ЗАКОН О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ 2016.
|
Planinko011 |
Objavljen 12.11.2019. 21:13
|

Lovčina

Upisa: 1052
Pristupio: 08.06.2011. 12:45
|
Ja i pratim ovu temu zato sto nisam takav covek da ako meni nije lose boli me uvo.
Imam bar 20-30 dobrih drugara lovaca koje ce sutra muciti iste brige.
Sto kazes mene mozda i sutra a mozda i ne jer ko svi Srbi sam i inadzija.
U par najboljih drugara su mi ljudi proleteri koji tesko zive i lov im ostaje kao retka svetla tacka u zivotu.
Nisam covek koji sanja da vozi majbaha a ostali da pocrkaju zato tu nesto i piskaram sa vama. |
|
|
|
dreger |
Objavljen 14.11.2019. 16:19
|

Stari član

Upisa: 472
Pristupio: 14.12.2010. 07:55
|
http://www.lss.rs...PqVlxs8DHQ |
|
|
|
Lala |
Objavljen 14.11.2019. 17:52
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Nije priča o izmenama ZOM gotova, jer su, po mom mišljenju dosta neoprezno i nepromišljeno neke umne 'skockale' nacrt predloga izmena tako da se digla poprilična prašina, i da je postalo jasno da normalnim putem, kroz radnu grupu, predloženi nacrt izmena ne može dobiti podršku, pa bi ga onda nadležni morali donositi sami i kao takvog, bez pokrića NVO sektora, pustiti u proceduru, što sigurno ne bi bilo dobro prihvaćeno, ma koliko da je skupštinska većina stabilna. Problem legaliteta bi bio rešen, ali bi im bez podrške NVO sektora falio legitimitet, a da ne govorim o mogućim posledicama u predizborno i izborno vreme, za par meseci.
Dakle, 'igraju se produžeci', i verujem da od čvrstine stava, osnovanosti i realnosti zahteva predstavnika NVO sektora itekako zavisi krajnji rezultat: primenjiv i prihvatljiv Zakon o oružju. Ne sme se popuštati, treba zahtevati, a ne moliti, pa ako je jedno od rešenja i napuštanje radne grupe, neka tako i bude, iako binajbolje bilo da do toga ne dodje.
Lopta je ponovo u dvorištu državnih organa, a glas naroda je glas Boga, svidjalo se to nekom ili ne svidjalo.
Još samo jedna napomena: nemojte da mislite, kolege, da sve ovo što se ovde piše niko ne čita. Čitaju itekako. Provereno znam.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
kolega_LOVEc |
Objavljen 14.11.2019. 18:49
|

Veteran

Upisa: 664
Pristupio: 19.02.2012. 22:14
|
Nije problem u tome ko cita upise na forumu koji je javan. Svo pisanije ovde je licno misljenje gomile nikova na odredjenu temu i kao takvo niti je obavezujuce niti sluzi necemu osim razmeni misljenja, znanja i iskustava clanova.
Nije cak ni relativano kao stav drustva jer ovde uglavnom misljenje iznose zaljubljenici u lov i oruzje.
Mozda negde javno mnjenje ima uticaj na uredjivanje pravila i zakona, kod nas to prosto nikada nije bio slucaj. A sam forum nema sigurno veci uticaj na javnost od novina ili televizije.
Ovde mozemo da izmedju sebe delimo informacije koje postaju javne, a citace ih samo oni koji su zainteresovani oni koji ih je traze,ako je nekog apsolutno briga za misljenje lovaca tesko da ce ikada i procitati neki upis sa foruma.
Sama stvar oko menjanja pravila nikada u covekovom postojanju nije prosla na razmeni misljenja i uvazavanje najmudrijih resenja.
Tako da ni kod nas to nece biti slucaj, samo cemo ovde i dalje deliti informacije na temu koja nas sve povezuje, lov i sve sto ide uz njega.
Vim vi repellere licet
|
|
|
|
coolerns |
Objavljen 14.11.2019. 18:50
|

Član

Upisa: 57
Pristupio: 03.07.2015. 19:25
|
Mozemo samo da se nadamo da je tako Lalo, al poucen iskustvom ja bi se u "dvaes marke" kladio da je to samo zamazivanje ociju pre nego sto budemo dovedeni pred svrsen cin. Evo placam pice ako gresim, a voleo bi da gresim... |
|
|
|
krilas |
Objavljen 14.11.2019. 18:57
|

Veteran

Upisa: 617
Pristupio: 02.11.2013. 17:40
|
I treba da citaju ! Jel to neki problem ?! Ali... iskreno, pesimista sam, ovaj ZOM je protivustavan i retroaktivan! A na stranu to sto je protivnarodan. Cuveno diskreciono pravo je postojalo i ranije, ali je svako mogao da zadrzi svoje oruzje kod kuce bez svih ovih peripetija i troskova, i posle smrti vlasnika je ostajalo u porodici na osnovu nasledja, a sada ... A da ne pricamo o tome da i ako nisi ni licno, ni posredno "kriv" za BILO STA, vec neki clan porodice, ili zbog lazne prijave koja se i ne proverava, POZDRAV sa oruzjem ! I to je kao normalno i pravno ispravno ??? Pa gde to ima jos u svetu ?
|
|
|
|
mihailo |
Objavljen 14.11.2019. 20:14
|

Veteran

Upisa: 572
Pristupio: 05.10.2010. 10:39
|
krilas kaže:
I treba da citaju ! Jel to neki problem ?! Ali... iskreno, pesimista sam, ovaj ZOM je protivustavan i retroaktivan! A na stranu to sto je protivnarodan. Cuveno diskreciono pravo je postojalo i ranije, ali je svako mogao da zadrzi svoje oruzje kod kuce bez svih ovih peripetija i troskova, i posle smrti vlasnika je ostajalo u porodici na osnovu nasledja, a sada ... A da ne pricamo o tome da i ako nisi ni licno, ni posredno "kriv" za BILO STA, vec neki clan porodice, ili zbog lazne prijave koja se i ne proverava, POZDRAV sa oruzjem ! I to je kao normalno i pravno ispravno ??? Pa gde to ima jos u svetu ?
E kod drugova i drugarica....... |
|
|
|
krilas |
Objavljen 14.11.2019. 20:45
|

Veteran

|
Ne razumem kolega Mihajlo. Mislim da tvoja aluzija ne stoji uopste. Nije to zal za proslim vremenom, nije ono bilo sjajno. Ali ovo stanje drzave i nacije je nedopustivo, dosli smo do krajnjih granica i kao narod i kao pojedinci, i preti nam bioloski nestanak i asimilacija u nasoj rodjenoj zemlji !
|
|
|
|
mihailo |
Objavljen 14.11.2019. 22:53
|

Veteran

Upisa: 572
Pristupio: 05.10.2010. 10:39
|
krilas kaže:
Ne razumem kolega Mihajlo. Mislim da tvoja aluzija ne stoji uopste. Nije to zal za proslim vremenom, nije ono bilo sjajno. Ali ovo stanje drzave i nacije je nedopustivo, dosli smo do krajnjih granica i kao narod i kao pojedinci, i preti nam bioloski nestanak i asimilacija u nasoj rodjenoj zemlji !
Aluzija se odnosila na deo upisa koji govori o diskrcionom pravu i ostajanju oruzja u porodici kao i poredjenje sa sadasnjim propisima.
Moja greska sto nisam napisao do kraja sta sam mislio.
A sto se tice stanja drzave i nacije mislim da je bolje nepocinjati tu temu. |
|
|
|
krilas |
Objavljen 14.11.2019. 23:30
|

Veteran

|
E kolega Mihajlo, to ide u paketu !
|
|
|
|
dreger |
Objavljen 21.11.2019. 14:36
|

Stari član

Upisa: 472
Pristupio: 14.12.2010. 07:55
|
jel istina da nam se sprema jos gori zakon ,naime cuo sam od drugara koji je dosta upucen u te stvari a i nesto sam citao na drugom forumu da su vlasti izasle sa novi predlogom koji je mnogo gori po nas,npr.da se ponovo uvede za karabinsku municiju ogranicenje, tj da kupovina ide preko odobrenja od mup i to 100kom godisnje,zatim da se placa porez na dve puske istog kalibra (npr.ko ima dve 12 za jednu placa porez) ima tu jos mnogo toga od cega mi dosta toga uopste i nije jasno sta znaci i na sta se odnosi..tako da .. |
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 21.11.2019. 14:49
|

Lovčina

Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
Rekoh ja lepo,ne dirajte nista,za.sracete kao i do sada i tako vec 30 godina.Kakvo zalaganje za prava gradjana,proevropski zakoni...samo floskule za lakoverne i glupe.Cilj je unistenje identiteta ovog naroda u svim oblicima.Instrument je ova bagra,sakupljena s koca i konopca u svim sferama drustva.I dobro su mi rekli pojedinci da je septicka jama neprikladan izraz.Septicka jama,za ove je apoteka.Ajd uzdravlje
P.S.Ne znam da li je politicki korektan ovaj smajli sa sajkacama...
 dok pametni popustaju,budale zavladase
|
|
|
|
@andjelkovic |
Objavljen 21.11.2019. 19:15
|

Član

Upisa: 108
Pristupio: 19.09.2017. 12:44
|
dreger kaže:
jel istina da nam se sprema jos gori zakon ,naime cuo sam od drugara koji je dosta upucen u te stvari a i nesto sam citao na drugom forumu da su vlasti izasle sa novi predlogom koji je mnogo gori po nas,npr.da se ponovo uvede za karabinsku municiju ogranicenje, tj da kupovina ide preko odobrenja od mup i to 100kom godisnje,zatim da se placa porez na dve puske istog kalibra (npr.ko ima dve 12 za jednu placa porez) ima tu jos mnogo toga od cega mi dosta toga uopste i nije jasno sta znaci i na sta se odnosi..tako da ..
Kolega u pravu si.
Doneće se jos rigorozniji pravilnici.
Ponovo se pokrece debata o uvođenju kontrolisanja nabavke municije za odlučeno oruzje. Bice kao po starom zakonu da se jednom godišnje odobrava pravo za kupovinu municije. Podnošenjem zahteva.
Lov nije naše bogom dato pravo, već obaveza, pa se u skladu sa tim i treba ponašati.
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 23.11.2019. 09:50
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Polako bre ljudi, još traje usaglašavanje stavova oko izmena ZOM.
Na naslovnoj strani sam u dva teksta preneo šta su najveće zamerke na predlog izmena ZOM koji je plasirao MUP, i napisao sam kakav je stav LSS. Nemojte da i kad vam nacrtam šta se dešava, da nasedate na priče onih koji prepričavaju moje reči, ili se pozivaju na neke 'svoje izvore'. Ono što sam ja napisao je tačno ono što se dešavalo na radnoj grupi.
LSS je takodje izdao saopštenje, a predsednik LSS Braca Ćirković je u TV intervjuu od oko 15 minuta, lepo ponovio šta se dešava, i šta će LSS preduzeti ako se zahtevi lovaca ne uvaže. I taj TV intervju ste mogli da pogledate preko vesti na naslovnoj strani Srbijalov.
Prosto ne verujem šta čitam i na kakve priče nasedaju i neki vidjeniji članovi portala. 'Rekao mi Pera...', i sad propast. Ma dajte bre uozbiljite se.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 07.12.2019. 10:18
|

Lovčina

|
Kada MUP izbaci radnu verziju kao predlog izmena ZOMa na papiru po kome i municija ide na odobrenje a da ne pricamo o pojednostavljenju nabavke oruzja ili daleko bioo ukidanje diskrecionog prava meni to uopste ne izgleda kao glasina rekla-kazala.
To da mi predstavnik LSS kaze " ma opusteno sve je ok" mene ne umiruje.
Verujem da su culi da mi zelimo ukidanje diskrecionog prava pa bi da prebace temu na nabavku municije pa kad to popuste bice to veoma liberalno i svi se kao biti zadovoljni.
Realno Srbija nikada nije bila zemlja velikih sloboda (osim kada je klizala u anarhiju 90tih).
Nije normalno da svakom ko donese utoku je legalizujes ali nije ni kada uskracujes nabavku nekom bez krivicnog dosijea, ko je psihicki zdrav i lovac je.
Elem ne ocekujem cudo od predsednika LSS i od ovih iz NAOSa, cenim da je njihov uticaj na ZOM ispod 10% a za diskreciono pravo mi se cini da cemo da se ubrisemo ovaj put.
Ali tranzicija i sluzi da bi jedna drzava evouluirala u ekonomiji, pravu i slobodama.
Iskreno nije covek slobodan ni kada mu drzava da uzi da kupi a u ceni robe ima hiljadu monopola.
Ne zanosite se da onom ko to treba ne zna iza nika ko sta pise i gde se nalazi.
Kako se boriti za promene?
Ja biram mozda miran skup lovaca ne kao instrument opozicije ili te potpise ako LSS tako oceni da treba.
Moja religija ne dozvoljava da budem bombas samoubica ili ubica, kada su lupali u serpe ( sto mi je bilo beskrajno simpaticno) ili palili Skupstinu ja sam vec upoznao dobro ljude koji su menjali staru vlast pa uopste nisam delio optimizam naroda.
U buducnosti nas lovce pritiskaju i veci problemi od ZOMa a to je stvaranje klime u drustvu protiv lova, sterilizacija gradskog sranovnistva kome je strano da blatom zaprlja cipele a kamoli da zakolju kokosku ili prase a samim tim nema lovackog podmladka u gradovima a sela vec ispraznjena.
Tu kad dodamo sirenje gradova, paljenje strnjista, pesticide dolazimo do ambisa.
Sto se oruzja tice mislim da ce Srbija uskoro biti pred izborom ili pretvaranje u bezlicnu potrosacku asimilovanu masu ili blaga militarizacija naroda poput Izraela i borba za obnavljanje sela, poljoprivrede i dela bez udaranja u zvona. |
|
|
|
repaja957 |
Objavljen 11.12.2019. 01:52
|

Mlađi član

Upisa: 21
Pristupio: 11.06.2019. 21:46
|
Lov je strast, privilegija i privredna delatnost. Lovstvo donosi prihode a lovci gazduju svojim lovištima i glavni su nosioci ove delatnosti. Ali zbog pada standarda lovaca, zakonskih prepreka oko nabavke i posedovanja oružja, užasnog stanja u lovačkim organizacijama, broj lovaca se drastično smanjuje i to postaje alarmantno. U mnogim udruženjima rukovodstvo se više bavi pribavljanjem sredstava iz budžetskog fonda za razvoj lovstva, dodeljenih od strane nadležnih sekretarijata u ministarstvu, nego samim lovom. Normalno, s jedne strane laka lova, a sa druge - nema kontrole niti javnosti informacija o tokovima tog novca. I tu je kraj. Kada se preko lova počne da zarađuje dodatna crkavica, prestaje lov i počinju svađe, formiranje klanova, izborne i predizborne mahinacije. A dotle se u lovištu vršlja. Pravi lovci potroše svoj novac u lovu radi lova, prema mogućnostima, a šićardžije se bave lovom da zarade neku paru. Da ne pričamo o povlašćenom lovu od strane rukovodstva. I naravno, mnogi prestaju da se bave lovom upravo zbog ovog vršljanja, šićarenja i protekcije. Jednostavno - smuči im se.
Kao što reče planinko011,
"U buducnosti nas lovce pritiskaju i veci problemi od ZOMa a to je stvaranje klime u drustvu protiv lova".
Zbog svega ovoga potpuno podržavam ideju kolege planinka011:
"Kako se boriti za promene?
Ja biram mozda miran skup lovaca ne kao instrument opozicije ...".
Kada bi se organizovao jedan miran, spontani, nepolitički, dostojanstveni skup lovaca koji bi u lovačkim odelima, pa čak i sa lovačkim psima ( možda i sokolovima, što da ne ), pokazao našu masovnost i posvećenost lovu, opomenuli bi pre svega rukovodstva naših lovačkih organizacija, opomenuli bi pragmatične ( alave ) zaštitare iz NVO sektora, opomenuli bi sve neprincipijelne kritičare lovstva, opomenuli bi zakonodavca i aktuelne političare da se zamisle kuda vodi ova hajka protiv nas lovaca koji smo najproverovaniji, najispravniji, i najodgovorniji segment našeg društva. Na taj način oni lovci koji nisu svesni te činjenice bi se tako opismenili i dodatno edukovali. I sigurno bi uticalo na porast članstva.
A pomoglo bi i aktuelnoj inicijativi za promenu ZOM.
repaja 957
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 11.12.2019. 10:14
|

Lovčina

|
Kada sam video kako Nemci zbog svojih problema protestuju i sliku sa tog velicanstvenog skupa pozeleo sam da i ja budem deo neke takve srpske slike.
Ali ZOM je po meni samo delic jedne lose klinicke slike naseg polozaja u drustvu i ti protesti (ili prikupljanje potpisa) ne bi trebalo da budu samo vezani za oruzje vec i za ukupan polozaj lovstva u drustvu.
1) Podseticu vas da se kod svake vlasti provuce ideja o podrzavljenju lovacke imovine a to su lovacki domovi, kuce, parcele za gatere, fazanerije i sto sta jos dugo.
2) Polozaj lovaca u medijima je katastrofalan i vrlo je malo emisija o lovu, na RTS 1 su nas stavili sa ribolovcima u istu emisiju od cega na ribolovce ide bar 70% emisija a i one se vise ne snimaju od kad to ne radi Joca Simonovic.
Bez toga nema ni iole dodira gradske omladine sa lovom plus mogucnost da se lovci obrate nekim prakticnim casom u prirodi i skoli skolskoj omladini bi izazvala pravu histeriju bar kod polovine roditelja (hocui reci 70% zena i 30% muskaraca).
3) Stalni napadi nazovi "zastitara" koji su tu samo u medijima i kad se otima deo kolaca iz budzeta za njihova "proucavanja i monitoringe".
LSS bi trebalo da kontaktira te NVO i vidi sa kojima se mogu napraviti prtnerski odnosi jer i nama lovcima je u interesu da se ne rade zakonom zabranjene stvari ali da se postigne da se vrate utakmice za pse jamare i rad na smanjenu predatora. Jer ne moze deset hajki zavrsiti taj posao kao 2-3 grupe jamara sa dobrim psima.
4) Okreni obrni moje misljenje je da je u ovom trenutku realno da lovocuvari ostanu u sledecoj dekadi u LU ali da se ojacaju veze i da u svakoj opstini MUP stavi na raspolaganje bar po jedno terensko vozilo i cetiri patrole po 2-3 policajca za trosmenski rad koji bi trenutno odgovarali na poziv lovocuvara, lovaca, poljocuvara, ribocuvara i sumara. Imamo kradje useva, kradju sume, paljenje strnjista, lovokradju.... Cak bi se te sluzbe iz svojih fondova mogu pripomoci nabavku terenskih vozila i goriva za tu aktivnost.
Samo policija ima zakonska ovlascenja za zaustavljanje, pretresaje i hapsenje kao i prikupljanje dokaza za sud.
5) Oruzje je bitan segment nase slobode i sve vlasti su Srbima gurale oruzje u ruke pa i Marija Terezija na granici prema Turcima, ne potenciramo pricu da je Obrenovic prvi predsednik lovackog saveza i da smo mi prisutni u nenastanjenim delovima zemlje kao grupacija lojala drzavi i spremna da uoci i signalizirana zakonom nedozvoljene aktivnosti (ne mislim bas da budemo zbirovi).
Tako da mislim da stavljanje samo ZOMa kao vrhunskog problema i trosenje jedne energije na skupljanju potpisa samo za to je malo rasipanje energije.
Vi sami procenite da li je YOM najveci problem za lovce ili to sto mladi nece postati lovci. |
|
|
|
dzudzubajac |
Objavljen 11.12.2019. 11:32
|

Veteran

Upisa: 556
Pristupio: 09.12.2014. 09:40
|
Bilo kakav skup i defile lovaca bi bio vrlo rizičan zbog zaštitara. Svi protivnici lova i ubijanja životinja bi jedva dočekali da bacaju paradajz i jaja na nas.
Morala bi policija da nas štite više nego pe**e...
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.
|
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 11.12.2019. 11:51
|

Lovčina

Upisa: 2425
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
Ми понесемо камење и решимо питање заштитара једном за свагда
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
|
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 11.12.2019. 12:44
|

Lovčina

Upisa: 1301
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
Jedan mirni i spontani defile u BG-u ispred zgrade vlade bi bio pun pogodak ali ko da izdje?Sto kaze kolega Planinko kad je video svabe pozeleo i u Srbiji tako nesto ali to je prosto ne moguce mi jos nismo dotakli taj nivo svesti i kulture medju lovcima.U ponedeljak sam bio na strucnome skupu i ono sto nam je urednik Predatora zamerio je sto od nas oko 150 lovocuvara mozda nas 20-30 je doslo u uniformama ostali kao u diskac da su krenuli prva nekultura,a o odlasku u lov to je vec tragedija.Najzalosnije je sto sam iza sebe cuo komentare pojedinih kolega "Ala ovaj tupi jbt idem ja napolje ne mogu da ga slusam".Pa koga onda da skupimo kad ce vecina reci ma ko ih bre je..be mi cemo u sumu pa neka oni oduzimaju oruzije.
A evo jednog poucnog vide sa skupa pa kada to postignemo onda nam ni skupstina nije daleko!
https://youtu.be/... |
|
|