rk kaže:
Svi bi mi voleli da lovimo samo divljake, da psi prav sjajne marke, a da nam lovista budu puna. Nazalost to su bar u vecini lovista pusta zelja.
Sad iskreno ne vidim ne eticnost pustanja uzgojene divljaci pred sam lov, fazani su na ove prostori doneti samo zbog lova, ako ih vec pustamo sta je eticnije da ih pustite dana ranije, a da ih pomlate lisice i sakali od varijante da ih pustimo oko 04.30/05.00 ujutru i da imamo lov od 09.00 kao sto je lala i rekao procenat je 100% odstreljenih.
Kolega, o etičnosti puštanja pred sam lov, ili o puštanju dan ili tri dana pre lova i praviti lijama veselje mislim da je bespredmetno polemisati. U čemu je razlika? Fazanske piliće lovci plaćaju, plaćaju hranu par meseci, plaćaju veterinarsku brigu, čuvaju ih, i onda posle svega treba da lisicama pravimo švedski sto i da gledamo kako uloženi trud i novac završava u lisičjim rupama? Ja mislim da je to bezveze, možda neko misli drugačije, i možda ima neke argumente za to. Ako su fazani iz prihvatilišta predvidjeni za odstrel, a jesu, zbog čega bi završili kao besplatan mastan obrok predatorima, umesto da pruže zadovoljstvo, makar delimično, lovcima? Bolje i tako raditi, nego hraniti lisice, i izazivati nezadovoljstvo članova zbog manjka divljači koji su upravo unos divljači i platili.
Još jedna stvar: nisam ja rekao da je odstrel 100%, nego da je procenat pronadjenih prethodno puštenih fazana nekad SKORO 100%, a da je procenat odstreljenih 3/4, pročitaj ponovo taj moj upis.
Onaj snimak za koji si postavio link meni nije uopšte zanimljiv sa lovačke strane: stoji čovek i prepunjava pušku, a pogon mu nateruje fazane (ili možda čak i pušta iz gajbe sa druge strane benta), a baja sav veseo roka li roka. I još žuri da što pre prepuni ne bi li sasuo što više patrona. TO nije lov, to je rokanje i streljanje. Mi i one puštene fazane tražimo sa psima po terenu, fazani se koliko toliko izvlače, beže, ali ih nadjemo i podignemo, pa sad da li će biti odstreljeni ili će odleteti, to sve zavisi i od daljine na kojoj se podignu, i od prepreka za pucanje, i od preciznosti lovaca - to barem liči na lov, a ne ovo rokanje iz mesta sa snimka.
O sličnom jednom dogadjaju se priča i dan danas kad je pre nekoliko godina u jednoj našoj poznatoj fazaneriji gostovao gospodin stranac, i naručio ogroman broj fazana za odstre, ali uz uslov da mu se fazani puštaju u vis iza trske, a on gospodin 'lovac' sedi sa druge strane trske (pazi: SEDI na stolici), pored njega dve puške i pomoćnik za punjenje pušaka da može brzo da menja patrone, i udriiii. Jel to lov? NIJE! To je streljanje. E ovaj snimak koji si linkovao meni liči na to.
DakiNS kaže:
Kolega Rašo, vidim da si mlad momak, koji želi pravi lov. Svi bi mi to želeli. Stvarnost je drugačija , ako se malo promuvaš po forumu pa sakupiš sve informacije o problemima lovaca na terenu, upravama , lovokrađi i krivolovu , biće ti jasnije da će na kraju ostati samo lov fazana pred pušku. Loše gazdovanje , uništavanje staništa , prekomerna upotreba hemije, krivolov, slaba lovočuvarska služba, gramzivost lovačkih mesara , sve je to dovelo do današnjeg stanja. Upoređujući recimo konfiguraciju Mrwinog lovišta sa lovištem većine Bačkih i Banatskih lovišta , ostala su lovišta sahara , gde divljač nema gde da se razmnožava , niti da prezimi. Isečene remize , zatrpani kanali , popaljena trska i šaša, preorani pašnjaci, mislim da sam dovoljno nabrojao. Mislim da ti je sada sve jasnije.
Upravo tako druze.Devastacija stanista je osnovni razlog smanjenja fondova narocito sitne divljaci.Uticu i svi drugi razlozi koje si naveo kao i eksplozija populacije predatora kao posledica loseg gazdovanja,ali nestanak stanista je osnovni razlog.Moje loviste je blagosloveno velikim procentom zemljista koje nije pogodno za zemljoradnju(trstici,slatine,zuti pesak itd...)pa su na tim terenima samonikle remize,dusu dale za boravak i razmnozavanje divljaci.Pored toga imamo malenu recicu Plazovic sa fantasticno cistom vodom,koja tece kroz atar u duzini od 11km pa je samo u jednom reviru u slucaju suse potrebno dodatno pojiti divljac.Da ne bude da nam je sve Bogom dano i podatak da sam samo ja u protekle 4 sezone odstrelio preko 40 lisica,sto cekanjem sto u pogonu,a ni ostale kolege iz grupe ne zaostaju mnogo.Koke u odstrelu ucestvuju sa manje od 5%,a hranilista su puna vec vise od mesec dana.To ti je u kratkim crtama recept za povecanje brojnosti sitne divljaci.
Sto se tice ispustanja fazana pred pusku,prva i osnovna mera MORA biti redukcija brojnosti predatora na terenima gde se planira pustati divljac(ovo vazi i uopste za terene gde se pusta fazan).Najbolji rezultat(ekonomski)postize se ispustanjem jutro pred lov,ali tada ne treba ocekivati neki spektakl od lova vec se on svodi na odstrel jedinki koje ne mogu za tako kratko vreme da podivljaju pa cesto sedeci na oranju(vecina volijera je celava pa se fazan plasi vegetacije)sacekuju lovce i pse koji ih neretko i hvataju.Procenat prezivljavanja tako ispustenih a neulovljenih fazana je ispod 2%,a ti matori koji se kasnije odstreljuju su iz prirodne reprodukcije.Pri takvom nacinu ispustanja obavezno odstreljivati i koke jer i da uspeju da prezive predatore,ako nema stanista migrirace cim se skinu usevi.
Sad ce neko reci lako je tebi da kenyas kad imate takvo loviste,ali do pre samo 3-4 sezone,grupa podmirena sa fazanskim petlom bila je misaona imenica.Onda smo izabrali novo rukovodstvo,manje lovili,vise radili i sad uzivamo.
Izvinjavam se lako na pogresnom intrepretiranju vaseg posta, nisam ima zlu nameru. Ne kazem da ovome treba teziti niti da mi je ovo lov, al i ovo ke jedan vid u fazanerijama koji se praktikuje.
rk kaže:
Izvinjavam se lako na pogresnom intrepretiranju vaseg posta, nisam ima zlu nameru. Ne kazem da ovome treba teziti niti da mi je ovo lov, al i ovo ke jedan vid u fazanerijama koji se praktikuje.
Nema potrebe za izvinjavanjem, kolega, nisi me ničim uvredio, daleko bilo, niti sam ja tebe. Samo polemišemo o lovu na fazana, i apsolutno se slažemo u tome da su nam lovišta uglavnom poluprazna i da treba unositi fazana ali na pravi način, jer želja za lovom i za nalaženjem divljači je kod svih nas veoma prisutna, niko ne voli da šparta terenom i da ništa ne vidi. Bio sam ja više puta u situaciji da ceo dan nosim onu gvoždjuriju i da forsiram kera da traži divljač, a da nisam video ni perce od fazana. Bilo je itekako toga, evo i Daki zna, lovili smo par sezona zajedno u grupi. Tada, pre 4-5 godina su čak naši iz uprave praktikovali da puste nekoliko stotina fazana jedno mesec dana pre sezone, navodno da bi fazani podivljali, a posle smo jedva nalazili 20%-30% puštenih. Ili uginu nespremni za prirodu, ili ih predatori pomažnjavaju, ili u najboljem slučaju migriraju negde. Pod predatorima ne mislim samo na lisicu i šakala, ima tu i letećih predatora, a i dvonožnih, na žalost.
Nije to rešenje! Uostalom, o puštanju i podivljavanju fazana se pisalo u literaturi, pominjana su otvorena prihvatilišta u terenu odakle fazani odlaze preko dana u prirodu a predveče se vraćaju na hranu i na noćenje, zaštićeni od predatora žicom. A meni je u shvatanju ove problematike dosta pomogao razgovor sa nekim ljudima koji se profesionalno bave uzgojem fazana, treba samo naći pravog sagovornika koji je voljan da iznese svoja iskustva. Ovom prilikom bih zaista pozdravio Nikicu Beadera iz fazanerije Ristovača, kojeg dosta dugo nisam video, i koji mi je neke od caka u vezi uzgoja i puštanja fazana otkrio u razgovorima. Zna čovek znanje, i ima dugogodišnje iskustvo oko toga, i što je najbolje, nije sujetan nego je uglavnom voljan da barem deo iskustva i znanja podeli sa drugima.
Ovo sa snimka nije puštanje fazana iz gajbi, nego lov divljaka u punom lovištu. Lepo se i vide i čuju hajkači koji podižu fazane, a fazani lete brzo i visoko uz karakteristično oglašavanje, a ne kao oni iz gajbi. Ne vidim ništa loše u takvom lovu i ne bi se ljutio da povremeno imam mogućnost da lovim na takvom terenu. Ovo nije lov kakav se odvija u LD, ali ovakvi su uglavnom komercijalni lovovi na fazana. U svakom slučaju bolje nego u praznom lovištu u kome nema ništa osim vrabaca.
Na kraju krajeva na lovcu je da odluči koliko komada će da otpuca, a šta će da propusti. Ali je lepo kad je lovište bogato i kad ima mnogo prilika za pucanje.
Što se tiče fazana iz gajbi, moje mišljenje je da je bolje puštanje pred sam lov jer su tome i namenjeni, a ne za hranjenje predatora. Problem je što su neki fazani lenji i polupitomi pa ne znaju ili ne žele da beže. To je stvarno problem i tu nema nikakvog lovačkog doživljaja. Zato pojedine fazanerije imaju deo volijere za podivljavanje fazana da bi se što bolje uklopili u prirodu i lov.
mrwa22250 kaže:
I da ne davim dalje,ovako to izgleda kad se udruze dva kratkodlaka nemca i jedan ostrodlaki Srbin+plasticna puska iz Kine i municija sumnjivog kvaliteta
Zemara sve čestitke na odstrelima i na radu kerova.
A ovakvo udruženje se obično zove JOKS.
mrwa22250 kaže:
I da ne davim dalje,ovako to izgleda kad se udruze dva kratkodlaka nemca i jedan ostrodlaki Srbin+plasticna puska iz Kine i municija sumnjivog kvaliteta
Zemara sve čestitke na odstrelima i na radu kerova.
A ovakvo udruženje se obično zove JOKS.
Podunavac brate mili, kad iz gajbe baciš fazana u vis on još kako dobije ubrzanje i leti visoko ako su u dobroj kondiciji, i ako ima rastinja (drveća). Neki od petlova iz gajbi se takodje oglašavaju prilikom takvog puštanja! Ja i napisao da su hajkači naterivali divljač, ali sam ostavio mogućnost da su fazani iz gajbe, zato što skoro svi sa snimka lete sličnom putanjom. A znam za slučajeve gde se upravo tako puštalo lovcima, u vis iz gajbe pred pušku.
Podunavac, zar nije lepše odstreliti 2-3 fazana iz lepe marke posle nadmudrivanja po lovištu, ili ovako iz mesta rokati i za 15 minuta oboriti 10 fazana? Pa čoveče, oni su garant duže vremena tražili popadae fazane, nego što su 'lovili', tj. rokali iz mesta!
Ja nemam dilemu šta je lovačkije i šta je lepše, a znam da i ti još kako voliš kretanje po lovištu, psa u marki, i džentlmenski lov. Lovili smo zajedno - znaš me, znam te! MOJAAAAA, MOOOJAAAAA!
Nemoj sad da zovnem Bejbija da se uključi u diskusiju!!!
Lala kaže:
Podunavac brate mili, kad iz gajbe baciš fazana u vis on još kako dobije ubrzanje i leti visoko ako su u dobroj kondiciji, i ako ima rastinja (drveća). Neki od petlova iz gajbi se takodje oglašavaju prilikom takvog puštanja! Ja i napisao da su hajkači naterivali divljač, ali sam ostavio mogućnost da su fazani iz gajbe, zato što svi sa snimka lete sličnom putanjom. A znam za slučajeve gde se upravo tako puštalo lovcima, u vis iz gajbe pred pušku.
Podunavac, zar nije lepše odstreliti 2-3 fazana iz lepe marke posle nadmudrivanja po lovištu, ili ovako iz mesta rokati i za 15 minuta oboriti 10 fazana? Pa čoveče, oni su garant duže vremena tražili popadae fazane, nego što su 'lovili', tj. rokali iz mesta!
Ja nemam dilemu šta je lovačkije i šta je lepše, a znam da i ti još kako voliš kretanje po lovištu, psa u marki, i džentlmenski lov. Lovili smo zajedno - znaš me, znam te! MOJAAAAA, MOOOJAAAAA!
Nemoj sad da zovnem Bejbija da se uključi u diskusiju!!!
Prvenstveno volim kretanje po lovištu i pretraživanje terena. A volim i kada dobri kerovi markiraju i dižu fazane. Ali mi ni ovo nije toliko odbojno, ako su divljaci u pitanju i puno lovište. Posle praznih lovišta prošle sezone u mom i većini odstalih LD kod mene prošle sezone, dobro bi mi došao jedan takav lov za oporavak živaca. Prošle sezone 5 nedelja za redom nisam imao priliku da pucam, a bio sam u tri različita lovišta u to vreme. Nisam video (ni čuo) ni da su drugi kolege pucali. To mi je mnogo odvratnije od ovoga snimka.
Kao što rekoh ne mora svaki da se obori, može neki i da se propusti.
kimi kaže:
Problem je što u taj grupni lov predatora niko neće da ide jer onda može da se puca samo štetočina. Iz istog tog razloga bi svi u lov na predatora čekanjem odnosno sa dozvolom na šakala ili lisicu a u praksi bi pucali svinju ili srndaća.
E zato neka društva brane lov predatora čekanjem!!!
Slicna je situacija u svim LU i LD,ali to upravama ne sme da bude opravdanje za neizdavanje dozvola za cekanje.Imamo li mi PLACENU lovocuvarsku sluzbu,a kad je vec imamo neka radi svoj posao.Zna se kako se prijavljuje lov cekanjem.Zna se gde se ceka,kad i kako,pa ako nije lovac gde je rekao da ce biti ili je odstrelio nesto cega u dozvoli nema prijava ko kuca.Najlakse je obustaviti lov i time lovokradicama ostaviti atar na izvolte
kimi kaže:
Problem je što u taj grupni lov predatora niko neće da ide jer onda može da se puca samo štetočina. Iz istog tog razloga bi svi u lov na predatora čekanjem odnosno sa dozvolom na šakala ili lisicu a u praksi bi pucali svinju ili srndaća.
E zato neka društva brane lov predatora čekanjem!!!
Tu gde Vam je takva praksa i ne treba da dobijate dozvolu za bilo kakav lov!
A to da je svima/kod svih ista praksa ne bih se složio!
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
I meni prvo padoše na pamet ti vinogradi. Nebitno čiji su, slažem se da tamo lovimo, a posle će valda i neka degustacija da padne. Samo moraš dobre i čvrste kese da mi nabaviš ako misliš da ja kupim fazane.
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?