Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Malokalibarsko oružje, da ili ne?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Malokalibarsko oružje, da ili ne?
Joe the hunter
 Cela zbrka oko toga dali je cal 22(short,l.r.magnum) primenjljiv u lovu napravio je zakonodavac jos 1976 godine kada je tadasnjim zakonom o oruzju i municiji kal 22 preimenovan od lovackog u sportski metak i pogresno nazvan MALOKALIBARSKI.U vojnoj terminologiji klasifikacije oruzja, pojam "malokalibarski" podrazumeva sva oruzja do cal.20mm.Kod nas je termin 'malokalibarski" preuzet iz Nemackog jezika(kleinkaliber).Medjutim za razliku od nas Nemci mogu da love sa kalibrima 22 sitne krznasice pa cak i lisicu i takva oruzja imaju poseban naziv "schoene zeit waffen"(son cajt vafen) sto u bukvalnom prevodu znaci "oruzje za lepe trenutke".Do 1976 neke stanice milicije su lovcima registrovale cal.22 (u svim variantama) kao lovacki karabin u kalibru 5,6mm.Medjutim izbacivanju cal.22 iz lovista dosta je kumovao i LSJ kao i pretpostavka zloupotrebe u krivolovu(tisi pucanj).Na aprimer :Krivolov je vec sankcionisan jednim zakonom i za to se izricu kazne za pocinioce.E sad i to nije dovoljno nego drugim zakonom zabranimo svim lovcima da unose u loviste oruzje cal.22 jer bi EVENTUALNO mogli da postanu krivolovci tj. da umesto lisice pucaju srnu(naravno u krivolovu) jer u regularnom lovu srni je svejedno dali je otstreljena sa 22WMR ili sa 600 nitro expres-om.Istini za volju ja licno nisam ljubitelj cal.22 u lovu ali ga smatram idealnim za vezbanje lovackog gadjanja.U Americi deci od 16 godina roditelji kupuju oruzja u cal. 22 iz razloga navikavanja na opasnosti ali i bezbedno rukovanje oruzjem.Kod nas nazalost vise nema streljackih klubova kao nekada gde je svako sportsko drustvo imalo streljacku sekciju gde su se besplatno obucavale mnoge generacije dece i omladine.Dobar pogled

270
 U pravu si Joe, kod nas se svaki lovac tretira kao potencijalni lovokradica. Još ako ima malokalibarkuFrown
Pa obavezan grupni lov na zeca i fazana je po sistemu "manje su šanse da se nešto u grupi ukrade" a polazi od teze "svi smo mi špijuni, pitanje je samo ko za koga radi"! Ne mogu da verujem da kod nas još u glavi lovaca živi ideologija iz 1946! Zar je nemoguće da lovac plati i dobije dozvolu da sam sa svojim psima izadje u lovište i uživa u lovu sitne divljači! Jer bože moj tako ima povoljnije uslove da se bavi lovokrađom!
Naj već glupost je zabrana unošenja ovog oružija u lovište naročito u vreme potrebe za intenzivnijim odstrelom štetočina!
Jeftina municija i mogućnost odstrela na većim daljinama od sačmarica čini ga idealnim za odstrel dlakavih i pernatih sitnih štetočina! A i oružije je male mase pa se bez zamaranja može ceo dan nositi po lovištu!

Joe the hunter
 A sta da radis, mnogi jos nisu culi da su Staljin, Tito, Causesku .... vec odavno rahmetli(citaj pokojni).Dobar pogled

nenadx
 Zanimljivo,nastavite bar jos malo,dobro se razvija tema.
Dobar pogodak

nemeza
 AcaNik danas sam proverio puška je još u pnudi cena je 200 evra u OL stoji 5,6 magnum pa sam zadužio svog druga iz supa da vidi kako je registrovana. Najbitnije da ti vidiš u tvom supu kako će ti registrovati, dali će ti tražiti da si član nekog streljačkog kluba ili ne. U Nišu Radica može da ga odjavi sa papirima za nabavku na kojima piše karabin 5,6 magnum. Žena se zove Radica broj telefona je 018/454-84-83.

AcaNik
 sad cu da je zovem
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.

Podunavac
 Ja imam Zastavinu CZ 99 Precision 22 LR sa optikom Anschutz 4x20. Zadovoljan sam sa puškom a i sa cenom municije. U Hrvatskoj mogu da kupim municije koliko hoću a pri kupovini samo dam oružni list na uvid i upis broja. Koristim HV municiju sa bakrenisanim zrnima sa šupljim vrhom. Uglavnom RWS ali uzmem ponekad i Winchester i Bellot. U Hrvatskoj je sa kalibrom 22 LR dozvoljeno odstreliti sledeću divljač: lisicu, čaglja, divlju mačku, jazavca, sivu vranu, vranu gačca, svraku i šojku kreštalicu. Šteta je što i u Srbiji nije tako. Ovaj kalibar je sasvim dovoljan za odstrel navedena divljači.

Sniper Hunter
 Valjda ce novi zakon da donese nesto bolje po pitanju 22lritanjenadajmo se

Joe the hunter
 Nije problem samo u zakonu o oruzju i municiji vec i u zakonu o lovstvu.Kada bi tim zakonom bilo dozvoljen lov cal.22 tada i zakon o oruzju nebi imao nista protiv jer bi cal. 22 bio uvrsten u lovacke karabine.ZNACI OSNOVNI PROBLEM JE ZAKON O LOVSTVU i oni nasi(lovacki)predstavnici koji su ucestvoval u njegovom kreiranju.Dobar pogled

Sniper Hunter
 Prevideo sam zakon o lovstvu u pravu si cekamo Godoa mozda neke druge godineGrin

Sniper Hunter
 Član 77.
Zabranjeno je loviti:
1) jelena evropskog i divlju svinju, osim podmlatka ovih vrsta, lovačkom municijom kalibra ispod 7 mm i težinom zrna lakšim od 9,0 g;
2) divlju svinju municijom za neolučene cevi, osim kugle;
3) jelena lopatara, virdžinijskog jelena, muflona i divokozu, osim podmlatka ovih vrsta, lovačkom municijom kalibra ispod 6,2 mm i težinom zrna lakšim od 6,0 g;
4) srnu i podmladak vrsta iz st. 1. i 3. ovog člana lovačkom municijom kalibra ispod 5,6 mm i težinom zrna lakšim od 3,5 g.

Ne vidim ovde gde ne moze da se koristi malokalibarno oruzije ovo je novi zakon o lovstvu, nigde ne pise da je zabranjeno u lovu na predatore kao lisica ,tvor.itd...?????

Joe the hunter
 Za razliku od drugih zemalja gde sve ono sto nije zabranjeno smatra se dozvoljenim nasi zakoni regulisu dve tematike.Ono sto je dozvoljeno i ono sto je ne dozvoljeno pa samim tim ako zakonodavac nije predvideo mogucnost lova cal.22 to se smatra ne dozvoljenim.Da je zaknodavac pomenuo i lov na krznasice i dozvolio lov te divljaci sa cal.22 sve bi bilo uredu ovako nista.Dobar pogled i srecna nova godina svim kolegama lovcima i njihovim familijama.

slavko75
 img209.imageshack.us/img209/7240/p1091034.jpg

Uploaded with ImageShack.us

pozdrav kolege evo i moje puske poluautomat Bereta

koristim je samo za gadjanje na strelistu vrlo precizna puska
UZIVAM U LOVU Tri prsta 2

milek

Sniper Hunter kaže:
Član 77.
Zabranjeno je loviti:
1) jelena evropskog i divlju svinju, osim podmlatka ovih vrsta, lovačkom municijom kalibra ispod 7 mm i težinom zrna lakšim od 9,0 g;
2) divlju svinju municijom za neolučene cevi, osim kugle;
3) jelena lopatara, virdžinijskog jelena, muflona i divokozu, osim podmlatka ovih vrsta, lovačkom municijom kalibra ispod 6,2 mm i težinom zrna lakšim od 6,0 g;
4) srnu i podmladak vrsta iz st. 1. i 3. ovog člana lovačkom municijom kalibra ispod 5,6 mm i težinom zrna lakšim od 3,5 g.

Ne vidim ovde gde ne moze da se koristi malokalibarno oruzije ovo je novi zakon o lovstvu, nigde ne pise da je zabranjeno u lovu na predatore kao lisica ,tvor.itd...?????

Dobro onda ako tako kaze zakon imam 22wmr...posedujem dozvolu za drzanje i nosenje...znaci u zakonu nepise da nemogu da se odstreljuju stetocine sa kalibrom 22wmr?
S tim sto mi za odstrel srne i podmladka fali 0.5grana ili mozda ima i municija od 3.5grama? ja imam od 2.92grama belotovu...
Nije lako znati treba to i umeti....
lovac

milek
 Znaci ako ima municija od 3.5grama resen problem sa 22 wmr moze da se lovi i srna i podmladak?
lovac

aca
 slavko koliko metaka staju u sarzer?

tomo vrbas
 Ja mislim da je 22 hornet donja granica za karabin,a 22lr i 22wmr su bar kod nas streljacke puske na zalost. Mada za stetocine tipa svraka,siva vrana,lisica,sakal nema boljeg oruzja pogotovo kad u lovistu treba mir zbog kocenja i lezenja plemenite divljaci, a ujedno i zbog bezbednosti po okolinu i manjeg dometa i slabijeg rikoseta u odnosu na druge olucene puske veceg kalibra!

Nenad000
 ajd saad da nisam ja mudrica zar se 22 ne vodi koo sportsko naoruzanje i zato nesme da se koristi u druge svrhe,lepo bi bilo da se krene u lov sa njom bogami padala bi srne na sve strane gospoda lopovi bi slavili slavu tok dana,to je pakost za lov zato sto ne ostavlja tragove iza ,neznam ali ja bi je okvalifikovao kao zabranjenu za vek!!!Nemojte da zaboravite kakvu sve municije ima za takve puske ,skoro da nema sta ne moze da ubije na nekom pristojnom rastojanjusrbijalov
Kolce,S R B I J A

Podunavac

Nenad000 kaže:
ajd saad da nisam ja mudrica zar se 22 ne vodi koo sportsko naoruzanje i zato nesme da se koristi u druge svrhe,lepo bi bilo da se krene u lov sa njom bogami padala bi srne na sve strane gospoda lopovi bi slavili slavu tok dana,to je pakost za lov zato sto ne ostavlja tragove iza ,neznam ali ja bi je okvalifikovao kao zabranjenu za vek!!!Nemojte da zaboravite kakvu sve municije ima za takve puske ,skoro da nema sta ne moze da ubije na nekom pristojnom rastojanjusrbijalov

Krivolovci ili lopovi kako ih ti nazva i tako ne drže do zakona, da drže ne bi bili krivolovci. Ja u Hrvatskoj imam i pušku i pištolj u kalibru 22 LR. Za pušku mi piše u oružnom listu lovačka puška pošto sa njom ovde sme da se lovi: lisicu, jazavca, šakala, divlju mačku, vranu sivu, vranu gačca, svraku i šojku kreštalicu. Pištolj mi ne spada u lovačko oružje zato što mora da ima minimalni kalibar 7,62 mm i energiju od minimum 300 J. Ali zato imam CZ 99 koji mi se vodi kao lovački i imam pravo da ga nosim u lov za samilosni hitac. Bez obzira što srneća divljač i podmladak druge divljači može da se odstreli kalibrom 22 LR, smatram da to nije etički. Po mom ličnom mišljenju 223 Rem. je donja granica.
Tri prsta 2Kolce

milek

Podunavac kaže:

Nenad000 kaže:

Krivolovci ili lopovi kako ih ti nazva i tako ne drže do zakona, da drže ne bi bili krivolovci. Ja u Hrvatskoj imam i pušku i pištolj u kalibru 22 LR. Za pušku mi piše u oružnom listu lovačka puška pošto sa njom ovde sme da se lovi: lisicu, jazavca, šakala, divlju mačku, vranu sivu, vranu gačca, svraku i šojku kreštalicu. Pištolj mi ne spada u lovačko oružje zato što mora da ima minimalni kalibar 7,62 mm i energiju od minimum 300 J. Ali zato imam CZ 99 koji mi se vodi kao lovački i imam pravo da ga nosim u lov za samilosni hitac. Bez obzira što srneća divljač i podmladak druge divljači može da se odstreli kalibrom 22 LR, smatram da to nije etički. Po mom ličnom mišljenju 223 Rem. je donja granica.

Slazem se druze za plemenitu divljac da je donja granica 223 ali za lov tipa sakal, lisica,siva vrana svraka itd...mislim da je 22wmr sasvim dovoljan kalibar! B)
lovac

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Porez na oružje ORUŽJE - SVAŠTARA 233 17.01.2025. 08:58
LOVAČKO ORUŽJE - PRODAJA PRODAJEM 54 06.09.2023. 06:07
Održavanje lovačkog oružja ORUŽJE - SVAŠTARA 402 22.02.2023. 21:48
Antikviteti lovačko oružje ORUŽJE - SVAŠTARA 73 01.02.2021. 10:32
LOVAČKO ORUŽJE - KUPOVINA KUPUJEM 34 26.08.2020. 10:35
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 17
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,628,800 posete www.srbijalov.com