|
Prepelica
|
| Zeljko92 |
Objavljen 04.08.2013. 09:40
|

Stari član

Upisa: 252
Pristupio: 25.10.2012. 16:53
|
I mi smo juce ovorili sezonu. Ovo je bio moj prvi lov na prepelice i odusevljen sam. Druzenje je odlicno, atmosvera na nivou, i moja nova petlara me odusevila. Stvarno gospodski lov! |
| |
|
|
| DJULE78 |
Objavljen 04.08.2013. 11:40
|

Član

Upisa: 185
Pristupio: 17.06.2009. 17:18
|
Jutrosnji i jucerasnji jutarnji odstrel
|
| |
|
|
| alex |
Objavljen 04.08.2013. 11:52
|

Lovčina

Upisa: 1414
Pristupio: 24.01.2011. 13:49
|
Svaka cast kolega prvi lovni dan ja ga presede kuci niko od mojih nije isaoooo. Svaka cast naxodstrelu dajte neke detalje kako je biloooo i tako tooo. Ja odoh malo uvece da prosetam saxRokijem i Kridom da vidim kako malisa pravi svoje prve lovne korake heheh.
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda
|
| |
|
|
| Macvanski lovac |
Objavljen 04.08.2013. 20:40
|

Stari član

Upisa: 375
Pristupio: 10.02.2013. 14:04
|
Evo i mi smo jutros otvorili sezonu,ulov dve prepelice uz jos nekoliko promasaja,brojnost ista kao i prethodnih godina,s tim sto su ove godine male i rastrkane parcele strnjika,pa smo morali prilicno veliki teren da obidjemo
Macvanski lovac priložio:
Rodjen da budem lovac
|
| |
|
|
| Huntr |
Objavljen 04.08.2013. 22:05
|

Član

Upisa: 53
Pristupio: 05.07.2013. 14:12
|
sa kojim psima lovite
kad se lov svede samo na odstrel tada ga treba zabraniti
|
| |
|
|
| Macvanski lovac |
Objavljen 04.08.2013. 22:12
|

Stari član

Upisa: 375
Pristupio: 10.02.2013. 14:04
|
Ako je pitanje za mene,lovili smo sa NOD i NKD....
Rodjen da budem lovac
|
| |
|
|
| Huntr |
Objavljen 04.08.2013. 22:18
|

Član

Upisa: 53
Pristupio: 05.07.2013. 14:12
|
sto ih ne uslikaste.
kad se lov svede samo na odstrel tada ga treba zabraniti
|
| |
|
|
| Lala |
Objavljen 05.08.2013. 08:19
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Po prvim informacijama od ovog vikenda, barem što se tiče nekih vojvodjanskih lovišta, situacija je sledeća:
- prepelica ima više nego prošle godine, iako se za sada radi samo o domaćim prepelicama, jer preleti nisu još počeli, a obzirom na dugoročnu prognozu, ove godine će izgleda preleti biti tek u prvoj trećini septembra, dakle nešto kasnije, ali videćemo ubrzo
- po odstreljenim prepelicama može se uočiti da su prilično ugojene, a i da ima mladih iz ovogodišnjeg legla (one su sitnije), što znači da je ove godine leženje domaćih prepelica bilo prilično uspešno
- terena (strnjika) ima, lepo su zatravljeni muvarom i ambrozijom, taman kako odgovara, a ponegde će čak morati verovatno i da se kasnije prave tarupom prolazi kroz visoku travu (kad trava još poraste)
- iako su visoke temperature, ujutro ima rose na strnjištu, pa može normalno da se lovi pošto psi mogu da po rosi osete divljač. Visoka vegetacija, kukuruz i soja oko strnjišta otežavaju pronalazak odstreljenih prepelica, pa je dobar pas aporter sada uslov za uspešan lov
- izlazak lovaca je izgleda manji nego ranije, razlog mislim da je pre svega u nedostatku novca
- lovaca turista iz inostranstva ima otprilike isto kao i ranije, što znači: malo u odnosu na mogućnosti!
Ako se ne desi nešto iznenadno, izgleda da će ova godina biti znatno bolja po brojnosti prepelica nego prethodne dve kada su klimatski uslovi (oštre zime i strahovita suša kasnije) desetkovali ovu vrstu.
I na ovoj temi ove godine ima daleko manje upisa lovaca nego ranije, pa bih zamolio kolege da napišu par reči iz svog lovišta, a i neka sličica bi dobro došla.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
| |
|
|
| gavra bakos |
Objavljen 05.08.2013. 10:48
|

Član

Upisa: 168
Pristupio: 04.08.2010. 14:18
|
Sve što je Lala napisao na ovu temu o prepelicama je tačni i ja delim njegov stav.
gavra bakoš
|
| |
|
|
| sheytan |
Objavljen 05.08.2013. 10:55
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Ja se, načelno, slažem, sem:
- prošla godina mi je bila sasvim OK sa divljači, neka bude i ova barem kao prošla, biću zadovoljan
- solidan pas i bez rose može odlično da odradi, što marki, što aporta...
Dobar pogled i bogatu sezonu želim svim prepeličarima!
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
| |
|
|
| aleksa |
Objavljen 05.08.2013. 11:36
|

Veteran

Upisa: 599
Pristupio: 22.10.2010. 15:52
|
Kod nas na obodu zapadnog polja rudnika Kolubara, nije skoro bilo više strnjike. Pošto su starosedeoci napustili svoja domaćinstva i otišli unove domove, neko iz okolnih sela je obradio skoro sve njive. Imali smo dve parcele od po 4-5 hektara što je za naše uslove super. Okupili smo se u 20 do 6 i krenuli polako sa svojim psima, nas sedmorica i 6 pasa. Međutim, na naše razočarenje i iznenađenje jer su se prepelice čule i proletos i pre nekih mesec dana, na tih desetak hektara, našli smo samo jednu prepelicu. Pitamo se šta je uzrok ali nismo došli do zaključka. Možda nedostatak vode jer u blizini strnjika nema ni rečice ni potoka, samo poneka skoro usahla bara. Meni ovog momenta pada na pamet i mogućnost trovanja jer na tim parcelama osim stabljika pšenice i ambrozije, nema drugog rastinja. Ko zna čime je prskano ali ne znam da li to može imati efekta na neki način. |
| |
|
|
| darkon |
Objavljen 05.08.2013. 13:16
|

Lovčina

Upisa: 1727
Pristupio: 16.08.2010. 17:33
|
Kod mene ih ima jako malo, da ne kažem da ih nema uopšte, ali jedva da se čuje neka, iako ih je bilo pre mesec-dva.
Videćemo kako će biti kasnije. |
| |
|
|
| gavra bakos |
Objavljen 05.08.2013. 13:21
|

Član

Upisa: 168
Pristupio: 04.08.2010. 14:18
|
sheytan kaže:
- prošla godina mi je bila sasvim OK sa divljači, neka bude i ova barem kao prošla, biću zadovoljan
Jesili siguran da "solidan pas i bez rose može...."Još ako tvrdiš i bez vetra? Pa šta onda donosi psu miris, ako to nisu čestice vlage i vetar?
gavra bakoš
|
| |
|
|
| sheytan |
Objavljen 05.08.2013. 13:45
|

Lovčina

|
Nisam, nego onako kenjam bzvz, da ubijem vreme...
DOBAR DVOGLED!!!
|
| |
|
|
| AcaNik |
Objavljen 05.08.2013. 14:03
|

Lovčina

Upisa: 2425
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
|
| |
|
|
| mrwa22250 |
Objavljen 05.08.2013. 15:21
|

Lovčina

Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
gavra bakos kaže:
sheytan kaže:
Jesili siguran da "solidan pas i bez rose može...."Još ako tvrdiš i bez vetra? Pa šta onda donosi psu miris, ako to nisu čestice vlage i vetar? bez rose jos i nekako ali bez strujanja vazduha(vetra)tesko bilo koja divljac da je u pitanju .tada je rasprostiranje mirisa pravolinijsko vertikalno i pas ga oseti samo kada se nalazi direktno iznad divljaci,otud zacudjujuci broj tzv.izbijanja od strane pasa koji inace dobro rade prepelicu.sa aportom odstreljene ptice je ista situacija,jos ako lovac pridje i nogama razyebe i ono malo traga koji je divljac ostavila pri padu eto nasem pomocniku neresive enigme.dobar pogled svim prepelicarima i ne zaboravite vodu bez koje psi u ovom periodu mogu lako da stradaju.
 dok pametni popustaju,budale zavladase
|
| |
|
|
| sheytan |
Objavljen 06.08.2013. 09:12
|

Lovčina

|
^ Svaka čas', vrlo stručno! Moram priznati da nisam znao sve detalje!
DOBAR DVOGLED!!!
|
| |
|
|
| donet |
Objavljen 06.08.2013. 17:11
|

Mlađi član

Upisa: 11
Pristupio: 18.01.2011. 21:16
|
Ne bi se slozio da je ova godina generalno bolja od predhodne. Kod nas na Jugu Srbije, ili tacnije L.U Toplica iz Doljevca(okolina Nisa), situacija je iz godine u godinu losija, sto se tice prepelica. Ostala divljac nam ne manjka i na nasu srecu iz godine u godinu imamo povecan broj zeca, fazana a tek jarebica, to imamo kao pleve. Prepelice cak slabo ima i krajem septembra kada krenu cugovi. Reko bi da se migratorni put preleica menja i da vise ne vodi istom linijom kao i pre nekoliko godina. Do pre desetak godina, kazu stariji lovci, koliko municije poneses toliko i mozes da ispucas na prepelicu i to bez ikakvih primama,vabljenja i ostalih stvari. Ovo godine na otvaranju nismo culi ni jednu jedinu prepelicu da se oglasava, samo muk. Inace teren nam je fantastican za lov prepelica, strnjika obrasla u korov i puna trave mular koju preprlica voli. Ali prepelica slabo, ukupno je na otvaranju lovilo 30tak lovaca i odstrelilo svega 10tak prepelica i to uz temeljno i mukotrpno pretrazivanje ogromnog terena sa 20 pasa pticara. Prepelica nije bilo ni po kukuruzima, pricao sam sa nekim iskusnijom lovcima i oni smatraju da je migratorni put prepelice izmenjen i da se sve manji i manji broj ptica gnezdi na nasim terenima, pa se samim tim manje i vraca u prolece. SVe ovo su predpostavke, ali sve u svemu na otvaranju sezone u nedelju 04.08.2013 u najbolju ruku situacija mrsava. Moja grupa u sastavu od 6 lovaca sa 2 bretona i dva jako iskusna nemca, ima ukupan saldo 0-0 . Nista vidjeno, nista odstreljeno... Prepelicu lovimo uspesno vec vise godina, nekad je bilo bolje, nekad losije ali ovo je razocarenje totalno...
Um caruje, ali snaga dobro dodje 
|
| |
|
|
| DakiNS |
Objavljen 06.08.2013. 21:25
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Jutrošni lov prepelice od početka krenuo nekako naopako. Sve je pripremljeno i dogovoreno kako treba, na vreme smo stigli na teren , plan je bio da ih lovimo u repi,taman što smo se preobuli i da krenemo odjednom se iza nas stvori traktorče sa sve prskalicom. Bilo nam je jasno da od lova nema ništa, a tabla repe nekih 10 ha.taman da nas četvorica odlovimo lep lov. Da ne bi lov načisto propao krenuli smo terati neke strnjike, koje istna lepo zakorovljene ali rosa slaba, preko tri njive pronađosmo 4 prepelice, zatim dođosmo do nekih manjih tabli repe , tu je već situacija bila bolja , rose dovoljno psi lepo radili ali su se prepelice mnogo izvlačile bez poletanja pa su psi dugo vukli kule. moj rezultat bio je 5:4. pamela je lepo odradila posao iako mislim da za lov prepelica sa petlarom treba mnogo prakse.Ukupno je ulovljeno petnaestak komada što za početak lova i nije tako loše.U 7 i 30 bilo je već tolika vrućina da je nemoguće bilo nastaviti lov, najavljuju za vikend blago zahlađenje , pa se nadam još boljim rezultatima.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
| |
|
|
| DamirKS |
Objavljen 07.08.2013. 07:54
|

Stari član

Upisa: 374
Pristupio: 25.10.2011. 15:12
|
Evo izadjosmo i mi jutros malo na prepelice vreme je bilo idealno, lepa rosa, moj prvi izlazak sa puskom u loviste, moj rezultat 10:6 pucao sam belom skeet 24g 2,00mm zadovoljan sam situacijom, pravo da kazem za prvi put bio bih zadovoljan i da sam samo jednu odstrelio. Imalo ih dosta digli smo 50 prepelica, odstrelili oko 30-tak nas 6 u grupi, u 7 i 30 smo se polako pakovali jer je pocela vrucina i nije imalo svrhe za daljim pretrazivanjem parcela.
RAKIJA JE SPASILA VIŠE DIVLJAČI U LOVU NEGO SVA UDRUŽENJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA!
|
| |
|