Lov na Fazana
|
Macvanski lovac |
Objavljen 06.12.2014. 20:51
|

Stari član

Upisa: 375
Pristupio: 10.02.2013. 14:04
|
Tako je kolega,kisno odelo je spremno,nema te kise koja me moze spreciti da budem mokar do gaca
Rodjen da budem lovac
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 06.12.2014. 21:02
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
A jel imate kabanice i za lovačkog pomoćnika?
|
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 06.12.2014. 23:46
|

Lovčina

Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
Tih...
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 06.12.2014. 23:58
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
е свашта...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
|
|
|
rk |
Objavljen 07.12.2014. 00:09
|

Veteran

Upisa: 545
Pristupio: 08.05.2010. 21:54
|
Pretpostavljam da u vecini drustava unose fazane iz vestackog uzgoja, koko to radite, odnosno kolko ranije ih pustate. U nekoh literaturi sam pronalazio cak da ih pustajj pred sam lov znaci isti dan sta mislite o tome.
Mana ranijeg pustanja je sto jako puno nastrada od stetocina.
RK
|
|
|
|
bogoljub |
Objavljen 07.12.2014. 00:11
|

Veteran

Upisa: 710
Pristupio: 08.09.2010. 22:27
|
Podunavac vidi što je ovaj opremljen.
Gledala mi Ciganka u dlan i kaže:
- Do 35. godine nećeš imati para i mučit ćeš se.
Ja je pitam:
- A poslije 35.?
A ona će:
- Će se navikneš na to.
|
|
|
|
Huntr |
Objavljen 07.12.2014. 06:01
|

Član

Upisa: 53
Pristupio: 05.07.2013. 14:12
|
rk
najbolji nacin pustanje ujutru pred lov ,posle pustanja dorucak i za ncija da im date sat dva da se razidju.
frontalno proterate mesto pustanja,sta odstrelite odstrelite.pa onda od volje.
kad ustalite praksu redovnog pustanja,i lisice ce se navaditi tako da ce verovatno biti i koji odstrel lisice.
kad se lov svede samo na odstrel tada ga treba zabraniti
|
|
|
|
Brka bez brkova |
Objavljen 07.12.2014. 10:51
|

Stari član

Upisa: 347
Pristupio: 15.01.2011. 16:10
|
Mozda je to najbolji nacin,ali najgori lov.Od kad sam doziveo da ker markira fazana,a on izadje iz zbuna,sav ofucan,razgleda 5sekundi pa poleti kao kokoska ili sleti na drvo,vise ne idem u takav lov.To mi vise lici na streljanje nego na lov. |
|
|
|
Lala |
Objavljen 07.12.2014. 13:03
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Kod nas se već par godina zbog manjka fazana iz prirodnog legla unosi fazan iz prihvatiišta. Probali smo razne načine: puštali smo ih par dana pred lov na teren, i to ne sve na jednom mestu, nego po par komada na stotinak metara razmaka - rezultat je bio da smo npr. od puštenih 20 fazana uspevali da nadjemo max. polovinu, a od one druge polovine koja je nestala neretko smo nalazili samo perje, lisice ili šakali su imali gozbu, pa smo tu praksu prekinuli.
Probali smo i da sa proleća puštamo koke kao matično jato u lovište i takodje je rezultat bio diskutabilan, a broj preživelih vrlo sporan.
Posle smo puštali fazane veče pred lov, pa je i tu bilo sličnih problema, mada je bio nešto bolji rezultat nadjenih. Ali je i dalje nalaženo perje od lisičje gozbe.
Na kraju je konačno doneta odluka (za koju sam se ja zalagao i pre toga) da se divljač pušta pred pušku, po sistemu da rano ujutro pre lova par kolega ode na teren i pusti divljač, pa dok mi ostali stignemo na teren, pravi se doručak, tako da par sati divljač ima vremena da se snadje, a da ne strada od predatora. Procenat nadjenih fazana je vrlo često bio skoro 100%, a procenat odstreljenih oko 3/4, ostali su preživeli neprecizne strelce i ostali u lovištu.
Jako je važno i u kakvoj su kondiciji fazani iz prihvatilišta. Bilo je godina da smo stvarno imali kilave fazane, koje su psi neretko hvatali žive, jer nisu bili u stanju da lete čestito, a ni da beže peške. Čak je bilo slučajeva da su neki lovci uspevali da uhvate fazana rukom! E to su bili neki od najgorih lovova u kojima sam bio, jer su ti fazani najčešće čučali na zemlji i čekali svoju sudbinu! Baš kao na streljanju, i tu nema nikakve draži - on čuči, ti mu pridješ, on te gleda i ne zna ni gde je ni šta je ni šta treba da radi, možda misli da si došao da ga nahraniš jer je navikao na prisustvo čoveka dok je bio u prihvatilištu, pas ga markira, i šta sad? On često neće da poleti, ili ne može, djavo bi ga znao. TO nije lov.
Prošle godine smo renovirali prihvatilište, proširili ga, malo podigli žicu, i što je jako važno, postavljeno je dosta prečaga na koje su fazani noću sletali da spavaju. Rezultat toga (uz promenu načina ishrane i promenu kvaliteta hrane, ne vredi bacati pare na velike količine jeftine nekvalitetne hrane) su zaista odlični fazani koji još kako umeju i da beže i da lete. Tako kvalitetni fazani koji prežive puštanje pred pušku ostaju u lovištu i daleko su spremniji za život u prirodi, pa se malo pomalo u odstrelu pojavljuju i pravi reponje, koje dugo nismo mogli da vidimo.
Mada opet, iako sam stvarno zadovoljan kvalitetom gajenih fazana ove godine, ipak nije to onaj pravi lov i nadmudrivanje sa divljacima - pravu čar takvog lova sam osetio nedavno u gostima kod kolege Mrwe, gde je u lovištu sve sam fazan divljak, koji propisno izdribla i psa i lovca dok se ne stvori situacija za pucanje.
Neko je već rekao da je osnovni uslov za dobro i uspešno puštanje fazana prethodno čišćenje terena od predatora, i to je apsolutno tačno. Mada dobar deo uprava po LU tu činjenicu kao da ignoriše. Par puta sam u nekim razgovorima zastupao stav da je nekom LU najbolje (dugoročno) da organizuje hajke na lisice i šakale, i da pozove goste da učestvuju BESPLATNO, samo da se redukuje broj lisica i šakala, jer bi već sledećih godina bilo vidljivo povećanje broja fazana, pa i zeca u lovištu. Domaći lovci svakako znaju gde su aktivne rupe predatora i staze kojima se kreću, i znaju gde treba proterati teren i kako ga zatvoriti, i eto uspeha! Kao primer jednog takvog gazdovanja moram da pomenem Neštin i kolege Apinesta i Sremca kao domaćine, kada smo lane na samo jednom manjem terenu koji je bio majstorski zatvoren i efikasno vodjen lov, u roku od par sati očetkali nekoliko šakala (tri komada, čini mi se). A već ove godine koliko vidim ovde na forumu kako pišu već imaju nešto veću brojnost zeca!
Slično je bilo i pre par godina u Stepanovićevu, kada je nas desetak (pola domaćih i pola gostiju) na samo jednoj tabli idealnoj za stanište fazana, u roku od par sati odstrelilo dve-tri lisice i po prvi put u tom lovištu i šakala.
Da ne pominjem da su ovakve akcije šišćenja terena od predatora idealna prilika za ono naše čuveno lovačko druženje i upoznavanje, koje se neretko pretvori u neki vid tradicije. Od hajki na lisice i šakale se sve češće pokušava napraviti biznis, uplatama kotizacije, pa ispada da gosti čine uslugu domaćinima što im čiste lovište, a još im i plaćaju za to. U ovo vreme krize, kada svaki odlazak u lov desetinama ili stotinak kilometara daleko nije ni malo zanemarljiv trošak, mislim da bi trebalo promeniti način razmišljanja.
Zašto se češće to ne praktikuje? Eto tema za razmišljanje, a i što ne bi na svojim lovačkim sastancima izneli ovo kao predlog?
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
kimi |
Objavljen 07.12.2014. 15:42
|

Veteran

Upisa: 755
Pristupio: 14.08.2011. 10:46
|
Problem je što u taj grupni lov predatora niko neće da ide jer onda može da se puca samo štetočina. Iz istog tog razloga bi svi u lov na predatora čekanjem odnosno sa dozvolom na šakala ili lisicu a u praksi bi pucali svinju ili srndaća.
E zato neka društva brane lov predatora čekanjem!!!
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 07.12.2014. 16:17
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
данас ми сви намирени, а приде смо, што лала рече, "очеткали" три лисца. замислите, два су били баш у делу где је било главно дешавање са фазанима и један комаТ се извуко надалеко, али доћи ће и њему црни петак, полако. драго ми је да су коначно и код мене схватили да их имамо превише и да мора да се почисти ловиште. од хајки на предаторе нема ништа, не дају нам из ЛУ, мада сам више пута покретао ту тему са управником ловишта
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 07.12.2014. 16:32
|

Lovčina

Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
Kad me vec Lala pomenu,a i ja sam obecao izvestaj,da krenemo redom:
Danas jedan od najlepsih i najbericetnijih lovova u mojoj lovackoj karijeri.I pored sitne kise krenuo sam jutros sa oba psa,zeleci da proverim da li moj matori Ozzy moze da lovi kao nekada,a on mi ukazano poverenje uzvratio na najbolji moguci nacin.Ares sada vec standardno dobar,ja sa odstrelima kao onomad u Vrsackim ritovima,kad sam drzao cas iz pucanja glinenaca .Rezultat svega toga je podmirena cela grupa
Pa da krenem redom.Pocetak lova kao i protekle tri nedelje,koke polecu,reponje beze nogama i ja posle dva koja polecu van dometa,treceg ispracam ko vojvodu pucajuci kroz granje vrba iz kojih je poleteo.Rekoh kolegama,bice cupavo,divljaci ce nam izgleda i ove nedelje izvesti cuveni Hudinijev ples.
E ondak pocinje ples,ali ne fazanski nego nemacki kratkodlaki.Rekoh vec u prethodnom upisu da sam primetio da izvanredno saradjuju loveci glodare po dvoristu ali da tako dva psa koji tek drugi put love zajedno,mogu da izdriblaju fazane nisam mogao da verujem.Matori Ozzy kao u najboljim danima,vuce kule ivicom jedne povece trske,a omladinac jedno vreme prati,pa se odvoji sa strane i ode nepred jedno 20-tak metara i blokada.Fazan ga oseti i staje a matori zateze marku=milina jedna.Fazan polece ali polece ovaj put 8mica Vusirova i pada u trsku.Aresov aport i mozemo dalje.Silazimo niz kanal a ovaj put psi menjaju uloge.Ares prati trag a Ozzy odlazi da blokira,ja Vusirovom osmicom,fazan pada i ovaj put matori aportira(Ares pokusao da mu otme aport ali sam mu "objasnio"da to tako nece da moze ).Sad sam vec prezadovoljan i cekam priliku da ih slikam dok obojica markiraju.I tu su mi zelju ispunili i ja posle slikanja odlazem aparat,fazan polece i skljoc Kad sam izvadio metak imam sta da vidim.Greskom umesto 8-mice stavio ranije napljuvanu 10-ku i opet pusiona(treci metak iz iste kutije).Nisam ih izvadio iz prsluka pa pomesao dzepove i opet zatajio metak.Posto sam vec odstrelio dva petla odlucujem da ispucam ostatak municije na flase i svrake,ali ne stizem jer ova moja dva loodaka lupaju marku za markom kao na traci.Do kraja lova odstreljujem tom i takvom 10-kom jos 4 petla i svi ostaju na mestu pucanja,sto govori da je problem u kapisli,a metak inace odlican.Za razliku od prethodna dva ovaj lov ne moze nista da mi pokvari,a za to su najzasluznija ova dva mangupa
 dok pametni popustaju,budale zavladase
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 07.12.2014. 16:45
|

Lovčina

Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
Mrva čestitke i tebi i psima, svaka čast!
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 07.12.2014. 16:45
|

Lovčina

|
I ovaj put je u starom visnjiku bila loodnica,pa smo opet pored gomile fazanske divljaci,tri vidjena zeca i velikog jata jarebica(izgleda da su sve bile zajedno=odusevljenje) videli i jedno 20-tak komada srnece divljaci,a na moje veliko zadovoljstvo,osim jednog kraceg sprinta,matori ker ih je totalno iskulirao.U medjuvremenu sam se malo edukovao sto se tice vodjenja pasa pa sam ga vodio tako da mi je uvek bio na oku,cak i u visnjiku gde to nije nimalo lako.Desavalo se da ostane u marki i cim ga nema,stajem i trazim ga.Fluo ogrlice su od izuzetne pomoci na ovakvim terenima pa sam uspevao da ga nedjem i realizujem sve sto je markirao.Dok se ja zabavljam sa matorim,omladinac krece u akciju...
|
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 07.12.2014. 16:49
|

Lovčina

|
Matori petao polece kroz granje,ja ga vozim jedno 20-tak m i pljus,pada naglavacke u zbun sipka odakle ga omladinac vadi i donosi uz perfektnu predaju.
|
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 07.12.2014. 16:55
|

Lovčina

|
I da ne davim dalje,ovako to izgleda kad se udruze dva kratkodlaka nemca i jedan ostrodlaki Srbin +plasticna puska iz Kine i municija sumnjivog kvaliteta
|
|
|
|
dr NM |
Objavljen 07.12.2014. 17:00
|

Stari član

Upisa: 451
Pristupio: 15.09.2010. 13:16
|
Pozdrav iz Valjeva! |
|
|
|
rk |
Objavljen 07.12.2014. 17:20
|

Veteran

|
Svi bi mi voleli da lovimo samo divljake, da psi prav sjajne marke, a da nam lovista budu puna. Nazalost to su bar u vecini lovista pusta zelja.
Sad iskreno ne vidim ne eticnost pustanja uzgojene divljaci pred sam lov, fazani su na ove prostori doneti samo zbog lova, ako ih vec pustamo sta je eticnije da ih pustite dana ranije, a da ih pomlate lisice i sakali od varijante da ih pustimo oko 04.30/05.00 ujutru i da imamo lov od 09.00 kao sto je lala i rekao procenat je 100% odstreljenih.
RK
|
|
|
|
rk |
Objavljen 07.12.2014. 17:24
|

Veteran

|
Lalo koje je tvoje LU.
Inace ovako to izgleda kad pucaju fazane iz izgoja na promociji B725 https://www.youtube.com/watch?v=MK1Dj...K1DjPAy-78
RK
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 07.12.2014. 17:53
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Kolega Rašo, vidim da si mlad momak, koji želi pravi lov. Svi bi mi to želeli. Stvarnost je drugačija , ako se malo promuvaš po forumu pa sakupiš sve informacije o problemima lovaca na terenu, upravama , lovokrađi i krivolovu , biće ti jasnije da će na kraju ostati samo lov fazana pred pušku. Loše gazdovanje , uništavanje staništa , prekomerna upotreba hemije, krivolov, slaba lovočuvarska služba, gramzivost lovačkih mesara , sve je to dovelo do današnjeg stanja. Upoređujući recimo konfiguraciju Mrwinog lovišta sa lovištem većine Bačkih i Banatskih lovišta , ostala su lovišta sahara , gde divljač nema gde da se razmnožava , niti da prezimi. Isečene remize , zatrpani kanali , popaljena trska i šaša, preorani pašnjaci, mislim da sam dovoljno nabrojao. Mislim da ti je sada sve jasnije.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|