Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Alat za punjenje sačmene municije (livenje sačme) i osnove punjenja

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Alat za punjenje sačmene municije (livenje sačme) i osnove punjenja
sheytan

DakiNS kaže:
Sretni dobitnik prvog kviza je Sniper Hunter sa najpribliznijim tacnim odgovorom , pa kada krene iz strendzera kuci moze podici nadradu

Poditje on penis, vidish kaki je izmrshavEo... Moratjesh ti da mu je utovarish... Smeko
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

DakiNS

sheytan kaže:

DakiNS kaže:
Sretni dobitnik prvog kviza je Sniper Hunter sa najpribliznijim tacnim odgovorom , pa kada krene iz strendzera kuci moze podici nadradu

Poditje on penis, vidish kaki je izmrshavEo... Moratjesh ti da mu je utovarish... Smeko
E Sheytan da si malo razmislio shvatio bi da je zbog tog dizanja tako i izmrsavioROFL
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

sheytan
 ^ Osh da kazesh da mu je dushica u nosu??? Frown

http://www.youtub...Ws#t=1m27s

Kolce

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

sheytan
 Ajd sad da se vratimo K temi! Bravo

walther kaže:
ispratio sam skolu za punjenje patrona od 35-47 strane.da li je u kasnijim postovima bilo pisano nesto vezano za uloske caura i visinu metalnog dela u zavisnosti od namene i jacine barutnih gasova?

Da li pod "uloshci chaura" mislish na kartonski/plastichni ulozak unutar chaure, u kojem lezi barut(kod tih tipova chaura)?

A metalni deo chaure - shto je vishlji, to je vishe "fancy" i moze dzebana da se sqplje proda! Grin Ni za mangup metke nije neophodan ogromni metalni deo, neki srednji(16-20mm visine) je i vishe nego dovoljan!
A shto se tiche Lee prese, pozeljno je da ovaj gvojzeni deo nije previsok, jer se kalibrator sa visokih teshko skida...

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Sniper Hunter
 [xhide]i56.tinypic.com/169kn61.jpg

Juce 70-ak kg ovakve sacme

A onaj broj sam zvao covek nudi cisto olovo u polugama spremno za livenje i iz Smedereva je, ima svoju livnicu i cena je 250 din po kilogramu sto je meni neisplativo ,skart ne prodaje .[/xhide]

stevin
 To je preskupo,realna cena je 70-100din.ja sam ga po toj ceni nabavljao!
Lisica

stevin
 !!PfftiC
Lisica

walther
 Taj sto poluge olova ceni 250 rsd,jel stavljao antimon ili je u pitanju cist Pb?KoTuKoga

Sniper Hunter
 [xhide]

walther kaže:
Taj sto poluge olova ceni 250 rsd,jel stavljao antimon ili je u pitanju cist Pb?KoTuKoga

Kaze da su spremne za livenje ,a on lije tegove za balansiranje i jos neke stvarcice ne lije sacmu.
Zasto toliko interesovanje za Antimon kolega ,kada cak i u upustvu za masinu za livenje pise da ako je olovo previse cisto tj.meko treba samo dodati oko 30% olova za tegove za balansiranje ,i ono ce da poboljsa tvrdocu legure ,neznam koliko ti se isplati da placas po 250 din kg kada je u Somboru 300din za kg sacme [/xhide]

walther
 [xhide]Sta li to olovo za balansiranje ima u sebi?
interesovanje za Antimon??!!!http://www.ecolss.com/leksikon_oruzja...oruzja.htm
TVRDA SAČMA, olovo sa dodatkom antimona do 2 %, mnogo se manje deformiše u cevi i manje je prlja, pritom zbog manjeg broja deformisanih zrna, posip sačme je znatno pravilniji......
Bese 250-300rsd ,(nisam siguran) za sacmu iz Blaznave.....
[/xhide]

Sniper Hunter
 [xhide]

walther kaže:
[xhide]Sta li to olovo za balansiranje ima u sebi?
interesovanje za Antimon??!!!http://www.ecolss.com/leksikon_oruzja...oruzja.htm
TVRDA SAČMA, olovo sa dodatkom antimona do 2 %, mnogo se manje deformiše u cevi i manje je prlja, pritom zbog manjeg broja deformisanih zrna, posip sačme je znatno pravilniji......
Bese 250-300rsd ,(nisam siguran) za sacmu iz Blaznave.....
[/xhide]

[xhide]Neznam sta olovo za balansiranje ima u sebi ali garantovano da radi i da je dosta tvrdje od onoga iz cevi i limova ,kazem cak ga i Ameri preporucuju ,za antimon znam da daje tvrdocu sacmi ali ja ne lijem profi ,ako neces da ti puno ostaje na zidovima cevi grafitiraj ga dobro, iz blaznave pre skoro 2-e godine sam placao 2,5 za kg evro je bio 100 din a posip... ma imas posip i sa meksim olovom ne brini , jedino sto ako pucas trap e tu ima malo problema teze razbija goluba na vecoj daljini,a bitan je broj kuglica koju pogodi divljac zbog soka ne mora bas svaka olovica da probije fazana iveli[/xhide]

stevin
 Zubari koriste antimon,pri plombiranju!ako neko hoce da ga dodaje,kod njih moze da nadje!
Lisica

stevin
 Juce sam kupio,komplet za zvezdasto zatvaranje,u pitanju je rucni rad!sastoji se iz tri dela,prvi deo skuplja zvezdu,u drugom delu stavljas ceo metak pa od gore sabija zvezdu,a treci deo suzava vrh metka!sve radi na sistem poluge!na kraju ispadne kao fabricki zapertlovan metak,i tacno se oseti pri pucanju razlika u odnosu na pertlanje sa obicnim zarubljivanjem!cim sredim presu postavicu slike!deluje malo konfuzno ali je prosto!
Lisica

walther

sheytan kaže:

walther kaže:
ispratio sam skolu za punjenje patrona od 35-47 strane.da li je u kasnijim postovima bilo pisano nesto vezano za uloske caura i visinu metalnog dela u zavisnosti od namene i jacine barutnih gasova?

Da li pod "uloshci chaura" mislish na kartonski/plastichni ulozak unutar chaure, u kojem lezi barut(kod tih tipova chaura)?

A metalni deo chaure - shto je vishlji, to je vishe "fancy" i moze dzebana da se sqplje proda! Grin Ni za mangup metke nije neophodan ogromni metalni deo, neki srednji(16-20mm visine) je i vishe nego dovoljan!
A shto se tiche Lee prese, pozeljno je da ovaj gvojzeni deo nije previsok, jer se kalibrator sa visokih teshko skida...

Da,bas na taj ulozak sam mislio-njegova f-ja ,sem sto na njemu lezi barut i drzi kapislu,ima li on jos kakviju f-ja i namena?????
Kod GROM municije kol sacme je 36gr a taj metalni deo je dosta nizak,visine nekih 6-7 mm.obicno kad se kupuje strana mun tamo gde je metak jaceg punjenje ,ovaj metalni deo biva vece visine(magnup municija) ...Te otuda nedoumica oko visine metalnog dela i da li igra neku ulogu.....

walther

stevin kaže:
Juce sam kupio,komplet za zvezdasto zatvaranje,u pitanju je rucni rad!sastoji se iz tri dela,prvi deo skuplja zvezdu,u drugom delu stavljas ceo metak pa od gore sabija zvezdu,a treci deo suzava vrh metka!sve radi na sistem poluge!na kraju ispadne kao fabricki zapertlovan metak,i tacno se oseti pri pucanju razlika u odnosu na pertlanje sa obicnim zarubljivanjem!cim sredim presu postavicu slike!deluje malo konfuzno ali je prosto!

Kolega,gde si pazario i posto je bio komplet??Aplauz

charuga

walther kaže:

stevin kaže:

Kolega,gde si pazario i posto je bio komplet??Aplauz

i mene interesuje..salji slike,cene...
..............

sheytan

walther kaže:

sheytan kaže:

walther kaže:

Da,bas na taj ulozak sam mislio-njegova f-ja ,sem sto na njemu lezi barut i drzi kapislu,ima li on jos kakviju f-ja i namena?????
Kod GROM municije kol sacme je 36gr a taj metalni deo je dosta nizak,visine nekih 6-7 mm.obicno kad se kupuje strana mun tamo gde je metak jaceg punjenje ,ovaj metalni deo biva vece visine(magnup municija) ...Te otuda nedoumica oko visine metalnog dela i da li igra neku ulogu.....

Opet nisam siguran da li sam te razumeo, ali poqshatju da iznesem ono shto znam o chaurama sa uloshcima.
Na nashim prostorima jedina dva proizvodjacha koja su redovno pravile chaure s uloshcima su Krushik i cheshki S&B(mislim da je bilo i Trepchinih chaura s uloshkom, plastichnih).
U njima je barut bio u toj kartonskoj ili plastichnoj chauri - uloshq, i mogao se cuti kada promutjkate metak. Znachi, chep, bilo filcani, bilo plastichni, nije nalegao na barut! A zashto je to radjeno sa uloshkom, dok je ceo zapad pravio chaure bez uloshka, bio bih neiskren ako bih rekao da imam ideju... Confused
E, sad, bitnije od razloga ovakve izvedbe je sledetje: za isti efekat(brzinu, pritisak i sl.) je potrebno da u chauri sa uloshkom ima VISHE baruta!

Isto tako, kolega Stevin pomenu da se primeti da meci zvezdasto pertlovani "jache biju". I to je tachno, jer je to pertlovanje znatno jache i za isti efekat je potrebno MANJE baruta, nego kod kruznog zatvaranja.

Obe ove stvari oko doziranja baruta nash vrli "Milan Blagojevitj" je na barute pocheo da pishe tek nedavno, shto je van pameti... Mislim da i danas nije na svakom pakovanju navedeno doziranje za sve varijante...

Ono shto je bitno za znati: Najmanje baruta je potrebno za zvezdasto zapertlovan metak, u chauri bez naleganja, sa kapislom tipa Winchester.

Najvishe baruta je potrebno u kruzno zatvorenom metq, u chauri sa uloshkom(NE SME NALETJI CHEP DIREKTNO NA BARUT!), sa kapislom tipa Gevelot.

Sve ostale konjbinacije su mogutje i rade, samo treba voditi rachuna koliko smanjiti/dodati baruta.

Ove razlike u doziranju kod "Zlatibor" baruta mogu biti i do cca. 0.4g(tipa, 1.6 vs. 2.0g).

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Jank
 sheytan kaže:

Ove razlike u doziranju kod "Zlatibor" baruta mogu biti i do cca. 0.4g(tipa, 1.6 vs. 2.0g).[/quote]

Nije preporučljivo predozirati se belim "barutom", mislim neki to rade i vole, ali nije za lovce...ByeROFLBravo 2
Lov je stil mog života...Pas]yoursmiles.org/msmile/animal/m0218.gif

walther
 da kolega,krusik i s&b.razumeli smo se.cini mi se da je kolega s hunter dao tabelu ili je pominjao da postoji razlika u doziranju baruta kada imamo slucajeve pertlovanja u zvezdu,plasticni poklopac i kartonski.za ovaj zadnji ide najvise baruta.....

stevin
 kao i sto sam obecao,komplet za pertlovanje!i53.tinypic.com/dfh6yh.jpgi51.tinypic.com/sfuyhf.jpgi51.tinypic.com/30lewir.jpgi53.tinypic.com/5bvk9t.jpgi51.tinypic.com/2qmmb7b.jpgi54.tinypic.com/2wmp6py.jpgovo je pertlovano sa plicom zvezdom,moze da se uradi i sa malo dubljim rubom!B)
Lisica

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Reloading -Punjenje municije za olučene cevi ,za ili protiv ? MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 113 26.03.2018. 13:07
Testiranje, ispitivanje lovačke sačmene municije domaćih i stranih proizvođača MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 251 09.02.2015. 20:08
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,650,446 posete www.srbijalov.com