Alat za punjenje sačmene municije (livenje sačme) i osnove punjenja
|
sheytan |
Objavljen 03.09.2011. 09:34
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
DakiNS kaže:
Sretni dobitnik prvog kviza je Sniper Hunter sa najpribliznijim tacnim odgovorom , pa kada krene iz strendzera kuci moze podici nadradu
Poditje on penis, vidish kaki je izmrshavEo... Moratjesh ti da mu je utovarish...
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 03.09.2011. 11:29
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
sheytan kaže:
DakiNS kaže:
Sretni dobitnik prvog kviza je Sniper Hunter sa najpribliznijim tacnim odgovorom , pa kada krene iz strendzera kuci moze podici nadradu
Poditje on penis, vidish kaki je izmrshavEo... Moratjesh ti da mu je utovarish...  E Sheytan da si malo razmislio shvatio bi da je zbog tog dizanja tako i izmrsavio
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 03.09.2011. 11:46
|

Lovčina

|
^ Osh da kazesh da mu je dushica u nosu??? 
http://www.youtub...Ws#t=1m27s
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 03.09.2011. 12:05
|

Lovčina

|
Ajd sad da se vratimo K temi! 
walther kaže:
ispratio sam skolu za punjenje patrona od 35-47 strane.da li je u kasnijim postovima bilo pisano nesto vezano za uloske caura i visinu metalnog dela u zavisnosti od namene i jacine barutnih gasova?
Da li pod "uloshci chaura" mislish na kartonski/plastichni ulozak unutar chaure, u kojem lezi barut(kod tih tipova chaura)?
A metalni deo chaure - shto je vishlji, to je vishe "fancy" i moze dzebana da se sqplje proda! Ni za mangup metke nije neophodan ogromni metalni deo, neki srednji(16-20mm visine) je i vishe nego dovoljan!
A shto se tiche Lee prese, pozeljno je da ovaj gvojzeni deo nije previsok, jer se kalibrator sa visokih teshko skida...
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 04.09.2011. 11:33
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
[xhide]
Juce 70-ak kg ovakve sacme
A onaj broj sam zvao covek nudi cisto olovo u polugama spremno za livenje i iz Smedereva je, ima svoju livnicu i cena je 250 din po kilogramu sto je meni neisplativo ,skart ne prodaje .[/xhide]
|
|
|
|
stevin |
Objavljen 04.09.2011. 13:13
|

Stari član

Upisa: 282
Pristupio: 23.05.2011. 10:36
|
To je preskupo,realna cena je 70-100din.ja sam ga po toj ceni nabavljao!
|
|
|
|
stevin |
Objavljen 04.09.2011. 13:14
|

Stari član

|
!! iC
|
|
|
|
walther |
Objavljen 05.09.2011. 21:18
|

Mlađi član

Upisa: 49
Pristupio: 26.08.2009. 15:29
|
Taj sto poluge olova ceni 250 rsd,jel stavljao antimon ili je u pitanju cist Pb? |
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 05.09.2011. 21:36
|

Moderator

|
[xhide]walther kaže:
Taj sto poluge olova ceni 250 rsd,jel stavljao antimon ili je u pitanju cist Pb? 
Kaze da su spremne za livenje ,a on lije tegove za balansiranje i jos neke stvarcice ne lije sacmu.
Zasto toliko interesovanje za Antimon kolega ,kada cak i u upustvu za masinu za livenje pise da ako je olovo previse cisto tj.meko treba samo dodati oko 30% olova za tegove za balansiranje ,i ono ce da poboljsa tvrdocu legure ,neznam koliko ti se isplati da placas po 250 din kg kada je u Somboru 300din za kg sacme [/xhide]
|
|
|
|
walther |
Objavljen 05.09.2011. 22:29
|

Mlađi član

|
[xhide]Sta li to olovo za balansiranje ima u sebi?
interesovanje za Antimon??!!!http://www.ecolss.com/leksikon_oruzja...oruzja.htm
TVRDA SAČMA, olovo sa dodatkom antimona do 2 %, mnogo se manje deformiše u cevi i manje je prlja, pritom zbog manjeg broja deformisanih zrna, posip sačme je znatno pravilniji......
Bese 250-300rsd ,(nisam siguran) za sacmu iz Blaznave.....
[/xhide] |
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 05.09.2011. 22:37
|

Moderator

|
[xhide]walther kaže:
[xhide]Sta li to olovo za balansiranje ima u sebi?
interesovanje za Antimon??!!! http://www.ecolss.com/leksikon_oruzja...oruzja.htm
TVRDA SAČMA, olovo sa dodatkom antimona do 2 %, mnogo se manje deformiše u cevi i manje je prlja, pritom zbog manjeg broja deformisanih zrna, posip sačme je znatno pravilniji......
Bese 250-300rsd ,(nisam siguran) za sacmu iz Blaznave.....
[/xhide]
[xhide]Neznam sta olovo za balansiranje ima u sebi ali garantovano da radi i da je dosta tvrdje od onoga iz cevi i limova ,kazem cak ga i Ameri preporucuju ,za antimon znam da daje tvrdocu sacmi ali ja ne lijem profi ,ako neces da ti puno ostaje na zidovima cevi grafitiraj ga dobro, iz blaznave pre skoro 2-e godine sam placao 2,5 za kg evro je bio 100 din a posip... ma imas posip i sa meksim olovom ne brini , jedino sto ako pucas trap e tu ima malo problema teze razbija goluba na vecoj daljini,a bitan je broj kuglica koju pogodi divljac zbog soka ne mora bas svaka olovica da probije fazana [/xhide]
|
|
|
|
stevin |
Objavljen 06.09.2011. 07:14
|

Stari član

|
Zubari koriste antimon,pri plombiranju!ako neko hoce da ga dodaje,kod njih moze da nadje!
|
|
|
|
stevin |
Objavljen 11.09.2011. 09:44
|

Stari član

|
Juce sam kupio,komplet za zvezdasto zatvaranje,u pitanju je rucni rad!sastoji se iz tri dela,prvi deo skuplja zvezdu,u drugom delu stavljas ceo metak pa od gore sabija zvezdu,a treci deo suzava vrh metka!sve radi na sistem poluge!na kraju ispadne kao fabricki zapertlovan metak,i tacno se oseti pri pucanju razlika u odnosu na pertlanje sa obicnim zarubljivanjem!cim sredim presu postavicu slike!deluje malo konfuzno ali je prosto!
|
|
|
|
walther |
Objavljen 11.09.2011. 17:32
|

Mlađi član

|
sheytan kaže:
walther kaže:
ispratio sam skolu za punjenje patrona od 35-47 strane.da li je u kasnijim postovima bilo pisano nesto vezano za uloske caura i visinu metalnog dela u zavisnosti od namene i jacine barutnih gasova?
Da li pod "uloshci chaura" mislish na kartonski/plastichni ulozak unutar chaure, u kojem lezi barut(kod tih tipova chaura)?
A metalni deo chaure - shto je vishlji, to je vishe "fancy" i moze dzebana da se sqplje proda!  Ni za mangup metke nije neophodan ogromni metalni deo, neki srednji(16-20mm visine) je i vishe nego dovoljan!
A shto se tiche Lee prese, pozeljno je da ovaj gvojzeni deo nije previsok, jer se kalibrator sa visokih teshko skida...
Da,bas na taj ulozak sam mislio-njegova f-ja ,sem sto na njemu lezi barut i drzi kapislu,ima li on jos kakviju f-ja i namena?????
Kod GROM municije kol sacme je 36gr a taj metalni deo je dosta nizak,visine nekih 6-7 mm.obicno kad se kupuje strana mun tamo gde je metak jaceg punjenje ,ovaj metalni deo biva vece visine(magnup municija) ...Te otuda nedoumica oko visine metalnog dela i da li igra neku ulogu..... |
|
|
|
walther |
Objavljen 11.09.2011. 17:34
|

Mlađi član

|
stevin kaže:
Juce sam kupio,komplet za zvezdasto zatvaranje,u pitanju je rucni rad!sastoji se iz tri dela,prvi deo skuplja zvezdu,u drugom delu stavljas ceo metak pa od gore sabija zvezdu,a treci deo suzava vrh metka!sve radi na sistem poluge!na kraju ispadne kao fabricki zapertlovan metak,i tacno se oseti pri pucanju razlika u odnosu na pertlanje sa obicnim zarubljivanjem!cim sredim presu postavicu slike!deluje malo konfuzno ali je prosto!
Kolega,gde si pazario i posto je bio komplet?? |
|
|
|
charuga |
Objavljen 11.09.2011. 17:58
|

Veteran

Upisa: 580
Pristupio: 26.10.2010. 13:43
|
walther kaže:
stevin kaže:
Kolega,gde si pazario i posto je bio komplet?? 
i mene interesuje..salji slike,cene...
..............
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 11.09.2011. 22:11
|

Lovčina

|
walther kaže:
sheytan kaže:
walther kaže:
A metalni deo chaure - shto je vishlji, to je vishe "fancy" i moze dzebana da se sqplje proda!  Ni za mangup metke nije neophodan ogromni metalni deo, neki srednji(16-20mm visine) je i vishe nego dovoljan!
Da,bas na taj ulozak sam mislio-njegova f-ja ,sem sto na njemu lezi barut i drzi kapislu,ima li on jos kakviju f-ja i namena?????
Kod GROM municije kol sacme je 36gr a taj metalni deo je dosta nizak,visine nekih 6-7 mm.obicno kad se kupuje strana mun tamo gde je metak jaceg punjenje ,ovaj metalni deo biva vece visine(magnup municija) ...Te otuda nedoumica oko visine metalnog dela i da li igra neku ulogu.....
Opet nisam siguran da li sam te razumeo, ali poqshatju da iznesem ono shto znam o chaurama sa uloshcima.
Na nashim prostorima jedina dva proizvodjacha koja su redovno pravile chaure s uloshcima su Krushik i cheshki S&B(mislim da je bilo i Trepchinih chaura s uloshkom, plastichnih).
U njima je barut bio u toj kartonskoj ili plastichnoj chauri - uloshq, i mogao se cuti kada promutjkate metak. Znachi, chep, bilo filcani, bilo plastichni, nije nalegao na barut! A zashto je to radjeno sa uloshkom, dok je ceo zapad pravio chaure bez uloshka, bio bih neiskren ako bih rekao da imam ideju... 
E, sad, bitnije od razloga ovakve izvedbe je sledetje: za isti efekat(brzinu, pritisak i sl.) je potrebno da u chauri sa uloshkom ima VISHE baruta!
Isto tako, kolega Stevin pomenu da se primeti da meci zvezdasto pertlovani "jache biju". I to je tachno, jer je to pertlovanje znatno jache i za isti efekat je potrebno MANJE baruta, nego kod kruznog zatvaranja.
Obe ove stvari oko doziranja baruta nash vrli "Milan Blagojevitj" je na barute pocheo da pishe tek nedavno, shto je van pameti... Mislim da i danas nije na svakom pakovanju navedeno doziranje za sve varijante...
Ono shto je bitno za znati: Najmanje baruta je potrebno za zvezdasto zapertlovan metak, u chauri bez naleganja, sa kapislom tipa Winchester.
Najvishe baruta je potrebno u kruzno zatvorenom metq, u chauri sa uloshkom(NE SME NALETJI CHEP DIREKTNO NA BARUT!), sa kapislom tipa Gevelot.
Sve ostale konjbinacije su mogutje i rade, samo treba voditi rachuna koliko smanjiti/dodati baruta.
Ove razlike u doziranju kod "Zlatibor" baruta mogu biti i do cca. 0.4g(tipa, 1.6 vs. 2.0g).
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
Jank |
Objavljen 11.09.2011. 22:28
|

Lovčina

Upisa: 2650
Pristupio: 17.05.2009. 23:12
|
sheytan kaže:
Ove razlike u doziranju kod "Zlatibor" baruta mogu biti i do cca. 0.4g(tipa, 1.6 vs. 2.0g).[/quote]
Nije preporučljivo predozirati se belim "barutom", mislim neki to rade i vole, ali nije za lovce... 
Lov je stil mog života...  ] 
|
|
|
|
walther |
Objavljen 11.09.2011. 22:37
|

Mlađi član

|
da kolega,krusik i s&b.razumeli smo se.cini mi se da je kolega s hunter dao tabelu ili je pominjao da postoji razlika u doziranju baruta kada imamo slucajeve pertlovanja u zvezdu,plasticni poklopac i kartonski.za ovaj zadnji ide najvise baruta..... |
|
|
|
stevin |
Objavljen 12.09.2011. 20:15
|

Stari član

|
kao i sto sam obecao,komplet za pertlovanje!     ovo je pertlovano sa plicom zvezdom,moze da se uradi i sa malo dubljim rubom!B)
|
|
|