Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov na Fazana

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov na Fazana
Sremac75
 E jbg....naglasak je trebao da bude na tome DA TI KUPIŠ ODSTRELJENE FAZANE!!!!
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

mrwa22250

Podunavac kaže:
I meni prvo padoše na pamet ti vinogradi. Nebitno čiji su, slažem se da tamo lovimo, a posle će valda i neka degustacija da padne.iveli 2 Grin Samo moraš dobre i čvrste kese da mi nabaviš ako misliš da ja kupim fazane.Ups

A posle degustacije lov na ruzicaste slonoveROFL
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

Lala

Podunavac kaže:
I meni prvo padoše na pamet ti vinogradi. Nebitno čiji su, slažem se da tamo lovimo, a posle će valda i neka degustacija da padne.iveli 2 Grin Samo moraš dobre i čvrste kese da mi nabaviš ako misliš da ja kupim fazane.Ups

Degustacija je već vrlo uspešno obavljena i to u više navrata, naročito ono crno neštinsko vino, otac ga njegov! iveli 2
Ima snimaka na temi 'Susreti i druženje', svedoci su Zoki, Mrwa, i još par ljudi. Sa sve muzikantima!
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Podunavac

Sremac75 kaže:
E jbg....naglasak je trebao da bude na tome DA TI KUPIŠ ODSTRELJENE FAZANE!!!!

I meni prvo padoše na pamet ti vinogradi. Nebitno čiji su, slažem se da tamo lovimo, a posle će valda i neka degustacija da padne.�iveli 2 Grin Samo moraš dobre i čvrste kese da mi nabaviš ako misliš da ja kupim fazane.Ups
Tri prsta 2Kolce

Podunavac
 Ovakve otprilike. Grin
Tri prsta 2Kolce

DakiNS

Podunavac kaže:
I meni prvo padoše na pamet ti vinogradi. Nebitno čiji su, slažem se da tamo lovimo, a posle će valda i neka degustacija da padne.iveli 2 Grin Samo moraš dobre i čvrste kese da mi nabaviš(toga Rodjo još uvek ima kod nas) ako misliš da ja kupim fazane ( ti slobodno kupi , samo izaberi malo bolje operjale za pred pušku).Ups

ROFL
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Lala
 Ajd' se uozbiljimo, razbucali smo temu.

Počeli smo oko načina unošenja fazana, i oko potrebe da se pre unosa teren očisti od predatora. Takodje je dotaknuta i tema o podivljavanju puštenih fazana.

Još da dodam kao šlagvort, da mi se čini da je ova sezona lova na fazana ipak nešto bolja nego prethodna, i da ima više upisa o uspešnim lovovima, nego o kuknjavi kako nema divljači, barem što se fazana tiče. Valjda je ova godina bila po klimatskim uslovima znatno povoljnija nego prethodna.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Podunavac
 Код мене прошле сезоне било доста кока, али изузетно мало петлова. Ове године је ситуација далеко боља.
Tri prsta 2Kolce

ficha007

DakiNS kaže:
Kolega Rašo, vidim da si mlad momak, koji želi pravi lov. Svi bi mi to želeli. Stvarnost je drugačija , ako se malo promuvaš po forumu pa sakupiš sve informacije o problemima lovaca na terenu, upravama , lovokrađi i krivolovu , biće ti jasnije da će na kraju ostati samo lov fazana pred pušku. Loše gazdovanje , uništavanje staništa , prekomerna upotreba hemije, krivolov, slaba lovočuvarska služba, gramzivost lovačkih mesara , sve je to dovelo do današnjeg stanja. Upoređujući recimo konfiguraciju Mrwinog lovišta sa lovištem većine Bačkih i Banatskih lovišta , ostala su lovišta sahara , gde divljač nema gde da se razmnožava , niti da prezimi. Isečene remize , zatrpani kanali , popaljena trska i šaša, preorani pašnjaci, mislim da sam dovoljno nabrojao. Mislim da ti je sada sve jasnije.

Apsolutno potpisujem ovu priču Daki jer je suva istina i tako je u većini lovišta po Vojvodini, počev od mog LU "Srem" pa nadalje. Da ima potencijala ima, ali pogrešna selekcija mladih lovaca, njihova obuka, gramzivost, alavost...i da ne nabrajam dalje uzrok je svega ovoga što je Daki naveo.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA

"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )

rk
 Sve sto ste napisali je tacno, moj utisak da je ova sezona slabija nego neke ranije. Uzrok toga vidim u prevelikim kolicinama vode koje i dalje ima u lovistima, ogromne kolicine predatora i zatiranje stanista, njive se obradjujj do bele linije na magistrali, svaki bagremar je obrijan.
Ponovo kako sam tzv.gradski lovac jako mj je krivo sto ljudi koji imaju avlije nemaju kerove u mom drustvu od 50tak clanova ne verujem da ima 10 pasa. Od koji ni jedan nije dobar ni sa jednim se ne radi.
Spomenuo sam unosenje jer mislkm da je bolje da ima sta da se puca nego da nema, ove godine usled takvog opustelog lovista mnogo cesce cujem, moj je, ja sam ga pogodio,.... nego ranijih godina.
RK

mrwa22250

Podunavac kaže:
Код мене прошле сезоне било доста кока, али изузетно мало петлова. Ове године је ситуација далеко боља.

Verovatno zato sto ste se i pored manjka petlova uzdrzavali od odstrela koka,a one vam to vec iduce sezone na najbolji nacin vratile kroz podmladak.U mnogim drustvima je praksa upravo obrnuta,kad nemaju svi po petla pucaju se koke a to je pravi put u dogodine prazno loviste.U situaciji kad fazanske divljaci ima dovoljno mi obicno jedan lovni dan odstrelimo i nekoliko koka,a kad divljaci nema ne pucamo ih ni slucajno.
Sve ovo sto pisem odnosi se na lovista gde fazan ima optimalne uslove za boravak i razmnozavanje i gde je svaki odstrel koke(osim u slucajevima prenaseljenosti,sto je dosta redak slucaj)prava steta.Mnoga lovista sa odlicnim stanisnim uslovima imaju veoma nisku brojnost fazanske divljaci upravo zahvaljujuci losem gazdovanju(preteran odstrel,previse pernatih i dlakavih predatora,slaba ili nikakva zimska prehrana) i pokusavaju to da nadoknade pojacanim unosom fazana iz vestacke reprodukcije.Na takav nacin samo povecavaju prehrambenu bazu ionako prenamnozenim predatorima koji na ovaj nacin dolaze do lakih i kaloricnih obroka.Da me ne shvatite pogresno,unositi fazane treba izmedju ostalog i zbog osvezenja krvi i mi ih pored solidne brojnosti divljeg fazana svake godine unosimo.Teren gde se unose prethodno se cisti od predatora,postavljaju se hranilice i obezbedjuje se voda.Naravno zbog bolje kontrole gledam da teren bude blize selu i taj teren u toj sezoni ili ne lovimo ili maksimalno redukujemo lov.I pored svega toga procenat prezivljavanja u zadnje 4 godine od kada intenzivnije pratim stanje(cak sam dve god i prstenovao fazane pri ispustanju)je jako mali i iznosi u najboljem slucaju 20%(odnosi se na petlove-kontrola pri odstrelu).
Kad sam se vec raspisao da napomenem i da je izbor fazanerije veoma bitan.Mi smo do pre 4 god.kupovali fazane iz tzv.celavih volijera(potpuno odsustvo vegetacije u njima).Fazani iz takvih volijera po ispustanju(ispustamo direktno u loviste) beze iz useva i livada gde se ispuste i obicno na strnjistima ili letnjim putevima sacekaju lisice,pse,macke i druge grabljivce koji ih pociste za dan dva.Od kad kupujemo fazane iz volijere gde je vegetacija prisutna rezultat je mnogo bolji ali i dalje procentualno mali da bi zadovoljio potrebe lovaca.
Lala je spomenuo i klimatske uslove koji su bili povoljniji nego ranijih godina(kisa i rosa iako ne prijaju fazancicima rezultirali su bujnom vegetacijom gde je podmladak imao bolje skroviste kao i obilje insekata koji predstavljaju nezamenjiv izvor proteina narocito za mladje kategorije pilica).
Jos jedna pojava bitno je doprinela da ove godine imamo izuzetno brojna legla divljeg fazana,a to je najezda glodara.Predatori su se odmah preorjentisali na lako dostupan plen,narocito lisice i pernate grabljivice,pa je pritisak na legla fazana bio manji nego ranijih godina.
Ako mi lovci ne zakazemo u izvrsavanju redovnih zadataka ove zime,siguran sam da nas i dogodine ceka izuzetna sezona lova na fazana.
DOBAR POGLED FAZANDZIJE.fazan

Podunavac
 Mi u mom društvu apsolutno ne pucamo na koke nikada. A ni predatora nemamo mnogo. Šakala nikako, a lisice nešta malo. Nemamo problem ni sa kerovima lutalicama ni mačkama. Ali najveći problem imamo sa ljudima. Poljoprivrednici ogoliše čitav atar, samo što i lenije ne preoru. Kanali se redovno kose, čak i oni koji nisu namenjeni za odvod vode. Ljudi iz sela skljaštriše svako drvo koje je bar blizu deljine ruke za ogrev. U takvoj situaciji čudo je što imamo i ovoliko divljači. Kad dođe decembar mesec atar go ko tepsija. Žalosno ga pogledati. Mi lovci imamo nešta svoje zemlje pa gledamo da tu uvek nšta ostane i taj deo se ne lovi i čak ni kerove tu ne puštamo. Ali to je slabo u odnosu na površinu lovišta. Sva sreća imamo u lovištu dva zapuštena voćnjaka i nekoliko njiva koje su uvek u parlogu pa se divljač tu koliko toliko skloni. I imamo jedan vojni rov koji je vojska kopala pred II Svetski rat, a koji nema svrhu odvoda vode, pa smo uspeli da stopiramo njegovo košenje. Inače da nije toga nebi u ataru bilo ničega osim miševa. Svake zime se trudimo da iznesemo što više hrane u lovište da bi zadržali divljač i pomogli joj da prezimi. Ove godine smo kupili divlje zečeve da malo popravimo krv, i na delu gde smo ih pustili zabranili smo lov. Kupili smo i fazana iz fazanerije koja ima deo za podivljavanje i njih smo pustili na teren koji ne lovimo. Kolika fajda će od svega ovoga da bude videćemo u narednih nekoliko sezona.
Tri prsta 2Kolce

AcaNik
 Срећа у несрећи је што ове године због киша пуно површина неће бити преорано јер трактори не могу да уђу у њиве. Тако је барем овде код нас. Иначе код нас се канали редовно косе и баш их одржавају због опасности од поплава. Пошто је тај систем канала који се одржава пуно дугачак, трска нарасте поприлично док опет дође ред на тај део.
Против сам пуцања кока, сем у те прве две недеље по пуштању. Међутим, сада имамо други проблем. Имамо превише кока у односу на петла. Баш пунооо више.

MMilos
 Kod nas je koka svetinja, i u mojoj grupi niko ni ne diže pušku na nju!
Mislim da i ostali ovo poštuju, jer petlova stvarno imamo konstantno dovoljno zadnjih godina.

Verovatno zato i imamo fazana iz prirodne reprodukcije koliko duša ište.
A ko to ne poštuje...srlja pravo u propast i blagodeti "lova" na pitome fazane iz gajbe Sad

mrwa22250

AcaNik kaže:
Међутим, сада имамо други проблем. Имамо превише кока у односу на петла. Баш пунооо више.

Uzivajte u tom problemu kolegaOdobreno.
Sa druge strane to puno vise zna da bude privid jer petlovi,narocito divljaci se mnogo teze podizu odnosno teze se uocavaju od koka.Retko su u vecim grupama za razliku od koka pa i to moze da stvori laznu sliku o odnosu polova.
Cak i da je brojnost koka stvarno toliko veca,nema brige.Zbog duzine sezone parenja,kao i malom potrebnom broju "skokova" male su sanse da neka koka ostane neoplodjena,a njihova brojnost obezbedjuje dobru brojnost podmlatka cak i u sezonama kad im uslovi ne idu na ruku.

lovac junior
 ja jos nisam postao lovac,ali ajd da kazem neku o mom lovistu.Moje loviste je srecom puno sume i ima veliki broj zapustenih njiva,bagrenjaka,vocnjaka...fazani imaju koliko god hoce mesta da se razmnozavaju i da se sakrivaju!KOd nas je zabranjen lov koki,a ima ih,hvala bogu,bas dosta i pri tome imamo veliki broj fazana iz prirodne reprodukcije,mi fazancice pustamo leti i pustamo ih na mesa gde je manja brojnost predatrora,kojeg nemamo mnogo,samo lisica koje se svake zime masovno ostreljuju,svako vece se ceka ispred rupe,jamarenja...kod nas postoji nagrada za svaku odstreljenu lisicu,odnosno kutija patrona...pokazatelj velike brojnosti fazana je recimo,da je i posle 8 nedelja lova juce samo ispred mene poletelo 14 fazana,da ne pricamo koliko je jos poletelo ispred ostalih kolega...sve ovo navedeno nam pruza lep i neizvestan lov na vecinom pravog divljeg fazana,koji se cesto izvlaci daleko ispred pasa...eto toliko od mene Smile
Kinologija ZivioRodjoTri prsta 2
Elmermarkafazan

darkon
 Kod mene iz sezone u sezonu stanje zaista dobro sa fazanskom divljači, čak ove godine i bolje nego prethodnih, ali ga zaista imamo konstantno, a i teren nam je lep.
Ove godine smo imali poplavu, kao i većina terena u Srbiji, i rešili da te terene pored reke, koji su bili pod vodom, ne lovimo uopšte, iako divljači ima zaista dosta, ali nek odmori teren jednu godinu. Koke ne pucamo uopšte, nikad, i nadam se da će tako i ostati, jer su one nosioci populacije. Inače, sve su to divljaci fazani, u letnjem periodu pustimo neki broj po sekcijama mladih fazana, ali je prirodna reprodukcija "majka".

Evo još jedan snimak iz nekih lovova na fazana.

https://www.youtu...t6asH2Bcrw

Miroslaw
 Fantasticni snimci darkon, svaka cast.

mrwa22250
 darkon,svaka cast i za gazdovanje i za pse i za snimke,posebno kapa dole matorom brki.Podsetio me na psa koga je imao moj grupovodja Reksa,pred kojim sam odstrelio svog prvog fazana.Iako mu je tada bilo 12 punih godina,cim bi stali duze od pet minuta,lavezom je prekidao pricu i terao nas dalje-srce junackoBravo 2

suci
 Darkon Bravo 2 Bravo 2 Bravo 2

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 17
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,794,229 posete www.srbijalov.com