Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Sačmarice cal.16-iskustva i mišljenja

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Sačmarice cal.16-iskustva i mišljenja
lovacsajuga

kelt kaže:
Kalibar16se odavno neopravdano zapostavlja. po meni taj kalibar je mozda i bolji nego 12 za lov zeca i pernate divljaci osim gusaka. to ce biti definitivno jedan od sledecih kalibara u mom arse]nalu. do sad sam pucao iskljucivo 12 zbog punjenja jer ima daleko veci izbor caura i ostalih komponenti ali polako se snadbevam i sa matrijalima za 16 Confused. neka tamo neopravdano zapostavjena petlarica jedva ceka da dode u prave rukeElmer

Pozdrav za kolegu Kelta i potpuno se slazem sa njegovom konstatacijom vezano za cal 16!
Lovim sa cal 16 i ne vidim da lovci sa cal 12 odstreljuju kvalitetnije od nas sa cal16.
Kad kazem kvalitetnije ne mislim na br. divljaci nego na smanjenje ranjavanja itd.
Laboratorija,streljana jesu bitan faktor ali je realan lov ipak najmerodavniji!
Ja prednost cal 12 kao i "njegovih" magnuma vidim u lovu na barsku divljac i u koriscenjuCenzurisano municije.
Prednost cal 12 je po meni i u tome sto je prisutan mnogo veci dijapazon tipova,granulacija,punjenja itd.
Nemoj da se naljute kolege sa cal 12 ,ali brate nekako mi 16-ica viteski cal.,"smekerski"cal.
Sportskiji...
To je samo moje skromno vidjenje stvari.

hercegovac
 Još uvjek je dovoljan izbor municije u cal 16. Uvjek imam da proberem između 4-5 proizvođača, ali ja pored RC-a ne tražim bolje. Možda se ugledam na kolegu Kelta ili Snipera pa pomalo počnem sam motati radi gušta.

DakiNS
 Zato sam se i odlučio za podmlađivanje Pamele em petlara sa gravurom em 16-ica. A vitka i lagana.Grin
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

kelt
 Kad ja i Sniper napunimo Pameli ima da izdusi ko lopta u trnjakuGrin
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

lovacsajuga

hercegovac kaže:
Još uvjek je dovoljan izbor municije u cal 16. Uvjek imam da proberem između 4-5 proizvođača, ali ja pored RC-a ne tražim bolje. Možda se ugledam na kolegu Kelta ili Snipera pa pomalo počnem sam motati radi gušta.

Pozdrav kolega Hercegovac! Slazem se da je moguce pronaci municiju ,i da je RC cal 16 odlican,ali kad smo kod RC oni proizvode samo jedan tip metka u cal 16 za razliku od "gomile" tipova za cal 12( na to sam mislio kad sam pomenuo da je tu prednost cal 12).
Inace i da nema RC u cal 16 ne bih ga menjao!
Dejan

DakiNS

kelt kaže:
Kad ja i Sniper napunimo Pameli ima da izdusi ko lopta u trnjakuGrin

Samo vi napunite a ko će da izduši će da vidimoGrin

Ona navikla na 28HaHaHa

kelt

hercegovac kaže:
sto pre kolega pocni sa punjenjem. posle toga drugacije se zivi i sladje se lovi.(ostanes dete zauvek. nema nista lepse)Veselo
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

hercegovac

kelt kaže:

hercegovac kaže:
sto pre kolega pocni sa punjenjem. posle toga drugacije se zivi i sladje se lovi.(ostanes dete zauvek. nema nista lepse)Veselo

Ma počeo bi ja odmah ali se bojim još jedne "bolesti" a imam ih dovoljno da se pitam jesam li uopšte ikad odrastao???

Podunavac

hercegovac kaže:

kelt kaže:

hercegovac kaže:

Ma počeo bi ja odmah ali se bojim još jedne "bolesti" a imam ih dovoljno da se pitam jesam li uopšte ikad odrastao???

Nego druže koliko ti to sada cevi imaš ukupno? Jeli dvocifren broj? Sve mi se čini da jeste.
Tri prsta 2Kolce

Miroslaw
 Svi nekako kukaju na izbor municije za cal 16 a ima je koliko hoces ajmo ovako ono sto ima u mojoj okolini i sto sam licno probao:
1.Mirage 29 gr cena 36din (sa ovim metkom sam ne znam ni sam kako perfektno lovio ali na sniperovom testu se pokazao lose), 2.Nobel Sport 28 gr cena 34 din (veoma brz metak ali ja sa njim nikako da uhvatim korak ali zavrsava posao i vise od toga), 3. M90 28 gr cena 36 dinara sa polucasicom ja prezadovoljan sa njim, 4.M90 32 gr 40 din cena za gusku cudo i jake mrazeve, 5.S&B patron VEGA 30 gr cena 40 din nisam ga mnogo koristio ali za ono sto sam probao sa njim odlicno se pokazao za sada, 6.RC 28 gr sacme cena 45 dinara nisam ga probao do sada ali planiram, 7.WInchester super speed 32 grama 65dinara cena uzeo neku kolicinu od 20 kom da probam ali za sada nije ostavio neki kvalitetan utisak na mene, 8. S&B red and black 30.1 gr sacme cena 65 dinara do sada samo reci hvale iako se na sniperovom testu i nije nesto pokazao kod mene radi i to odlicno, 9. Rottweil Waidmannsheil 31 gr sacme cena 70 ili 75 dinara ovaj patron dobijam iz nemacke,tamo kosta 7.60e za 10 kom i jednostavno je moja ljubav i perfekcija za lov fazana. Pored ovih nabrojanih koje koristim ima u ponudi Krusik BK, specijal onda Belom i Grom Hunter pa sada neka neko meni kaze da nema municije za cal 16 mozda u nekim mestima radnje nisu opremljene na nekom visem nivou da kazem da ja sto se tice municije nemam ama bas nikakvih problema.

Sniper Hunter
 Kolega miroslwe ja nisam testirao red &black u cal 16 ,tako da neznam kako se pokazao ,pucao sam S&B u cal 12 da ne bi došlo do zabune !

A i mogli bi Nazad na temu tema su puške a ne municija iveli

mirko knezevic
 Puske u kalibru 16... Mmmmm....Hmmm Sta reci osim vitka lagana viteska,puska sa tradicijom sa istorijom... Sniper mora se malo okrenuti u ovoj temi na municiju u kalibru 16,jer je po meni to glavni uzrok zbog cega ljudi beze od pusaka u kalibru 16. Posedujem dve puske u tom kalibru i prezadovoljan sam ucinkom u lovu sto na sitnu divljac zeca i fazana sto na barsku divljac. A iz prilozenih fotografija ovde na forumu se vidi da su iz pusaka kalibra 16 odstreljeni vrlo lepi primerci crne divljaci. Smile
Srbija do Tokija!

Kolce Tri prsta 2

Miroslaw

Sniper Hunter kaže:
Kolega miroslwe ja nisam testirao red &black u cal 16 ,tako da neznam kako se pokazao ,pucao sam S&B u cal 12 da ne bi došlo do zabune !

Moguce da sam nesto pobrkao nije iskljuceno a i mogli bi da ga testiramo isto bih testirao i rottweil.

Sniper Hunter

Miroslaw kaže:

Sniper Hunter kaže:

Moguce da sam nesto pobrkao nije iskljuceno a i mogli bi da ga testiramo isto bih testirao i rottweil.

Prvom prilikom!iveli

lovacsajuga

Miroslaw kaže:
Svi nekako kukaju na izbor municije za cal 16 a ima je koliko hoces ajmo ovako ono sto ima u mojoj okolini i sto sam licno probao:
1.Mirage 29 gr cena 36din (sa ovim metkom sam ne znam ni sam kako perfektno lovio ali na sniperovom testu se pokazao lose), 2.Nobel Sport 28 gr cena 34 din (veoma brz metak ali ja sa njim nikako da uhvatim korak ali zavrsava posao i vise od toga), 3. M90 28 gr cena 36 dinara sa polucasicom ja prezadovoljan sa njim, 4.M90 32 gr 40 din cena za gusku cudo i jake mrazeve, 5.S&B patron VEGA 30 gr cena 40 din nisam ga mnogo koristio ali za ono sto sam probao sa njim odlicno se pokazao za sada, 6.RC 28 gr sacme cena 45 dinara nisam ga probao do sada ali planiram, 7.WInchester super speed 32 grama 65dinara cena uzeo neku kolicinu od 20 kom da probam ali za sada nije ostavio neki kvalitetan utisak na mene, 8. S&B red and black 30.1 gr sacme cena 65 dinara do sada samo reci hvale iako se na sniperovom testu i nije nesto pokazao kod mene radi i to odlicno, 9. Rottweil Waidmannsheil 31 gr sacme cena 70 ili 75 dinara ovaj patron dobijam iz nemacke,tamo kosta 7.60e za 10 kom i jednostavno je moja ljubav i perfekcija za lov fazana. Pored ovih nabrojanih koje koristim ima u ponudi Krusik BK, specijal onda Belom i Grom Hunter pa sada neka neko meni kaze da nema municije za cal 16 mozda u nekim mestima radnje nisu opremljene na nekom visem nivou da kazem da ja sto se tice municije nemam ama bas nikakvih problema.

Uvazeni kolega Miroslave,ja nisam komentarisao da municije za cal 16-nema,niti da se do nje tesko dolazi, vec sam komentarisao da postoji mnogo veci izbor laboracija za cal 12!
Dobar pogled!
Dejan

Miroslaw

lovacsajuga kaže:
Uvazeni kolega Miroslave,ja nisam komentarisao da municije za cal 16-nema,niti da se do nje tesko dolazi, vec sam komentarisao da postoji mnogo veci izbor laboracija za cal 12!
Dobar pogled!
Niko rodjace nije konkretno ni mislio na tebe pricam u globalu. Sve navedeno sto se prodaje na nasem trzistu u cal 16 je apsolutno sasvim dovoljno za svaki lov. Za cal. 12 jedino ima veci izbor gramaza no kod cal 16 je to malo drugacije zbog same konstrukcije oruzja tj cevi i granica maksimalnih pritisaka.

PEZ

Miroslaw kaže:

lovacsajuga kaže:
Dobar pogled!
Niko rodjace nije konkretno ni mislio na tebe pricam u globalu. Sve navedeno sto se prodaje na nasem trzistu u cal 16 je apsolutno sasvim dovoljno za svaki lov. Za cal. 12 jedino ima veci izbor gramaza no kod cal 16 je to malo drugacije zbog same konstrukcije oruzja tj cevi i granica maksimalnih pritisaka.

Zbunjen Kolega Miroslawe sta je to konstrukcijski razlicito kod cevi 12 i 16.
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

Miroslaw

pez kaže:

Miroslaw kaže:

lovacsajuga kaže:
Dobar pogled!

Zbunjen Kolega Miroslawe sta je to konstrukcijski razlicito kod cevi 12 i 16.
Konstrukcijski je uza cev, konstrukcijski je cev kod kal 16 predvidjena za vece pritiske nego kal 12/70, konstrukcijski u vecu cev staje i veci metak a veci metak moze da poprimi vise sacme Smile . U danasnje vreme kada jako mali broj proizvodjaca proizvodi oruzje u kal 16 sumnjam da ce iko od proizvodjaca municije ulagati u projekat razvoja sacmenog metka sa vise grama sacme nego onih standardnih i vec ispitanih punjenja u ganicama standardnih pritisaka.

DakiNS
 Mislim da to nije razlog, jer u svetu ima mnogo pušaka tog kalibra i sigurno neće na reciklažu. A svakome je cilj prodaja .

kelt
 Za svu divljac koja se lovi sacmom, 28 grama je i vise nego dovoljno. Kad idem u goste u Sumadiju na crnu divljac uglavnom, moju pusku ne nosim vec uzajmim u mog tasta njegov toz 63 koji je on nasledio od svoga oca koji i kao ni on nikad nije isao u lov. puska je stara cetrdesetak godina i pucala bi kad su bile svadbe u toj porodici. Ja sam je malo razradio zadnjih godina i u tu pusku sam se zaljubio. kundak pravljen novi po dedinoj meri meni pase ko saliven. sve sta sam gadjao to je i palo. 16ica moze sve sta i 12ica a ponesto i bolje. FIK
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Fabarm lovačke puške LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 29 17.05.2024. 12:24
TRAŽIM-NUDIM POSAO U OBLASTI LOVSTVA, ŠUMARSTVA, VETERINE SVAŠTARA 45 01.03.2023. 14:51
Sabatti kombinovane lovačke puške KOMBINOVANO LOVAČKO ORUŽJE 16 07.03.2022. 23:10
Puške sačmarice, češke proizvodnje LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 287 07.03.2022. 01:57
Hajke, lovačke manifestacije, pozivi, obaveštenja, iskustva i utisci SVAŠTARA 1096 20.02.2020. 12:07
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 21
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,462
Najnoviji član: Lela

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,565,627 posete www.srbijalov.com