kerica starog desetak meseci pogledaj ga malo na terenu i nema problema.Jednom sam napisao da je moj pokojni deda stari predratni lovac, za dobrog lovackog psa, smatrao psa koji hoce u trnje, ne boji se pucnja i donosi divljac ako je moguce u jednom komadu.Mislim da bi to i sada bilo dovoljno , mada u ova sadasnja vremena pas treba i da markira i naravno ne ide daleko.Po meni ,sadasnjim lovackim psima ne treba nikakvo skolovanje niti posebna dresura vec samo sto cesce izvodjenje na teren, to jest sto vise prakse.Jedino sto uvek preporucujem za mladog psa je apel ,a to je slovo A na pocetku njegove lovacke karijere.Uradite psu apel i imate ga uvek u vasoj saci.
arnotije kaže:
Kolega Arnotije nije u pitanju nikakav kes ili novac kada je dresura u pitnju.Kao prvo covek ispred sebe treba da postavi ciljeve koje zeli da dostigne kao lovac.Kada su u pitaju lovacki psi, ili kad lovac sebi nabavlja pomocnika treba da jako puno o svemu dobro razmisli .Razmisljanja idu u pravcu, koja mu se rasa svidja, da razmisli da li je ta rasa pogodna za terene na kojima lovi, da razmisli o prostoru gde ce pas boraviti i kada sve to skocka onda da pristupi samoj nabavci. [ nemora uvek da se kupi mozda i prijatelji priskoce u pomoc] Meni se cini da nista nije lakse nego nabaviti psa lovackih rasa.Sto rece kolega Daki ako uzimas stene pogledaj poreklo, ako uzimas kerica starog desetak meseci pogledaj ga malo na terenu i nema problema.Jednom sam napisao da je moj pokojni deda stari predratni lovac, za dobrog lovackog psa, smatrao psa koji hoce u trnje, ne boji se pucnja i donosi divljac ako je moguce u jednom komadu.Mislim da bi to i sada bilo dovoljno , mada u ova sadasnja vremena pas treba i da markira i naravno ne ide daleko.Po meni ,sadasnjim lovackim psima ne treba nikakvo skolovanje niti posebna dresura vec samo sto cesce izvodjenje na teren, to jest sto vise prakse.Jedino sto uvek preporucujem za mladog psa je apel ,a to je slovo A na pocetku njegove lovacke karijere.Uradite psu apel i imate ga uvek u vasoj saci.
Po meni sasvim je dovoljno da pas markira,aportira,da dolazi na poziv i da ide blizu lovca. Vidim da se tu slazemo. Veliki pozdrav za Vas i Dakija..
-A sad evo slike jedne bretonke iz danasnjeg lova po imenu Lora..
arnotije kaže:
Novac jeste u pitanju, u vecini slucajeva u to sam se uverio vise puta( ali opet ponavljam svaka cast izuzecima), jer cim krenes da se raspitujes kod nekog poznatijeg odgajivaca ili dresera i za ono sto znas on ti kaze suprotno jer u tebi vidi mladog coveka koji mu je potencijalna kon****ncija!!! Ja iskrene ne nameravam da se ikada bavim tim prof. cak ni blizu toga. Volim lov jer volim prirodu, druzenje i kerove. Uz lov sam porastao jer su mi i deda,stric, otac ma citava familija lovci, ali su za razliku od mene bili orjentisani na sumski lov a ja naprotiv volim polje, a da bude jos teze u mom kraju mozes da izbrojis na prste lovce koji se bave ovom vrstom lova, tako da sam imao dosta poteskoca. A za ovo da treba razmisliti o svim okolnostima se potpuno slazem sa Vama. Bas zbog toga sam i uzeo NKD(tacnije dobio sam je na poklon kao stene, i od nej da sam od nje napravio radnog psa po mom ukusu, da lovim onako kako volim i kako odgovara terenu na kome lovim, koji aportira sa suvog i vode, markira, vraca se i staje na moju komandu uvek) e sad sto mozda ima neku eksterijernu manu pa ne bi prosao najbolje na nekoj izlozbi meni verujte to nije bitno. Ali jer tema je breton pa se izvinjavam svima.
" Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da ga damo...? Ako je njihovo, zasto ga otimaju...? A ako vec mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustrucavaju... ? "
Matija Beckovic
amigo kaže:
a da pricamo malo i o bretonima.ja izvanredno lovim sa njima
B)
Matija Beckovic
Današnji lov za mene jedan od lepših tereni teški ali moj matorac Zik odradio kao da mu je godina dana,bez stajanja, bez vidljivog umora, najgušće grmlje i trska kao magnet su ga privlačili ,verujem , ustvari siguran sam da je bio najvredniji iako mu je deveta godina.I tako sve je to lepo dok ga goni temperament i srce,što me pomalo i strah jer će jednog dana samo u lovu pasti zauvek. Evo već treći puta večeras izlazim zbog njegovog ,čudnog ponašanja,malo , malo pa čudno zalaje, izlazim a on leži pred vratima umesto u kućici, zovnem ga a on kao da je u gipsu polako ustaje kao nepodmazan robot pomalo iskrivljen,nogama kao da nabada, stigla ga starost. Breton , mali pas rastom, sa srcem kao u lava, odradio naporan lov fenomenalno ali kada se ohladio stižu i posledice. Sada sam potpuno siguran da mu je danas bio poslednji lov,od danas je i zvanično penzioner i želim mu dugu i zdravu penziju,Eto pored dva bretona sledeći lov idem bez pasa,kuja je sada u drugoj polovini graviditeta i ne pada mi na pamet rizik lova, iduće godine lovim sa podmlatkom
DakiNS,po mom misljenju plemenit potez.Doduse,mozda bi najbolje bilo kada bi tom psu mogao da se dozira lov u smislu vremena pa na pr. loviti sa njim sat i po do dva ali je to tesko u realnosti.
Sto se tice mog Bretona,izgleda da ce sutra imati prvo parenje.Nikada nijedan nas pas,bilo moj ili caletov nije ucestvovao u parenju i bas bi mi bilo drago da to sutra prodje uspesno iako nisam u mogucnosti da prisustvujem.S obzirom da nemam iskustva,interesuje me da li ovo moze negativno da se odrazi na njegove sposobnosti u lovu posto ga vec sledece nedelje ocekuje naporan dan?
Igrom slucaja,danas nije isao u lov tako da ce biti kao zapeta puska,kad mu dodje devojka sutra.
Ne sekiraj se priroda se već postarala za to, jedino što će neko vreme biti malo mirniji
U praksi je skoro nemoguće ići sat ili sat i po pa se vratiti nazad i prekinuti lov, kod bretona je izuzetno izražen temperament pa ne gleda na svoje mogućnosti , koliko sam primetio kod mojih pasa lov mogu prekinuti samo ako padnu s nogu a to je za njih nemoguće, jer i posle pada temperament bi ih ponovo podigao
O temperamentu je izlisno pricati.Moj Migel toliko terena predje da je to neopisivo.Trudim se da ga kad god stanemo da odmorimo ili doruckujemo negde u lovistu,vezem na povodac,kako bi se odmorio.A i on je pametan pa malo prilegne,iskulira pa kad krenemo nastavlja dalje u istom tempu.Sreca sto lovovi kod mene ne traju duze od 3 i po do 4 sata sa sve pauzama i doruckom inace bih morao da ga nosim u rukama do auta jer ne izlazi na teren osim nedeljom.
ja sam juce sa mojim bretonom lovio odlicno.crni mi je imao 7 marki.3 petla i 4 koke.odstrlio sam 1 petla a 2 sam promasio.opet sam doziveo da me crni ocima pita kad cu da naucim da gadjam.mozda ga zato i volim.moram da se nadovezem i na kolegu dakija:kolega bio sam ubedjen da ja najvise volim bretone na svetu ali kad sam procitao vas post shvatio sam da ih vi volite vise od mene.to sto ste vi rekli o keru penzioneru je pokazatelj koliko volite nekog ko vas je verno pratio 9 godina.svaka cast kolega bretondzija
Kolege kada sam napisao da je moj Zik od nedelje penzioner ,mislio sam na aktivnog penzosa koji sa novinama pod miškom šeta ,džogira, igra šah na keju ili se udvara bakicama ispred gerontološkog, a ne na onog jadnog koji je poslednje dane odlučio da provede u lekarskoj čekaonici. Malo šale, u stvari ja svoje pse bez obzira koliko sam tanak sa vremenom uvek ,čak i po mraku izvedem malo u atar (kuća mi je na kraj šora),a samo dvorište je oko 3800 metara kvadratnih.Jedino što ću morati da ratujem sada mu malo smanji porciju, ali ne da gladuje ili da mi je žao hrane nego da bude vitalan i da mu olakšam starost, ima čak i granulisana hrana namenjena starijim psima
Dugo me nije bilo na forumu pa da i ja napisem koju.;) Lovna sezona na fazana i zeca u nasem LU se zvanicno okoncala prosle nedelje.Zeca nije bilo mnogo kao sto smo i ocekivali,ali vec danas kada smo lovili lisice video sam vise zeceva nego za 4 nedelje lova.Fazana je bilo u solidnom broju prve nedelje lova,a vec narednih nedelja se dobro tabanalo ne bi li covek ogaravio pusku.Lovci bez dobrih pasa su bili osudjeni na neuspeh.Bio sam u kontaktu sa kolegom Aleksom i znam da su on i njegova grupa uglavnom imali dosta uspeha kao i to da je Migel ''kupio'' gazdu nekim svojim akcijama.;) Moj Delboj je opravdao ocekivanja i ova sezona je bila nezaboravna i za njega i za mene.U nekoliko situacija je markirao na terenu koji su lovci cesljali samo nekoliko minuta ranije sa svojim psima,ulazio je u neprohodne vrzine i nepogresivo markirao fazane,pokazao je neverovatnu volju i snagu,jer lovilo se od 7 do 15h a divljaci nije bilo na pretek.Daki i Aleksa znaju da sam imao i odredjenih problema sa njim ali radom i strpljenjem i zahvaljujuci Dakijevim savetima dobio sam odlicnog pomagaca i drugara u lovu.
Fiat iustitia pereat mundus(Neka bude pravda pa nek' i svet propadne)
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?