Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Varaličarenje

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Varaličarenje
DakiNS

chaki kaže:
stap preslab ostalo ok . Ja to isto mogu da radim i sa CTS stapom 15-45 bukvalno svaki kamencic se oseti. Rad i sa 3gr glavom .

Osnovna stvra kod tsap je da niej gluv jer gluv stap nista ne prenosi.
Kolega imam tu kombinaciju i ne da nije gluva nego telefonira.Inače osnovni komplet mi je sporteks 30 grx3m tvinpauer 4000 i upredena0.15. A to mi služi za jek sezone, a ova lakša kombinacija je kada uzima pipavo jedino što kontra mora biti žešća. Koristim i zepko hiperkast 30-60 grx2.7 i Fox 100 gr za malo žešće stvari u kombinaciji sa tvinpauerom.Katanu inače koristim za basa kada bacam bestežinske lizarde, slovačke suknjice i slično. Međutim jednom prilikom posle pecanja basa svratismo na Dunav i oduševio se sa osetljivošću.To što iznosim je moje iskustvo a ne pretpostavka, u poslednje vreme sve me više privlači varaličarenje sa što lakšim priborom, posebno kada lovim smuđa, jer iovako nije preteran borac pa sa lakšim priborom je doživljaj mnogo žešći
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

chaki
 nisma i rekao da je taj komplet gluv vec sam uopsteno rekao sta je bitno za dobars tap za varalicarenje.
I sam sam pecao sa CD stapom 21gr i znam kakav je uzitak imati recimo stuku od 6 kg na takav pribor.
O meni se najlepše brinu oni koji me ostavljaju na miru.

DakiNS
 Hajde jedan savet za mlađe varaličare koji jure smuđa. Na izglednom mestu kada je najniži vodostaj naslažite bedem od kamenja pod uglom od cca 45 stepeni u odnosu na obalu, visine nekih 30-40 cm , dužine 10-15 bolje 15 m, pa kada voda naraste eto vam vašeg mesta za varaličarenje, smuđ traži prepreke za zasedu a ova je idealna i budite sigurni da ih ima više na tom mestu.Varalicu bacajte pod 90 stepeni ,vodite je tako da se kreće tik iznad bedema , zbog ugla koji ovisi o brzini vode na tom mestu sami procenite koliki će biti. Ja sam znao puniti oklop od stare veš mašine i onda na terenu koji je u principu go , uglavnom na pesku da ga secujem, dubina ne mora biti veđa od 1-2 m jer voda ukoliko je na pesku iza prepreke iskopa rupu još nekad i metar dublju tako da se stvara idealno mesto i vrlo važna stvar zapamtite orjentire gde je prepreka da ne bacate u prazno.Što se tiče prepreka , znao sam na nekoliko mesta ih praviti za različite vodostaje, a nekad i po dve , tri za isti vodostaj kada se zna koliki je uobičajeni naročito u jesen. Nadam se da sam vam pomogao a vi javite rezultate pošto sam siguran da neće izostati, i da ne zaboravim nemojte se iznenaditi ako i somče zaluta.

chaki
 Mesta treba praviti kad je mala voda a koristiti ih pa dobrom vodostaju. To je preduslov dobrog i uspesnog dana na pecanju. Naravno treba kad je nizak vodostaj obici obalu i videti gde se sta nalazi od stena i raznoraznih prepreka zna da koristi a nema muke previse.

DakiNS
 Ajde još koji savet ili preneseno iskustvo, da li ste varaličarili sa teleskopima od 4-5 m.Eto kada na dunavu gde je obala odsečena a stabla popadala u vodu , krš živi , voda opadne da se može ići obalom uzmem teleskop sa karikama i idem polako nizvodno i kod svakog panja ili debla provučem ružno pače 4 ili 5 cm, oko svakog debla jer možete sa tolikim štapom sa 5 metara udaljenosti i svega 2-3 m najlona malte ne da kružite oko debla ili panja, iznenadiće te se koliko tu ima smuđa i štuke, samo nemojte biti preterano ribocidni treba malo i za nagodinu ostaviti a onih ispod mere biće gomila njih vraćajte, a nauživajte se

dalibor
 Sta mislite o stapu? i da li imate iskustva sa njim>?

ForMax limited edition-PRESIDENT Im7 PILK (high modulus Carbon) 3.00 m 35-130 gr
Hunting is a passion! Pas

DakiNS

dalibor kaže:
Sta mislite o stapu? i da li imate iskustva sa njim>?

ForMax limited edition-PRESIDENT Im7 PILK (high modulus Carbon) 3.00 m 35-130 gr
Nemam iskustva jedino sto znam da formax nije proizvodjac. veliki broj firmi narucuje stapove iz Kine,pa se cesto moze naci stap pod dva ili pet imena a blank indentican.Ja licno ne verujem u stapove sa tako velikim rasponom gramaze.Odete u Kinu i narucite stapove, e sad ako je neko nepoznato ime onda je cena recimo 1 evro ako pise DAM onda 2 evra ako pise Simano onda 3 evra itd. a stap isti. Igrom slucaja srecem te posiljke koje dolaze iz Kine u kontejnerima i licno nemam poverenje u njih. Ali uvek se kaze koliko para toliko muzike

dalibor
 Ja koristim Black Panther (80g) DAM i jako sam zadovoljan sa njim.....a ovo je bilo za kolegu koji je hteo inf. o tom stapu.Hvala u svakom slucaju...

DakiNS

dalibor kaže:
Ja koristim Black Panther (80g) DAM i jako sam zadovoljan sa njim.....a ovo je bilo za kolegu koji je hteo inf. o tom stapu.Hvala u svakom slucaju...
Sta lovis sa tim stapom i kada si ga nabavio .Posto Dam originalna firma ne radi vec dugo

dalibor
 Stap je kupio jos moj otac tako da sam ja samo nasledio ga....kupljen je davno jos dok sam ja bio klinac. Sa njim sam lovio (smudja,soma,stuku,mladicu) to je odprilike to. Razmisljam da kupim sebi jos jedan stap,posto ja konkretno volim najvise stuku da lovim interesuje me koji stap mi predlazes?

DakiNS

dalibor kaže:
Stap je kupio jos moj otac tako da sam ja samo nasledio ga....kupljen je davno jos dok sam ja bio klinac. Sa njim sam lovio (smudja,soma,stuku,mladicu) to je odprilike to. Razmisljam da kupim sebi jos jedan stap,posto ja konkretno volim najvise stuku da lovim interesuje me koji stap mi predlazes?
Zavisi od love ja licno bi uzeo jedan sporteks 40 ili 50 gr x 3m

dalibor
 Cena i nije toliki problem nego kvatlitet, tako da ako znas nesto konkretno samo reci, jer ne bi voleo da uzalud bacam pare. Smile

DakiNS

dalibor kaže:
Cena i nije toliki problem nego kvatlitet, tako da ako znas nesto konkretno samo reci, jer ne bi voleo da uzalud bacam pare. Smile
Rekao sam ti o kvalitetu, mogu jos dodati simano, fox, daiva i sl. ako si siguran da su originali. Ima tu jos jakih i jos skupljih firmi

dalibor

DakiNS kaže:

dalibor kaže:
Rekao sam ti o kvalitetu, mogu jos dodati simano, fox, daiva i sl. ako si siguran da su originali. Ima tu jos jakih i jos skupljih firmi

Hvala cim nabavim nesto od toga postavicu slike,necu biti tu par dana idem veceras nazad za Slovacku,hvala jos jednom na savetima.

DakiNS
 Mislim da na ovoj temi može da se piše i o džigovanju. Hteo sam da se vratim malo unazad nekih pola veka.Kod ljudi koji su voleli varaličariti često je predstavljao problem cena varalica, tada su se najčešće koristile metalne varalice tipaleptiri, kašikei slično. Kako nam je svima poznato sudbina svake varalice jeste da ostane na nekom panju na dnu reke.Neko je nekada smislio da iskoristi komad ribe da bi dobio efekat varalice ili ribe mamca u pokretu, međutim komad ribe bi vrlo brzo pod vodom menjao oblik i čvrstinu,pa ima je palo na pamet da koriste kožu peša ili glavoča i to tako da ga od glave u kompletu oderu tako da dobiju kao vrećicu od kože sa sve perajama. Kačio se samo na jednom kraju tu gde bi trebala biti glava , ali tako da struja vode puni kožu koja dobija oblik ribe i leluja kao ranjena kroz vodu. Rezultati su bili izvanredni. Međuti za to je trebalo dosta vremena za pripremu, prvo uhvatiti peša pa ga polako guliti da se koža ne ošteti i ako nemaš sreće prva štuka ili smuđ ti je pocepaju.Često se dešavalo da se nekoliko dana hvataju peševi , gule i sole da imaš pri ruci nekoliko komada za svaki slučaj.Nekome je i to dosadilo jer radno mesto obaveze kod kuće , porodica sve je zajedno zahtevalo svoje vreme. E taj neko verovatno radnik u obućari u kombinatu Borovo, primetio je da se jelenska koža ponaša vrlo specifično u vodi a dovoljno je žilava da je riba ne može svući sa udice. Ali pošto koža koja je hemijski prerađena ima miris koji ne bi privukao ni kamen, u apoteci se kupovalo riblje ulje koje se nekada davalo deci koja su bila slaba ili se kupovala konzerva sardine pa se ulje čuvalo isključivo za pecanje. Koža se sekla u raznim oblicima dok nije dobila oblik sličan današnjem tvisteru, pa se onda kombinovalo sa raznim debljinama kože radi brzine vode, Recimo najmekša pokvašena koža je jelenska koža, koja se koristila na barama i sporotekućim rekama do one deblje kože koja se koristila u brzacima Dunava. Sistem je bio jednostavan na dvadeset trideset cm od udice se stavljalo valjkasto olovo ,udica kakvu imaš debljina najlona koliko imaš para, mašinice retke pa se sa motalice odmota 10-15 m najlona tj. strune i zabacuješ . Jednom rukom držiš bambus a drugom u trzajima povlačiš strunu uz normalno često upetljavanje strune po obali ili mršenje.Koža se ocedi od vode umoči u riblje ili ulje iz sardine malo ocedi i zabacuje.Ribe na pretek. Eto kako se nekada džigovalo.

Sniper Hunter
 Lep i poucan post Daki , nisu se ribe pecale samo RapalamaB)

chaki
 Ja obicno kazem da je svaka varalica moja smao dok je u mojoj kutiji bez obzira da li se radi o megabassu od 20e ili o tvisteru od 10 dinara. Takodje za terene gde sam siguran da ima loma i zakacaljki a uspt znam da na takvim mestima ima i ribe obavezno stavim predvez od najlona i naravno probam jigom da nadjem ribu. Predvez obicno stavim od 025 fluorokarbon prvo sto se ne vidi u vodi a drugo jer je slabiji od koca pa ako zakacim necu cimanjem dok pokusavam da pokidam da upropastim dobro i izgledno mesto. ZA takva mesta obcno krenem i sa worm udicom i otezanjem zavisno od mesta i provlacim bilo gde bez straha da cu za nesto zakaciti i pokidati.

DakiNS

chaki kaže:
Ja obicno kazem da je svaka varalica moja smao dok je u mojoj kutiji bez obzira da li se radi o megabassu od 20e ili o tvisteru od 10 dinara. Takodje za terene gde sam siguran da ima loma i zakacaljki a uspt znam da na takvim mestima ima i ribe obavezno stavim predvez od najlona i naravno probam jigom da nadjem ribu. Predvez obicno stavim od 025 fluorokarbon prvo sto se ne vidi u vodi a drugo jer je slabiji od koca pa ako zakacim necu cimanjem dok pokusavam da pokidam da upropastim dobro i izgledno mesto. ZA takva mesta obcno krenem i sa worm udicom i otezanjem zavisno od mesta i provlacim bilo gde bez straha da cu za nesto zakaciti i pokidati.
Vidi se sta znaci iskustvo . Caki volim da citam tvoje postove jer govore kroz iskustvo a ne teoriju. Narednih dana cu opisivati neke tehnike lova razlicitih vrsta riba ako nemate nista protiv. U koliko ima nekih pitanja za razlicite tehnike varalicarenja rado cu odgovoriti koliko znam a Caki me moze nadopuniti ili ja njega

chaki
 Evo jednog bucova doduse iz lovostaja ali sta da mu radim kad se polakomio na varalicu umesto da juri zenske. Duzina izmedju 80 i 85 cm a slika losa jer sam bio sam a jos sam zurio da ga vratim sto pre u vodu.

img854.imageshack.us/img854/6240/21052011130.jpg

Sinoc sam imao takodje jako krupnu ribu na stapu ali je posle par metara otisla. Obzirom da je isti pribor u pitanju cenim ga da ju tu negde kao ovaj. Doci ce on opet znam da hoce Brzo se vraćam

DakiNS
 Pošto si pomenuo bucova evo jedne interesantne varalice za galamdžiju. Pre nekih 40 godina sam video jednog postarijeg čoveka kako na jednom dobrom mestu lovi bucova skoro na svaki drugi zabačaj. Varalica je interesantno delovala pošto je izrađena od lako dostupnog materijala. Radi se o đonu popularnih japanki, Tj sadašnjih papuča za plažu od penaste gume. Tada su ti đonovi bili šareni sada uglavnom crni. Napravi se valjak skoro debljine prsta u stvari 1-1.5 cm i dužine 5-8 cm kroz sredinu se provuče žica na kojoj se naprave omče za vezivanje udica i varalice, tako se oko polovine provuče još jedna žica za bočne udice. Sama penasta guma je vrlo laka i pliva, da bi se dobilo u daljini zabačaja u nju se sa zadnje strane ubada olovna žica zbog dobijanja na težini a i da pri brzom povlačenju prednji kraj ne zaranja. Oblikovanjem prednjeg kraja varalice može se imati oblik torpeda ili na primer efekat popera. Može se bojiti u neku interesantnu boju ili običnim srebrom za čunkove u svakom slučaju malo vremena malo materijala a dokazano lovna. Vodi se kao i sve površinske varalice za galamdžiju , to jest najbolji rezultati budu ako se mesto gde bucov udara prebaci nekoliko metara pa se brzo vuče najbolje popreko vodenog toka.

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 20
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,461
Najnoviji član: Cikazuba

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

64,542,607 posete www.srbijalov.com