"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Sremac,sremac dobra vecina su ispravni i savesni lovci a mozes da se smejes do sutra,malo je bilo izmaklo kontroli polako sve dolazi na svoje mesto.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Bata79 kaže:
Samo sam to hteo da znam, da ne ispadne da se neko cisto zezao sa nama, uzeo novac od lovaca i da ga boli ..... Hvala na odgovoruB)
Bato79, na tvom primeru mogu da se ugledaju i ostali sadasnji ili bivsi clanovi naseg udruzenja. Jedan od ciljeva ovog foruma, a u okviru njega i ove teme, je blagovremena i adekvatna informisanost lovaca.
Pored svih aktuelnih tema, ono sto nas lovce iz Vlasotinca i okoline trenutno najvise boli, jesu lovacki ispiti. Svi znamo sta se desilo i kako se desilo. Te gluposti se moraju ispraviti.
Svako ko poseduje Diplomu ili overu u clanskoj knizici u ciju verodostojnost, obzirom na okolnosti dodele moze posumnjati, treba da se javi sekretaru udruzenja i dobice odgovor,
Ne treba se bojati nicega. Odgovornost lovaca sa neverodostojnim, odnosno, laznim javnim ispravama o polaganju lovackog ispita, ne postoji. Odgovornost je na pojedincima koji su u opisu svog radnog mesta imali organizaciju polaganja, polaganje i izdavanje papira o polozenom lovackom ispitu. Pojedinaca koji su primali platu od nasih clanarina. Ukoliko su im plate bile male, mogli su napustiti taj posao i naci bolji i placeniji a ne da razliku dopunjuju drpanjem para od lovackih ispita.
Indirektna odgovornost je i na pojedincima koji su bili u svim organima upravljanja u tom periodu: iz upravnog odbora, iz nadzornog odbora itd.
Medjutim i tu treba praviti odredjenu razliku. Svi znamo da su u te organe birani ljudi raznih profesija. Bilo je zidara, stolara, molera, metalostrugara, elektricara, berberina, trgovaca,pravnika, ekonomista, ucitelja, profesora matematike, diplomiranih veterinara. Ne zelim da vredjam niciju profesiju i ne zelim da profesija bude merilo necijeg znanja ili neznanja. Svi su bili duzni da obrate paznju na pozitivne propise.
Indirektnu odgovornost snosi i Strucna sluzba Lovackog saveza Srbije. U periodu od 2004 godine,za 330 clanova naseg udruzenja , rodjenih od 1976 godine (1994 godine su napunili 18 godina), uplacivan je clanski doprinos. Velika vecina tih lovaca do 2009 godine nije imalo lovacki ispit ili je imalo neverodostojne Diplome ili overe. Velika vecina tih lovaca je tek 2009 ili 2010 godine legalno polagalo lovacki ispit, a visegodisnji su clanovi udruzenja.
Da je Strucna sluzba LSS, samo jednom uporedila evidenciju o uplatama clanskih doprinosa, sa evidencijama o polaganju lovackih ispita u LU iz Vlasotinca, primetila bi da znacajan broj nema polozen lovacki ispit, kao uslov za dodelu lovne karte i mogucnost bavljenja lovom. Zasto to nije uradjeno, odnosno, da je to blagovremeno uradjeno, LU iz Vlasotinca sada ne bi imalo problema u vezi lovackih ispita. A redovno smo uplacivali clanske doprinose i redovno smo na Skupstini LSS glasali, onako kako nam je . predlozeno.
Indirektnu odgovornost snosi i nadlezna Sumarsko- lovna inspekcija. U periodu od 2002-2010 godine bilo je sigurno 20-ak kontrola. Kaznjavani smo i placali smo za sve i svasta. Broj kontrola bi se najverovatnije mogao utvrditi uvidom u racune o reprezentaciji (konzumaciji ugostiteljskih usluga). Ti racuni su zaista najurednije uredno vodjeni. Na poledjini svakog racuna je bilo uredno upisan povod, broj njihovih i nasih. Kontrolisali su sve i svasta. Uglavnom, da li brojanje divljaci odgovara broju divljaci prikazanih u godisnjoj planskoj dokumentaciji. Kontrolisali su i pratecu dokumentaciju prijavljene odstreljene divljaci. Kontrolisali su i naseg drugara Djosu69, da li trofeji u njegovom restoranu imaju uredne trofejne listove. Ali nikada nisu iskontrolisali izdavanje lovnih karti i nikada nisu iskontrolisali da li se lovne karte izdaju lovcima sa polozenim lovackim ispitom. Da je to blagovremeno uradjeno, LU iz Vlasotinca sada ne bi imalo problema u vezi lovackih ispita.
Indirektnu odgovornost snosi i nadlezna sluzba za suzbijanje privrednog kriminala iz organa unutrasnjih poslova u Vlasotincu. Da su bar jednom, onako preventivno, izvrsili odgovarajucu kontrolu naplata clanarina, izdavanja lovnih karti i polaganja lovackih ispita, LU iz Vlasotinca sada ne bi imalo problema u vezi lovackih ispita. Moram da priznam da je bilo stalnih poseta inspektora za suzbijanje privrednog kriminala udruzenju (od prosle godine u penziji) . Pregledom sluzbene dokumentacije, moze se utvrditi da je isti redovno dobijao dnevne dozvole za lov, uglavnom u sezoni lova na zeca. Sada kad je penzionisan, kaze da je on dugogodisnji clan udruzenja. U izvodima banaka sa ziro racuna udruzenja u prethodnim godinama, njegove uplate se mogu videti tek od 2010. godine. Od tada je redovan clan. I ove godine je blagovremeno uplatio clanarinu. A lovacki ispit? Pa polagao je tek prosle godine, 06.10.2010. godine. Polagao a nije uplatio pun iznos predvidjene novcane naknade u iznosu od 3.500.- dinara. Covek uplatio samo 500 dinara, polagao i uzeo diplomu. Pa malo li je.
Bato79, iz svega napred iznesenog, mozes uvideti da ne postoji direktna odgovornost lovaca za posedovanje laznih javnih isprava o polozenom lovackom ispitu i zato svakom mozes reci da se javi u udruzenje i da se, ukoliko poseduje takvu laznu ispravu, prijavi za polaganje lovackog ispita.
Ukoliko imaju dilemu oko svog papira o lovackom ispitu, mogu se i meni preko ovog foruma, javno ili u privatnoj poruci obratiti radi provere, kao sto si i ti ucinio.
Znaj da cemo sve pokusati da vratimo nase ukradene pare. Pretpostavke su da se radi o oko 1.000.000.- dinara po osnovu lovackog ispita i oko 2.000.000.- po osnovu clanarina, po osnovu usluga Gatera za obuku pasa, po osnovu prodaje divljih nazimadi iz Gatera itd.
Prevedeno na lovacki jezik, to su ti sredstva za kupovinu 150 zeca i 2000 odraslih fazana. Zamisli da je to pusteno u loviste u prethodnom periodu. Pa njihova prirodna legla, pa prirodna legla prirodnih legla, pa ........
Ma bili bi ko lovista u Backoj i Banatu, a Sremci daleko od nas.
Uvazeni kolege, clanovi Lovackog udruzenja Bogiša Popović Giša, Vlasotince, zloupotrebicu moje clanstvo na ovom portalu i ucesce na ovoj temi, da vam se javno izvinim za sve lazi u kojima sam direktno ili indirektno ucestvovao, u vezi početka lovne sezone na divlje svinje grupnim lovom, uz upotrebu lovnih pasa.
Verujuci saznanjima mog prijatelja Djoše69, do kojih je on dosao na sastanku lovne oblasti, odrzanog sredinom ili krajem avgusta ove godine u Nisu, verujuci saznanjima mojih virtuelnih prijatelja sa ovog portala (Vasa DND, Aca 81, Nikola Vojinovic, Sremac75), neprovereno i neosnovano sam vas u ličnim kontaktima, informisao da ce grupni lov na divlje svinje uz upotrebu lovnih pasa početi 04.09.2011. a najkasnije 11.09.2011. godine i da ce trajati do 31.01.2012. godine (divlji vepar i nazime).
Svedoci smo da do toga jos uvek nije doslo, a kada ce, to niko ne zna.
Takva vrsta lova mozda nije bitna lovcima koji love u nizijskim lovistima, gde su divlje svinje uobicajena pojava na prosekama u svitanje ili sumrak, ali lovcima u brdsko planinskim ili planinskim lovistima, grupni lov uz upotrebu lovnih pasa je jedini nacin da vide divlju svinju u lovistu.
Zasto nadlezni iz Ministarstva poljoprivrede i .olako daju obecanja u vezi ovakvog nacina lova i zasto se igraju sa strpljenjem 20.000 i vise lovaca Srbije, meni nije poznato ali izgleda da ih o svemu tome trebamo upitati u predizbornim političkim kampanjama, odnosno, da ih treba politički kaznjavati zbog neodovornih i neostvarenih obecanja.
Ovo moje izvinjenje nece nista promeniti, osim moje savesti.
Sremac75 kaže:
JBG,
ja sam iz Ministarstva čuo da je pravilnik urađen i da je u postupku usvajanja!
Šta se desilo....
Na mnogo tema smo osnovano ukazali na negativnosti LSS, LSV, LU, itd. Izgleda da su te negativnosti samo posledica necega. Da li se radi o sistemskim problemima.... nisam pametean ali da ne valja...... ne valja. Dokle, videcemo ali stvarno nema smisla. Ipak smo usli u 21 vek i zelimo u visi stepen drustvenih odnosa. Ovakva ponasanja mi ne ulivaju poverenje u to.
Ne zelim da se na ovom mestu i na ovakav nacin bavim politikom ali izgleda da od nje u mnogome zavisi buducnost lovaca i lovstva Srbije.
Kada bih bio politicar, razmislio bih pred naredne opste izbore, da li treba uvaziti interese i zelje 80.000 punoletnih lovaca Srbije. Ako nista drugo, ne bih ih lagao.
Ako neko izađe i obeća članarinu od 2000 dinara, 7 izlazaka nedeljno u lov, i besplatan odstrel dobiće, nažalost, 80% lovačkih glasova!
Ne bi me to začudilo!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Sremac75 kaže:
Ako neko izađe i obeća članarinu od 2000 dinara, 7 izlazaka nedeljno u lov, i besplatan odstrel dobiće, nažalost, 80% lovačkih glasova!
Ne bi me to začudilo!
Mislis da se placa clanu 2000 po izlasku plus gulas posle lova, 99% glasova
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Gedzo 66 sto nisi zvaoLSS da ti organizuje komisiju za polaganje lovackih ispita pa oni jedva cekaju da ih neko pozove!Od silne guzve i Vlada pravnik je u jednoj od komisija da ispitivanje kandidata bude i pravno utemeljeno!!!Mala mu je plata pa da se zakaci i neka dnevnica i putni troskovi a i lepa para od samih kandidata!!!!
A platio si uredno clanarinu LSS a brate netrazis komisiju.......
Sami ste napravili problem a znas i sam da se to mora pod hitno ispraviti jer kazne su astronomske!!!!!!!!!!!!!!!!!
slavaplana kaže:
Gedzo 66 sto nisi zvaoLSS da ti organizuje komisiju za polaganje lovackih ispita pa oni jedva cekaju da ih neko pozove!Od silne guzve i Vlada pravnik je u jednoj od komisija da ispitivanje kandidata bude i pravno utemeljeno!!!Mala mu je plata pa da se zakaci i neka dnevnica i putni troskovi a i lepa para od samih kandidata!!!!
A platio si uredno clanarinu LSS a brate netrazis komisiju.......
Sami ste napravili problem a znas i sam da se to mora pod hitno ispraviti jer kazne su astronomske!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tacno je SavoPlano. Problem koji su drugi napravili, mi sada ni krivi ni duzni ispravljamo.
Svaka cast na informisanosti u vezi (ne)rada LSS, a narocito na informacijama o LU koja su platila clanski doprinos LSS za ovu lovnu godinu. Medjutim, oko informacija u vezi polaganja lovackih ispita, "insajder" ti je zakazao.
Za tvoju informaciju, LSS je i ove godine odredio Komisiju za polaganje lovackih ispita u LU iz Vlasotinca. Polaganje je odrzano 26.08.2011. godine. Polagalo je ukupno 67 kandidata. Vlade Mladenovica nije bilo. Tokom 2010 godine ukupno je polagalo 196 kandidata a u 2009. godini 66 kandidata. Do kraja godine nas ocekuje najmanje jos jedno polaganje lovackih ispita.
Zabrinjavajuca pojava, zar ne. Jos je zabrinjavajuca cinjenica da nikoga od nadleznih (LSS, nadlezni organi drzavne uprave i sudski organi), to ne interesuje. Zasto i dokle?
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?