Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: 7,62x54R

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
7,62x54R
canis aureus
 Bilo u AGP Lovac u Bgd tj u munZe gde sam stalno kupovao.
Ne znam kakva je trenutno situacija ali do skoro je bilo 9,7g pa ako niste proverili eto ....
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

stefan092
 moze li neko da mi napravi paralelu jacine trzaja izmedju 8x57, 30-06 i 7,62 x54r.

Hvala Smile

Ciki018
 Stefane procunjaj malo po - Gundata.org- Vidi "Bullet Ballistics&Charts. Jacina trzaja-recoil- je za sve nesto preko 2.
Kada bi lovac svakog puta ulovio zvao bi se nosac a ne lovac.

AcaNik
 Субјективан осећај је пресудан ;)

stefan092
 U poslednje vreme sam se bas zainteresovao za iz 18 pa se razmisljam da ga pazarim u ovom kalibru(7.62x54r) ali nikad nisma imao prilike da pucam iz ovog kalibra ali sam se sretao sa ova druga dva pa sam zbog toga pitao mozda je neko pucao npr. IZ 18 u 7.62x57r i u 30-06 pa da cujem necije subjektivno misljenje i sta on kaze.

Znam da SNIPER HUNTER ima ovaja karabin u kal. 7.62x54r i njegov komentar bi bio od koristi.

ssekir75
 кад дође до пуцњаве трзај нећеш ни да приметиш...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Cvele
 Ssekir je u pravu... a ako se logicki gleda duzina caure za 30-06 je 63mm, a ovog 54 sto skoro za 1cm manje, pa bi logicno bilo da manje trza...
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

mrwa22250
 Ja imam IZ 18 u cal 30-06 i iz njega pucam iskljucivo GROM-11g.Mogu ti reci da je trzaj poprilican,nije da se ne moze podneti ali svaki pokusaj brzopletog pucnja bez dobrog leganja pete kundaka u rame,kaznjava se ritanjem optike po nosu.Kad je hvat pravilan,nema nikakvih problema cak ni za mene(zovu me Mrwa,mos misliti kolicki sam).
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

stojkuki

Cvele kaže:
Ssekir je u pravu... a ako se logicki gleda duzina caure za 30-06 je 63mm, a ovog 54 sto skoro za 1cm manje, pa bi logicno bilo da manje trza...

Aaaaaaa sad mi je konacno jasno, .... Trzaj puske je u funkciji duzine cahure, ... Bog te mazo sve sam ove godine bio u zabludi, ...
Sad mi je jasno sto se onaj 22-250 rita ko lud, ... Dugacka mu caura, ... Pa je, ... Duza mu je od 7,62x54, ... Mada mislim da ono R tu puno znaci, ....
Svaka cast za otvaranje ociju, .....

Podunavac
 Kolega Stojkuki ono R znači ritanje.Grin
Šalu na stranu, trzaj oružja zavisi od više elemenata. Dužine i debljine cevi, težine celog oružja, oblika kundaka i amortizera na njemu... Težine projektila i barutnog punjenja (početne brzine). Pa onda i od hvata strelca, njegove fizičke građe i psihičkog stanja. Ali definitivno 30-06 Spr. ako se koristi iz istog modela oružja trza najviše. IŽ-18 se zbog male mase i prilično nezgrapnog kundaka rita poprilično, ali nikako ne nepodnošljivo. A kao izbor kalibra za prelamaču 7,62x54 R je daleko bolji izbor od 30-06 Spr. ili 8x57 IS. Dok je 8x57 IRS već druga stvar.
Tri prsta 2Kolce

ssekir75
 подунавац је поменуо нешто што сам ја хтео да наведем, а то је облик кундака. узмите класичну војну маузерку или м48 и ловачки карабин у 8х57. иста коЊструкција, исти метак, а различити трзај...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

Cvele

stojkuki kaže:

Cvele kaže:

Aaaaaaa sad mi je konacno jasno, .... Trzaj puske je u funkciji duzine cahure, ... Bog te mazo sve sam ove godine bio u zabludi, ...
Sad mi je jasno sto se onaj 22-250 rita ko lud, ... Dugacka mu caura, ... Pa je, ... Duza mu je od 7,62x54, ... Mada mislim da ono R tu puno znaci, ....
Svaka cast za otvaranje ociju, .....

Vidim dozu ironije u tvom upisu, mada stvarno ne razumem zasto, od cega moze da zavisi ako ne od samog precnika zrna i duzine caure? Kako bi' mog'o npr 223Rem da trza vise od 243Win ? Mozda mogu da "tvrdopresuju" barut pa da stane vise u manjoj cauri...

ssekir75
 добро, ајде да преформулишемо, не зависи од дужине чауре већ од величине тј снаге барутног пуњења (а ова је опет у дирекној сразмери да дужином, тј запремином чауре). не може 223 да трза више од 30-06 или неког магнума па да *ебе рак рака...

Cvele
 Pa normalno da je srazmerno duzina=jacina...

nidzamotocross
 A da li trzaj zavisi i od same puške, kundaka, itd. Da li to utiče na subjektivni osećaj? Smile
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

sheytan
 Cvele, duza chaura nema uvek vetju zapreminu, a pogotovu metak sa duzom chaurom(i chak vetjom zapreminom!) ne mora da trza jache! Smile Npr., 25-06 ima chauru 63mm, a 8x57 znash koliq, pa je 25-06 ipak neuporedivo udobniji za pucanje! Smile Znachi, trzaj nekog KALIBRA zavisi od svashta-neshto(a nikad se ne pominje DUZINA chaure!): zapremine chaure, mase zrna, prechnika zrna, ENERGIJE(ili brzine kojom se to neko zrno ispaljuje), itt... (i tako to)
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Cvele
 Ok nije tako. Povlacim se.

ssekir75

nidzamotocross kaže:
A da li trzaj zavisi i od same puške, kundaka, itd. Da li to utiče na subjektivni osećaj? Smile

зависи.

nidzamotocross
 Znam, zato i kažem jer se ufatiše za čauru i kalibar. Smile
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

Cvele
 Konkretno covek pita za istu(serijsku) pusku marke IZ18, pa sta onda tu, sem kalibra-sirine zrna i duzine caure, moze da utice ako se radi o fabrickom modelu, bez doradjivanja?

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,619,645 posete www.srbijalov.com