Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Dozvola za pušku

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Dozvola za pušku
charuga

jamar kaže:
Kad zakoni ne uzimaju u obzir stvarno stanje: lovac sam blizu 30 godina. Menjao sam razlicite puske i karabine. Naravno, u svoje vreme sluzio vojni rok a i bez moje volje bio i na ratistu gde sam imao zaduzeno vojnicko oruzje sa ,,pravom,, municijom a i pomalo pucao. Trenutno posedujem lovacku pusku i lovacki karabin. Zelim da kupim pusku za pucanje gl.golubova i kada sam hteo da podnesem zahtev za nabavku oruzja u SUP-u mi rekose da moram da idem na obuku za rukovanje oruzjem pa kad polozim...itd itd. Ko ce me nauciti ono sto za predhodnih 30 godina nisam?! I da kazem da nisam nikoga sem predmetne divljaci, upucao a smatram da sam veoma aktivan lovac sa zapazenim ucinkom u lovstvu u mom drustvu i udruzenju...

Pravilo foruma je da se predstavimo u temi predvidjenoj za to "Predstavite se"
Ovo je druga opomena posle sledi banovanje!
Srbijalov Admin Tim!

ne dirajte mi cika stevu..hehe..jedva ga ubedih da dodje ovde i da nam isprica mahinacije u Pancevu..samo jos temu za to da nadjemo pa da krenemo...
..............

Sasa frrr
 Da li neko zna jel polozeno rukovanje i teoretski dio za oruzije sa neoulucenim cijevima u Srbiji, vazi i za BiH odnosno Republiku S. poZ.

LU Aleksandrovo
 Kako se polaže, bolje da se nikad i ne polaže, ako se nešto uopšte polaže.

Cucić će biti sasvim dovoljno.

mihailo

LU Aleksandrovo kaže:
Kako se polaže, bolje da se nikad i ne polaže, ako se nešto uopšte polaže.

Polaže se novac po tarifi,a kvalitet obuke,pa ko još obraća pažnju na to.................

matakata

charuga kaže:

jamar kaže:
Kad zakoni ne uzimaju u obzir stvarno stanje: lovac sam blizu 30 godina. Menjao sam razlicite puske i karabine. Naravno, u svoje vreme sluzio vojni rok a i bez moje volje bio i na ratistu gde sam imao zaduzeno vojnicko oruzje sa ,,pravom,, municijom a i pomalo pucao. Trenutno posedujem lovacku pusku i lovacki karabin. Zelim da kupim pusku za pucanje gl.golubova i kada sam hteo da podnesem zahtev za nabavku oruzja u SUP-u mi rekose da moram da idem na obuku za rukovanje oruzjem pa kad polozim...itd itd. Ko ce me nauciti ono sto za predhodnih 30 godina nisam?! I da kazem da nisam nikoga sem predmetne divljaci, upucao a smatram da sam veoma aktivan lovac sa zapazenim ucinkom u lovstvu u mom drustvu i udruzenju...

Pravilo foruma je da se predstavimo u temi predvidjenoj za to "Predstavite se"
Ovo je druga opomena posle sledi banovanje!
Srbijalov Admin Tim!

ne dirajte mi cika stevu..hehe..jedva ga ubedih da dodje ovde i da nam isprica mahinacije u Pancevu..samo jos temu za to da nadjemo pa da krenemo...

Možda će obuka imati smisla za ove sada generacije koje ne idu u vojsku (ne kažem da je to neka bitna stvar-vojska), ali što čovek kaže dugo lovac,bio na ratištu... a oni mu traže da polaže neki glupi test (ja sam položio za sve sem za MK). I ja sam bio na bombardovanju pa sam morao da držim obuku starijim "saborcima" (za AP m70ab2) da slučajno ako im zatreba ne ubiju sebe, popravljao tamo neke pištolje (neki vodnik-aktivni rasturio pištolj da očisti, al ga rasturio u sitna crevca, pa je posle bio problem da ga sastavi ,pa pomagaj ( a ja po zanimanju autoelektričar). I sada oni meni treba da drže obuku o rukovanju oružijem, A isto takvo vojno lice ne treba da polaže, zato što mu je to jedna od "svakodnevnih alatki".Sad

Bata79
 Nije stvar u polaganju za rukovanje oruzjem, stvar je da se uzme novac i to je ocigledno! Nego zna li neko, sta je bilo sa porezom na lovacko oruzje?

alex
 Obuka za rukovanje vatrenim oruzijem je ono OK treba da se vid to i da se polaze kada sam Ja polagao bilo je lako prvo nam je pokazao prakticno rukovanje pa pucanje svi smo pucali ali smo od 40h pa do 13h sedeli i slusali predavanje pa tek onda smo polagali i zavrsili sa tim.

Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda

Joe the hunter
 Moj prijatelj je vlasnik jednog Beogradskog streljackog kluba i vrsi obuku za Bezbedno rukovanje oruzjem.Inace vazi kao vrlo strog i niko ne prolazi ako nezna.Prisustvo sam nekoliko puta polaganju ispita i zgranuo se koliko ljudi nemaju pojma a zele oruzje.Medjutim najstrasnije je kada dodju stari lovci koji zele da nabave oruzje pa pod stare dane moraju da polazu.Kolicina neznanja prosto zapanjuje.Pojedini cak nerazlikuju kalibre a kamoli nesto drugo.U zemljama EU obuka traje i do 3 meseca(vecernja skola) medjutim mi mislimo da smo narod koji bas sve zna i svaku proveru tog "znanja" smatra uvredom.Naravno cast izuzecima.Mislim da bi i kod nas obuka tebala da bude strozija a sve u cilju licne i kolektivne bezbednosti.Dobar pogled

kelt
 sve je to o.k. ali onda naleti slucaj ka onaj u Kladovu pre neku godinu, i sta onda...ja bih uveo obavezno polaganje psihotesta i lekarski pregled kao za polaganje vozackog. ali zato bih ukinuo ove gluposti oko druge, trece i ostalih cevi koje kupujemo pa stalno pricaj pricu izpocetka, kao i ove dozvole za nabavku municije. takodje bih dozvolio reloading jer to je i u svetu svuda dozvoljeno, pa nismo mi Srbi najgluplji narod da neznamo sta se moze dogoditi ako nismo upuceni, a radimo reloadingitanje
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

matakata
 Ma ta obuka je dobra sve dok se ne svodi na puko uzimanje novca od polaznika, što je kod nas slučaj. Kako kaže Joe the hunter, zgranuo se koliko ljudi nemaju pojma na temu oružja i kalibara, ali isti ti ljudi su "isti" taj ispit i polagali, bio sam na dva polaganja i to video. Prvo je neki stariji čovek oko 60 polagao za pištolj, srećom je bio prazan a tvrdio je da ima poštolj i da je lovac preko 30 god i taj je položio. A drugi put mladji dečko za karabin, nije znao ni da ga odbravi a kamoli da ga napuni i da puca, iako je čovek sve objašnjavao pre toga, i on položio. Toliko o obuci, a ne kažem da je svugde tako. Mada koliko se sećam kada je Šešelj zabranio nošenje oružja, malo posle toga je bila neka statistika za ubistva ličnim i oružjem na crno, ako se dobro sećam oružje na crno vodi sa nekih 90%, a u onih 10 je i slučajno i namerno upucavanje ličnim oružjem. Znači da posle tolikih ratova u poslednje vreme ipak smo naučili nešto o oružju, iako mislim da se ovde ljudi plaše oružja i satanizuju ga, ali ako se malo bolje pogleda to je ipak mehanički alat za ispaljivanje projektila i svako neprimereno korišćenje i zloupotreba dovodi do fatalnih činjenica. Ja svoju decu obučavam od malena šta je oružje i kako se koristi( naravno ne pucaju još su mali,samo sinu(10) dajem iz vazdušne naravno uz moj nadzor) da me ne bi posle bolela glava, bolje im pokazati nego kriti a zabranjeno voće je najsladje. Moj otac je to radio sa mnom, ali ne iz psiholoških razloga, nego njegov sin "naslednik", i nikad mi napamet nije pala pomisao da se ja igram sa njegovim oružjem, ili da se ja hvalim pred drugarima, iako mi je bilo na dohvat ruke, i puška i municija.
Zato mislim da oni koji nisu imali nikakav dodir sa oružjem, za njih bi trebala obuka, a onaj koji ima 20-30 godina, služio vojsku to je smešno, mada "sramota" izuzecima!Njih verovatno i ne interesuje to oružje nego ko zna iz kog razloga im treba.

Joe the hunter
 Da kolega matakata , potpno ste u pravu sto se tice "zabranjenog voca".Ja sam od malena bio u kontaktu sa oruzjem jer mi je deda bio strastven lovac i jedan od poznatijih Beogradskih lovaca pre II svetskog rata.On je insistirao da dete od malena mora da nauci opasnosti ali i koristi oruzja.I bez obzira na protivlenje mojih roditelja on je terao svoje.Istina nikada sam nisam mogao da uzmem oruzje jer je bilo zakljucano, ali kad god sam pozeleo da se igram deda mi je davao naravno uz njegovo prisustvo usput me uceci sta na oruzju zasta sluzi i kako se koristi.Zahvaljuci tome stekao sam vestinu koriscenja lvackog oruzja ali ujedno i postovanje prema istom.Redovno odrzavam oruzje , neki primerci koji su stari 70 i vise godina i dalje izgledaju besprekorno, nikada nisam ispalio metak a da to nije bilo u lovu ili strelistu jer sve sto izadje iz cevi negde mora da zavrsi, a ja nikada sebi nebih oprostio da moja nesmotrenost i bahatost drugome nanese bol makar i slucajno.Prema tome sa oruzjem treba rukovati znalacki ali uvek sa dozom opreza.Dobar pogled

Podunavac

kelt kaže:
sve je to o.k. ali onda naleti slucaj ka onaj u Kladovu pre neku godinu, i sta onda...ja bih uveo obavezno polaganje psihotesta i lekarski pregled kao za polaganje vozackog. ali zato bih ukinuo ove gluposti oko druge, trece i ostalih cevi koje kupujemo pa stalno pricaj pricu izpocetka, kao i ove dozvole za nabavku municije. takodje bih dozvolio reloading jer to je i u svetu svuda dozvoljeno, pa nismo mi Srbi najgluplji narod da neznamo sta se moze dogoditi ako nismo upuceni, a radimo reloadingitanje

U hrvatskoj kada prvi put podnosiš zahtev za nabavnu dozvolu, a posle svakih 5 godina je obavezan lekarski pregled. U lekarski pregled je uključen između ostalog i psiho test. Međutim problem je što se ne poštuje zakon, pa mnogi koji pate od PTSP-a i koji imaju uverenja od psihijatra o psihičkoj nestabilnosti imaju dozvolu za držanje pa čak i nošenje oružja. Čak i predsednik Hrvatskog lovačkog saveza insistira na tome da se licima obolelim od PTSP-a ne oduzima oružje, pošto im je lov vid terapije.Zbunjen A što se tiče ne poznavanja oružja i balistike u to sam imao prilike da se ubverim iz prve ruke. Jedno vreme sam vodio obuku rukovanjem ličnim naoružanjem i obuku gađanja pešadijskim naoružanjem i protu oklopnim sredstvima. Ljudi koji su godinama radili u policiji i vojsci nisu imali pojma o nekim elementarnim stvarima. A ista je stvar i kod lovaca. Uvođenje polaganja je potpuno opravdano, još samo kada bi se svi pridržavali programa i zakona. A sada kada je ukinuto služenje vojnog roka, ova zakonska odredba ima još veći značaj. Ali na žalost kao i sve odstalo kod nas, i ova potvrda može da se dobije za pare i bez pojavljivanja na nastavi (iz proverenih izvora).
Tri prsta 2Kolce

matakata
 I mene je otac od malena uključivao u svaki rad sa oružijem tj. čišćenje, rastavljanje, sastavljanje čak i punjenje,. I ja svog sina isto tako učim, ali sam ga i naučio da se oružije ne dira bez mog prisustva,i kakve su opasnosti sa oružijem . Doduše i oružije i municija su u kasi, a ključ kod mene, ali dok nisam nabavio kasu (pre dve godine) bile su na dohvat ruke. Najviše mu polažem akcenat na sigurnost, uglavnom sa vazdušnom ima dodira,što je za njega doživljaj.

alex
 Bravo kolega matakata tako treba da se radi Bravo 2Bravo 2
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda

mirko knezevic
 I naravno kad nekom od malena utuvis u glavu i naucis ga da sa oruzjem mora pametno i ozbiljno da se radi mnogo je lakse da sutradan... Pametno matakata i najbolje je da ti sto se kaze neko svoj objasni jos kao malom sta je oruzje koliko je opasno i kako ga treba pravilno koristiti...B) B) B)
Srbija do Tokija!

Kolce Tri prsta 2

Podunavac
 Meni je moj deda još kao malom detetu usadio ljubav prema oružju pošto je bio oficir i prvoborac, i hvala mu na tome. A hteo je i da mi usadi ljubav prema komunizmu, što mu nije uspelo Bogu hvala.
Tri prsta 2Kolce

mirko knezevic
 E to za komunizam mi se mnogo svidja....Grin Grin Grin I mene je para deda jos od malena ucio i vodio i usadio ljubav prema lovu i oruzju i kako treba raditi sa njim da ne bi nedaj boze bilo problema... 
Srbija do Tokija!

Kolce Tri prsta 2

Podunavac
 Ja sam kao dete kad dođem u Beograd kod dede i leti i zimi bio u njegovom oficirskom šinjelu sa njegovim ordenjem zakačenim i sa Waltherom P38 za pojasom. Nisam se odvajao od toga.
Tri prsta 2Kolce

neca90
 Jel zna neko od vas kad je u nasoj zemlji prvi put uveden sistem dozvola za naoruzanje?Mislim,do kad je kod nas oruzje moglo legalno da se kupi bez dozvole i bez ucesca policije?

Podunavac
 Koliko ja znam nikada. Bar ne u novijoj istoriji.
Tri prsta 2Kolce

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 21
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,465
Najnoviji član: Stevan Belor...

Poslednje vesti
dobijanje lovačke dozvole kompleksan proces
Sočne lovačke šnicle u marinadi od crnog vina, majčine dušice i origana
IN MEMORIAM
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

Hunter_lovac
· 25.07.2025. 12:56

Modernizujte sajt , privućiće nove članove , a i svakako treba da se modernizuje 👍🏻

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

65,042,802 posete www.srbijalov.com